1. Toppers van 2013: GTA 5

Toppers van 2013: GTA 5

GTA 5 is één van de games die we deze maand bespreken in de rubriek ‘Toppers van 2013’. Hier blikken we vooruit op de games die de potentie hebben om echt goed te worden. We vertellen jullie met wat voor game we te maken hebben, wat het zo goed maakt, maar ook wat de gevaren zijn. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan deze pagina!

Wat is het?

GTA 5 is de langverwachte, nieuwste telg in de Grand Theft Auto-serie. Deze free-roaming actiegame speelt zich af in Los Santos en andere delen van San Andreas; gebieden die sterk gebaseerd zijn op Los Angeles en het zuiden van Californië. In zijn totaliteit is de spelwereld van GTA 5 net zo groot als de spelwerelden van GTA: San Andreas, GTA 4 en Red Dead Redemption bij elkaar. De variatie in omgevingen is veelbelovend; van het drukke centrum in Los Santos en de suburbs tot de woestijn buiten de stad en het onderwaterleven dat vrijuit te verkennen is.

Voor het eerst ga je binnen één GTA-deel aan de slag met drie hoofdpersonages, uit drie totaal verschillende milieus. De speler kan elk moment zelf bepalen met welke van de drie personages hij of zij speelt. Zelfs tijdens de missies kan er tussen de drie personages gewisseld worden, zodat je de verschillende gebeurtenissen van alle drie de mannen volgt. Ook buiten de missies om valt er genoeg te beleven. Willekeurige ontmoetingen met mensen uit de spelwereld, activiteiten als golfen, dirtbikeraces en yoga (ja, je leest het goed) en simpelweg rondkloten zoals je in elke GTA-game doet; het moet gaan zorgen voor de meest uitgebreide GTA ooit.

Wie maakt het?

GTA 5 wordt zoals vrijwel elke GTA-titel ontwikkeld door Rockstar North. In de jaren ’90 (toen nog onder de naam DMA Design) maakten ze furore met het nog altijd populaire puzzelspel Lemmings en de eerste GTA-spellen. Sinds de studio tot Rockstar North is omgedoopt, is het individueel- of medeverantwoordelijk voor bijna alle grote games die Rockstar heeft uitgegeven. Naast de GTA-spellen behoren hiertoe onder andere de westerngame Red Dead Redemption en de stijlvolle actiegame Max Payne 3.Wat hebben we gezien?

We hebben inmiddels een stuk meer gezien dan vorig jaar, toen we de game nog schaarden onder de Toppers van 2012. Inmiddels zijn er tientallen screenshots uitgebracht waardoor we een beter idee hebben gekregen van Rockstars ambitieuze insteek. Bovendien is eind vorig jaar een tweede trailer verschenen waarin we kennismaken met de drie hoofdpersonages, een aantal van de belangrijke bijrollen en natuurlijk de stad Los Santos zelf; die misschien wel de grootste rol speelt. Die trailer kun je hierboven zien. Een artikel met tien punten die je wellicht gemist hebt tijdens het kijken van de trailer, kun je hier lezen.

Wat vinden we er van?

Lucky bastard Simon is vorig jaar al naar New York gevlogen om daar anderhalf uur lang te genieten van GTA 5. Hij heeft zelf nog niet mogen spelen, maar er was volgens hem zoveel indrukwekkends te zien dat z’n ogen alsnog uit z’n kop vielen. De grote schaal en het oog voor detail maakten grote indruk op deze jongen en de missies lijken in hun nieuwe vorm daadwerkelijk fantastisch te werken. In de uitgebreide preview en zijn interview met Dan Houser lees je meer over GTA 5.

Wat zijn de gevaren?

De verwachtingen voor een nieuwe GTA zijn altijd torenhoog en door de strakke trailers en extreem positieve previews, zijn ze in het geval van GTA 5 alleen maar hoger geworden. Een risico is daarbij wel dat we bij het spelen minder hard worden weggeblazen dan we hopen. Daarnaast hebben de drie hoofdpersonages veel potentie, maar bestaat er wel de kans dat we niet voor de volle honderd procent met (één van) hen meeleven, zoals we met bijvoorbeeld Tommy Vercetti in GTA: Vice City deden.

[poll 94] [p] Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties

 • Tja, topper of niet.. Ik hoef 'm niet - Te overgewaardeerd, te gehyped en gewoon niet mijn game.
  Dus 'Not' :)

 • 'te overgewaardeerd'
  Had ik ook maar een glazen bol net als jij, dan had ik ook nu al kunnen zien dat de verwachtingen te hoog zijn en dat het spel gaat tegenvallen. Deel ook even met ons of Sony de PS4 gaat aankondigen tijdens de E3, bedankt! :)

 • Graag gedaan, geen probleem :)

 • Aan de ene kant is het inderdaad humor als deze game gewoon gigantisch tegen gaat vallen. En dat alle GTA fans dan een klein beetje moeten huilen van de teleurstelling. Das opzich best mijn humor.  Maar aan de andere kant krijg ik dan ook een klote GTA game. tjah, goeie sandbox games zat dacht ik zo; sleeping dogs, just cause, saints row en zo zullen der nog velen volgen.

 • Hypen is gewoon ontzettend gevaarlijk… Geloof me, dat weet ik zelf het beste.. Ik had twee jaar geleden ook ontzettend zitten te hypen op Sonic Colours en toen die er eindelijk was.. tja…
  Dat kan ook met GTA V gaan gebeuren. Ik weet niet of mensen het kunnen waarderen dat ze met drie personages spelen ipv met een..
  Het gaat afwachten worden. Ik ben in elk geval benieuwd hoe het afloopt.

 • Dan heb je het ook over Sonic… wat al jaren in de slop zit. Rockstar heeft nog nooit een slecht product geleverd.

 • Sonic zit in de slop? Misschien voor de mensen die Sonic geen flikker aan vinden ja… Goed, Sonic Colours en Sonic and the Secret Rings zijn inderdaad wanproducten, maar voor de rest zijn het toch redelijke goede games..
  Geen slechte Rockstar game? Ik hoorde van een vriend van mij (Die helemaal is toegewijd aan Rockstar) dat LA Noire niet zo goed is..

 • Euh, just for the record, Rockstar heeft L.A. Noire niet gemaakt, dat werd gemaakt door een Aussie studio die inmiddels niet meer bestaat. L.A. Noire viel op bepaalde vlakken tegen, maar op andere vlakken was het een baanbrekende game overigens. Sonic is hopeloos uitgemolken, wat niet betekent dat er af en toe ook geen deftige Sonic game op de markt komt.

 • NeoTails,  Rockstar deed La Noire uitgeven, het was een australische studio genaamd Team Bondi die het spel maakten.  La Noire is zeker geen slecht spel.
  Het werd door bijna iedere gamesite positief ontvangen.
  Je vriend kan het een slecht spel vinden, omdat er weinig actie inzit, maar in La Noire was dat ook niet de bedoeling.
  Het gaat om raadsels en onderzoeken.

 • LA Noire is alles behalve slecht. Misschien dat het z'n smaak niet is, maar zoals Beul zegt: er zijn een aantal vlakken waarop het spel bijzonder goed is. Het is een zeer exclusieve game die je nergens anders ziet, en het ziet er geweldig uit (PC).  Rockstar heeft naar mijn mening nog geen echt slechte game gemaakt. Zij behoren tot de ontwikkelaars waar ik blind (zonder beelden of reviews) een titel van durf te kopen, samen met Valve en een aantal studio's van Nintendo.

 • Godver Neo, wat ben jij toch naief

 • R* heeft nog nooit een slecht product afgeleverd sinds GTA Advance  Zelfs Rockstar presents: tabletennis was voor een tafeltennis spel nog best goed. (En het was een mooie test voor de RAGE engine)

 • Mijn hemel… ga huilen Neo met je Sonic Colours.. wat is een Sonic? Oké just kidding. Nee serieus. Nee. Ja.  Hypend Hot

 • GTA kan niet overhyped zijn.

 • Uhu…kijk naar GTA4 xD

 • En daar hebben we de eerste mensen al die zich gaan proberen te onderscheiden van de "menigte" door te haten op iets heel populair. Het is zo overduidelijk. Laat die gast toch, hij geeft het zelf ook al toe in een andere comment hier.

 • GTA V, too mainstream. No casuals allowed. No fun allowed. Herpaderp.

 • " gewoon niet mijn game "
  Daar had je het bij moeten laten

  Persoonlijk kijk ik het meest uit naar deze game
  Dus laat maar komen, HOT dus

 • Dit gaat zeker een topper worden. :D  Waarom de poll? Die staat toch ook bovenaan de pagina?

 • Op Hot gestemd, uiteraard. Al mag ik hopen dat dit jaar een PC-versie wordt aangekondigd.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren