1. PlayStation Plus – Instant games voor PS3 én Vita.

PlayStation Plus – Instant games voor PS3 én Vita.

PlayStation 3-bezitters kunnen al sinds juni 2010 gebruik maken van PlayStation Plus, inmiddels heeft de premium dienst ook zijn weg naar de PlayStation Vita gevonden. Sinds deze week vinden we ook op de handheld 1GB cloud opslagruimte, automatische updates en het belangrijkste: ‘gratis’ games. De kosten van de dienst? €14,99 voor 90 dagen of €49,99 voor een jaar. Tijd om deze premium dienst weer eens onder de loep te nemen en te kijken of je echt bang voor je buck krijgt.

Instant game collection

Ongetwijfeld de grootste trekpleister van PlayStation Plus, is de Instant Game Collection, zoals Sony het noemt. Op de PlayStation 3 zijn maarliefst tien games ‘gratis’ te downloaden (afgezien van de genoemde abonnementskosten natuurlijk). Op de Vita zijn dit er nog eens vier. Wie dus beide apparaten bezit, kan dus in ieder geval veertien games zonder bijkomende kosten binnentakelen. Over het algemeen zijn dit ook geen misselijke games. Onder de games die deze maand beschikbaar zijn, bevinden zich onder andere Uncharted: Golden Abyss (Vita), Crysis 2 (PS3), Resident Evil 5 (PS3) en het artistieke Gravity Rush (Vita). Dit is overigens geen vaststaand pakket, iedere maand vervallen er een paar games en wordt de collectie weer aangevuld met nieuwe spellen. Zo was een tijd geleden Rockstar’s Red Dead Redemption (PS3) beschikbaar. Sinds Sony de Instant Game Collection aanbiedt hebben we nog geen spiksplinternieuwe blockbusters voorbij zien kopen en soms wordt de collectie aangevuld met een handvol downloadbare titels die normaliter al goedkoper zijn, maar al met al biedt Sony wel een divers aanbod van verschillende games.

Toch zit er een klein addertje onder het gras. De games zijn speelbaar zolang je PlayStation Plus hebt. Nu dus even een abonnement van 90 dagen kopen en zo zeer voordelig Uncharted en Gravity Rush voor je Vita binnen hengelen is mogelijk, maar dan zul je ze ook binnen die 90 dagen uit moeten spelen. Is je Plus-abonnement verlopen, dan zijn de games niet langer speelbaar. Games die vervallen zijn, maar je wél al hebt gedownload, blijven echter gewoon beschikbaar. Je collectie ‘gratis’ games begint dus met veertien titels, maar zal groter worden als je langer abonnee blijft.

Plus in de Store

Op de PlayStation 3 heeft PlayStation Plus een prominente locatie gekregen in de nieuwe PlayStation Store, die onlangs werd geopend. Direct vanaf het startscherm is naar het PlayStation Plus-tabje te navigeren en daar is overzichtelijk alle content te vinden. Want behalve gratis games, krijg je met Plus ook gratis avatars en thema’s, kortingen op games en gamecontent (content gekocht met korting blijft wél behouden na afloop van het Plus-abonnement!), toegang tot beta’s en zijn bepaalde complete games één uur lang uit te proberen. Een meer representatieve demo zul je niet snel vinden. Overigens vinden we Store van de Vita geen gratis avatars en thema’s terug.

Op de PlayStation Vita is Plus bovendien wat minder duidelijk aanwezig. Plus heeft geen eigen tabje, maar er is wel een overzicht te vinden onder zowel de tabjes Populairst, Nieuwste en Alles. Alle Plus-content is op de Vita dus iets dieper genest in het menu en bovendien staat hier alles door elkaar; er wordt geen scheiding gemaakt tussen gratis games en games met korting. De Store is dus ook op de Vita wel toe aan een verbouwing die Plus-proof is.

Saves in de cloud

Als je je saves over wilt zetten op een andere PS3, of gewoon graag het zekere voor het onzekere neemt en je saves wilt back-uppen, is de 1GB cloud opslagruimte die je bij Plus krijgt interessant. Niet alle saves van de PlayStation 3 zijn namelijk over te zetten naar een USB-apparaat, maar wél naar deze cloud te kopiëren. Op de PlayStation 3 is het gewoon een kwestie van een save selecteren en deze te kopiëren naar de online opslagruimte.

Op de Vita zit deze functie een beetje verstopt. De Vita heeft immers geen centrale map voor alle savefiles. Via de app ‘Content Manager’ zijn saves echter eenvoudig heen en weer te kopiëren naar de cloud. Bepaalde games saven echter op de schijfjes van de game zelf. Daar sta je normaal niet zo bij stil, maar als je wilt back-uppen naar de cloud wordt je toch even met dit fenomeen geconfronteerd. Saves van dit soort games zijn wel naar de cloud te kopiëren, maar dan moet je de game in kwestie logischerwijs wel in je Vita hebben zitten. Ook om weer van de cloud te downloaden, moet het schijfje in je Vita zitten.

Zowel de PlayStation 3, als de PlayStation Vita beschikt over 1 GB online opslagruimte. Dit is geen gedeelde opslag, dus als je beiden bezit kun je in feite 2 GB aan saves uploaden naar Sony’s servers. Overigens is het op de Vita sinds kort ook mogelijk om content via wifi naar je PC te kopiëren. Dat gebeurt via dezelfde Content Manager-app. Ook een soort van cloud dus, maar dan gratis. Vergeet niet eerst de nieuwste versie van Assistent Content Manager voor je PC te downloaden.

Automatisch updaten

Een minder spannende extra bij PlayStation plus: het automatisch updaten van games en applicaties. Je kent het wel: wil je net lekker een potje gaan gamen, krijg je die snoeihinderlijke mededeling dat er een patch á paar honderd MB klaar staat. Of je even je gamesessie een uur wilt uitstellen, terwijl je de chips al klaar hebt staan en je flesje bier al hebt open hebt geplopt. Dat voorkom je dus met deze functie, die update is dan als het goed is namelijk al gewoon gedownload.

Downloadbare games echt kostenloos?

Hoewel Sony logischerwijs vooral te koop loopt met de Instant Game Collection en zo hard mogelijk van de daken schreeuwt dat deze gratis zijn, zetten wij toch een kanttekening bij deze bewering. De gedownloade bestanden kosten weliswaar niets extra’s, maar je moet de saves wel ergens opslaan. Oudere PlayStation 3’s hebben soms nog een 60GB of zelfs een schamele 40GB harde schijf en op de Vita heb je zelfs maar op zijn best 32GB, maar 8GB of 16GB is gezien de forse prijskaartjes van de geheugenkaartjes waarschijnlijker. Dat is snel vol met al die gratis games. Vita-games van 3GB zijn geen uitzondering en op de PlayStation 3 kan het zelfs tot boven de 10GB per game oplopen. Behalve een Plus-abonnement is het in sommige gevallen ook nodig om extra geheugen aan te schaffen, voordat je echt optimaal gebruik kunt maken van deze premium dienst.

Conclusie

PlayStation Plus is een voordelige premium service, maar is niet voor iedereen weggelegd. Voor wie gewoon games wil spelen voor een lage prijs en geen waarde hecht aan een boekenkast vol fysieke games, is de Instant Game Collection een geweldige speeltuin. Tientallen games voor zowel je PS3 als PS Vita, en dat voor nog geen 50 euro per jaar. De andere functies, het saven in de cloud en de automatische updates, zijn meer leuke extra’s, waardoor de waarde van Plus staat of valt met de Instant Game Collection. Voor wie enkel een Vita bezit, is het aanbod vooralsnog te mager en is de Store tevens niet zo gebruiksvriendelijk ingericht. Tot slot zal het type gamer dat graag de nieuwste games in huis haalt en vol trots in de kast zet, niet zoveel boodschap hebben aan de games uit Instant Game Collection.

PlayStation Plus een maand lang uitproberen? PlayStation geeft via hun Facebookpagina proefabonnementen van 30 dagen weg. Maak er snel gebruik van!

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Ik vind het een goede service, maar ik heb zelf ook het probleem van te weinig HDD ruimte.

 • ik heb nu geen plus meer maar daar had ik nooit last van ik heb die 320 gb versie

 • Als je al vanaf het begin Plus hebt is 320 gb niet meer voldoende!

 • Heel idioot dat je de games niet meer kan spelen nadat je abonnement is afgelopen. Ik wil mijn games kunnen spelen wanneer ik dat wil, zelfs 10 en 20 en 30 jaar na de aanschaf. Speel nu geregeld "oude" games waar ik vroeger nooit aan begonnen ben. Daarom is deze service echt niet voor mij weg gelegd.

 • je weet dat je ze niet koopt, en de games tijdelijk aangeboden krijgt. Alleen dingen die je ook echt koopt behoud je.

 • Denk je nou echt dat Sony jou 14 spellen cadeau geeft voor 50 euro per jaar? Als je 30 jaar van je games wilt genieten, koop je ze allemaal los. Dan zijn ze helemaal van jou. Of, je neemt voor 30 jaar een plus abbonement. 1500 euro en je kunt onbeperkt genieten.

 • Idioot is het zeker niet, Sony wil gewoon dat je lid blijft, en de prijs van 50 euro per jaar maakt dat zeker aantrekkelijk. Je moet je nog maar afvragen of de playstation / xbox over 10 / 20 / 30 jaar nog werkt, maar zo ja, gewoon 30 jaar plus kopen.

 • Stel je betaald elk jaar 50 euro en je koopt daarnaast nog gewoon je andere games, maar je speelt voor de rest games die je iedere maand krijgt aangeboden. Zo lang jij PS Plus hebt en de games staan op je HDD, dan kan je ze blijven spelen.

 • trouwens ff een weetje voor als je hdd niet groot genoeg is; de plus games die je eerder hebt gedownload, kan je ook gewoon verwijderen, en als je deze in de toekomst toch weer wilt gaan spelen kan je hem altijd gewoon weer opnieuw downloaden ;) zelfs wanneer ze al lang niet meer in de instant game collection staan! (gewoon via je download history in de store)
  natuurlijk om ze op dat moment weer te gaan spelen moet je wel weer je abbo hebben gestart ;)

 • Alleen jammer dat het downloaden bij PSN een eeuwigheid duurt

 • met een HD van 350 gb heb je daar al gauw niet veel last meer van ;)

 • Inderdaad, ik had anderhalf jaar terug een Plus abbo. Nu weer 1 genomen in verband met Plus voor de Vita. Maar ik kan nu weer gewoon de games downloaden die ik anderhalf jaar terug heb gedownload. Dus dat is wel mooi. Ik had bijvoorbeeld Abe's Odyssey wel gedownload, maar nooit gespeeld. Nu heb ik toch weer de kans om die te gaan spelen.

 • Gebruik het nu een half jaar en ben er dik tevreden over. Dat je games na je abonnement niet meer kan spelen hindert mij niet. Ik doe er per game geen maand over om uit te spelen.. Daarnaast zijn het echt wel veel games die je tot je beschikking hebt, en ook games die je anders nooit gekocht zou hebben. Zoals Machinarium en Starhawk, zou ik nooit kopen, maar vind ze echt geweldig. Ik vind het het geld dubbel en dwars waard.  Heb er trouwens speciaal een 320GB HDD voor aangeschaft, de ruimte heb je echt wel nodig.

 • Het PSN is gewoon veel te langzaam voor mij, als ik er al 2 uur over doe om een GT5 update te downloaden :(  Hoe lang duurt het dan om bijvoorbeeld God of War 3 te downloaden :(  En dit is mn internet
  http://speedtest.net/result/216204356…

 • holiefuck dat is ziek snel

 • Ik raad je aan om de PS3 met een ethernet kabel aan te sluiten in plaats van Wi-Fi. Ik heb ook een 120MBit connectie en ik download zo rond de 6/7 MB per seconde (nog steeds te langzaam, wel veel sneller) via een bekabeld netwerk. Op wi-fi was dit maximaal 1/2 MB/s.

 • ik heb er ook maar een kabel ingepleurd tijdje geleden, op pc is m'n downloadsnelheid rond de 3/4

 • Heb ik ook :( (Wifi had ik expres uitgezet daarbij)

 • Ik vermoed dat je router instellingen dan niet goed zijn.

 • Als er later wat meer services bij komen zal ik dit overwegen, maar nu heb ik genoeg aan het gratis gedeelte.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren