1. 'Games met vrouwelijk hoofdpersonage krijgen helft minder marketing'

'Games met vrouwelijk hoofdpersonage krijgen helft minder marketing'

Aan spellen die een vrouwelijk hoofdpersonage in de hoofdrol hebben, wordt meer dan vijftig procent minder marketingbudget besteed dan aan games waarin een man de hoofdrol speelt. Dit meldt Penny Arcade.

Penny Arcade werkte hiervoor samen met marktonderzoekfirma EEDAR, dat in totaal 669 titels in beschouwing nam voor het onderzoek. Binnen deze lijst was er bij een kleine 300 games de optie om als vrouwelijk personage (maar ook als mannelijk) te spelen. In totaal waren er 24 waarbij er enkel met een vrouw gespeeld kon worden.

De resultaten wijzen uit dat er bij games die de optie gaven tussen een man of vrouw, de helft minder aan marketing besteed werd door uitgevers dan bij games die een mannelijk personage hadden. In het geval van titels die alleen een vrouw als optie gaven, was dit 40 procent.

Verkoopcijfers

Ook presteerden de games met een vrouwelijk hoofdpersonage minder goed dan die met een man in de hoofdrol, waarbij gekeken werd naar de verkoopcijfers tot drie maanden na de release. Spellen met een mannelijk hoofdpersonage deden het gemiddeld 25 procent beter dan titels waarbij spelers de keuze hadden, en 75 procent beter dan games met een vrouw in de hoofdrol.

De spellen waarbij er een keuze werd gegeven tussen een man of een vrouw, kregen wel hogere recensiecijfers. Verder presteerden DS-games waarin een vrouw de hoofdrol op zich nam, wel beter dan titels met een man als hoofdpersonage. Nintendo's handheld vormt hiermee echter de uitzondering; op alle andere platformen verkochten games met een mannelijk hoofdpersonage beter.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik speel altijd met een mannelijk personage, als het kan. Ik kan me niet inleven in een vrouwelijk personage, dus kies ik er ook nooit voor. Ik speel Uncharted liever met Drake als hoofdrol en Elena als bijrol, dan andersom. In Drake kan ik mij inleven.  Als een game alleen de optie geeft om met een vrouw te spelen, so be it. Ik laat daar de game niet voor liggen. Echter omdat het inleven minder mogelijk is verwacht ik nou juist dat er meer marketing-budget nodig is. Misschien dat ik een uitzondering ben en een vrouw als personage gewoon verkoopt?

 • Ja, als vrouw spelen ligt mij ook minder.
  Heb Mass Effect heel vaak gespeeld, maar nooit als vrouw. Ook al zo dat een beetje een andere dimensie aan het spel kunnen geven.

 • Ik deel de mening van CerandoX volledig.

 • Liever ook als man, tenzij de char voor totale destructie kan zorgen, dan vind ik het een klein vrouwtje altijd wel sieren lol.
  Bij mass effect heb ik als wel als vrouw gespeeld. Vond de ingesproken texten van male schepard echt heel erg eentonig en belabberd, was door de vrouw in kwestie veel beter gedaan imo.

 • Wat een onzin, zoiets heet fantasie!

 • @ darkmmvr
  Wij gaan niet zo ver om als een travestiet te gaan gamen. ;)

 • Ik heb hier dus totaal geen last van. Ik kan me gewoon prima inleven in een female character. Slaan jullie soms ook films over met een vrouw in de hoofdrol? Als ik de keuze heb tussen een mannelijk of vrouwelijk personage speel ik meestal met allebei. Lijkt me ook niet meer dan logisch, zo krijg je toch de hele ervaring van de game mee.

 • Ik bekijk het altijd per class (als dat mogelijk is). Bijvoorbeeld: warrior - man(gespierde vrouwen, bah), healer - vrouw(ik hoef geen man in een jurk te zien) enz.

 • Hmm… games met vrouwen als hoofdrol zijn wel goed hoor, maar de mannen worden natuurlijk vaker uitgekozen omdat die stoerder zijn enzo, persoonlijk kies ik altijd een vrouw hoor, das gewoon leuker. Maar goede vrouwhoofdpersonen, zie Portal 1 en 2, Lara Croft, Metriod Prime etc.

 • Ik speel veel liever met Lara Croft dan Nathan Drake.
  Ik kan me ook prima inleven in vrouwelijke personages.

 • Daarom doet het FIFA het ook zo goed, alleen maar mannen.

 • Pfff wacht maar als ze met Dead or alive extreme soccer ball komen die blaast FIFA zo weg.

 • nou nou… wat fijn… alleen maar mannen… -_-

 • een ding, als ze een vrouwenvoetbal spel uitbrengen met allemaal korte rokjes en dat de vrouwen goed gevuld zijn op de goede plaatsen, dan is het dag menly-Fifa en Hello girl soccer ;)

 • En dan shitje uittrekken als er gescoort wordt.

 • Ik denk niet dat ik dat wil zien, ben bang dat mijn maag zich dan omkeert

 • Geef haar een goed stel tieten en het spel verkoopt zichzelf ;P

 • Misschien tijd om alle vrouwen in een varia suit te laten kleden?

 • Voor Beyon Good & Evil ging das destijds wel op ja. Niemand wist van het bestaan van die game af, terwijl dit hoofdpersonage echt goed was. Eindelijk een vrouw zonder oversized tieten en een iq boven de 60.  Maar Tombraider daarentegen krijgt meer dan genoeg media-aandacht. Maar zelf verkies ik een mannelijk personage wel boven het andere geslacht. Puur voor de inleving.

 • Ben het helemaal met je eens. Beyond Good & Evil was een topgame en trok je echt heel erg in het spel, misschien juist wel doordat je een vrouw was: je voelde je kwetsbaar tegenover een Alpha Secties soldaat. Iets dat met een gespierde hoofdrolspeler niet of minder snel zou gebeuren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren