1. Tank! Tank! Tank! Review

Tank! Tank! Tank! Review

Net als bij Nintendo Land hebben we ook bij Tank! Tank! Tank! een aantal van onze redactieleden naar een enkele game laten kijken. Waar men bij Nintendo Land soms nog van mening verschilde, daar is men het bij Tank! Tank! Tank! met elkaar eens: het is kut!

Joey de Mol (@JoeydeMol)

Er valt veel aan te merken op Tank! Tank! Tank! (en dat laten we dan ook zeker niet na), maar de naam van de game dekt de lading in ieder geval uitstekend. Deze Wii U-launchgame uit de stal van Namco Bandai draait namelijk om tanks, tanks en nog meer tanks. Met deze gepantserde militaire gevechtsvoertuigen neem je het op tegen een scala aan robotische monsters, zoals een driekoppige, vuurspuwende draak en een aapachtig gedrocht van tientallen meters hoog. Een reeks aan epische momenten lijkt dan ook gegarandeerd.

De eventuele, epische momenten zullen alleen wat gedateerd aanvoelen, want Tank! Tank! Tank! is niets meer dan een drie jaar oude game uit de Japanse arcadehallen. Sinds 2009 heeft menig Japannertje zich gewaagd aan het zware geschut in de game en hordes vijanden – van kleine spinnen tot groteske draken – bevochten met boordkanonnen, tankraketten, snelvuur- en plasmawapens. Hoe leuk dat concept wellicht ook klinkt, tijdens het spelen van de Wii U-versie heb je continu het idee dat je oude koek aan het vreten bent, in tegenstelling tot het vers bereidde feestmaal waarop je bij een lanceergame toch altijd (tevergeefs?) hoopt.

Kevin Eyken (@K_Eyken)

Die krokante bite is terug te vinden bij een geinige feature die ook in de arcade-versie zit en prima vertaald is naar de Wii U: het nemen van een foto en deze gebruiken in de game. Voor elk potje dat je speelt dien je een foto te nemen van jezelf middels de camera die zich in de gamepad bevindt. Je kiest één van de vele (best wel komische) omlijstingen waarin jouw foto dan terecht komt. Zo kun je een foto van jezelf nemen met een legerhelm op, of een luchador-masker voor je gezicht, en meer van dit soort ongein. In de game zelf kun je vriend en vijand herkennen aan de foto die in een soort tekstwolkje boven de betreffende tank hangt; handig en grappig tegelijk.

Dit gegeven wordt helemaal hilarisch in de My Kong-modus waarin één speler een soort ‘robot King Kong’ speelt die de overige drie spelers moet vernietigen. Wanneer je hier een lelijke grijns trekt tijdens het maken van je foto, zullen al je tegenstanders tegen jouw vervelende harses aan moeten kijken terwijl je hen probeert te pletten. Dat dit kneuterige element één van de leukste features van de game is, spreekt helaas boekdelen over de gehele kwaliteit van Tank! Tank! Tank!

Jules Schlicher (@blitz_jules)

Kwaliteit is ook ver te zoeken in de speelmodi van de game. In de singleplayer is het de bedoeling om in verschillende arena’s af te rekenen met een beperkt scala aan lelijke en saaie vijanden. Elk level eindigt met een gevecht tegen een gigantische vijand, die elk verre van interessant zijn. De eerste die wij tegenkwamen, een veelkoppige draak, werd met lomp en hersenloos schietwerk van zijn hoofden ontdaan – zonder echte uitdaging of plezier. In de multiplayer kun je iets dergelijks ook met meerdere personen doen, maar ook dat is niet veel soeps. De enige echte lol is te beleven in de Kong-modus. Eén persoon is een grote roze (waarom roze?) mechanische aap met zijn pixelige foto erop geplakt en de rest moet hem kapot knallen. Dit laatste lukt echter nooit, omdat Kong altijd te sterk is…

Wesley Domingos

Het is ook jammer dat spervuren regelmatig worden verwelkomd met hevige framedrops, waardoor de multiplayer traag aanvoelt en voor geen meter draait. Op zich al opmerkelijk voor een port van een drie jaar oude game, maar vreemder is het als we ons bedenken dat de game er enorm karig uitziet. De steden zijn kaal, de ontwerpen matig afgewerkt; je vraagt je met recht af wat in hemelsnaam de oorzaak kan zijn van een instabiele game als deze, zeker als we de cartoony stijl in oogschouw nemen.

Het treurige is dat Tank! Tank! Tank! zes jaar geleden moeiteloos een launchgame had kunnen zijn voor de Wii en dat niemand ernaar omgekeken zou hebben. Dat is tevens te wijten aan de verwaarloosde GamePad, die slechts ervoor zorgt dat jij als speler een scherm voor jezelf hebt en jij je zodoende kan onttrekken aan het splitscreen-geweld. Handig voor multiplayersessies, maar bepaald niet genoeg om een nieuwe spelcomputer anno 2012 in het zonnetje te zetten.

Thijs Barnhard (@Theischs)

Er zijn dus nogal wat dingen mis met Tank! Tank! Tank!, maar het is een game die met wat aanpassingen nog best te redden was. Met die wortels in de arcadehallen had bijvoorbeeld veel meer gedaan kunnen worden. Er is namelijk nogal een verschil tussen een game waar je langsloopt, een euro in werpt om vervolgens weer door te gaan naar de volgende game en een spel waar je rond de veertig euro voor neerlegt.

Tank! Tank! Tank! was wat mij betreft veel beter tot zijn recht gekomen als downloadable titel met een scherpe lage prijs. Die voor de hand liggende kans heeft Namco helaas laten liggen en dat is best jammer. Er schuilt namelijk een vrolijke meligheid in de chaos van Tank! Tank! Tank! die in de huidige vorm niet naar voren komt.

Conclusie en beoordeling

En daarmee komen we tot de conclusie dat Tank! Tank! Tank! alles behalve een aanrader is. Het is misschien wel de minst interessante game van de launch line up en daarom adviseren we jullie deze game lekker te laten liggen.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Tanks!
 • Foto's van je eigen kop verschijnen in de game
 • Minpunten
 • Drie jaar oude arcadegame
 • Saai
 • Traag
 • Framedrops

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Snap nog steeds niet waarom Namco-bandai dit heeft gedaan. Had dan alleen Tekken TT 2 uitgebracht.

 • Omdat geld niet stinkt.

 • Crap, had het stiekem wel leuk gevonden. Simpel en fun, mits het uitstekend bestuurt.

 • Dus de game is "kut", maar was wel tot zn recht gekomen als downloadable met een 'scherpe lage prijs'? Klinkt niet heel logisch.

 • Aan de hoge kant, maar goed.

 • Ok, nu is het niet orgineel meer….

 • Het zag er ook al niet goed uit.

 • Ziet er vreselijk uit.

 • Niet mijn game…

 • Hoeveel kost de game?? lijkt wel een arcade spel die je voor 8 euro koopt

 • FYI, het is niet verboden om de review te lezen voor je reageert.  OT: Niet echt wat de Wii U nodig heeft om een succes te worden dus

 • Duidelijk een slecht begin voor Nintendo met de Wii U.

 • Want als er één derderangs crapgame op uit komt, dan heeft de console meteen een slechte start? Yeah right :')

 • Ik bedoel ook Nintendoland..

 • Dit is nou typisch een geval van selectieve waarneming

 • Selectieve waarneming, enkel kijken naar games waarvan je zeker weet dat ze kut zijn.  Namco + launchgame + slecht concept = crap
  Nintendo land is nog niet zo erg, doet waar de game voor bedoeld is.

 • Niet mijn soort game

 • Je kon er gif op innemen dat dit de kuste zal worden

 • Was ook wel te verwachten

 • Knap dat jullie twee pluspunten hebben kunnen vinden in deze game!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren