1. Routerproblemen - Column

Routerproblemen - Column

Lekker dan. Zit je thuis op de bank met een avondje Halo 4 in het vooruitzicht, belt opeens een van je maatjes in je Xbox Live-party. “Kun je me nu horen? Nee? Nog steeds niet? Wacht, ik join je wel effe.” Drie pogingen later gaat de telefoon weer. “Ik zet mijn Xbox wel een keertje aan en uit. Hoezo kun je mij nu niet meer joinen?” Zucht. “Ok dude, ik geef de moed op. Ik speel wel alleen.” Jawel, dames en heren: routerproblemen. Ze bestaan nog.

In het studentenpand waar ik verblijf is het prima toeven. Nou ja, los van de met crack doortrokken buurt, lelijke kale gangen, wasmachine die te veel lawaai maakt en een buurmeisje dat – naar het met regelmaat klinkt – onvrijwillig aan het spit wordt geregen door haar vriendje annex gorillapartner. Maar verder heb ik weinig te klagen. Nou ja, persoonlijk in ieder geval. Er is in dit huis wel nog één groot collectief probleem: onze internetverbinding.

Poorten

Iedere dag is ’t hetzelfde verhaal: de router (een Thomson TG789VN) scheidt er direct mee uit zodra er te veel wordt gedownload. Waarom ik ‘m niet gewoon vervang? De router is eigendom van de huisbaas, die het netwerk zelf heeft ingesteld en om onverklaarbare redenen tegen vervanging van de router is. Een sneller netwerk behoort volgens hem tot de opties, maar zelfs een snel netwerk leidt tot de nodige irritatie als ’t constant uitvalt. Zeker als het wordt gebruikt door twaalf personen, van wie de helft ook nog eens fervent internetgebruiker is.

Maar dat is nog niet eens het grootste issue. Voor de vier hardcore gamers in het huis is er nog een veel groter probleem: de poorten (‘ports’) in de router. Wie veelvuldig online gamet heeft vast wel eens gehoord van ‘open poorten’ of ‘een gesloten NAT’. Je krijgt van je provider een IP-adres toegewezen om mee op het internet te surfen. De router op dit IP-adres communiceert met het internet middels poorten. Iedere toepassing, waaronder dus Xbox Live en bijvoorbeeld ook Steam, gebruikt weer ’n andere poort. De meeste routers hebben een firewall-beveiliging die deze poorten dichthoudt. Zo kan niet iedere toepassing je netwerk gebruiken. Handig.

Duivelsgebroed

Maar dit verkapte beveligingssysteem heeft ook een nadeel: als je een goede connectie op Xbox Live wilt, moet je daar wel de betreffende Xbox Live-poorten in je router voor openzetten. Op mijn router is daar geen mogelijkheid toe, omdat mijn Xbox niet herkend wordt en iedere aanpassing die ik in de software doe gelijk weer wordt verwijderd. Daardoor kan ik veel friends niet joinen of horen. Je begrijpt: dat is behoorlijk irritant. Zeker voor iemand die spelletjes recenseert.

Nu hoor ik je zeggen: ‘Routerproblemen? Kom op, het is geen 2005…’ Inderdaad, routerproblematiek komt tegenwoordig niet meer heel erg vaak voor. De software wordt immers steeds toegankelijker en op het web zijn vele guides, Youtube-filmpjes en sites als Portforward.com te vinden die hulp bieden. Maar zelfs al die kennis biedt geen tegenwicht aan de problemen van de Thomson TG789VN. Er is werkelijk geen zee met dit ding te bevaren. Deze router is duivelsgebroed.

Maandag 28 november

Lang trok de demonische router aan het langste eind. Lang, tot deze week. Want op maandag 28 november – een dag die in huize Boomstraat in Tilburg nooit vergeten zal worden – startte ik een offensief tegen de Thomson TG789VN. Ik dook diep in de routerinstellingen en speurde het internet af naar een mogelijke oplossing. Zo kwam ik erachter dat ik niet de enige was met deze problemen. Op fora barstte het van de klachten, opvallend genoeg vooral met betrekking tot Xbox Live.

Vele belletjes naar Ziggo en gekloot met statische IP-adressen later, kreeg ik een idee van wat het probleem was. Heeft de router wellicht moeite met statische IP-adressen (zoals de Xbox idealiter hoort te gebruiken)? De klantenservice wist het niet. Sterker nog, zij wisten heel erg weinig. Zo weinig dat ik zelf maar besloot de instellingen af te speuren naar een oplossing. Die vond ik. Door mijn Xbox 360 een dynamisch IP-adres te geven, dit adres bij toeval te achterhalen in de software van de router en de poorten aan dit adres te koppelen, slaagde ik erin mijn Xbox 360 een ‘open NAT’ te geven.

The gates, are opened!

De oplossing was in die zin niet al te lastig, maar het is natuurlijk belachelijk dat een router a) zo nodeloos complex is, b) de klantenservice van Ziggo te dom is om te poepen en c) de Thomson TG789VN in zijn kern zoveel triviale fouten bevat dat ie bij sommige gebruikers direct werkt en in andere netwerken zonder reden problemen oplevert. Maar goed, mij hoor je niet langer klagen. Doorzettingsvermogen won het op die donkere maandag namelijk van het kwaad. Het duivelsgebroed werd getackeld. The gates are opened!

Dit artikel delen

Over de auteur

Ron Vorstermans Eindredacteur die hoort bij het meubilair.

Reacties

 • Waarom herken ik mij zo erg in dit artikel… Alleen dan met kpn experia box

 • Zeer herkenbaar! Dat ding is zo dichthtgetimmerd dat je er echt geen fuck mee kan. Ik heb meerdere Experia Boxen gehad (meerdere malen contact met de klantenservice, zo kan je aan nieuwe boxen komen), en bij allemaal kan je niet bij de opties die je nodig hebt. Het is zover gekomen dat een klantenservice medewerker tegen me zei dat hij zijn PS3 ook niet aan de praat kreeg, en de enige oplossing overstappen is naar een andere provider (de Experia Box kan niet vervangen worden Door andere routers).  Ik heb meerdere forumtopics gemaakt, klachten geschreven en officiële brieven naar KPN gestuurd. Naar mijn weten is het tot vandaag de dag nog steeds onmogelijk om met een 3DS online te gamen (eshop werkt, vrienden werkt, alle games zoals Mario Kart werken niet) op ten minste 3 Experia Box modellen.
  Nintendo zelf vermeld dat ze de apparaten niet ondersteunden en dat ze er niks aan kunnen doen.
  Ik heb geen PS3 of 360, maar vrienden van me melden dat ze ook niet (of meer veel problemen) online kunnen gamen op de Experia Boxen.
  PC games als BF3 gaan zonder problemen, dat wel.

  Inmiddels zijn we sinds een half jaar over op Telfort. Zelfde netwerk, andere router… Geen problemen met deze.

 • Arghhh die heb ik ook. Blijkt dat kpn de poorten van die rotbox automatisch gesloten houdt, dat kon 1 kpn deskundige in persoon mij vertellen. Hij gamed zelf ook en had het uitgezocht. Je moet dus speciaal die flikkers bellen om hun geavanceerde beveiliging te laten uitschakelen zodat de portforwarding toegekend wordt.

 • ik kan nu wel weer gewoon online gamen na een dozijn poorten geopend te hebben, en waarom uPnP automatisch uitstaat was mij een grote vraag.

 • Met wat voor apparaat? Probeer het morgen nog eens :P

 • ooh shit, die Experisa box is een fucking ramp, ik heb al een aantal keren geprobeerd porten te openen en het lukt voor geen meter!

 • Heb ook lang lopen klooien met die KPN Experia Box. Portforwarden en resetten van de router werkte maar zeer kort. Uiteindelijk opgelost door elke keer als je de game opstart, uPnP uit en dan weer aan te zetten. Daarentegen werkt Battlefield 3 weer alleen als uPnP uit staat..

 • zelf heb ik een tp-link in huis liggen en daar heb ik persoonlijk nog nooit problemen mee gehad, altijd snel en goed ontvangst.

 • Heb ik hetzelfde met mijn 3ds. Kan alles behalve online gamen er mee. Erg jammer.

 • Ik heb nog steeds gesloten NAT… FML!

 • met die box heb ik egt een hele lange tijd zitten kloten maar het is uiteindelijk wel gelukt

 • Waar is dat NAT type eigenlijk goed voor, alleen om mensen mee te zieken volgens mij…. (en kpn is daar erg goed in, alles standaard op dicht gooien)

 • Klopt! Ik had een Thompson 780 (1 vd eerste experia boxen). Met torrents downloaden klapte elke keer dat ding eruit, PS3 had NAT 3, COD spelen kon ik nooit joinen bij vrienden. Na het overwegen over te stappen op Ziggo, gebeld met de storingdienst van KPN. Kreeg meteen een nieuwe toegestuurd. Het zijn nu Arcadyan routers, geen Thompson meer.  FF op internet gezocht welke poorten open moesten voor COD (notabene op een KPN forum) en voila, probleem eindelijk verholpen. Standaard NAT 2 en een open lobby bij COD. Downloaden gaat ook gelijk weer als de brandweer..

 • Wie heeft dit niet gehad….
  Ikzelf ook met de standaard modem/routers van KPN constant problemen gehad.. Klantenservice die niks weet of je gewoon in je gezicht voor staat te liegen omdat ze het zelf ook niet weten… Zucht..
  Uiteindelijk een goedkoop modem/routertje gehaald die mijn internetverbinding aankan. Niks ingesteld en gelijk werken! Open NAT!

 • Als je alleen ADSL van KPN hebt, is het niet zo'n probleem. Ander modem kopen bij een computerzaak en klaar. Maar als je internet en bellen in één hebt, is het andere koek. Omdat je belt via je modem, kun je niet zo maar een ander modem er tussen plaatsen want dan werkt je telefoon niet meer. En aangezien die Experia boxen allemaal zo goed beveiligd zijn, is het allemaal dramatisch!

 • Ik heb een linksys en kan geen enkele game hosten door kutpoorten die niet open willen:(

 • Heb hetzelfde probleem met Netgear =/ maar dan alleen als ik op mijn laptop/desktop wil gamen…mijn consoles hebben wonderbaarlijk nergens last van vaag genoeg…

 • Het mooie van deze oplossing is dat het maar werkt totdat de XBOX een week of langer uit staat. Dan geeft de router je hoogstwaarschijnlijk een nieuw IP adres en dan kun je van vooraf aan beginnen.  Gewoon je Xbox een vast IP adres geven, de optie DMZ zoeken en deze verwijzen laten naar je Xbox' IP.  Of als je meteen andere huisgenoten wilt helpen, een tweede router die in een andere IP-range zit en vervolgens de DMZ van de eerste router laten verwijzen naar te tweede router. Als je dan ook nog de beveiligingsfeatures van de tweede router uit zet heb je een hele router zonder firewall e.d. Klaar!

 • Kan het door dat nieuwe IP-adres komen dat mijn Xbox eerst van een moderate NAT naar een open NAT is gegaan na m een maand niet gebruikt te hebben? Nou ja, ik ga niet klagen ^.^

 • Herkenbare problemen, enigszins een grappig artikel. :P Ik raad iedereen ook aan om de router van je provider in de prullenbak te gooien, zelf te investeren in een goede router (budget kan je zelf opstellen, of course), en af te zijn van al die klote problemen.  Een aantal maanden terug had ik een ADSL lijntje met de welbekende Thomson die in dit artikel beschreven werd. Heb altijd met een Strict NAT moeten gamen. Zodra ik een open NAT had op deze router, knalt de telefonie er na een week ALTIJD uit. De provider wist dat dit een bekend probleem was. Moeder overstuur dat ze niet meer kan bellen, ik haar vertellen dat ze het kastje kan resetten, maar op ten duur werkt dat ook niet meer. :P  Nu overgestapt naar OnsBrabantNet, ben echt blij dat zij daar open standaarden hanteren. Je krijgt geen router geleverd, alleen een modem. De rest kan je allemaal zelf bepalen.  Heb dus ook direct een Asus RT-N66U gehaald, UPnP aangezet, en hoppa, alles werkt perfect. Alle glasdiensten draaien zonder problemen en ik kan volop gebruik maken van de internetlijn zonder storingen.  Dus gamers, gooi die prulliewullie routertjes in de prullenbak en haal zelf een routertje! :-) Of je past de optie van Avan toe, mits je router DMZ ondersteunt…  Edit: of mits je provider het toelaat, natuurlijk… voor mij geen provider die me vertelt wat voor hardware ik dien te gebruiken. Dat bepaal je zelf wel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren