1. Sneeuwpret in games

Sneeuwpret in games

Hopelijk lees je dit niet in de auto, trein, bus of ieder ander voertuig met wielen – sneeuwschuiver niet inbegrepen. Dan ben je waarschijnlijk langer onderweg dan de bedoeling is. Je zou bijna vergeten dat sneeuw ook heel vermakelijk of memorabel kan zijn. Bijvoorbeeld in games. Pak er dus maar gauw een kopje warme chocomel bij en dekentje bij, want hier volgen vijf klassieke klassieke sneeuwlevels om je dit weekend binnen mee te vermaken.

Super Empire Strikes Back

Hoth is een sneeuwplaneet in het Star Wars-universum die vooral vroeger veelvuldig in Star Wars-games als level of setting terugkeerde. Met name de versie van Hoth in Super Empire Strikes Back op de Super Nintendo is legendarisch. Niet omdat ‘ie zo mooi leuk of verrassend is, maar eerder omdat er waarschijnlijk geen ziel ter wereld is die zichzelf of de game tijdens het spelen van Super Empire Strikes Back niet vervloekt heeft.

Oprecht, de sneeuwlevels in Super Empire Strikes Back (het overgrote merendeel) zijn niet te doen. Er komen van alle kanten vijanden op je af. Daarnaast moet je ook nog op je hoede zijn voor vallende stalactieten, diagonaal op je af scherende ijsmeeuwen (of zo) en sneeuwstormen. En dat urenlang, verschrikkelijk. Waarom ie er dan toch bijstaat? Tja, Hoth blijft een van die sneeuwsettings die je je de rest van je leven bijblijft. Om alle foute redenen, dat dan weer wel.

Chapter II - Mafia II

Het is kerstmis in het fictieve Empire Bay halverwege de twintigste eeuw, mensen babbelen over de sfeer op straat, er komt rook uit de schoorstenen en een witte sneeuwlaag bedekt de smalle straatjes; we kunnen de kerstdiners binnen bijna ruiken! Er was de nodige kritiek op de lege straten in Mafia II, waardoor de momenten in het spel dat de game wel enorm sfeervol is een beetje zijn ‘ondergesneeuwd’. Onterecht natuurlijk, want het begin van Mafia II is een van de meest sfeervolle in zijn soort.

Cliffhanger - Modern Warfare 2

Modern Warfare 2 kent verscheidene toffe sneeuwlevels, maar de beste – en spannendste – moet toch wel Cliffhanger zijn. Dit level bevat eigenlijk alles dat een sneeuwlevel moet hebben. Het beklimmen van een ijswand (vandaar de naam ‘Cliffhanger’), sluipen door een sneeuwstorm en als slagroom op de taart, knallen op tegenstanders terwijl je met een sneeuwscooter van een sneeuwberg scheurt. Eigenlijk ontbreekt alleen een lawine, die had het scheuren van een berg net ietjes spannender gemaakt. Wie weet in Modern Warfare 4 of Black Ops 3…

Uncharted 2

De sneeuwlevels in Uncharted 2 – het zijn er nogal wat – moeten ten eerste in deze lijst omdat Uncharted 2 verreweg de mooiste sneeuw bevat van alle games tot nu toe. Inderdaad, nóg mooier dan in Killzone 3. Je kunt de vlokjes in de lucht haast tellen, zo scherp en gedetailleerd als ze naar beneden dwarrelen.

Maar los van de textures maakt het sneeuwlevel ook op andere wijze indruk. Je ziet namelijk aan de ademhaling en manier van lopen van Drake dat hij het echt koud heeft. Zeker tijdens het eerst level in het spel, als Drake gewond is en zichtbaar moeite heeft met de ijswind die door zijn kleding snijdt als een mes door boter. Je zou er bijna zelf een dekentje bijpakken.

Chapter 3 – Bully (Canes Canem Edit)

Deze PlayStation 3-game van Rockstar is wellicht niet de meest voor de hand liggende titel in dit lijstje, maar ook op Bullworth Academy was het een seizoenlang winter. Helaas voor Jimmy trouwens. Het ongelukkige hoofdpersonage(tje) wordt door de directie namelijk van hot naar her gestuurd om allerlei koude klusjes op te knappen. Tot ook hij op een gegeven moment het sneeuwschuiven moe is.

Maar goed, dat is niet het opmerkelijke. Het saillante schuilt hem in het feit dat Jimmy (standaard) niet eens een jas aan heeft, terwijl het buiten sneeuwt en iedereen een sjaal om heeft en handschoenen draagt. Sterker nog, hij komt de hele winter door met opgestroopte mouwtjes en een dun spencertje. En jij klagen dat je trein vertraging heeft? Pff, mietje.

Dit artikel delen

Over de auteur

Ron Vorstermans Eindredacteur die hoort bij het meubilair.

Reacties

 • Bully. :D

 • Wat dacht je van: Lemmings Xmas en Jazz Jack Rabbit Xmas edition :D
  Of die gare kest versie van Duke Nukem 3D :D

 • JJR XMas, nice! :D

 • Of de MARIO levels in sneeuw, altijd leuk.

 • Assassins creed 3? Hele frontier onder de sneeuw:D

 • Dacht ik net aan. Gisteren nog eventjes het spel gespeeld en de Frontier is echt geweldig. Nog niet alles aan het spel is geweldig maar dat zeker wel. Gisteren was het wel jagen in heerlijk lenteweer maar doet er niet toe. Frontier! 8]

 • dacht ik ook al aan

 • Skyrim+kerstmods=epische winter.

 • Bij sneeuwpret moest ik zelf eigenlijk direct denken aan Phendrana Drifts uit Metroid Prime. Dat is echt een hele sfeervolle sneeuwwereld imo.

 • Jaaahhh, "let it snow" bij mafia II is echt awesome. Beste sneeuwpret in games.

 • Leuke is nog dat dat nummer echt wordt gedraaid op de radio in de auto.

 • Skyrim!!!

 • Freezeezy Peak van Banjo Kazooie gewoon kerstmis. Cool Cool Mountain en Snowman's Land van Mario 64, Phendrana Drifts van Metroid Prime zijn leuke sneeuwwerelden.

 • Eens, in die 3d platformers vond ik de sneeuwlevels altijd het leukst :)

 • Je bent een held THUDD!!. Freezeezy Peak, beste kerstlevel OOIT! Alleen de heerlijke muziek en de mooie sfeer. Jup, deze staat ook weer op mijn programma om te spelen!

 • Freezeezy Peak! Daar dacht ik gelijk aan toen ik dit artikel zag! Fantastisch!

 • Company of Heroes 2: tanks die door het ijs zakken :D

 • Ik dacht meer aan Animal Crossing in de winter

 • Leuk, dacht alleen dat assassin's creed 3 er wel bij stond.

 • Lost planet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren