1. Grand Theft Auto: Vice City iOS review

Grand Theft Auto: Vice City iOS review

Nog niet zo lang geleden hield je een game zoals Grand Theft Auto: Vice City spelen op iets kleins zoals je telefoon voor onmogelijk, maar tien jaar later kan het gewoon. De complete stad, alle radiozenders en iedere missie in de palm van je hand. De toekomst is nu. Er is alleen één probleem: de toekomst heeft geen knoppen.

Vice City heeft in een decennium weinig ingeboet wat betreft originaliteit, humor en setting. Het fictieve Miami in de jaren tachtig staat bol van de clichés en verwijzingen naar films, tv-programma’s en muziek en dat werkt nog steeds bijzonder goed. In veel opzichten voelt Vice City daarom stukken minder gedateerd aan dan GTA III. Datzelfde kan helaas niet gezegd worden van de besturing.

Aangezien deze GTA oorspronkelijk bedacht is voor controllers sluit de besturing niet bepaald aan op het touchscherm van de iPhone of Android. Alle knoppen en sticks die je nu moet missen worden in deze heruitgave vertaald naar drukpunten op het scherm. Met wisselend effect.

Autorijden is bijvoorbeeld nog goed te doen. Gas geven en een beetje bochtjes maken in allerlei strakke bolides is best onder de knie te krijgen. Hetzelfde kan helaas niet gezegd worden over de besturing tijdens de vuurgevechten. Het is vaak niet alleen een gevecht met de vele handlangers van de topcriminelen die Vice City rijk is, ook de camera is een vijand om rekening mee te houden.

In veel opzichten zijn het problemen die Vice City tien jaar geleden ook plaagde. Het wordt alleen verergerd door het gebrek aan knoppen, waardoor je niet altijd je vingers op de juiste plaats neerlegt. Met een beetje oefening lukt het aardig, maar zo lekker spelend als met een controller gaat Vice City op iOS of Android nooit worden. Helemaal vloeiend loopt de game bovendien ook niet. Er is bijvoorbeeld een duidelijke hapering merkbaar wanneer je een brug oversteekt naar het tweede eiland.

Dat is jammer, want Vice City mag dan wel niet meer de mooiste zijn, een leuke game is het nog steeds. Een betere antiheld sinds Tommy Vercetti hebben we bijvoorbeeld nog niet voorbij zien komen in een Rockstar-game. Deze door Ray Liotta ingesproken boef is precies het type hoofdpersoon dat je in een GTA-game nodig hebt. Hij heeft een lekker grote bek, een scherp gevoel voor humor en dat alles met een kledingstijl waar je u tegen zegt. Tommy’s weg naar macht in Vice City is er eentje vol rare figuren. Van bendebazen die niets liever doen dan over hun ‘’cojones’’ praten tot partners in crime met een minderwaardigheidscomplex.

Het verhaal van Tommy is helemaal tof omdat je merkbaar de criminele ladder bestijgt. Nadat hij een opvliegende Zuid-Amerikaan om het loodje heeft gelegd is Tommy ineens één van de machtigste mannen van de stad. Dat betekent dat hij delen van Vice City, zoals garages en clubs met groot gemak op kan kopen. Als stinkend rijke boef scheur je vervolgens in een kleurige cabriolet over de boulevard van Vice City met een ietwat foute, maar daarom niet minder gave soundtrack op de achtergrond. In geen enkele andere GTA voel je je zo’n enorme baas.

Het is juist daarom zo jammer dat de game zich niet zo lekker laat spelen tijdens de actievollere missies. De game probeert de brakke besturing zoveel mogelijk te compenseren door je op allerlei manieren tegemoet te komen. Leg je het loodje tijdens een missie dan krijg je bijvoorbeeld meteen de mogelijkheid om hem snel opnieuw te proberen. In de opties is het daarnaast mogelijk om de plaatsing van iedere knop op het scherm geheel naar eigen smaak aan te passen. Het lost alle problemen natuurlijk niet op, maar met een beetje schuiven zorg je er wel voor dat je niet plotseling achteruit kijkt als je tijdens een achtervolging linksaf wilt gaan.

Grand Theft Auto: Vice City is gespeeld op een iPhone 4S.

Conclusie en beoordeling

Door de gebrekkige besturing komt Vice City niet zo goed tot zijn recht als tien jaar geleden. Dat is spijtig, want op het gebied van stijl en sfeer blijft Vice City echt onovertroffen. De iPhone- en Android-versie van Vice City zijn dus duidelijk de inferieure uitvoering, maar ze kunnen er mee door voor wie per se draagbaar zijn neus vuil wil maken aan coke, seks en new wave.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Vice City op je telefoon
 • Stijl blijft ongekend
 • Geweldige soundtrack
 • Minpunten
 • Besturing is behoorlijk flut
 • Kleine technische problemen

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Wat een bazen GTA was/is het toch! Ik zie het alleen op de telefoon niet bepaald zitten…

 • Op de iPhone 4s is het inderdaad erg lastig, op de iphone 5 al een stukje beter, op de iPad werkt het best goed… Je kunt sneller de camera aanpassen, en het is makkelijker om een target aan te tikken waar je op wil schieten… De besturing is een stuk beter dan GTA III, waar je maar geluk moest hebben op wie je ging schieten…  En inderdaad er zit even een tikje in als je van eiland naar eiland gaat… Maar op de PC/PS2 had je daar laadschermen, dus daar heb ik niet echt problemen mee….  Ik vermaak me er erg goed mee!

 • Straks gewoon m'n 360 controller eraan hangen :D

 • Mag je meteen even uitleggen hoe je dat doet !

 • Dafuq. Installeer hem dan gewoon op PC ofzo. :')

 • Android kan je m (iig met root toegang) wireless gewoon verbinden.
  Ik heb zelf een micro usb > usb kabeltje waar mijn wired controller aan gaat.  PC kan ook maar die is minder draagbaar :p

 • De Xbox 360 controller past natuurlijk makkelijk in je broekzak.

 • Hoewel ik een voorstander ben van Mobile gaming, vindt ik dat dit soort games er gewoon niet op passen. Met wat uitzonderingen na werkt het gewoon niet goed als je een game dat niet voor een touch screen bedoelt is met touch controls moet gaan spelen.

 • Net Vice City alweer uitgespeeld. Veel dingen zijn ook makkelijker gemaakt. Missies die gewoon makkelijker waren, en de prijzen van de Assets die gewoon zijn gehalveerd (Opeens slechte economie ofzo?). In Shakedown bijvoorbeeld (Dacht dat ie zo heette) moet je winkelruiten kapotmaken om respect te winnen. Na de helft was ik al klaar. Beetje makkelijk.  Malibu Club te duur? 60.000 dollar en je hebt m. Beetje makkelijk allemaal. Toendertijd moest je hard werken om je geld te krijgen.

 • Ik heb deze versie niet gespeeld dus ik heb er niet helemaal een goed beeld van. Maar toendertijd moest je hard werken voor je geld in de game? Ik stal een brandweer wagen. Deed daar 10 missies in en was weer loaded.

 • Het is de vergelijking heh. De helft voor alles betalen is best simpel. Maar je krijgt alles wel aan beloningen enzo.

 • Besturing is behoorlijk flut en dan toch een 7-.. Alleen GTA kan daar mee weg komen he.

 • True story!

 • Snap niet dat ze niet de besturing niet zo doen als GTA III op android ? Die is namelijk "analoog"

 • Vond GTA 3 op de Mobiel ook al behoorlijk crap besturen.

 • Sorry maar een recensie over deze game moet je minimaal dan spelen op een Ipad naar mijn mening.
  Ja de besturing is minder handig op een Iphone, maar speel je de game op een Ipad dan speelt het heerlijk.
  Ook haperingen heb ik tot op heden nog niet meegemaakt….

 • Wat is dat voor onzin? Ook al zou ie daar veel beter presteren, dan kopen mensen met een iPhone dus eigenlijk een kat in de zak. Het doel van een recensie is niet een zo hoog mogelijk cijfer geven, het is om mensen te informeren…

 • Ik heb hem op de iPad gespeeld en ben het volledig eens met deze review.

 • IOS is verdeeld over twee platformen.(Iphone - Ipad)
  Wees dan als reviewer ook zo eerlijk om ze op beide platformen te beoordelen.
  Het gaat mij niet om de prestatie, of een beter cijfer, het gaat mij om een eerlijke beoordeling, en in dit geval twijfel ik daar aan.

 • Ik had liever gezien dat deze game op ps3 kwam, net zoals San Andreas. Op de telefoon geloof ik wel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren