1. IG Awards 2012 - Beste shooter

IG Awards 2012 - Beste shooter

Tijdens de IG Awards 2012 vragen we aan jou, de bezoeker, of je wilt laten weten wat je favoriete game van 2012 is. Dat doen we per platform en per genre, om vervolgens aan het einde de verkiezing te houden voor de beste game van 2012 in het algemeen.

Per platform hebben we voor de spelcomputers 10 games genomineerd, en per genre en handhelds komen we op vijf genomineerden uit. Daar kun je op stemmen, maar het zou natuurlijk ook kunnen dat jij een game hebt die niet bij de genomineerden staat. Geen nood: via een reactie kun je dan gewoon een stem geven aan een game die niet in het rijtje staat en dingt deze zo alsnog mee.

We moedigen reageren sowieso aan: door een reactie te plaatsen, maak je automatisch kans op prachtige prijzen. Een greep uit de prijzenpot is hier te vinden .

En dan nu over naar de award in kwestie:

Beste shooter

Dit zijn de vijf genomineerden voor de categorie beste shooter van 2012.

Borderlands 2

Wat is het? Borderlands 2 is net als zijn voorganger een openwereld-shooter die zich afspeelt op de planeet Pandora. De game heeft een nieuw verhaal, nieuwe omgevingen, vijanden, personages, vaardigheden, uitrusting en wapens.

De vier nieuwe personages, die tegelijkertijd de vier klassen representeren, zijn Salvador de Gunzerker, Maya de Siren, Axton de Commando en Zer0 de Assassin. De vier klassen hebben iedere een speciale vaardigheid en daarnaast drie zogeheten Talent Trees, waarmee je hun speelstijl aan kunt passen. Zo kun je met de Siren bijvoorbeeld kogels laten afketsen op vijanden zodat ze omstanders raken.

Borderlands 2 is coöperatief speelbaar, met vier spelers online of splitscreen met één andere speler. Het spel stuurt je langs de verschillende omgeving via opdrachten die je moet vervullen. Verder is het de bedoeling om steeds nieuwe, betere wapens te verzamelen. Deze worden willekeurig gegenereerd, maar zijn wel van een bepaald wapenmerk, zodat je kunt herkennen wat hun specialiteit is.

Kevin: Borderlands 2 is een festijn van bizarre wapens, hectische gevechten en heerlijke humor. De continue afwisseling van verschillende omgevingen, diverse wapens en unieke vaardigheden houdt de game fris tot het laatste moment. Het oog voor detail en de talloze animaties die voor de vele wapencombinaties zijn gemaakt, zijn verbluffend. De game kan misschien een iets lager tempo aannemen wanneer je alleen speelt, maar dit weegt niet op tegen het geweldige plezier dat je zult hebben wanneer je met vrienden speelt. Als je dit jaar één coöperatieve game gaat kopen, laat het dan Borderlands 2 zijn.

Lees de review

Call of Duty: Black Ops II

Wat is het? Call of Duty: Black Ops II is een first-person shooter die twee met elkaar verbonden verhalen vertelt. Het ene verhaal speelt zich af in de jaren ’70 en ’80 en draait om Alex Mason, de hoofdrolspeler uit de eerste Black Ops-game. Mason vecht tegen Raul Menendez, een terrorist die zijn eigen populistische beweging leidt.

Het tweede verhaal draait om Alex’ zoon, David Mason, en speelt zich af in 2025. Ook David strijdt tegen Menendez, die in 2025 de grootmachten China en Amerika tegen elkaar wil opzetten en een grootschalige oorlog wil ontketenen. De verhalen brengen spelers naar diverse locaties over de hele wereld, zoals Singapore, Yemen, Los Angeles, Angola en Afghanistan.

De populaire multiplayermodus keert in deze Black Ops 2-game ook weer terug. De modus kent nieuwe maps, nieuwe (futuristische) wapens en is op diverse punten verbeterd. De belangrijkste verandering is dat de multiplayermodus spelers meer beloont voor ondersteunende acties zoals het pakken van een vlag en het verdedigen van teamgenoten met turrets. Deze prestaties tellen mee voor het behalen van zogenaamde score streak rewards, waarmee spelers de hulp kunnen inroepen van diverse gadgets, zoals het rijdende ARG-tankje.

Tot slot heeft Black Ops II een Zombies-modus. Met maximaal acht personen tegelijk moeten spelers in deze modus samenwerken om een bijna onaflatende stroom aan zombies de baas te blijven.

Jelle: Call of Duty: Black Ops II is niet de game geworden die het had kunnen zijn. Daarvoor is er op het gebied van multiplayer gewoon te weinig echte vernieuwing te vinden. Het spel blijft dankzij de dit keer wel boeiende singleplayer- en toffe Zombie-modus desondanks een aanrader, zij het met nog verder gedateerde graphics.

Lees de review

Far Cry 3

Wat is het? In de open-wereld first-person shooter Far Cry 3 stappen spelers in de schoenen van Jason Brody, een man die op een afgelegen tropisch eiland belandt. Alleen is hij niet: er is een grote groep criminelen op het eiland die worden aangestuurd door hun gestoorde, sadistische dictator Montenegro Vaas.

Vaas heeft Brody’s beste vriend vermoord en zijn vriendin Nikki gekidnapt. Aan de speler om Vaas’ troepen uit te schakelen, Nikki te redden en te vluchten van het eiland met zijn gestoorde bewoners.

Far Cry 3 laat spelers vrij in hun aanpak: zij bepalen wanneer en hoe het verhaal verder gaat. Ze kunnen nederzettingen binnensluipen en tegenstanders met een mes stilletjes afmaken, van afstand met een sluipschuttersgeweer alvast een aantal vijanden neerschieten, of bijvoorbeeld met een jeep door de poorten rammen en als een Rambo te werk gaan. Een combinatie van verschillende aanpakken werkt misschien nog wel het beste.

Naast een singleplayer kent Far Cry 3 ook een uitgebreide online multiplayermodus. Hierin nemen spelers het individueel of in teams op tegen elkaar in verschillende modi. Daarnaast is er een verhalende coöperatieve modus, waarin vier spelers samen op pad kunnen.

Eelco: Far Cry 3 is de beste en meest aangrijpende open wereld-shooter van de laatste jaren. Het toont op sublieme wijze de tegenstellingen van een tropisch paradijs als Rook Island: bij momenten beeldschoon en vredig, maar tegelijkertijd bruut en intens. De game gaat niet op elk aspect vrijuit, maar ondanks een aantal technische schoonheidsfoutjes en andere minpunten, mag het zich een onbetwiste topper noemen.

Lees de review

Halo 4

Wat is het? Halo 4 is de start van een nieuwe saga in de populaire serie sciencefiction-games. Het is de eerste game in de first-person-shooter-franchise die niet wordt ontwikkeld door Bungie, maar door de speciaal voor Halo opgerichte studio 343 Industries.

De Xbox 360-game speelt zich vijf jaar na de gebeurtenissen in Halo 3 af. Master Chief en de AI Cortana komen op een mysterieuze nieuwe wereld en ontdekken een eeuwenoude kwade kracht die de mensheid dreigt te vernietigen. De speler stapt in het pak van Master Chief en moet alles op alles zetten op de mensheid te redden.

Het tempo in deze Halo-game ligt hoger, er is meer actie te vinden en er is meer vrijheid in de gevechtssituaties. De verhaalmodus van de game is alleen, of met maximaal vier man samen door te spelen. De game biedt daarvoor zowel split-screen als online opties.

Naast de campaign-modus bevat Halo 4 ook Halo Infinity, waaronder de multiplayeropties van de shooter met een verhaal aan de rest van de Halo-wereld worden gekoppeld. Halo Infinity speelt zich volledig af op het grootste ruimteschip uit de vloot van de United Nations Space Command, de UNSC Infinity.

Vanuit dit ruimteschip creëren spelers onder andere hun eigen soldaat. Zijn uiterlijk, wapens en rol op het slagveld worden mede beïnvloed door de vorderingen die hij heeft gemaakt. De UNSC Infinity is de plek waar spelers in de verschillende multiplayermodi stappen.

Een van die multiplayermodi is de coöperatieve Spartan Ops-modus. Spartan Ops is een spelmodus voor vier spelers die wekelijks wordt voorzien van nieuwe, gratis, content. Elke week verschijnt er een nieuw filmpje met een set missies die samen een verhaal vormen.

De populaire competitieve modus, waarin tot zestien spelers het tegen elkaar opnemen, is ook terug in Halo 4 onder de naam War Games.er een verhalende coöperatieve modus, waarin vier spelers samen op pad kunnen.

Jelle: Halo 4 is een game met twee gezichten. Het is 343 Studios niet gelukt om in het singleplayer-avontuur met een geweldig verhaal te komen. Daarnaast is de muzikale presentatie niet zo goed als verwacht en mis het hoogtepunten. Daardoor is de singleplayer niet meer dan onderhoudend en dat is gewoonweg zonde. De magie van de game zit hem dan ook in de multiplayer. Door subtiele aanpassingen, je constant te belonen door middel van het Ordnance-systeem en het vrijgeven van nieuwe gear blijft de game je bezighouden. Mocht je daar op uitgekeken zijn, dan is er ook nog Spartan Ops, om samen met je vrienden te spelen. Als totaalpakket komt Halo 4 dan uiteindelijk goed voor de dag.

Lees de review

Counter-Strike: Global Offensive

Wat is het? Counter-Strike: Global Offensive is een objective-based first person shooter. Iedere speler voegt zich bij de terroristen of de counterterroristen om samen verschillende doelen te behalen. Deze lopen uiteen van het simpelweg uitmoorden van het andere team tot het redden van gijzelaars.

Daarnaast kent Global Offensive een aantal nieuwigheden om je mee te verweren. Van vuurwapens tot allerlei soorten uitrusting. Zo biedt de Molotov cocktail (of de brandgranaat als counterterrorist) je een kans om de vijand met een vuurzee te overvallen.

Tjitze: Counter-Strike: Global Offensive is nog steeds het topspel van weleer, maar dan in een modern jasje. Visueel is het flink verbeterd en de nieuwe spelmodus Arms Race zorgt met zijn snelheid voor de gewenste variatie in het spel. De tragere gameplay zal niet bij iedereen even goed vallen, maar voor slechts vijftien euro is het een prima spel om met wat vrienden een weekend flink op los te gaan.

Lees de review

[poll 77][p]En daarmee zijn we aan het einde gekomen van de genomineerden van de shooter-categorie. Stem door in de poll op jouw favoriet te klikken, en laat uiteraard een reactie achter om kans te maken op één van de prijzen. [b]Geef daarnaast ook voor welke gameplatformen je games kunt ontvangen. Vermeld daar ook bij of je uitbreidingen zoals Move en Kinect hebt.[/b][/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Far Cry 3 :)  Platformen: Ps3 Xbox 360 en PC

 • Waar is Max Payne 3, die hoort hier tenminste tussen te zitten. Maar dan kies ik wel voor Far Cry 3.  edit: Sorry niet gelezen, ik ga altijd gewoon naar het stemmen toe, maar dan kies ik bij deze gewoon voor Max Payne 3 ;)

 • Dat viel me ook op :o

 • "Geen nood: via een reactie kun je dan gewoon een stem geven aan een game die niet in het rijtje staat en dingt deze zo alsnog mee."

 • Wat fijn dat mensen ook de moeite nemen om te lezen wat de redactie voor ons schrijft..

 • maar toch, het gaat erover dat hij er niet bij staat

 • Counter-Strike: Global Offensive
  PC,XBOX 360, PS3

 • counterstrike wordt zwaar onderschat

 • Far Cry 3.  PC en PS3. Geen Move of soortgelijke troep.

 • Halo 4
  Platform: xbox 360

 • Far cry 3! Sws!  PS Via, PS3 met move

 • Far Cry 3! Door de vrijheid denk ik :D Ik heb hem gespeeld op de PC, erg mooie graphics. Beeldschoon!

 • Far Cry 3, vrij gemakkelijk.  Platformen: PC, 3DS, DS, PSP, Wii

 • Global Offensive :)  PS3/Vita/Mac

 • Mm… moeielijke keuze tussen Borderlands en Far Cry maar uiteindelijk toch voor Borderlands gegaan!
  Platofrmen: PS3 en Xbox 360

 • Halo 4, één van de weinige games die ik mis op de PS3.
  PS3,Wii.

 • Wou eigenlijk op call of duty stemmen maar drukte perongelijk op far cry 3. Waarschijn ook een goeie keus ook al kom ik daar pas in de kerstvakantie achter  Platform : ps3, pc (geen move)

 • Far Cry 3 of Borderlands 2. Dan ga ik toch voor Borderlands 2, die is net iets beter op Shooter-gebied.

 • Op Black Ops 2 gestemd aangezien ik Far Cry 3 pas over een paar maanden speel en ik de MP rete vet vind!!!  PS3/PC

 • Halo 4 !

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren