1. IG Awards 2012 - Beste Vita Game

IG Awards 2012 - Beste Vita Game

Tijdens de IG Awards 2012 vragen we aan jou, de bezoeker, of je wilt laten weten wat je favoriete game van 2012 is. Dat doen we per platform en per genre, om vervolgens aan het einde de verkiezing te houden voor de beste game van 2012 in het algemeen.

Per platform hebben we voor de spelcomputers 10 games genomineerd, en per genre en handhelds komen we op vijf genomineerden uit. Daar kun je op stemmen, maar het zou natuurlijk ook kunnen dat jij een game hebt die niet bij de genomineerden staat. Geen nood: via een reactie kun je dan gewoon een stem geven aan een game die niet in het rijtje staat en dingt deze zo alsnog mee.

We moedigen reageren sowieso aan: door een reactie te plaatsen, maak je automatisch kans op prachtige prijzen. Een greep uit de prijzenpot is hier te vinden .

En dan nu over naar de award in kwestie:

Beste Vita Game

Men klaagt nog wel eens over de hoeveelheid goeie Vita-exclusives, maar de vijf genomineerden in de categorie beste Vita-game van 2012 bewijzen dat het zo erg nog niet gesteld is met de handheld!

Uncharted: Golden Abyss

Wat is het? In Uncharted: Golden Abyss volgt Nathan Drake een duister geheim dat te maken heeft met de vierhonderd jaar oude slachtingen uitgevoerd door de Spanjaarden. Tegelijkertijd zit hij midden in een strijd tussen Jason Dante en Marisa Chase. De speler moet zich banen door rivieren, tempels en grotten in Centraal-Amerika op zoek naar een legendarische verloren stad.

Het spel is zowel met de touchscreen te spelen, als met de traditionele knoppen op de PlayStation Vita. De touchscreen kan bijvoorbeeld gebruikt worden om in het bereik liggende stenen aan te tikken om naar toe te springen. Zo kan een pad uitgestippeld worden voor Nathan Drake om te klimmen. Ook zul je puzzels op moeten lossen door met je vingers puzzelstukjes op de goede plek te leggen. Verder bevat de game weer veel schietactie.

Jelle: Een veel betere lanceertitel dan Uncharted: The Golden Abyss hadden we ons niet kunnen wensen. De game ziet er fantastisch uit en biedt een console-ervaring op een handheld. Hij is het beste te vergelijken met de allereerste Uncharted, die je net als The Golden Abyss kennis laat maken met de mogelijkheden van het stukje hardware waar je op speelt. Dat is top als je het hebt over de technische prestaties, maar het gebruik van de touchscreen, touchpad en tiltfunctie had wat minder gemogen. Andere minpunten zijn de wat domme tegenstanders, het verhaal dat laat op gang komt en het feit dat de game minder spectaculair is dan we inmiddels van Uncharted gewend zijn. Die minpunten herinneren eraan dat we te maken hebben met een handheld-game. Dat we dat überhaupt bijna waren vergeten bevestigt hoe goed deze game is. Heb je een Vita, dan is Golden Abyss verplichte kost.

Lees de review

LittleBigPlanet Vita

Wat is het? LittleBigPlanet is een game die volledig draait om creatie. Dat betekent dat spelers talloze mogelijkheden krijgen om eigen levels te maken. Hierbij is het uiterlijk slechts het begin. Zo is elk basisobject naar hartelust in vorm en materiaal aan te passen, terwijl je ook zelf foto's kunt importeren via de camera van de Vita. In LittleBigPlanet is het echter ook de bedoeling de gameplay van alle levels zelf volledig te ontwerpen. Elk object kan voorzien worden van een bepaalde beweging, waardoor ingenieuze puzzels te creëren zijn.

Heb je eenmaal een level gecreëerd, dan kun je deze delen met elke andere LittleBigPlanet-speler op aarde online. Met in totaal vier mensen kun je zowel een reeks levels die standaard in het spel zitten, als de levels die door elke andere speler is gemaakt spelen. Je kruipt hierbij in de gebreide huid van een zogenaamde Sackboy: een klein stoffen poppetje die, net als alle levels, volledig naar wens aan te passen is.

Door het zo natuurlijk mogelijke zwaartekracht-systeem in LittleBigPlanet heb je de drie mede-Sackboys vaak nodig om bepaalde puzzels op te lossen. Zo begint een skateboard pas te rollen wanneer er genoeg gewicht op staat en zijn sommige stenen pas met meerdere Sackboys tegelijk te verslepen om nieuwe openingen in levels vrij te spelen. Wanneer alle vier de Sackboys het einde van het level bereiken wordt de score berekend en wordt duidelijk wie de nummer één is.

Daniël: LittleBigPlanet op de Vita is een waar vervolg op deel 2. De touch- en tiltfuncties bieden genoeg vernieuwing in de schattige verhaalmodus. De optie om naast uitgebreide levels ook iOS-achtige minigames te maken, zorgt ervoor dat de game voor een theoretisch oneindige lading aan games voor je Vita kan zorgen. Het is alleen doodzonde dat je niet de zeven miljoen levels uit de PS3-versies kan spelen of de Vita-levels met PS3-eigenaren kan uitwisselen. We vragen ons namelijk af of de LittleBigPlanet-community op de Vita net zo groot en actief gaat worden als dat op de PS3 het geval is, ondanks dat de toolset op de Vita groter en beter dan ooit is.

Lees de review

WipEout 2048

Wat is het? WipEout 2048 is een racegame voor de PlayStation Vita, met futuristische wagens om uit te kiezen. Het is een voorloper op de eerdere WipEout-games die al zijn verschenen. De Vita-game biedt naast de gewone besturing ook de mogelijkheid om via de tiltfunctie te racen. Ook kun je door het scherm aan te raken opties selecteren.

Via Crossplay kunnen Vita-bezitters het opnemen tegen spelers op de PlayStation 3 die WipeOut HD spelen. Het spel biedt zowel een online als offline multiplayer-modus. De tien nieuwe banen in het spel kennen meerdere routes en daarnaast zijn er ook twintig nieuwe voertuigen.

Jelle: WipEout 2048 kent vervelend lange laadtijden, maar weet voor de rest op elk gebied uit te blinken. Het biedt off- en online enorm veel content, ziet er heerlijk uit, heeft een pompende soundtrack en is lekker uitdagend. Het is daarmee echt een must-have voor de Vita-bezitter.

Lees de review

Gravity Rush

Wat is het? Gravity Rush is een driedimensionale actie-avonturenspel met een stijl die is geïnspireerd op de Japanse animétekenfilms en Europese animatie. Het spel draait om een meisje in de magische stad Hekseville dat na een ontmoeting met een zwart kat plotseling de zwaartekracht kan aanpassen.

Gravity Rush bestuurt als een normaal actieavontuur, maar schakelt op de momenten dat er aan de zwaartekracht getornd wordt over op een tiltbesturing. De game laat spelers de zwaartekracht manipuleren om bijvoorbeeld te kunnen vliegen, op muren te kunnen lopen en vijanden aan te vallen.

Lars: Gravity Rush is uniek in meerdere opzichten. Het veranderen van de zwaartekracht is even wennen, maar dankzij de intuïtieve besturing speelt de game al snel als een droom. De ongelooflijk fraaie visuele stijl en dito tussenfilmpjes maken Gravity Rush tot een waar kunstwerkje. We zijn letterlijk en figuurlijk ondersteboven van deze game.

Lees de review

Sound Shapes

Wat is het? In Sound Shapes bestuur je een kleverig balletje dat tegen allerlei oppervlaktes aan kan plakken. Het balletje beweegt zich niet al te snel voort, maar door de rechter schouderknop in te drukken wisselt hij zijn kleverigheid in voor snelheid. Door te rollen, kleven, springen en al snel ook door te zwemmen en te vliegen, baant de speler zich een weg door de verschillende levels, euhm… “nummers” van Sound Shapes. Een level-editor verlengt de speelduur aanzienlijk.

Daniël: Sound Shapes is een spel dat je simpelweg moet spelen om te begrijpen waarom het zo goed is. Het is heerlijk om tussen wat grote titels door even een “nummertje” te spelen op je Vita, maar het spel leent zich ook prima voor lange speelsessies waarbij je helemaal gehypnotiseerd wordt door de synergie van 2D-platformen en muziek maken. De campaign mag dan wat kort zijn en Death Mode is oneerlijk, maar de level editor maakt alles goed. Deze is simpel ingedeeld, maar erg volledig. Het is uiteindelijk aan de community om hier pareltjes van “nummers” mee te maken en ik hoop dan ook van harte dat Queasy Games de community blijft aanmoedigen om dit te doen!

Lees de review

[poll 78][p]En dat zijn alle games die in deze categorie zijn genomineerd. Nu is het aan jou om te stemmen. Geef in de poll hier aan de linkerkant aan wat jou favoriet is. Als je daarnaast kans wilt maken op de prijzen, dan vragen we je in de reacties jouw favoriet aan te geven. [b]Geef daarnaast ook voor welke gameplatformen je games kunt ontvangen. Vermeld daar ook bij of je uitbreidingen zoals Move en Kinect hebt.[/b][/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties

 • Ik stem Rayman Origins! :)  Platformen: Xbox360 (geen Kinect), DS

 • Mijn stem gaat naar Gravity Rush.
  (PS3, Move, Vita)

 • LittleBigPlanet Vita.  Heb m bij n vriend gespeeld en het is echt de beste LBP ooit gemaakt.  PC, PS3

 • Little Big Planet Vita
  Platform: PS3 zonder move

 • Drukte per ongeluk op wipeout 2048 maar ik wou klikken op gravity rush. Omdat het gewoon een super vermakelijk spel is.  Mijn platform is: ps3 en ps vita

 • Heb ik voor jou op Gravity Rush geklikt :)  PC/3DS/Wii

 • LBP  PS3/PC/3DS

 • Helaas stond Need for Speed er niet bij anders had ik die gekozen

 • Uncharted: Golden Abyss/ PS Vita, Xbox 360 en PC

 • Ook ik ga voor Uncharted Golden Abyss.  PS3/Xbox 360/PSP/DS/3DS

 • Gravity rush wint voor mij echt wel.
  (PC/PS3Move/PSVita)

 • Uncharted, heb de andere games nog niet gespeeld :p
  LBP is wel op komst :D  PS3, Vita, PC

 • Uncharted.

 • Uncharted: Golden Abyss
  Platformen: PS3 en PC

 • Mijn stem gaat naar Uncharted: Golden Abyss. De console-ervaring wordt op een sterke manier naar de handheld gebracht.
  PlayStation 3, Xbox 360 (geen Move of Kinect)

 • De vita? Komen daar nog games voor uit? Haha. Anyways ik ga voor wipEout 2048, blijft een toffe serie.  platformen: PC, DS, 3DS.

 • LittleBigPlanet ;) Gwn een leuk spel…  PC, Xbox360 (geen Kinect), 3DS, Wii

 • Op LBP gestemd, sackboy is te coolXD (PC, Xbox 360, PSP, DS)

 • WipeEout 2048, heb hem gespeeld bij een vriend.
  Platformen: PC, DS, 3DS, PS3 (geen move), WII

 • LittleBigPlanet Vita (gewoon een geweldige serie, waar je gewoon super veel uren in kan stoppen)  Platformen: PS3,PSP,PC, WII en NDS

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren