1. IG Awards 2012 - Beste RPG

IG Awards 2012 - Beste RPG

Tijdens de IG Awards 2012 vragen we aan jou, de bezoeker, of je wilt laten weten wat je favoriete game van 2012 is. Dat doen we per platform en per genre, om vervolgens aan het einde de verkiezing te houden voor de beste game van 2012 in het algemeen.

Per platform hebben we voor de spelcomputers 10 games genomineerd, en per genre en handhelds komen we op vijf genomineerden uit. Daar kun je op stemmen, maar het zou natuurlijk ook kunnen dat jij een game hebt die niet bij de genomineerden staat. Geen nood: via een reactie kun je dan gewoon een stem geven aan een game die niet in het rijtje staat en dingt deze zo alsnog mee.

We moedigen reageren sowieso aan: door een reactie te plaatsen, maak je automatisch kans op prachtige prijzen. Een greep uit de prijzenpot is hier te vinden.

En dan nu over naar de award in kwestie:

Beste RPG

RPG's heb je in alle soorten en maten, zo constateerden we maar weer eens toen we, uit een lange voorselectie, de volgende vijf RPG's nomineerden.

To The Moon

Wat is het? To The Moon is het bewijs dat RPG Maker onwijs geschikt is om unieke game-ervaringen mee te ontwikkelen. Ondanks het feit dat de interactie met het spel nooit enorm is, word je als speler meegesleurd in een intense reis door het geheugen van hoofdpersoon Johnny.. Zijn doel? Hij wil naar de maan. Jouw doel? Zijn geheugen aanpassen zodat hij gelooft een ruimtereiziger te zijn. To The Moon is uniek in zijn soort.

Gerard: Qua gameplay stelt To the Moon weinig voor. De game is meer iets dat je overkomt, dan iets dat je doet en dat moet je accepteren. Jij bent niet het belangrijkste onderdeel om de wereld van Johnny te laten bestaan. Besef dit en durf je over te geven aan de dialogen, de intelligente geweven verhaalstructuur en gun To the Moon je onverdeelde aandacht. Dat is onze vurige wens.

Lees de review

The Last Story

Wat is het? The Last Story is een Role Playing Game van maker Hironobu Sakaguchi die zich afspeelt op het Lazulis-eiland. De speler wordt in de game op een emotionele reis genomen met een moderne insteek en coherent vechtsysteem. Aanvallen kunnen uitgevoerd worden op grond van magie, mêlée, afstand en een combinatie van deze elementen. Ook verzamelde objecten spelen hierin een belangrijke rol. Deze kunnen van dienst zijn in het uitspelen van missies.

De speler neemt de rol aan van de huurling Zael en zijn partners en ondergaat verschillende missies waarin het eiland in zijn geheel verkend wordt. Het uiteindelijke doel van Zael is om zijn leven als huurling achter zich te laten om ridder te worden.

Naast het verhaal in de singleplayer bevat de game ook multiplayer-modi zoals Deathmatch, Team Deathmatch en diverse coöp-modi. Dit alles kan gedaan worden met het personage dat in de singleplayer is ontwikkeld.

Chris: The Last Story combineert actievolle gameplayvernieuwingen met ouderwetse JRPG-elementen. Het verhaal blijft boeien, de stemacteurs zijn uitstekend, de gevechten zitten boordevol actie en de cameravoering is betoverend. Door de vreemde tempowisselingen en de vrij lage moeilijkheidsgraad is The Last Story niet de perfecte vernieuwing van de JRPG, maar het is wel een gewaagde én geslaagde stap in de richting van de Westerse gamer.

Lees de review

Mass Effect 3

Wat is het? Mass Effect 3 is het slotstuk van de Mass Effect-trilogie. In Mass Effect 3 bestormt een alienras, de Reapers, het gehele sterrenstelsel. Zij laten een spoor van dood en verwoesting achter. Ze hebben de Aarde veroverd en het universum staat op de rand van complete vernietiging.

De speler kruipt in dit derdepersoons actie-avontuur wederom in de huid van Commander Shepard en leidt de tegenaanval. De speler bepaalt zelf welke planeten hij behoedt voor vernietiging en met welke partijen hij bondgenootschappen aangaat om het universum te redden van de Reapers.

Spelers kunnen de Shepard met wie ze het tweede deel hebben doorgespeeld in deze game importeren. Dit heeft invloed op de loop van het verhaal en de relaties met teamleden en vijanden. Ook kunnen spelers een volledig nieuwe Shepard maken, met een nieuw uiterlijk en andere vaardigheden. De aanpassingsmogelijkheden zijn in dit deel uitgebreider dan in de vorige.

Naast een singleplayeravontuur, is er ook de coöperatieve Galaxy at War-modus. Hierin kunnen vier spelers samenwerken. Galaxy at War staat niet los van de singleplayer; de verhalen hebben met elkaar te maken en de prestaties die spelers leveren in Galaxy at War zijn van invloed op de gebeurtenissen in de singleplayermodus. Spelers kunnen met Galaxy at War hun kansen op een eindoverwinning in de singleplayer vergroten.

Jules: Mass Effect 3 is een waardig slotstuk van vierenhalf jaar Mass Effect. Het verhaal krijgt een indrukwekkend einde dat niet alleen interessant en intelligent is, maar ook blijft hangen, ondanks dat het niet zo persoonlijk is als gehoopt. BioWare laat zien dat het artisticiteit en durf in huis heeft met deze game. Mass Effect 3 is niet perfect, maar dat hoeft ook niet: aangrijpend, imposant, ontroerend en overweldigend is meer dan genoeg.

Lees de review

Diablo 3

Wat is het? Er zijn twee decennia verstreken sinds de duivelse Diablo, Mephisto en Baal een spoor van dood en verderf zaaiden in de wereld Sanctuary. Maar voor diegenen die de Prime Evils hebben bevochten, vervaagt de herinnering maar langzaam en branden de wonden op hun zielen nog steeds.

Wanneer Deckard Cain terugkeert naar de ruïnes van Tristram's Cathedral, op zoek naar aanwijzingen voor nieuw kwaad, stort een komeet neer op de exacte plek waar Diablo ooit de wereld betrad. De komeet brengt een onheilspellend voorteken en roept de helden van Sanctuary op om de sterfelijke wereld te beschermen tegen de krachten van de Burning Hells.

Strijd in Diablo III tegen de strijdkrachten van de Burning Hells met nieuwe "character classes" zoals de buitenwereldse Witch Doctor, of met opnieuw uitgevonden krijgers uit eerdere Diablo-games, zoals de Barbarian. Gebruik de omgeving als je wapen: zet vallen, gebruik vernietigbare objecten tegen je vijanden en gebruik obstakels in je voordeel. Dit kan je ook samen doen met vrienden in de coöperatieve multiplayer-modus.

Timo: We hebben jaren vurig uitgekeken naar de game, maar eindelijk kan eenieder zich volledig verliezen in Diablo III. Een sublieme co-op, een grootse lading aan content een ijzersterke balans tussen de verschillende klassen maken van deze game een niet te missen ervaring. De moeilijkheidsgraad maakt hier en daar een rare uitschieter, maar daardoor put je niet veel minder plezier uit de game. Wij staan weer in vuur en vlam.

Lees de review

Guild Wars 2

Wat is het? Guild Wars 2 is een Massively Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG) die zich afspeelt in een fantasievolle wereld. In deze wereld woedt al generaties lang oorlog tussen vijf verschillende rassen om de macht te kunnen grijpen in het land Tyria. Maar alles verandert als de draken ontwaken. De rassen die altijd tegen elkaar hebben gevochten moeten zij aan zij vechten om de draken te kunnen verslaan.

Spelers kiezen zelf met welk ras ze aan de slag gaan: de Sylvary, de Norn, de Charr, de Asura of de mensen. Ieder ras heeft zijn eigen geschiedenis, karakter en achtergrond. Eenmaal gekozen voor een ras, kunnen spelers ook zelf bepalen welk beroep ze kiezen. Guild Wars 2 legt veel nadruk op je eigen keuzes, die van invloed zijn op de wereld om je heen. Keuzes die je maakt in het begin van de game bepalen het verloop van het verhaal dat je meemaakt.

Deze MMORPG heeft een nieuwe gevechtsysteem dat spelers gebruik laten maken van hun vaardigheden, combo’s, tactieken en wapens in de omgeving. Spelers nemen het op tegen computergestuurde vijanden, maar ook tegen andere spelers in grootschalige oorlogen tussen werelden en kleinschalige gevechten in PvP-arena’s.

Ron: Er is zoveel in Guild Wars 2 om over te schrijven, zoveel om te zien en zoveel om te ontdekken. Je moet eigenlijk nu stoppen met het lezen van deze recensie en zelf op ontdekkingstocht uitgaan in de magistrale wereld van Tyria. Laat je verrassen door hoe doeltreffend en verrassend complex een wereld tegelijkertijd kan zijn. En bovenal: laat je creditcard maar in je portemonnee, want maandelijkse kosten, dat is een van de weinige dingen waar Guild Wars 2 wel lak aan heeft.

Lees de review

[poll 79][p]En dat zijn alle games die in deze categorie zijn genomineerd. Nu is het aan jou om te stemmen. Geef in de poll hier aan de linkerkant aan wat jou favoriet is. Als je daarnaast kans wilt maken op de prijzen, dan vragen we je in de reacties jouw favoriet aan te geven. [b]Geef daarnaast ook voor welke gameplatformen je games kunt ontvangen. Vermeld daar ook bij of je uitbreidingen zoals Move en Kinect hebt.[/b][/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties

 • Mass Effect 3 all the way :D  Platform: PS3 (zonder Move), PC

 • Overrated, Diablo 3 natuurlijk.

 • Over overrated gesproken, Diablo 3 kan er ook wat van.

 • @gogal, schot in de roos :lol:!

 • Zegt iemand die wel diablo III 2x met 2 classes op inferno heeft uitgespeeld. Maar goed, Mass Effect 3 vind ik imo het beste van dit jaar. Het was gewoon een erg goede afsluiter van een triologie op het einde na. Diablo III grootste falen is imo de auction house die je eigenlijk nodig had om inferno uit te spelen.

 • Beide overated maar dat neemt niet weg dat het toffe spellen zijn. Ik kies dan toch wel voor een nieuwe ervaring alleen en dat is The last story.

 • Dat mag dan wel zo zijn maar dat neemt niet weg dat ik D3 absoluut niet als beste RPG van 2012 zou noemen gezien de concurrentie. Toegegeven, het skill-systeem in het spel is interessant maar ik vond torchlight 2 bijvoorbeeld een veel betere game gezien vanuit een RPG-perspectief.

 • Ook hier kies ik wederom voor Mass Effect 3.  PS3/Xbox 360/PSP/DS/3DS

 • duidelijk Diablo 3
  Platformen: xbox 360 en ps3 zonder kinect en move

 • xenoblade dolphin

 • Xenoblade is voor Europa 2011…

 • Ik heb guild wars 2 gekozen ;)  Maar de rpg's van cod zijn ook goed :p  (Ps3 + move, pc)

 • Ook hier Guild Wars 2, loved that game  (Platformen: PS3, VITA en PC)

 • Mass Effect 3. Ondanks het einde een hele goede game.  Platformen: PS3, 3DS, Wii en Vita.

 • Mass Effect 3!  Xbox360, zonder Kinect

 • Tussen al dat RPG geweld vond ik persoonlijk The Last Story toch het vetst!  Platformen: Xbox 360, 3DS, Vita en PS3 ( Move en Kinect aanwezig )

 • Guild Wars 2/ Xbox 360, PSVita en PC

 • Heb geen van deze games, maar Guild Wars 2 ziet me er de leukste uit.
  (PC/PS3Move/PSVita)

 • The last story voor mij!  wii, wiiu ,ds, 3ds en ps vita

 • Mass Effect 3. Het verhaal was gewoon ZO episch. Iedere keuze had een ander gevolg en dat zie je bij bijna geen andere game. Het wachten is op Mass Effect 4 :D. Word ook wel weer is tijd voor een ander character vind ik.  Platform: Xbox360 (geen kinect)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren