1. IG Awards 2012 - Beste graphics

IG Awards 2012 - Beste graphics

Tijdens de IG Awards 2012 vragen we aan jou, de bezoeker, of je wilt laten weten wat je favoriete game van 2012 is. Dat doen we per platform en per genre, om vervolgens aan het einde de verkiezing te houden voor de beste game van 2012 in het algemeen.

Per platform hebben we voor de spelcomputers 10 games genomineerd, en per genre en handhelds komen we op vijf genomineerden uit. Daar kun je op stemmen, maar het zou natuurlijk ook kunnen dat jij een game hebt die niet bij de genomineerden staat. Geen nood: via een reactie kun je dan gewoon een stem geven aan een game die niet in het rijtje staat en dingt deze zo alsnog mee.

We moedigen reageren sowieso aan: door een reactie te plaatsen, maak je automatisch kans op prachtige prijzen. Een greep uit de prijzenpot is hier te vinden .

En dan nu over naar de award in kwestie:

Beste graphics

Ondanks (of juist dankzij) het feit dat we het einde van een generatie spelcomputers naderen, zijn er stiekem best wel wat titels die grafisch indruk op ons maakten, door de stap richting realisme of juist vanwege de heerlijke unieke stijl. De vijf genomineerden zijn geworden:

Fez

Wat is het? In Fez wordt op een ogenschijnlijk normale morgen Gomez, een vreemd wit knulletje, ontboden door één van de dorpsoudsten. Tijdens deze ontmoeting confronteert de oude knar Gomez met een buitenaardse entiteit. De jongeman krijgt als opdracht mee om 32 versplinterde kubussen te verzamelen, en zo de wereld voor een vreselijk lot te behoeden. Om hem op zijn queeste te helpen, ontvangt hij een klein hoedje: een fez. Het Arabische hoofddeksel opent voor Gomez zowel letterlijk als figuurlijk een nieuwe dimensie. De wereld, die in zijn beleving altijd plat is, blijkt zich te begeven in een derde dimensie. De fez geeft de kleine pixelman de kracht om zijn wereld te draaien, om zo de 2D-wereld vanuit een driedimensionaal aanzicht te ontdekken.

Timo: Wie Fez speelt heeft niet alleen een sterke puzzelplatformer te pakken, maar vooral een unieke ervaring. De betoverende wereld en muziek huizen een groot aantal ingenieuze raadsels. De mogelijkheid om deze 2D-wereld te draaien en het perspectief te veranderen zorgt ervoor dat het platformen ook erg fris en interessant is. Fez mag je niet missen.

Lees de review

Journey

Wat is het? Journey is een game van de makers van Thatgamecompany, de studio achter Fl0w en Flower. In deze game bevinden spelers zich in een onbekende woenstijnwereld waar ze doorheen lopen, glijden en vliegen. Ondertussen ontdekken ze steeds meer over de geschiedenis van een eeuwenoude, mysterieuze beschaving. Wanneer verbonden met het internet, kunnen gamers andere spelers tegenkomen en samen met hen op avontuur gaan.

Ferdi: Journey laat zich niet uitleggen als game. Het is een prachtige reis, een unieke ervaring die je zelf mee moet maken, eventueel samen met een reispartner. Het is een wonderlijke tocht die je nog lang zal bijblijven, ook al blijkt de ogenschijnlijk eindeloze reis een korte vakantie wanneer de aftiteling na een kleine twee uur over je scherm rolt.

Lees de review

Far Cry 3

Wat is het? In de open-wereld first-person shooter Far Cry 3 stappen spelers in de schoenen van Jason Brody, een man die op een afgelegen tropisch eiland belandt. Alleen is hij niet: er is een grote groep criminelen op het eiland die worden aangestuurd door hun gestoorde, sadistische dictator Montenegro Vaas.

Vaas heeft Brody’s beste vriend vermoord en zijn vriendin Nikki gekidnapt. Aan de speler om Vaas’ troepen uit te schakelen, Nikki te redden en te vluchten van het eiland met zijn gestoorde bewoners.

Far Cry 3 laat spelers vrij in hun aanpak: zij bepalen wanneer en hoe het verhaal verder gaat. Ze kunnen nederzettingen binnensluipen en tegenstanders met een mes stilletjes afmaken, van afstand met een sluipschuttersgeweer alvast een aantal vijanden neerschieten, of bijvoorbeeld met een jeep door de poorten rammen en als een Rambo te werk gaan. Een combinatie van verschillende aanpakken werkt misschien nog wel het beste.

Naast een singleplayer kent Far Cry 3 ook een uitgebreide online multiplayermodus. Hierin nemen spelers het individueel of in teams op tegen elkaar in verschillende modi. Daarnaast is er een verhalende coöperatieve modus, waarin vier spelers samen op pad kunnen.

Ferdi: Far Cry 3 is de beste en meest aangrijpende open wereld-shooter van de laatste jaren. Het toont op sublieme wijze de tegenstellingen van een tropisch paradijs als Rook Island: bij momenten beeldschoon en vredig, maar tegelijkertijd bruut en intens. De game gaat niet op elk aspect vrijuit, maar ondanks een aantal technische schoonheidsfoutjes en andere minpunten, mag het zich een onbetwiste topper noemen.

Lees de review

Assassin’s Creed 3

Wat is het? Assassin's Creed III speelt zich af tussen 1753 en 1783 ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog die de toenmalige Amerikaanse koloniën uitvochten tegen de Britten. De game speelt zich af in New York, Boston en omringende bossen en bergen.

Spelers nemen de rol aan van Connor. Een man met een Britse vader en Amerikaanse indiaanse moeder. De speler maakt onder andere de jeugd van Connor aan de Amerikaanse frontlinies mee. Connor wordt opgevoed door de Mohawk-stam. Wanneer de kolonisten het Mohawk-dorp platbranden, besluit Connor zijn leven te wijden aan het vechten tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid.

Voor het eerst in Assassin's Creed spelen de gebieden om de steden heen ook een grote rol. Hier zal de speler het opnemen tegen wilde dieren, in bomen klimmen en grootschalige veldslagen meemaken. Ook nieuw zijn zeeslagen: spelers kunnen zelf een galjoen besturen en met diverse typen kanonskogels proberen hun tegenstanders te laten zinken.

Weersomstandigheden spelen een grote rol in Assassin's Creed III. Zo kan een zeeslag worden bemoeilijkt door een grote storm en kan een sneeuwstorm het zicht op het slagveld aanzienlijk beperken.

Deze weersomstandigheden zijn ook aanwezig in de uitgebreide multiplayer. Er zijn diverse modi waarin spelers aan de slag kunnen, zoals Wanted, Manhunt, Artifact Assault, Team Deathmatch en Capture the Flag. Daarnaast is er de nieuwe Wolf Pack-modus, waarin tot vier spelers het samen opnemen tegen steeds moeilijker wordende golven aan computergestuurde vijanden.

Joey: Assassin’s Creed III is een prachtige voortzetting van de serie, op visueel gebied, qua gameplay, maar zeker ook door de sterke verhaalvertelling. Helaas boet het verhaal op het einde van de game flink in, waardoor er toch een ietwat bittere nasmaak blijft hangen. Het goed verbeterde vecht- en klimsysteem weet deze misser op verhalend vlak een beetje te compenseren, net zoals de sfeervolle locaties dat ook doen. Het is alleen jammer dat Boston en New York de impact missen die een stad als Rome bijvoorbeeld wel had, al mochten we dat eigenlijk ook niet verwachten van deze uit de kluitengewassen koloniale nederzettingen. De bossen van New England zijn wat dat betreft dan wel weer erg indrukwekkend en bieden genoeg moois om je uren aan te vergapen.

Lees de review

Halo 4

Wat is het? Halo 4 is de start van een nieuwe saga in de populaire serie sciencefiction-games. Het is de eerste game in de first-person-shooter-franchise die niet wordt ontwikkeld door Bungie, maar door de speciaal voor Halo opgerichte studio 343 Industries.

De Xbox 360-game speelt zich vijf jaar na de gebeurtenissen in Halo 3 af. Master Chief en de AI Cortana komen op een mysterieuze nieuwe wereld en ontdekken een eeuwenoude kwade kracht die de mensheid dreigt te vernietigen. De speler stapt in het pak van Master Chief en moet alles op alles zetten op de mensheid te redden.

Het tempo in deze Halo-game ligt hoger, er is meer actie te vinden en er is meer vrijheid in de gevechtssituaties. De verhaalmodus van de game is alleen, of met maximaal vier man samen door te spelen. De game biedt daarvoor zowel split-screen als online opties.

Naast de campaign-modus bevat Halo 4 ook Halo Infinity, waaronder de multiplayeropties van de shooter met een verhaal aan de rest van de Halo-wereld worden gekoppeld. Halo Infinity speelt zich volledig af op het grootste ruimteschip uit de vloot van de United Nations Space Command, de UNSC Infinity.

Vanuit dit ruimteschip creëren spelers onder andere hun eigen soldaat. Zijn uiterlijk, wapens en rol op het slagveld worden mede beïnvloed door de vorderingen die hij heeft gemaakt. De UNSC Infinity is de plek waar spelers in de verschillende multiplayermodi stappen.

Een van die multiplayermodi is de coöperatieve Spartan Ops-modus. Spartan Ops is een spelmodus voor vier spelers die wekelijks wordt voorzien van nieuwe, gratis, content. Elke week verschijnt er een nieuw filmpje met een set missies die samen een verhaal vormen.

De populaire competitieve modus, waarin tot zestien spelers het tegen elkaar opnemen, is ook terug in Halo 4 onder de naam War Games.

Jelle: Halo 4 is een game met twee gezichten. Het is 343 Studios niet gelukt om in het singleplayer-avontuur met een geweldig verhaal te komen. Daarnaast is de muzikale presentatie niet zo goed als verwacht en mis het hoogtepunten. Daardoor is de singleplayer niet meer dan onderhoudend en dat is gewoonweg zonde. De magie van de game zit hem dan ook in de multiplayer. Door subtiele aanpassingen, je constant te belonen door middel van het Ordnance-systeem en het vrijgeven van nieuwe gear blijft de game je bezighouden. Mocht je daar op uitgekeken zijn, dan is er ook nog Spartan Ops, om samen met je vrienden te spelen. Als totaalpakket komt Halo 4 dan uiteindelijk goed voor de dag.

Lees de review

[poll 80][p]En dat zijn alle games die in deze categorie zijn genomineerd. Nu is het aan jou om te stemmen. Geef in de poll hier aan de linkerkant aan wat jou favoriet is. Als je daarnaast kans wilt maken op de prijzen, dan vragen we je in de reacties jouw favoriet aan te geven. [b]Geef daarnaast ook voor welke gameplatformen je games kunt ontvangen. Vermeld daar ook bij of je uitbreidingen zoals Move en Kinect hebt.[/b][/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties

 • waarom staat Call of Duty er niet bij? :O

 • Wat dacht je van geen van allen?  Persoonlijk had ik Dishonored gekozen. Mede omdat dat spel dingen heeft als : iemand drinkt wat uit een glas, EN JE ZIET HET NIVEAU DRANK OMLAAG GAAN HOLY CRAP.  EDIT:
  Om toch maar te kiezen, dan word het overduidelijke Far Cry 3!  Platformen: PC/PS3/360/3DS  En het stijltje sprak me aan.

 • WAT DE FAK?? HET WATER WORDT SERIEUS GEDRONKEN OMGOMGOMG, dit is wel een grote stap in graphicswereld

 • ^Best wel. In bijvoorbeeld GTA ziet dat er ongelofelijk nep uit. Het beweegt ook niet zoals een vloeistof hoort te doen. Is ook iets waar ik vaak op let als er word gedronken in games, hoe goed dat er uit ziet.  Die kleine dingetjes maken het toch wel bijzonder. Net als kaarten delen in Far Cry 3, ziet er stukken beter uit dan in bijvoorbeeld Red Dead Redemption.

 • Ik ga voor Assassin's Creed 3 want die ziet er simpelweg prachtig uit. - PS3 en heb move.

 • Far Cry 3! (Beste graphics neem ik in dit geval letterlijk)
  Platformen: XBOX360, PC, PS3

 • voor mij assassin's creed 3. Ook al laat de game wat steekjes vallen op een aantal punten kwa graphics, voelt de open grote wereld toch wel goed aan.  platformen: PC, Wii U, Wii, NDS, 3DS, PS3

 • Halo 4 voor de xbox 360 :)  360, geen Kinect. • Halo als mooiste game? really?  Far cry 3 dan maar, Ultra DX11 en al die shit.. heerlijk  PC/PS3/Vita

 • Halo 4 zag er anders behoorlijk goed uit.

 • Ssht. Hij is het PC ultra ras.

 • Halo is best mooi, vooral voor een Xbox 360 spel.

 • Ja maar als je Far cry 3 op PC er naast legt valt Halo 4 toch wel behoorlijk weg hoor.

 • Als je Far Cry 3 op Xbox 360 naast Halo 4 legt, dan is er denk ik niet echt een groot verschil.

 • Als je halo tegenover Assassins creed 3 en ik zeg maar wat, Alan wake legt is Halo nog steeds de minste vind ik

 • Waarom vergelijkt iedereen de games zo naast elkaar… vergelijk de xbox versie van Far Cry 3 met Halo 4… Dan heeft Halo 4 toch een streepje voor

 • Je moet eigenlijk ook de grootte van de speelwereld van Far Cry 3 meetellen.

 • uhm nee het gaan alleen om de graphics.

 • Ja, maar als je een grote speelwereld hebt zoals Far Cry 3, en het dan nog steeds heel mooi uitziet.
  Dan vind ik dat mooier dan Halo 4.

 • Far Cry 3… dat gras, dat vuur… eng realistisch.
  (Xbox 360 zonder kinect)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren