1. IG Awards 2012 - Beste co-opgame

IG Awards 2012 - Beste co-opgame

Tijdens de IG Awards 2012 vragen we aan jou, de bezoeker, of je wilt laten weten wat je favoriete game van 2012 is. Dat doen we per platform en per genre, om vervolgens aan het einde de verkiezing te houden voor de beste game van 2012 in het algemeen.

Per platform hebben we voor de spelcomputers 10 games genomineerd, en per genre en handhelds komen we op vijf genomineerden uit. Daar kun je op stemmen, maar het zou natuurlijk ook kunnen dat jij een game hebt die niet bij de genomineerden staat. Geen nood: via een reactie kun je dan gewoon een stem geven aan een game die niet in het rijtje staat en dingt deze zo alsnog mee.

We moedigen reageren sowieso aan: door een reactie te plaatsen, maak je automatisch kans op prachtige prijzen. Een greep uit de prijzenpot is hier te vinden .

En dan nu over naar de award in kwestie:

Halo 4

Wat is het? Halo 4 is de start van een nieuwe saga in de populaire serie sciencefiction-games. Het is de eerste game in de first-person-shooter-franchise die niet wordt ontwikkeld door Bungie, maar door de speciaal voor Halo opgerichte studio 343 Industries.

De Xbox 360-game speelt zich vijf jaar na de gebeurtenissen in Halo 3 af. Master Chief en de AI Cortana komen op een mysterieuze nieuwe wereld en ontdekken een eeuwenoude kwade kracht die de mensheid dreigt te vernietigen. De speler stapt in het pak van Master Chief en moet alles op alles zetten op de mensheid te redden.

Het tempo in deze Halo-game ligt hoger, er is meer actie te vinden en er is meer vrijheid in de gevechtssituaties. De verhaalmodus van de game is alleen, of met maximaal vier man samen door te spelen. De game biedt daarvoor zowel split-screen als online opties.

Naast de campaign-modus bevat Halo 4 ook Halo Infinity, waaronder de multiplayeropties van de shooter met een verhaal aan de rest van de Halo-wereld worden gekoppeld. Halo Infinity speelt zich volledig af op het grootste ruimteschip uit de vloot van de United Nations Space Command, de UNSC Infinity.

Vanuit dit ruimteschip creëren spelers onder andere hun eigen soldaat. Zijn uiterlijk, wapens en rol op het slagveld worden mede beïnvloed door de vorderingen die hij heeft gemaakt. De UNSC Infinity is de plek waar spelers in de verschillende multiplayermodi stappen.

Een van die multiplayermodi is de coöperatieve Spartan Ops-modus. Spartan Ops is een spelmodus voor vier spelers die wekelijks wordt voorzien van nieuwe, gratis, content. Elke week verschijnt er een nieuw filmpje met een set missies die samen een verhaal vormen.

De populaire competitieve modus, waarin tot zestien spelers het tegen elkaar opnemen, is ook terug in Halo 4 onder de naam War Games.

Jelle: Halo 4 is een game met twee gezichten. Het is 343 Studios niet gelukt om in het singleplayer-avontuur met een geweldig verhaal te komen. Daarnaast is de muzikale presentatie niet zo goed als verwacht en mis het hoogtepunten. Daardoor is de singleplayer niet meer dan onderhoudend en dat is gewoonweg zonde. De magie van de game zit hem dan ook in de multiplayer. Door subtiele aanpassingen, je constant te belonen door middel van het Ordnance-systeem en het vrijgeven van nieuwe gear blijft de game je bezighouden. Mocht je daar op uitgekeken zijn, dan is er ook nog Spartan Ops, om samen met je vrienden te spelen. Als totaalpakket komt Halo 4 dan uiteindelijk goed voor de dag.

Lees de review

New Super Mario Bros. U

Wat is het? New Super Mario Bros. U is het vierde deel in de ‘New-reeks’ van de gebroeders Mario. De game houdt het vertrouwde concept van Mario in stand met enkele kleine aanpassingen en mogelijkheid om de GamePad te gebruiken als vijfde speler. Geheel in de geest van het asymmetrisch gamen kunnen maximaal vijf spelers deelnemen aan een ouderwets potje Mario. Alhoewel, die vertrouwdheid verdwijnt snel zodra de vijfde man beslag legt op de GamePad. Deze speler neemt in de zogenaamde Boost Mode namelijk de rol aan van een ‘Mushroom God’ en bepaalt zodoende de toon van de speelsessie.

Zo zal een goedaardige gamer je team - waarvan ieder lid zijn character bestuurt met een Wii Remote - hoogstwaarschijnlijk helpen lastige plekken te bereiken door op zorgvuldige wijze platformpjes te plaatsen. Ook kan hij of zij invloed uitoefenen door vijanden te stunnen en bepaalde mechanismen in werking te stellen zoals het draaien van een rad, zodat elk teamlid veilig naar de andere kant van een hindernis vervoerd kan worden. Indien de bestuurder van de GamePad kwaadaardig is, kan deze de speelsessies verstoren en de andere vier spelers treiteren.

Gezamenlijke conclusie: New Super Mario Bros. U introduceert te weinig nieuwe ideeën om het platformgenre vooruit te stuwen zoals de serie dat doorgaans doet, maar is ondanks dat gegeven een puike game. Het leveldesign is ouderwets goed, de multiplayer heerlijk chaotisch en de gevarieerde Challenge Mode verlengt moeiteloos de houdbaarheid van de game. Of je nu een solist bent of regelmatig speelt in gezelschap, New Super Mario Bros. U is een veilige optie om te combineren met de aanschaf van een Wii U.

Lees de review

Nintendoland

Wat is het? Nintendoland is een interactief pretpark gevuld met attracties die geïnspireerd zijn door games zoals Zelda, Mario en Metroid. Deze attracties zijn minigames die de hardware van de Wii U op zoveel mogelijk manieren benutten. In veel opzichten is Nintendoland dan ook de Wii Sports van Nintendo’s nieuwste console.

Het merendeel van de spelletjes is competitief of in samenwerking met maximaal vier andere spelers te spelen. Hiervoor zijn naast de GamePad ook nog vier Wii-controllers met Wii Motion Plus nodig. Ook voor de eenzame speler zijn er in totaal zes games die de nostalgische Nintendo-snaar weten te raken. Nintendoland haalt namelijk nogal wat bekende en soms zelfs vergeten namen van stal om de minigames stijl te geven. In de F-Zero minigame hijst je Mii zich in de outfit van Captain Falcon en neem hij plaats achter het stuur van de Blue Falcon en in de minigame Octopus Dance onthoud en memoriseer je de bewegingen van de duiker uit Game & Watch Octopus.

Gezamenlijke conclusie: Na vijf meningen komen we uiteindelijk op een gemiddeld cijfer van een 6+ terecht voor Nintendoland. Daarbij moet gezegd worden dat redacteuren als Wesley en Joey qua cijfer rond een zeven zitten en Kevin met zijn beoordeling van een vijf juist wat lager zit.

Lees de review

Borderlands 2

Wat is het? Borderlands 2 is net als zijn voorganger een openwereld-shooter die zich afspeelt op de planeet Pandora. De game heeft een nieuw verhaal, nieuwe omgevingen, vijanden, personages, vaardigheden, uitrusting en wapens.

De vier nieuwe personages, die tegelijkertijd de vier klassen representeren, zijn Salvador de Gunzerker, Maya de Siren, Axton de Commando en Zer0 de Assassin. De vier klassen hebben iedere een speciale vaardigheid en daarnaast drie zogeheten Talent Trees, waarmee je hun speelstijl aan kunt passen. Zo kun je met de Siren bijvoorbeeld kogels laten afketsen op vijanden zodat ze omstanders raken.

Borderlands 2 is coöperatief speelbaar, met vier spelers online of splitscreen met één andere speler. Het spel stuurt je langs de verschillende omgeving via opdrachten die je moet vervullen. Verder is het de bedoeling om steeds nieuwe, betere wapens te verzamelen. Deze worden willekeurig gegenereerd, maar zijn wel van een bepaald wapenmerk, zodat je kunt herkennen wat hun specialiteit is.

Kevin: Borderlands 2 is een festijn van bizarre wapens, hectische gevechten en heerlijke humor. De continue afwisseling van verschillende omgevingen, diverse wapens en unieke vaardigheden houdt de game fris tot het laatste moment. Het oog voor detail en de talloze animaties die voor de vele wapencombinaties zijn gemaakt, zijn verbluffend. De game kan misschien een iets lager tempo aannemen wanneer je alleen speelt, maar dit weegt niet op tegen het geweldige plezier dat je zult hebben wanneer je met vrienden speelt. Als je dit jaar één coöperatieve game gaat kopen, laat het dan Borderlands 2 zijn.

Lees de review

Minecraft

Wat is het? Minecraft dumpt je in een willekeurig gegenereerde wereld die volledig bestaat uit blokjes. Behalve de speler zijn er overdag enkel wat dieren op de planeet te vinden. 's Nachts is het een ander verhaal, want dan verschijnen er allerlei monsters zoals zombies, skeletten en spinnen. Om jezelf te beschermen tegen deze dreigende beesten, moet je jezelf ingraven door blokjes weg te bikken.

Tijdens het graven verzamel je allerlei grondstoffen die je kunt samenvoegen tot nieuwe voorwerpen. Hierdoor kun je jezelf steeds dieper de grond in graven en beginnen met het bouwen van torens en kastelen.

Rob: Hoe je het ook wendt of keert, Minecraft is één van de meest verslavende games sinds tijden. Ook op de Xbox 360. Deze versie is een stuk toegankelijker dankzij de versimpelde menustructuur. Hierdoor is het de perfecte instap voor degenen die nu toch eindelijk ook wel eens willen weten wat Minecraft nu zo leuk maakt. Wil je écht alles, maar dan ook alles uit je Minecraft-ervaring halen, dan blijft de PC-versie de grootste aanrader. Wil je liever zo snel mogelijk aan de gang en lekker vanuit je luie stoel met je vrienden aan de slag, dan is dit de uitgemeten kans.

Lees de review

[poll 86][p]En dat zijn alle games die in deze categorie zijn genomineerd. Nu is het aan jou om te stemmen. Geef in de poll hier aan de linkerkant aan wat jou favoriet is. Als je daarnaast kans wilt maken op de prijzen, dan vragen we je in de reacties jouw favoriet aan te geven. [b]Geef daarnaast ook voor welke gameplatformen je games kunt ontvangen. Vermeld daar ook bij of je uitbreidingen zoals Move en Kinect hebt.[/b][/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

- -

Reacties

 • Borderlands 2! Niet mijn game, maar voor de mensen van dit genre hoor ik altijd Borderlands 2 zeggen! (PC,PS3,PC)

 • Borderlands 2.  PS3 (met move) / Vita

 • Borderlands 2  Platform: PS3

 • Borderlands hands down, Een van de beste singleplayer games van dit jaar, maar nog beter met vrienden.  PC/PS3/Vita

 • Borderlands 2!  platform: PC, PS3 (+move)

 • Borderlands 2  (PC/PS3/PSV/3DS)

 • Minecraft, vele leuke uren mee gehad.
  (360, pc en DS)

 • Borderlands 2.  (ps3, pc, wii, 3ds)

 • Halo 4! Nooit zoveel fun gehad tijdens coop games. (Xbox 360)

 • Dan heb jij de vorige Halo games niet gespeeld…

 • Ik bedoel meer Halo in het algemeen, alsook Halo 4 ;)

 • Ik bedoel meer Halo in het algemeen, alsook Halo 4 ;)

 • Nintendoland!!
  pc, ps3 met move, wii u, ads

 • Borderlands 2 voor de pc natuurlijk :D

 • Borderlands 2 overduidelijk. (xbox360 zonder kinect)

 • Borderlands 2, no doubt.  PS3/Vita/Mac

 • Borderlands 2 is erg leuk.
  Platform: PS3(+ Move), 3DS, Wii

 • Minecraft heb andere niet gespeeld
  platformen pc en ps3

 • Borderlands 2, heb de 1 al helemaal uitgespeeld met een vriend :D
  Platformen: DS, 3DS, WII, PC, PS3 (geen move)

 • Absoluut en ontegenzeggelijk Borderlands 2!  Xbox 360 zonder kinect

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren