1. IG Awards 2012 - Beste sportgame

IG Awards 2012 - Beste sportgame

Prijzen verdelen is leuk, maar prijzen winnen misschien nog wel veel leuker! Wat zou het ideale scenario zijn? Het allebei doen natuurlijk! En dat doen we nu met de IG Awards 2012. Want jij kiest de winnaar van 2012, en misschien win je er zelf ook nog eens een vette prijs mee!

Per genre hebben vijf games de voorselectie gehaald, voor elk platform zijn dat er tien. Het is aan jou om daar telkens de beste game uit te kiezen, zodat we aan het einde één game tot IG Game van het Jaar kunnen kronen. Staat jouw favoriet er niet tussen? Maak je geen zorgen: noem jouw winnaar in een reactie, dan nemen wij hem mee in de verkiezing. Daarnaast maak je door het plaatsen van een reactie automatisch kans op prachtige prijzen. Een greep uit de prijzenpot is hier te vinden .

Dit zijn de vijf genomineerden voor de categorie beste sportgame van 2012.

MLB 12: The Show

Wat is het? MLB 12: The Show is de eerste MLB-game die niet meer verschijnt op PlayStation 2 en PSP, maar alleen voor PlayStation 3 en (voor het eerst) PlayStation Vita. Honkbal voelt nog realistischer aan dan in vorige MLB-games.

Duik de Major League Baseball in en neem het heft in handen bij een van de teams of begin een eigen honkballer. Van pitcher tot slagman, je kunt het tot waar sportidool schoppen door je team naar de overwinning te slepen.

Fifa 13

Wat is het? In Fifa 13 zijn vooral in de PC-, PlayStation 3- en Xbox 360-versies een aantal zaken verbeterd ten opzichte van het vorige deel om het echte voetbalgevoel beter te evenaren. Zo is de kunstmatige intelligentie van aanvallers aangepakt. Aanvallers anticiperen beter wat jij wil doen, volgen betere looplijnen en staan niet meer zomaar buitenspel. Het dribbelen is ook verbeterd om de speler aan de bal meer controle te geven in een-op-een-situaties. Daarnaast is het vrijetrappensysteem onder handen genomen.

De speler met de bal heeft nu ook meer mogelijkheden voor het geven van de perfecte pass. Zo is het mogelijk om een pass te geven die net over het uitgestrekte been van de verdedigende speler zeilt en kan de hoge steekpass nu ook strakker gegeven worden.

Deze verbeteringen betekenen niet dat aanvallen per definitie makkelijker is geworden. Een perfecte balaanname wordt bijvoorbeeld zeldzamer door 1st Touch Control. Een slechte pass is door deze nieuwe technologie moeilijk te controleren, en een bal aannemen in volle sprint terwijl er twee verdedigers in je nek staan te hijgen blijkt – net als in het echt – voor sommige voetballers zo makkelijk nog niet. Bovendien kunnen verdedigers beter hun lichaam gebruiken om fouten bij de tegenstander te forceren.

Lars: Na jaren bijschaven en uitbreiden, is EA er eindelijk in geslaagd ook die laatste hordes te overwinnen. Scheidsrechters en keepers, van oudsher twee boosdoeners in voetbalgames, zijn in FIFA 13 van onbesproken gedrag. Dit resulteert in combinatie met de verbeterde AI in een ontzettend realistische en dynamische game. Door de proactieve AI wordt het tempo van de game soms wat hoog, maar je moet een schwalbekoning van Duitse komaf zijn om daar écht over te vallen. Het is namelijk nog altijd mogelijk om een aanval zorgvuldig op te bouwen. Verder zijn er ladingen kleine verbeteringen te bespeuren, met name in de managermodus, waardoor FIFA 13 de concurrentie en zichzelf overtreft. We snappen waarom Messi dit jaar op de cover staat, alleen ’s werelds beste voetballer van ’s werelds beste team is ’s werelds beste voetbalgame waardig.

Lees de review

NBA 2K13

Wat is het? Basketbalgame NBA 2K13 is op diverse punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo kunnen alle dribbelbewegingen nu gedaan worden met de rechter analoge stick, net als schieten, passen en post moves. Op deze manier kunnen spelers eenvoudiger allerlei moves aan elkaar koppelen, voor een meer vloeiende spelervaring. Het passingsysteem is ook verbeterd om spelers meer controle te geven. De schoten worden bovendien dynamisch gegenereerd.

Signature Skills geeft elke speler unieke vaardigheden die het verloop van de game kunnen veranderen. Daardoor krijgt een speler bijvoorbeeld extra uithoudingsvermogen na een dunk en kan een andere speler in het laatste kwart beter schieten. De vaardigheden zijn gebaseerd op de unieke kwaliteiten die de individuele spelers in het echt ook hebben. De echte topspelers kunnen tot vijf van deze Signature Skills hebben.

NBA 2K13 heeft verschillende online en offline spelmodi, zoals de verbeterde My Career-modus. Hierin brengen gamers een basketballer naar de top, en dat doen ze zowel op als naast het basketbalveld. Zo hebben ze te maken met sponsorovereenkomsten, contractonderhandelingen en de mogelijkheid om met de manager te praten na een wedstrijd.

Jelle: Tel de verbeterde gameplay, de grotere variatie die je dankzij de trick stick in je spel brengt, het fantastische commentaar, de uitstekende sfeer in het stadion en al die andere dingen bij elkaar op, en je hebt een topsportspel. Voor mij persoonlijk zelfs dé sportgame van het jaar!

Lees de review

PES 2013

Wat is het? Voetbalgame PES 2013 brengt met name op PC, PlayStation 3 en Xbox 360 verschillende verbeteringen die er volgens zijn makers voor zorgt dat die de meest waarheidsgetrouwe voetbalgame is. De belangrijkste verbetering is de PES FullControl-optie. Dit geeft de speler meer vrijheid over de controle van de bal. Zo kan de speler via Dynamic First Touch zelf kiezen hoe hij een toegespeelde bal behandelt. Hij kan bijvoorbeeld gebruikmaken van de snelheid van de pass en de bal al sprintent meenemen, de bal stilleggen of met een 'wipje' de bal over het been van de tegenstander liften.

De volledig handmatige schiet- en passoptie geven spelers de controle over de kracht en de hoogte van een pass of schot. Bij een doelpoging is nu zelf te bepalen waar het schot geplaatst wordt.
Het dribbelen in PES 2013 is vertraagd, waardoor het meer in lijn is met het echte voetbal. De variatie in het dribbelen is echter vergroot, waardoor de speler verschillende opties kan inzetten om de controle over de bal te behouden. Daar tegenover staat dat ook het verdedigen is uitgebreid. Spelers hoeven niet onmiddelijk in te grijpen, maar kunnen ook een aanval afremmen.

Andere veranderingen zijn de individuele persoonlijkheden van sterspelers. Zij hebben een eigen manier van lopen, juichen en schieten. Ook moet een het nieuwe ProActive AI-systeem ervoor zorgen dat computergestuurde spelers beter de juiste ruimtes inlopen. Keepers zijn ook intelligenter geworden, waardoor ze sneller reageren, zichzelf beter positioneren en eerder ballen buiten de lijnen stompen dan terug in een gevaarlijk gebied.

Lars: PES 2013 is als de bal over het heilige gras rolt weer een stuk realistischer en geeft de speler veel meer (tactische) controle. Dankzij het lage tempo, de handmatige besturing en de vele tactische aanstuurmogelijkheden kan elk van de zestien miljoen (bonds)coaches die Nederland rijk een tactisch vernuftig en doordacht spel op de mat leggen. Jammer genoeg worden de doelen in PES 2013 verdedigd door incapabele, slecht afgerichte chimpansees die hun rol niet verstaan. Verder bevat PES 2013 ook enkele traditionele PES-nadelen: Soms wat houterige animaties, weinig licenties en een matige aankleding. Konami lost de beloften wat betreft realisme en controle dus zeker in, maar het is een beetje alsof F.C. Barcelona in het Mitsubishi Forklift-Stadion te Almere speelt; de kwaliteit komt niet helemaal tot zijn recht.

Lees de review

SSX (2012)

Wat is het? SSX (2012) blaast de snowboardserie weer nieuw leven in. Het draait weer om zo extreem mogelijke trucjes uithalen terwijl je met hoge snelheid van de bergen afsuist. Die capriolen kun je in de lucht uithalen maar ook wanneer je over een railing heen glijdt.

Als het misgaat, dan is er de terugspoelfunctie om te zorgen dat je een tweede kans krijgt. Deze zorgt er wel voor dat je tijd verliest, terwijl tegenstanders ondertussen gewoon door snowboarden.

Binnen SSX (2012) is er ook nog een speciale Deadly Descents-modus, waarbij je vaak maar beperkt terug kunt spoelen en er beperkende factoren zijn die je afdaling moeilijker maken. Zo is er een berg die zo hoog gelegen is dat er maar een beperkte hoeveelheid zuurstof is. Je zult dus snel genoeg beneden aan moeten komen.

De multiplayer van de nieuwe SSX is in tegenstelling tot eerdere delen niet meer direct met anderen te spelen. In plaats daarvan is er RiderNet, een systeem dat je onder meer tegen zogeheten ghosts van tegenstanders laat rijden. Dit zijn vooraf opgenomen trajecten die zij hebben afgelegd in de vorm van personages die de berg af snowboarden.

Met RiderNet is het eenvoudig om zo steeds een ghost te vinden die een betere tijd heeft, om deze vervolgens proberen te verbeteren. Een ander belangrijk punt van SSX-games is de soundtrack. Deze past zich in de nieuwe game automatisch aan de afdalingen aan. Vlieg je door de lucht, dan vertraagt de muziek bijvoorbeeld, om wanneer je landt weer te versnellen. Het is ook mogelijk om je eigen muziek in het spel te luisteren.

Thijs: Er zitten net wat teveel uitglijders in deze comeback om de nieuwste SSX net zo legendarisch te noemen als zijn voorgangers, maar er is gelukkig wel genoeg dat wel is te waarderen. De afdalingen zijn gevarieerder dan ooit, de soundtrack pompend en de trucs sneller en onrealistischer dan in de voorgaande games. En door de slimme uitvoering van RiderNet is SSX zo lang speelbaar dat je de volgende winter nog niet klaar bent met boarden. It’s tricky!

Lees de review

[poll 84][p] [p]En daarmee zijn we aan het einde gekomen van de genomineerden van de sportcategorie. Stem door in de poll op jouw favoriet te klikken, en laat uiteraard een reactie achter om kans te maken op één van de prijzen. [b]Geef daarnaast ook voor welke gameplatformen je games kunt ontvangen. Vermeld daar ook bij of je uitbreidingen zoals Move en Kinect hebt.[/b][/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Pes heeft 100 procent jeeu

 • hihi

 • Voetbal… Nee. SSX. Snowboarden is voor bazen.

 • FIFA 13, what else
  Platformen: Wii, PS2, PSP, DS

 • EA Sports it's in the game! FIFA13! (360&VITA)

 • Jij verraad je sport. Ik zou stoppen met basketball. Als straf moet je op pes stemmen

 • Ik ben gewoon eerlijk.

 • Jammer nu niet meer

 • Gast, ga een leven zoeken en stop met deze post vol te spammen

 • Ja, stop met spammen of ga hier weg.

 • Fifa 13
  Platformen: DS, 3DS, WII, PS3 (geen move), PC

 • Pes uiteraard.  Pc, Ps3, XBox 360, NES, Snes, Psx,Ps2, Genesis, Atari 2600, Ipod touch, Xperia play

 • Stem pes, omdat je het waard bent.
  Ik weet dat NL niet er in zit, maar dat kun je patchen.

 • Ik heb SSX gestemd, het was een echt fijne game om te spelen die weer bijna voelde als de oude SSX titels! (360, PS3, Vita & 3DS, geen move/kinect)

 • SSX … awesome  ps3 (zonder move) en DSi

 • NBA 2K13.
  Geweldige serie die heel erg word onderschat.  Xbox 360 (geen uitbreidingen).

 • Pes uit de fles Bij fifa de dop erop

 • Fifa 13 (Wii, Wiiu, 3ds en PC)

 • Ole ole PES op 2

 • Duidelijk NBA2k13, al neem ik het 2k wel erg kwalijk dat ze die Diamond DLC (pay to win) hebben geintroduceerd .  xbox (met kinect) PS3 (zonder move)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren