1. IG Awards 2012 - Beste downloadable game

IG Awards 2012 - Beste downloadable game

Tijdens de IG Awards 2012 vragen we aan jou, de bezoeker, of je wilt laten weten wat je favoriete game van 2012 is. Dat doen we per platform en per genre, om vervolgens aan het einde de verkiezing te houden voor de beste game van 2012 in het algemeen.

Per platform hebben we voor de spelcomputers 10 games genomineerd, en per genre en handhelds komen we op vijf genomineerden uit. Daar kun je op stemmen, maar het zou natuurlijk ook kunnen dat jij een game hebt die niet bij de genomineerden staat. Geen nood: via een reactie kun je dan gewoon een stem geven aan een game die niet in het rijtje staat en dingt deze zo alsnog mee.

We moedigen reageren sowieso aan: door een reactie te plaatsen, maak je automatisch kans op prachtige prijzen. Een greep uit de prijzenpot is hier te vinden .

En dan nu over naar de award in kwestie:

Journey

Wat is het? Journey is een game van de makers van Thatgamecompany, de studio achter Fl0w en Flower. In deze game bevinden spelers zich in een onbekende woenstijnwereld waar ze doorheen lopen, glijden en vliegen. Ondertussen ontdekken ze steeds meer over de geschiedenis van een eeuwenoude, mysterieuze beschaving. Wanneer verbonden met het internet, kunnen gamers andere spelers tegenkomen en samen met hen op avontuur gaan.

Journey is geen normale game. Je hoeft niet te vechten of te schieten, je hebt geen levensbalk en de game houdt ook geen score bij. Het gaat om jouw reis en hoe jij deze interpreteert, niet meer, niet minder. De reis is dan ook niet moeilijk of lastig, er zijn platformen en puzzels die je ervan weerhouden om je tocht richting de mysterieuze berg in een vloeiende beweging voort te zetten, maar deze zijn simpel te overkomen. De ‘obstakels’ zijn dan ook niet gemaakt om je op te houden of je uit te dagen, maar vooral om wat afwisseling te bieden. De game vertrouwt erop dat jouw intuïtie en intrinsieke ontdekkingsdrift voldoende zijn om je verder te stuwen door de prachtige wereld.

Ferdi: Journey laat zich niet uitleggen als game. Het is een prachtige reis, een unieke ervaring die je zelf mee moet maken, eventueel samen met een reispartner. Het is een wonderlijke tocht die je nog lang zal bijblijven, ook al blijkt de ogenschijnlijk eindeloze reis een korte vakantie wanneer de aftiteling na een kleine twee uur over je scherm rolt.

Lees de review

Mark of the Ninja

Wat is het? In Mark of the Ninja speel je als de uitverkoren ninja van een eeuwenoude clan. Wanneer de geheimzinnige levenswijze van de clan op brute wijze wordt verstoord door een groep militanten, is het tijd om terug te slaan. Vanuit het donker welteverstaan. Jouw ninja is namelijk maar uitgerust met ouderwetse middelen. Een zwaard, bamboepijlen, een rookbom en een stuk vuurwerk waarmee een afleiding gecreëerd kan worden.

De vijand is bewapend met de modernste middelen. Machinegeweren, shotguns en gasmaskers zorgen ervoor dat de duisternis je grootste vriend is in Mark of the Ninja. In het donker ben je namelijk zo goed als onzichtbaar en daardoor ook een lastig doelwit. Om patrouillerende soldaten te omzeilen, verniel je lichtbronnen, veroorzaak je afleidingen en, als het echt niet anders kan, snijd je stilletjes wat kelen door om verder te komen.

Thijs: Sluipen, doden en verdwijnen. Het werk van een ninja is zelden zo goed verwerkt in een videogame als in Mark of the Ninja. De duistere stijl, de spanning van het ontglippen aan de bewaking en de variatie maken van deze game een geweldige start van het najaar vol gigantische blockbusters.

Lees de review

Minecraft

Wat is het? Minecraft dumpt je in een willekeurig gegenereerde wereld die volledig bestaat uit blokjes. Behalve de speler zijn er overdag enkel wat dieren op de planeet te vinden. 's Nachts is het een ander verhaal, want dan verschijnen er allerlei monsters zoals zombies, skeletten en spinnen. Om jezelf te beschermen tegen deze dreigende beesten, moet je jezelf ingraven door blokjes weg te bikken.

Tijdens het graven verzamel je allerlei grondstoffen die je kunt samenvoegen tot nieuwe voorwerpen. Hierdoor kun je jezelf steeds dieper de grond in graven en beginnen met het bouwen van torens en kastelen.

Rob: Hoe je het ook wendt of keert, Minecraft is één van de meest verslavende games sinds tijden. Ook op de Xbox 360. Deze versie is een stuk toegankelijker dankzij de versimpelde menustructuur. Hierdoor is het de perfecte instap voor degenen die nu toch eindelijk ook wel eens willen weten wat Minecraft nu zo leuk maakt. Wil je écht alles, maar dan ook alles uit je Minecraft-ervaring halen, dan blijft de PC-versie de grootste aanrader. Wil je liever zo snel mogelijk aan de gang en lekker vanuit je luie stoel met je vrienden aan de slag, dan is dit de uitgemeten kans.

Lees de review

Trials Evolution

Wat is het? In Trials Evolution manoeuvreer je een motorfiets over een zorgvuldig aangelegde obstakelbaan. Tijdens het manoeuvreren van je motorfiets moet de positie van de rijder constant aangepast worden, wil hij niet onderuit gaan. In deze racegame zijn de levels bezaaid met allerlei obstakels als springschansen en grote metalen ballen en jij moet niet alleen deze obstakels ontwijken, maar ook op je zadel blijven zitten.

Er zijn namelijk punten te verdienen door een veilige landing te maken na halsbrekende sprongen. Door goed om te gaan met de zwaartekracht in de wereld van Trials Evolution, kun je onvoorstelbare sprongen maken en toch veilig landen. Goede prestaties leveren weer nieuwe motoren op, waarmee je sneller kunt rijden en beter kunt landen. Ook zijn er een aantal minigames te spelen en is het mogelijk om zelf levels te ontwerpen. Er wordt geen nieuwe draai aan het hele idee gegeven, maar het wordt in dit vervolg allemaal beter, grootser, spectaculairder en uitgebreider. Een evolutie volgens het boekje dus.

Thijs: Trials Evolution is niets meer of minder dan een logische opvolger: meer creatieve tracks, een sterke online multiplayer en de mogelijkheid om zelfgemaakte banen te delen. De grootste verbetering is echter dat Trials Evolution toegankelijker is, zonder dat het spel er duidelijker makkelijker van wordt. Darwin kan trots zijn op deze evolutie.

Lees de review

Fez

Wat is het? Fez is een klassiek ogende platform- en puzzelgame waarachter een driedimensionaal perspectief schuil gaat. Het doel is om 32 kubussen te verzamelen die over de hele wereld verspreid zijn, zodat je de wereld van de hoofdpersoon Gomez kunt redden. De levels ogen 2D maar je kunt ze op elk moment een kwartslag draaien waardoor nieuwe paden en deuren tevoorschijn kunnen komen. Het spelen met dit perspectief is één van de belangrijkste elementen in deze game.

Door het draaien van de wereld zijn enorme afgronden plots kleine openingen en sluiten twee aparte ladders spontaan perfect op elkaar aan. In Fez werkt het net als in de op Escher-tekeningen geïnspireerde puzzelgame Echochrome; lijkt iets door het gekozen perspectief mogelijk, dan kan het ook.

Timo: Wie Fez speelt heeft niet alleen een sterke puzzelplatformer te pakken, maar vooral een unieke ervaring. De betoverende wereld en muziek huizen een groot aantal ingenieuze raadsels. De mogelijkheid om deze 2D-wereld te draaien en het perspectief te veranderen zorgt ervoor dat het platformen ook erg fris en interessant is. Fez mag je niet missen.

Lees de review

[poll 83][p]En dat zijn alle games die in deze categorie zijn genomineerd. Nu is het aan jou om te stemmen. Geef in de poll hier aan de linkerkant aan wat jou favoriet is. Als je daarnaast kans wilt maken op de prijzen, dan vragen we je in de reacties jouw favoriet aan te geven. [b]Geef daarnaast ook voor welke gameplatformen je games kunt ontvangen. Vermeld daar ook bij of je uitbreidingen zoals Move en Kinect hebt.[/b][/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

- -

Reacties

 • Journey
  (PS3 (geen move), PSP, PC, DS)

 • Ik heb gekozen voor Trials  platform:xbox 360 met kinect en PS3

 • Ik heb voor Minecraft gekozen, uiterst creatief spelletje. :)  PS3/Xbox 360/PSP/DS/3DS

 • Gekozen voor Fez, wat een unieke game :)  (Xbox 360 & Playstation 3)

 • Journey  platformen : Wii, WiiU, DS, 3DS, PS2, PSP, PC

 • Mark of the ninja, Best stealth game of the year!  PC xbox 360 geen kinect

 • Minecraft! Al jaren een van mijn favorieten en je blijft het gewoon altijd even spelen. Toppertje.  Mijn platform: XBOX360 (zonder kinect).

 • Journey, heerlijke game! (ps3 geen extra's ^^)

 • Minecraft, al heb ik Dillon's Rolling Western overwogen.  Platformen: (3)DS, PC, Wii (met WMP)

 • Trials Evolution (xbox360, geen kinect)

 • Mweh, minecraft.  Platformen: PS3, Vita, 3DS, Wii U.

 • Minecraft is een game uit 2011 toch?? raar dat minecraft erbij staat…..
  oke de 360 versie is wel uit 2012…..
  Ik stem voor Minecraft
  (xbox360+kinect,pc)

 • Minecraft, duchtig veel tijd in deze game zitten, xbox versie dan. Is ook zeker leuk om co-op te spelen.
  Xbox 360 zonder kinect. DS en PC.

 • Journey met afstand de beste game.  (ps3 zonder move, vita)

 • Journey, niet dat ik het een topper vind, maar heb de rest nog niet gespeeld.  PS3, PSP, NDS

 • minecraft  ps3, posvita, 3ds

 • minecraft  ps3, posvita, 3ds

 • Gestemd op Journey!
  Platform: PS3 en Xbox 360

 • Fez is gewoon cool. (Ps3)

 • Minecraft. Heerlijke game om op een druilige zaterdag middag een aantal uurtjes in te steken!  Platform: xbox 360

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren