1. Top 5 nieuwe ip's van 2012

Top 5 nieuwe ip's van 2012

Aan originaliteit ontbrak het nog wel eens in 2012. Dat is onder andere te danken aan uitgevers die vooral geen risico’s willen nemen rond het einde van de levensloop van consoles, maar wij gamers zijn ook gedeeltelijk verantwoordelijk. Als wij niet zo trouw ieder jaar dezelfde vervolgen kopen, hadden we in 2012 veel meer nieuwe series kunnen zien ontstaan.

Dat neemt niet weg dat 2012 een aantal goede nieuwkomers kende. Tijdens het samenstellen van deze lijst zijn we er van uitgegaan dat de games die we noemen een tweede deel gaan krijgen. Dit zijn wat ons betreft de beste echt ‘’nieuwe’’ games van dit jaar. Laat ook vooral in de reacties weten van welk nieuwe ip jullie snel een tweede deel willen zien. Laat die vervolgen maar komen!

Sleeping Dogs

Het had niet veel gescheeld of Sleeping Dogs had helemaal niet op dit lijstje gestaan. Oorspronkelijk moest deze game een nieuw deel in de True Crime-serie worden, maar Activision besloot de stekker eruit te trekken. True Crime: Hong Kong ontglipte een bezoek aan de dichtstbijzijnde prullenbak door als Sleeping Dogs bij Square Enix een doorstart te maken.

En gelukkig maar! Sleeping Dogs mag dan vrij schaamteloos elementen lenen uit games zoals Grand Theft Auto (de open wereld) en Batman: Arkham Asylum (het vechtsysteem), maar het voelt als een goed geheel aan. Dat is onder andere te danken aan Hong Kong, een wereldstad die je in het verhaal te zien krijgt van zijn smoezeligste kant. Als undercoveragent Wei Shen dring je de criminele organisatie Sun On Yee binnen en word je genoodzaakt om te bewijzen hoe serieus je jouw werk als (nep)gangster neemt. Ook noemenswaardig: in Sleeping Dogs speel je eens niet de zoveelste blanke, kale man die alles en iedereen overhoop schiet, maar een Chinees die vooral met zijn vuisten van wanten weet. Verfrissend!

Dishonored

Het probleem dat veel nieuwe ip’s hebben is dat ze niet kunnen leunen op het succes en de uitgediepte wereld uit de voorgaande delen. Dishonored lukt het in een enkele game al om een sterke wereld neer te zetten. Als onteerde lijfwacht van de keizerin van Dunwall word je genoodzaakt om wraak te nemen op diegenen die je er in hebben geluisd. Dat doe je in Dishonored geheel naar eigen inzicht. Sluipen is vaak de beste optie, maar mocht je ontdekt worden, dan is het altijd nog mogelijk om met je wapens en bovennatuurlijke krachten bewakers te lijf te gaan.

Dishonored heeft een sterke eigen stijl waarin de industriële revolutie knap gemixt wordt met magie en sciencefiction. Noemenswaardig is de manier waarop de stad verandert door je keuzes. Ga je als een moordende maniak aan de gang dan lijdt de stad zwaarder onder de plaag die het land teistert. Doe je wat minder moordzuchtig je werk, dan zul je daar uiteindelijk de vruchten van plukken. Van alle nieuwe ip’s dit jaar oogt Dishonored niet alleen het uniekst, het is ook een game met de meeste originele ideeën over stealth en de wereld om je heen.

Binary Domain

Japanse ontwikkelaars produceren nog steeds interessante games, laat je niets anders wijsmaken, maar in shooters blinken ze nooit echt uit. Geen wonder dat ze tegenwoordig het knallen en schieten overlaten aan het Westen van de wereld. Toshihiro Nagoshi, bekend als director van de Yakuza-games voelde zich echter toch geroepen om een Japanse schietgame te maken, en hoe!

Binary Domain draait om een wereld waarin de mensheid in een akelige strijd verwikkeld is met robots. Als team van stoere kerels en dames neem je het op tegen artificieel gespuis. Het blijft echter niet alleen bij schieten, Binary Domain kent een relatiesysteem waarin het belangrijk is dat je teamgenoten je een beetje vertrouwen. Verpruts je het voor ze dan verloopt het verhaal, dat vol zit met allerlei verrassende wendingen, anders dan wanneer je het met iedereen goed kunt vinden. Een interessant idee dat goed tot zijn recht komt door de kleurrijke personages zoals Big Bo en Cain.

Tokyo Jungle

Dat Tokyo Jungle ooit buiten Japan zou uitkomen is te danken aan de enthousiaste reactie hier in het Westen. Tokyo Jungle is een game waarin je als huis- en dierentuinbeesten moet zien te overleven in een Tokio zonder mensen. Waar de Homo Sapien precies is gebleven is een raadsel die je in de singleplayer van Tokyo Jungle onthult. Dat verhaal is grappig en zit vol met allerlei rare verwijzingen, maar het is de survivalmodus van Tokyo Jungle die ervoor zorgt dat je terug blijft komen.

In deze speelstand ben je namelijk echt een wild dier. Het doel: overleven. Dat doe je door te eten, te jagen en uiteindelijk jezelf voort te planten zodat jouw genetisch materiaal doorgegeven wordt. Games zoals Tokyo Jungle doen je eraan herinneren dat Japan als geen ander rare concepten uit weet te werken tot leuke games. Als er één spel is waar we een vervolg van willen zien, is het deze wel.

Gravity Rush

Dat de Vita dit jaar nog niet echt wist te knallen is geen geheim, maar met Gravity Rush kende Sony’s handheld geen slechte start. In deze game speel je als Kat, een anime-meisje met superkrachten. In haar geval betekenen die krachten dat het beheersen van de zwaartekracht een eitje wordt. Voor Kat is boven onder, onder links, en rechts boven. Duizelingwekkend is het juiste woord om haar gave te omschrijven.

Die nieuw verworven krachten krijgt Kat op het ideale moment tot haar beschikking. Haar stad verkeert in chaos en er moet heel wat geknokt, gedraaid en gekanteld worden om alles weer recht te zetten. Gravity Rush smeekt door het ietwat slappe vechtsysteem om een vervolg waarin ook dit concept goed is uitgewerkt. De Vita kan het gebruiken!

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Vond Dishonored de beste nieuwkomer dit jaar.  (Platform: PS3)?

 • Komt omdat dit niet hoort bij de IG Awards.

 • Maakt niet uit, ik stem toch op Dishonored :P

 • Er zijn hier geen prijzen te winnen jongens :p

 • EDIT: (PS3, PC, X360, PSP, NGC, NDS, PS2)  PS: Geef me alle games!

 • Maar serieus… Binary Domain? Dat was echt een zeer slecht spel. Ik ergerde me eraan hoe slechte Gears of War copy het was en ja, dat was het!

 • Wat mij betreft dishonored alleen kan ik nergens stemmen..  (Platform ps3 )

 • Het is dan ook maar op 'top 5'. :P

 • Dishonored!

 • Gravity Rush heeft mij echt ondersteboven geblazen. Wat een gave game was dat om te spelen.

 • LOLOLOLOL, hij zei ONDERSTEBOVEN

 • Jij jat de grap dief. Ik ga je aangeven.

 • Lollipop Chainsaw

 • dat was ook niet zo indrukwekkend vond ik

 • Tokyo Jungle krijgt mijn stem, al ga je vrij snel dood het is gewoon een vet spel :D  Platformen: PC, PS3, 3DS

 • Gravity rush voor mij! (ook het enige spel dat ik van de lijst heb gespeeld)

 • Dishonored! Leuk creatief spel :).
  Mis alleen de optie om te stemmen..  (wiiu/ps3/360 (geen kinect/move))

 • Sleeping Dogs (wat een geweldige vecht systeem!!)\  platformen PS3,PC,WII,NDS,PSP

 • Snapt dan niemand dat dit niet bij de prijsvragen hoort -_- ?

 • Dishonored, die game is zo verfrissend, Ik kijk echt uit naar deel 2.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren