1. Thijs' top 5 van 2012

Thijs' top 5 van 2012

Binnen de redactie word ik nog wel eens als hipster omschreven. Daar zit ik totaal niet mee want ik speel graag (opzettelijk) de games die juist niet de grootste budgetten of de duurste marketingcampagnes hebben. In 2012 pakte dat geweldig uit want het aanbod was gevarieerd en ijzersterk.

In 2012 heb ik meer downloadable games gespeeld dan in welk jaar dan ook. Neem bijvoorbeeld de ruimtesimulatie FTL die even streng als rechtvaardig slordige spelers straft, of denk aan Tokyo Jungle een game die bewijst hoe compleet gestoord en uniek Japanse games kunnen zijn. Die twee hebben mijn lijst misschien niet gehaald, maar wie dit jaar alleen nog maar games uit de winkelrekken heeft gehaald heeft wat mij betreft een aantal van de beste games van het jaar gemist. Niet dat games op een disc en met grote budgetten in mijn ogen gedoemd zijn, ze hebben alleen nog wat te leren van de nieuwe ervaringen die de andere games bieden. Zonder verder oponthoud presenteer ik daarom mijn top 5 van 2012!

5. Halo 4

Ik heb soms een beetje het gevoel dat ik de enige ben, maar de Halo-games heb ik eigenlijk nooit gespeeld voor het verhaal. Bungie leek er maar geen soep van te kunnen maken dus had ik hoge verwachting van 343 Studios. Dat Halo 4 het rommeligste en slechtst te volgen verhaal heeft van alle Halo’s is daarom een behoorlijke prestatie. Niet dat ik er heel erg mee zit hoor. Halo 4 is mooier en speelt lekkerder dan alle voorgaande delen. Ieder vuurgevecht is even spannend en hoe is het in godsnaam mogelijk dat er zulke mooie games op de 360 verschijnen? De multiplayer sluit daarnaast perfect op mijn wensen aan. Snel, maar niet zo hyperactief als Call of Duty.

4. Sleeping Dogs

Sleeping Dogs is een typisch samenraapseltje van games. Een beetje Batman, ietwat Just Cause 2 en een heleboel GTA vormen samen een erg fijne open-wereld game waarin het hoofdverhaal net zo leuk is als de optionele missies. Sleeping Dogs blinkt wat mij betreft vooral uit in de personages. Hoofdpersoon Wei Shen is er eentje om niet te vergeten, maar ook bijfiguren zoals Jackie en Winston komen in het verhaal goed tot hun recht. Dat het gevechtsysteem uit de Batman-games vrijwel letterlijk is overgenomen is wat mij betreft ook een dikke plus. Ik heb mij zelden zo’n Kung-Fu meester gevoeld.

3. Mark of the Ninja

Ik ken geen game die sluipen zo overzichtelijk en bovenal leuk maakt als Mark of the Ninja. Als bijna onzichtbare schim met bovennatuurlijke krachten verkregen door geheimzinnige tatoeages begeef je je door vervallen catacomben, immense kastelen en oosterse spooksteden. Door het 2D-perspectief verlies je bewakers niet uit het oog en is het ook stukken duidelijker waar je naartoe moet in vergelijking met andere stealth-games. Mark of the Ninja is één van de weinige spellen waarin het ook echt leuk is om al sluipend iedere val en bewaker te omzeilen. Zeer zelden voel je je zo cool door gevechten juist te ontwijken.

2. Spelunky

345 keer, zo vaak ben ik dit jaar doodgegaan bij het spelen van Spelunky. Geen enkele dood was in dat vervloekte grottenstelsel hetzelfde. Iedere keer dat je het loodje legt wordt de wereld namelijk weer op een willekeurige manier in elkaar gezet. Dat levert een game op waarin je heel, heel vaak doodgaat, maar waarin je ook iedere keer weer iets leert van je fouten. Niet te roekeloos rondrennen, niet teveel je tijd nemen, uit de buurt blijven van explosies. Het klinkt allemaal best logisch, maar Spelunky is soms zo briljant onvoorspelbaar dat je je leven nooit heel lang zeker bent in die vervloekte grot.

1. The Walking Dead

Met extreem lage verwachtingen begon ik aan The Walking Dead. Met zombies ben ik eigenlijk wel een beetje klaar, de televisieserie had alleen T-Dog als memorabel personage en van Telltale’s poging om van Back to the Future een game te maken was ik weinig gecharmeerd. Toch ben ik enorm blij dat ik de eerste episode van The Walking Dead heb geprobeerd want geen enkele andere game wist dit jaar zoveel indruk op mij te maken. Hoofdpersoon Lee is niet alleen een tragisch figuur die onder verschrikkelijke omstandigheden de ene na de andere moeilijke keuze moet maken, hij is ook verantwoordelijk voor de piepjonge Clementine. Zeer zelden heb ik zulke sterke vaderlijke gevoelens gehad voor een kind dat niet eens echt bestaat. The Walking Dead is misschien geen game in de traditionele zin van het woord - veel controle heb je eigenlijk niet - maar ik heb zelden zo meegeleefd met een spel. Ik mag hopen dat games in 2013 heel goed naar The Walking Dead kijken

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Zeer terechte nummer 1 :)

 • Walking Dead, speel hem nu op mijn pc, geweldig spel!!

 • Die nummer 1 was te verwachten :) en ook zeker terecht

 • Zeer terechte nummer 1, want The Walking Dead is ook een geweldige game! Een van de weinige games waar het hoofdpersonage me echt heeft kunnen raken!

 • De eerste top 5 waar Halo 4 in staat ;D Weeral een zeer aparte top 5. :P

 • spelunky ?!

 • <3 spelunky!

 • Ja The Walking Dead staat bij mij ook stipt op nummer 1. Geweldige game!

 • Sleeping dogs toch maar is gaan halen, voor mij is de nummer 1 Assassin's Creed 3 en dat zal wel nog even zo blijven!

 • Toch maar ff The Walking Dead regelen

 • Walking Dead zeer goed

 • Walking Dead is epic! Ben nu bij episode 3 en ik geniet van elk moment!

 • Ik ga ook voor The Walking Dead.  Mijn platform: XBOX360 (zonder kinect).  http://3.bp.blogspot.com/-xj1N9J9WpXw…

 • :D

 • Assasins creed 3, far cry 3, dishonored, borderlands 2 en most wanted zijn voor mij dit jaar wel de toppers voor mij geweest.

 • Interessant, Spelunky! Ik ga die ook maar is proberen dan!

 • wil sleeping dogs echt nog een keer spelen!

 • Spelunky is alleen voor XBLA? Zijn ze van plan dit ooit naar PC te brengen?

 • De oude en gratis versie van Spelunky is te spelen op de PC. Die op XBLA is echter superieur imo.

 • geen far cry 3? dat is onacceptabel hoor :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren