1. Kevins top 5 van 2012

Kevins top 5 van 2012

Ook al kent dit jaar geen topper die er met kop en schouders bovenuit steekt, toch heb ik weer genoten van vele toffe games dit jaar. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik Journey nog niet gespeeld heb en dat wil ik nog wel heel graag; het lijkt me een bijzondere ervaring die ik wellicht in mijn persoonlijke top vijf van 2012 zou plaatsen. Een andere game in die categorie is The Walking Dead. Ik ben momenteel net klaar met Episode Two en ik vind het nu al fantastisch, al zijn de puzzelmomenten wel vrij eenvoudig. Tot zover potentiële favorieten die ik nog niet genoeg gespeeld heb.

Games die ik wel veelvuldig gespeeld heb maar niet opneem in mijn top vijf, zijn Minecraft (360-versie) en XCOM: Enemy Unknown. Ik vind Minecraft echt een gruwelijk toffe game en ik heb me ziek gelachen om alle vreemde avonturen die ik met vrienden beleefd heb. De eenvoud van co-op in de 360-versie ten opzichte van de PC-versie is fantastisch, waardoor het echt een game is geworden waar ik veel tijd in wil steken, zonder te hoeven kutten met servers. En XCOM is simpelweg een briljante game die op z’n minst op de vijfde plek moet staan, maar daar staat een game die ik wel moet vermelden vanwege de ontelbare vele uren die ik erin heb gestoken.

5. UFC Undisputed 3

Een super tactische vechtsimulatie die MMA goed neerzet. Ik vind games waarin ik mensen met mijn blote knuisten kapot kan slaan altijd heerlijk, zeker wanneer ze realistisch aanvoelen. Deze game heb ik echt wekenlang met een vriend gespeeld; samen hebben we vele uren online tegen elkaar getraind in onze eigen dojo. We hebben volledige tactieken uitgedacht, onze movesets aangepast, tegenstanders online uitgedaagd, replays opgeslagen en bewerkt zodat we onze beste knock-outs met elkaar konden delen… mijn god, wat heb ik veel tijd in deze game stoken. En bedenk je dan eens dat er aan het online gedeelte nog een volledig offline traject voorafging middels de carrièremodus waarin ik mijn perfecte vechter probeerde te creëren. Al die uren plus de lol die ik met mijn trainingsmaatje Steve heb gehad, maakt UFC Undisputed 3 tot één van mijn toppers dit jaar.

4. Far Cry 3

Holy shit, wat is deze game goed! Ik hou van open werelden en lekker aankloten, en daar biedt Far Cry 3 de mogelijkheid voor. Deze game is een anekdotemachine die vele gamers in cafés dichter bij elkaar zal brengen. “Heb jij ook Far Cry 3 gespeeld? Oh man, ik weet de eerste keer dat ik werd aangevallen door een krokodil nog…” De vele mogelijke speelstijlen, de sidequests, het prachtige eiland; elk moment in deze game is een genot. Daarbij wil ik ook melden dat Vaas echt een fucking toffe badguy is en een prijs verdient voor algehele awesomeness. Hij is altijd dreigend, onvoorspelbaar en kan op elk moment uitbarsten en beginnen te schreeuwen. Zijn stem, zijn animaties… dit personage is echt een klein kunstwerkje op zich.

3. Borderlands 2

Tja, dit kon niet uitblijven. Maanden geleden uitgekomen en ik speel het nog steeds. Het is niet meer te tellen hoe vaak Rob en ik hebben geschaterd over de headset vanwege bizarre gebeurtenissen, vreemde dialogen of hilarische quests. Onlangs hebben we de Mr. Torgue’s Campaign of Carnage uitgespeeld en we gingen telkens stuk om Mr. Torgue. Maar ook een quest als Face McShooty heeft ons bijna aan het huilen van het lachen gebracht. Daarnaast is Borderlands 2 natuurlijk een fantastische game die op alle vlakken beter is dan zijn voorganger. Het is een game die ik bijna iedereen wel kan aanraden omdat het zoveel dingen zo goed doet.

2. Sleeping Dogs

Had ik al gezegd dat ik het tof vind om mensen kapot te maken met mijn blote knuisten? In games althans. Sleeping Dogs is geweldig omdat het zich richt op martial arts. Het is toch veel fijner om mensen de tyfus in te rammen, hun knieschijf eruit te trappen en hun schedel te verpulveren met een koevoet, dan ze simpelweg neer te schieten met één lullig kogeltje? Daarbij biedt Sleeping Dogs genoeg andere toffe vormen van afleiding in een (voor mij) originele setting. Ook was ik zeer aangenaam verrast over het verhaal. Ik betrapte mezelf erop dat ik me werkelijk begon in te leven en dat ik gewoonweg moest weten hoe het zou aflopen.

1. Dragon’s Dogma

Dit is zonder twijfel de beste game van dit jaar. Het is voor veel mensen misschien te vreemd, onduidelijk, grafisch ondermaats en het heeft zo zijn problemen, maar fuck dat. Deze game is zo uitzonderlijk, dat iedereen die zichzelf een fan van games noemt dit moet proberen. Vind je games als Skyrim vet, maar vind je de combat een beetje statisch? Dragon’s Dogma. Vind je epsiche quick-time events tijdens eindbaasgevechten tof, maar zou je dit liever zelf willen besturen? Dragon’s Dogma. Vind je grootse RPG’s vet, maar vind je het jammer dat je klaar bent wanneer je ze uitgespeeld hebt? Dragon’s Dogma. En vergeet niet dat je in deze game negen verschillende character classes kunt bespelen die ieder unieke gameplayelementen bieden. Er zijn titels die volledige games baseren op elk van de mogelijke klassen in Dragon’s Dogma, en hier kun je ze allemaal bespelen, met één en hetzelfde personage! Als je het niet tof vindt om op een draak te klimmen en deze eigenhandig dood te steken, laat je inchecken in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. GA DIT SPELEN!

Dit artikel delen

Over de auteur

- -

Reacties

 • Dragons dogma grafisch ondermaats? Sorry maar die deel ik toch echt niet met je. Grafisch vond ik DD juist prachtig om te zien. Maar das mijn mening, wel tof dat je die titel op 1 hebt.

 • Inderdaad, Dragons Dogma is zeker een mooi spel.
  Vooral de monsters waren groot en origineel.

 • De stijl en de monsters waren vet, maar puur technisch gezien waren er best wel wat mankementen hoor. Lelijke textures en clipping voornamelijk.

 • Dat klopt, technisch was het wel wat minder.
  Hopelijk verbeteren ze de fouten van het eerste deel voor Dragons Dogma 2.

 • Ja, al moet ik zeggen dat ik persoonlijk die technische fouten niet erg vindt (maar andere recensenten benoemen dit soort punten uiteraard wel waardoor de game vaak geen enorm hoge cijfers kreeg). Ik zou heel graag co-op zien in een tweede deel, al ben ik ergens wel bang dat het de sfeer misschien een beetje verpest of zo. Heb jij dat ook? :P

 • Ja, maar ik heb liever dat ze een nog betere Singleplayer maken.
  Al is Co-op wel vet voor Dragons Dogma 2.

 • Vette game.
  Er komt ook een Dragons Drogma 2 aan.

 • geen uncharted 3 ?!

 • Die kwam in 2012 uit, homeboy.

 • Dat lijkt me ook vrij essentieel voor een top vijf van het jaar 2012…

 • Hij bedoelt uiteraard 2011 of het woord 'niet' ontbreekt.

 • re release bedoelt ie natuurlijk.

 • GOTY edition wordt hiermee bedoeld gasten ;)

 • Dragons Dogma… Die zag ik niet aankomen xD

 • Best een verrassend lijstje moet ik zeggen, dat had ik niet helemaal achter je gezocht Kevin..
  Maar ff voor de duidelijkheid, het is geen slechte lijst/keuze (hij is dan ook persoonlijk natuurlijk).

 • Als ik even zo egocentrisch mag zijn: wat had je dan wel verwacht bij mijn top vijf? :P

 • Vond het juist niet verrassend; totaal niet.
  Wel aardige titels, dat wel…

 • ik had Borderlands 2 ingeschat

 • Tof dat je ook The walking dead noemt. Ben het met je eens dat het een erg vette game is en kijk dan ook al uit naar seizoen 2!

 • UFC Undisputed 3 had ik niet verwacht, maar inderdaad een tof spel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren