1. Eelco's top 5 van 2012

Eelco's top 5 van 2012

Het is eigenlijk een vreemd jaar geweest. In theorie zag het er nog zo mooi uit, met de ene grote topfranchise na de ander die een veelbelovende sequel in het verschiet had. We keken bijna raar op zodra een titel zonder cijfer achter de naam werd aangekondigd. Jammer genoeg waren het vooral deze hoogvliegers die mij behoorlijk tegenvielen. Over het laatste avontuur van Shepard zijn onderhand genoeg woorden vuil gemaakt, maar ook Assassin’s Creed 3 liet het afweten. Het is mij nog steeds een raadsel hoe een game met zo’n interessante setting zo’n nietszeggend plot en hoofdpersonage heeft. Om diezelfde reden ligt Dishonored bij mij ook stof te happen. Zonde.

Nee, dan deden Borderlands 2, Forza Horizon en Hitman: Absolution het een stuk beter. Die hebben mijn verwachtingen namelijk wèl ingelost – al zie ik de schuine blikken van Hitman-fans nu al voor me. Toch vielen deze games buiten mijn persoonlijke Top 5. Enerzijds omdat ik ze net niet goed genoeg vond, anderzijds omdat ik ze te weinig gespeeld heb. Dat maakt het rangschikken van de beste vijf nog best lastig, want geen enkele naam steekt dit jaar met kop en schouders boven de rest uit.

5. Max Payne 3

Aangezien ik de eerste twee delen erg hoog heb zitten, was ik een groot scepticus waar het Max Payne 3 betrof. Dat hij toch deze lijst heeft gehaald, zegt eigenlijk al genoeg. Ondanks de setting is het namelijk een goede Max Payne-game geworden en de beste actiegame van het jaar. Of moet ik zelfs zeggen: dankzij de setting? Rockstar overtuigde mij namelijk dat naast New York ook Brazilië een goede locatie is voor getergd kogelballet. Al speelde de game zich af in Disneyland met Max vermomd als mascotte: dankzij de gitzwarte sfeer, messcherpe monologen en de perfecte soundtrack zou de beleving misschien niet veel anders geweest zijn.

4. XCOM: Enemy Unknown

Ik zal eerlijk toegeven: ik had voorheen weinig over XCOM gehoord. De third-person shooter van 2K Games volg ik wel, maar de turn-based RTS waar de meeste aandacht naar uitging liet mij eigenlijk koud. Na het spelen van de demo sloeg dat – gelukkig - volledig om. Inmiddels heb ik tientallen uren genoten van het uitbreiden van een ondergrondse basis, het onderzoeken van buitenaards leven en materiaal en het opleiden van mijn manschappen. Er zijn weinig games waar ik zó gehecht raak aan virtuele soldaatjes. Als mijn trouwe sluipschutter Jeff ‘Vampire’ Hudson een schrammetje heeft, raak ik al in paniek. Het zorgt ervoor dat je over elke zet op het slagveld en elke beslissing in het laboratorium moet nadenken en dat geeft ongekende spanning en voldoening.

3. Far Cry 3

Zoals ik al in mijn recensie concludeerde is Far Cry 3 wat mij betreft de beste en meest aangrijpende open wereld-shooter van de laatste jaren. Met name in de eerste aantal uren pakt het verhaal je bij de strot dankzij de grillige personages. Hierdoor ging ik net zo lief achter nieuwe missies aan als dat ik een vrije safaritocht verkoos. Hoewel het op de console door wat technische minpuntjes niet altijd even soepel loopt, draagt het de essentie van Far Cry-games beter uit dan ooit. Vrijheid, blijheid in een even wonderlijk als dodelijk tropisch paradijs.

2. Guild Wars 2

Guild Wars 2 is de eerste MMORPG die mij langer dan één à twee maanden in zijn greep weet te houden. Een gebrek aan maandelijkse kosten helpen daar natuurlijk bij, maar de onbevangen sfeer is daar nog de grootste verdienste van. Over elke heuvel van het prachtige Tyria is weer een nieuw, origineel event te vinden. Het mooiste is nog dat je kunt gaan en staan waar je maar wilt en geen enkele verhaallijn, event of speelstijl wordt je opgedrongen. En toch nodigt de harmonieuze wereld uit om elke meter te verkennen doordat de game door ArenaNet elke maand weer geüpdatet wordt.

1. The Walking Dead

Als ik iedereen slechts één game van het afgelopen jaar zou mogen aanraden om te spelen, dan is het The Walking Dead. En dat terwijl het eigenlijk niet zo’n goede game is. Voor adventure-begrippen zijn de puzzelelementen bijvoorbeeld kinderlijk eenvoudig en op technisch vlak is het soms een regelrecht drama. Vooral de haperingen tijdens cruciale quick-time events zijn zeer vervelend. Daartegenover staat echter een enerverend en emotioneel avontuur als geen ander, waarbij ik heb gegruweld van smerigheden, lang heb gepeinsd over onmenselijke dilemma’s en bijna een traantje moest wegpinken om de meedogenloze gevolgen van mijn keuzes.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Telltale is letterlijk zowel officieel als openbaar vergeven :)
  Mooi lijstje!

 • Goeie keuzes! Ben het ook eens met je mening over Hitman en ACIII. ME3 zonder de laatste 15 minuten staat in mijn top 5 van 2012. Maar met de laatste 15 minuten erbij valt hij ver naar beneden.

 • wat een kutlijst, xcom verdient de plek totaal niet en assassins creed 3 hoort bovenaan te staan. mijn mening

 • :lol:

 • lols

 • Wat een kut lijst heb jij! Mijn mening…

 • Oh you! :'D  Maar even serieus, als je AC 3 de beste game van het jaar vind mankeert er echt iets aan je zintuigen. Ik heb zelden een triple-A game gespeeld die gameplaytechnisch zo rommelig en onsamenhangend ontworpen is als die game. Alleen de naval battles waren nog een beetje vermakelijk.

 • @Rav En als je discussieert over smaak mankeert er ook iets aan je…

 • Kunnen ze de Assassin´s Creed franchise afschaffen?  Fijn dank u!

 • @Gamefreak:
  Xcom afschrijven en Assassins Creed 3 GOTY noemen is geen kwestie van smaak. Dat is simpelweg necrofilie.

 • Tieten

 • En bieten.

 • en worst

 • en bier

 • Fanboy…

 • Goh de kerstgedachte is hier zeer aanwezig.

 • Prima lijstje. Max Payne 3, Guild Wars 2 en The Walking Dead heb ik ook hoog op het lijstje staan.

 • Zal guild wars 2 nog erg graag willen hebben. Voor de rest begrijpelijke lijst.

 • Zal guild wars 2 nog erg graag willen hebben. Voor de rest begrijpelijke lijst.

 • Mooi lijstje, komt ongeveer overeen met mijn beste games van 2012. Al had ik XCOM vervangen met Borderlands 2.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren