1. De redactie voorspelt 2013

De redactie voorspelt 2013

Wat gaat 2013 ons brengen? Wie zal het zeggen. Komen Microsoft en Sony met een nieuwe console? Hoe gaat de Wii U het doen? Krijgen we allemaal vervolgen voorgeschoteld, of zullen er ook nieuwe ip's worden uitgebracht? De InsideGamer-redactie heeft de glazen bol erbij gepakt en komt met zijn eigen voorspellingen.

Joey de Mol

Een voorspelling die waarschijnlijk uitkomt

Nintendo gaat los in 2013! Op dit moment heeft de Wii U nog een beperkt aanbod aan unieke titels, maar daar komt in 2013 absoluut verandering in. Natuurlijk, Pikmin 3 is op komst, maar wat te denken van de andere Nintendo-games die we mogen verwachten. Games als F-Zero, The Legend of Zelda, 1080, Kirby en Yoshi’s Island. Daarnaast is het ook de hoogste tijd voor een Star Fox-game en duikt er wellicht een nieuwe Metroid-game op. De reden dat het laatste jaar van de Wii wat karig was is hiermee duidelijk: die stiekemerds van Nintendo hebben alle epische games opgespaard voor de Wii U.

Een voorspelling waarvan je hoopt dat hij uitkomt

Microsoft Flight was een debacle, dus Microsoft gooit het roer om en kondigt aan dat ze zijn gestart met Microsoft Flight Simulator XI. Geen free-to-play-onzin meer, maar gewoon een complete game met ondersteuning voor software van derde partijen. Om de wereld van de nieuwe game te overtuigen, word ik vijf keer naar Boeing in Seattle en Airbus in Toulouse gevlogen om daar de echte vliegtuigen te vergelijken met hun virtuele evenknieën. Als klap op de vuurpijl mag ik kiezen tussen twee ‘goodies’: een Boeing Business Jet of een Airbus Corporate Jet 350.

Een voorspelling waarvan je vreest dat hij uitkomt

Ik voorspel, en vrees met grote vreze, dat bovenstaande voorspelling niet uitkomt. En nog erger, ik voorspel dat we voorlopig nog even kunnen fluiten naar een nieuwe Xbox en PlayStation. Die nieuwe Xbox komt op zijn vroegst rondom de zomermaanden van 2014 (vakantiegeld, jippie) en de PlayStation 4 verschijnt pas in 2015. Sony begint dus weer op achterstand. En om het nog wat erger te maken voor de Japanse elektronicafabrikant: de PlayStation Vita blijft het niet al te best doen en er komen te weinig toptitels voor het apparaat uit.

Rob van der Leek

Een voorspelling die waarschijnlijk uitkomt

Een trend die zich een tijdje geleden al in de filmwereld liet zien, zet zich ook door in de gameswereld: prequels. Sequels zijn niet meer hip en dus worden series massaal ge-reboot en gaan we terug naar de roots van onze favoriete game-personages. Zo hebben we Tomb Raider, DmC: Devil May Cry en Gears of War: Judgment al, maar daar komen ook nog een hoop andere franchises bij. Daarbij zitten ook een hoop kickstarter-projecten die opgezet worden door oude rotten uit de industrie.

Een voorspelling waarvan je hoopt dat hij uitkomt

De nieuwe consoles van Microsoft en Sony worden gruwelijke powerhouses met enorm vette features. In het geval van Microsoft hoop ik dat de nieuwe Xbox niet te veel de nadruk legt op Kinect, maar meer op de uitgebreide mediamogelijkheden, zoals het streamen van TV-programma's en films. De nieuwe PlayStation zet hopelijk flinke stappen op het gebied van online gaming (lees: standaard headsetjes bijgeleverd en een degelijk systeem waarbij je geen updates van tig gigabyte hoeft te downloaden om games te kunnen spelen). En ik wil fatsoenlijke free-to-play MMO's op de console!

Een voorspelling waarvan je vreest dat hij uitkomt

Door het grote succes van Kickstarter gaan indie-ontwikkelaars massaal aan projecten beginnen. Hierdoor worden we lekker gemaakt met allemaal toffe aankondigingen, waarvan negentig procent uiteindelijk het daglicht niet ziet.

Lars Cornelis

Een voorspelling die waarschijnlijk uitkomt

GTA V breekt alle records. Torenhoge recensiecijfers, ongekende verkoopcijfers. Als GTA V uitkomt, is het net alsof er drie sneeuwvlokken door de lucht dwarrelen: de hele maatschappij loopt vast. Treinen rijden niet meer, files op de wegen, etc. Nou ja, dat laatste is misschien overdreven, maar verdacht veel ziekmeldingen op de dag dat GTA V uitkomt verwacht ik wel.

Een voorspelling waarvan je hoopt dat hij uitkomt

Sony gaat eindelijk toffe games voor de Vita maken. Denk aan een LocoRoco die je bestuurt met de tiltsensor van het apparaat, een Patapon-game waarin je op de achterkant van de Vita moet trommelen en meer van dit soort unieke, gekke, heerlijke spelletjes die de Vita eindelijk in de picture brengen.

Een voorspelling waarvan je vreest dat hij uitkomt

De Day One-patch wordt standaard. Steeds meer games hebben het al en nu zelfs de Wii U: een patch op dag één, omdat ontwikkelaars tegenwoordig niet meer weten wat kwaliteitscontrole precies inhoudt en pas als de game eigenlijk al uit is de puntjes op de 'i' zetten. Een kwalijke ontwikkeling, vind ik persoonlijk.

Daniël Wewerinke

Een voorspelling die waarschijnlijk uitkomt

GTA V breekt alle records. Vervolgens komt er weer een nieuwe Call of Duty-game uit en die verbreekt op zijn beurt weer alle GTA V-records. Mirror's Edge 2 wordt eindelijk officieel aangekondigd. Beyond: Two Souls wordt een een dijk van een underdog-game. De Wii U gaat verrassend goed scoren in 2013. De PlayStation 4 en de Vita worden grote vriendjes, hierdoor wordt nieuw leven in deze handheld geblazen.

Een voorspelling waarvan je hoopt dat hij uitkomt

Eén jaartje bij de redactie en in juni al mee mogen naar de E3. Dat hoop ik. Amerika ontdekken lijkt me fantastisch, eveneens het live mogen meemaken van de beste E3 sinds lange tijd. Want de PlayStation 4 en "the new Xbox" worden onthuld en vooral Sony zal ons lekker maken met indrukwekkende GCI-techdemo's die bij lange na niet in de buurt komen van wat het ding op dag één aan kan. En we gaan eindelijk weer eens wat zien van Beyond Good & Evil 2 en The Last Guardian. Een mens mag dromen, toch?

Een voorspelling waarvan je vreest dat hij uitkomt

De PS4 en de nieuwe xbox worden duuuuuur! Daarnaast vrees ik dat Sony zo stom zal zijn om de Vita volgend jaar net zo veel support te geven als na de launchperiode van dit jaar. Hoe tof de handheld ook mag zijn, ik vrees dat Sony de game-kraan nog steeds niet volledig open draait en dat daardoor nog meer mensen gaan schreeuwen dat het apparaat geflopt is.

Thijs Barnhard

Een voorspelling die waarschijnlijk uitkomt

Het wordt kantje boord, maar ik denk dat er maar één nieuwe console in 2013 uitkomt. Of het Microsoft of Sony wordt die de boot mist durf ik niet te zeggen, maar één van die twee mist de boot en brengt zijn console pas in 2014 uit. Als de laatste geruchten waar zijn wordt dat Sony.

Een voorspelling waarvan je hoopt dat hij uitkomt

Metal Gear Solid Rising: Revengeance is Platinum op zijn best en een spirituele opvolger op Vanquish. Nintendo brengt eindelijke een fatsoenlijke heruitgave van de 3DS uit zodat ik dat stomme ding ook eens kan kopen. Ik ben nu steeds bang dat Nintendo een nieuw model aankondigt zodra ik een 3DS heb gekocht. Verder hoop ik in 2013 weer net zo verrast te worden door allerlei vette indie-games als in 2012.

Een voorspelling waarvan ik vrees dat hij uitkomt

Mijn 360 maakt de laatste tijd weer rare geluiden dus die zal in 2013 wel het loodje leggen. Nintendo kondigt een échte nieuwe Metroid aan voor de 3DS en in mijn enthousiasme koop ik zo'n ding. Een week later wordt er een nieuwer model aangekondigd. Ik ben een idioot en de hele redactie lacht mij tijdens de maandelijkse vergadering uit. Tot overmaat van ramp ben ik mij die ochtend vergeten aan te kleden. Poedelnaakt en vernederd word ik bekogeld met bitterballen.

Wesley Rijckaert

Een voorspelling die waarschijnlijk uitkomt

We zagen de afgelopen jaren al dat games afkomstig van Steam, PSN en XBLA een grotere rol begonnen te spelen en die trend blijft zich in 2013 vervolgen. Episodic gaming begint dit jaar van de grond te komen en meer uitgevers begeven zich richting de digitale markt. Ook is 2013 het laatste jaar van de huidige generatie en zullen de nieuwe Xbox en PlayStation datzelfde jaar nog wat van zich laten horen. Microsoft gaat richting een Windows 8- en SmartGlass-integratie en Sony maakt duidelijke stappen richting streaming met Gaikai en de Sony Bravia-lijn.

Een voorspelling waarvan je hoopt dat hij uitkomt

Nintendo komt met een sloot aan toffe titels voor de Wii U met Super Smash Bros. als hoogtepunt. Deze game laat zien hoe een console en handheld samen werken om de game-ervaring te optimaliseren. The Last Guardian verschijnt eindelijk in het najaar van 2013 en de PlayStation Vita gaat een aantal toffe titels krijgen. Daarnaast worden de opvolgers van de Xbox 360 en de PlayStation 3 aangekondigd en zal 2013 dankzij GTA V, Bioshock Infinite, The Last of Us en vele anderen worden herinnerd als prachtig game jaar.

Een voorspelling waarvan je vreest dat hij uitkomt

De Vita komt de rustige periode waar het na de lancering in is belandt niet te boven en is ten dode opgeschreven, ondanks nieuwe titels en cross-buy mogelijkheden. Hetzelfde geldt echter voor de 3DS, ook dit aanbod blijft zwak en men moet inzien dat handheld gaming zoals wij dat kennen dood is door de opkomst van tablets en smartphones. Daarnaast bewandelt Nintendo dezelfde weg voor de Wii U als het destijds deed met de Wii waardoor de console vooral teert op third party-titels.

Kevin Eyken

Een voorspelling die waarschijnlijk uitkomt

De nieuwe PlayStation en Xbox worden aangekondigd. Deze machines streven de Wii U voorbij qua hardware, online mogelijkheden en mediafunctionaliteit. Grootse third party ondersteuning voor de Wii U blijft hierdoor uit en het apparaat komt qua succes en verkoopcijfers niet in de buurt van zijn voorganger. GTA V wordt een enorm succes; alles met een hartslag en een console koopt die game en blijft thuis om 'm te spelen, inclusief mezelf. En ik ga waarschijnlijk ontzettend hard klaarkomen tijdens het spelen van South Park: The Stick of Truth en Metal Gear Rising: Revengeance.

Een voorspelling waarvan je hoopt dat hij uitkomt

Star Wars: Knights of the Old Republic III wordt aangekondigd en zal voor de next-gen consoles uitkomen. Wie maakt ‘m? Interesseert me niet, zolang de ontwikkelaar maar trouw blijft aan het eerste deel en hier goed op voortborduurt.En BioWare laat meer zien van Dragon Age 3 en het gaat weer terug naar de beginselen van het eerste deel, maar het behoudt de actie van het tweede deel.

Een voorspelling waarvan je vreest dat hij uitkomt

BioShock Infinite gaat tegenvallen. De game is al een keer uitgesteld en de framedrops tijdens de gameplayvideo van de VGA waren opvallend. Daarbij zag Ken Levine er zeer slecht uit tijdens zijn interview met GameSpot, wat op zichzelf geen slecht teken hoeft te zijn, maar in combinatie met het uitstellen geeft het reden tot voorzichtigheid. Thijs koopt een 3DS en een week later komt het nieuws dat Nintendo een nieuwe variant van deze handheld uitbrengt. Helaas komt hij volledig gekleed op de maandvergadering, waardoor het bekogelen met bitterballen niet dezelfde charme heeft.

Douwe Zijlstra

Een voorspelling die waarschijnlijk uitkomt

Wat valt er nog aan toe te voegen. GTA V gaat geweldig worden en de nieuwe consoles worden aangekondigd. Met een beetje mazzel heb ik de nieuwe Xbox volgend jaar nog in mijn bezit. Verder verwacht ik dat kleine ontwikkelaars nog meer kansen krijgen om door te breken dankzij Steam Greenlight. Waar ik wel bang voor ben is dat de kickstarter-projecten vaker falen omdat steeds meer kleine bedrijven dit beginnen op te zetten. Indie-games zijn tof, maar om nou steeds grote bedragen te vragen aan de consument; op een gegeven moment zijn we klaar met al die projecten waar we in investeren, maar waar eigenlijk maar weinig van uit komt.

Een voorspelling waarvan je hoopt dat hij uitkomt

Als gamer hoop je natuurlijk op van alles, maar je moet ook kijken naar wat realistisch is. Het duurt nog wel eventjes, maar ik hoop dat Blizzard's nieuwe project 'Titan' wat meer duidelijkheid gaat krijgen. Ik ben een beetje schichtig naar Blizzard geworden. Diablo 3 viel een beetje tegen en Starcraft 2 heeft nog steeds geen uitbreiding...

Een voorspelling waarvan je vreest dat hij uitkomt

Met de komst van de nieuwe consoles is er uiteraard het gevaar dat dit jaar wat karig gaat worden qua grote titels, zoals al te zien is bij de planning voor de Xbox 360: Gears of War: Judgment is de enige exclusive die uit gaat komen. Vergis je niet, we zullen een aantal grote titels gaan zien, maar gewoon minder spectaculair als tijdens dit jaar of het jaar ervoor.

Jules Schlicher

Een voorspelling die waarschijnlijk uitkomt

2013 wordt een jaar waarin ik hoop dat mijn laptop wat moois aan kan. GTA V gaat namelijk onderdoen voor Total War: Rome 2 en vooral Company of Heroes 2. Natuurlijk, Rockstar zal weer een topproduct afleveren en iedereen zal er mee weg lopen, maar de echte epiek zal te beleven zijn met muis en toetsenbord. Dat er een nieuwe Xbox en PlayStation worden aangekondigd, is zonneklaar. Het startsein wordt dan ook gegeven voor een reeks innovaties en vernieuwingen, waar weinig mensen op zitten te wachten, maar waar Microsoft en Sony wel op inzetten.

Een voorspelling waarvan je hoopt dat hij uitkomt

Op de een of andere manier lukt het me om een baantje te krijgen dat me voldoende kapitaal verschaft voor een aantal uitgaven. Een aantal toppers van 2012 heb ik namelijk nog niet gespeeld, en een jaar waarin ik maar uitkijk naar een klein aantal games is dan ideaal om wat in te halen. Daarnaast hoop ik dat, in tegenstelling tot 2012, de games die ik ga spelen niet tegenvallen. Maar ja, je kan er wel vergif op innemen dat Company of Heroes 2 fantastisch wordt, evenals Crysis 3.

Een voorspelling waarvan je vreest dat hij uitkomt

Ik vrees dat mijn lugubere creativiteit me verlaat. Het zit namelijk zo: ik kan niets bedenken dat ik vrees voor 2013. Ik kan wel orakelen dat het hele jaar beheerst wordt door het vijfde deel in een ietwat overtrokken franchise, terwijl er nog zo verschrikkelijk veel meer moois te beleven is. Maar dat is toch niet echt om als 'vrees' te bestempelen? Verdorie, volgens mij is het al in 2012 gebeurd...

Eelco Hanou

Een voorspelling die waarschijnlijk uitkomt

De dag dat ik GTA V in mijn bezit krijg trek ik me onmiddellijk terug in een stormkelder met een Xbox 360 en een gigantische voorraad blikvoer. Pas na een aantal weken kom ik er verwilderd uitgekropen. Tijd om Remember Me, Watch Dogs of één van de andere veelbelovende nieuwe IP's te checken heb ik waarschijnlijk niet, de rest van het jaar probeer ik me tevergeefs door alle adventures te zwoegen die ik in 2012 nog niet heb uitgespeeld.

Een voorspelling waarvan je hoopt dat hij uitkomt

Ron Gilbert beseft dat Disney amper wat zal gaan doen met de Monkey Island-serie nu ze het hebben overgenomen van LucasArts. Hij doet het komende jaar een succesvolle poging om de rechten los te weken, gaat in conclaaf met Tim Schafer en samen kondigen ze niet veel later hun nieuwe avontuur van Guybrush Threepwood aan. Over de hele wereld rennen mensen straalbezopen de straat op, omhelzen elkaar en steken vuurwerk af. En dan moet oud en nieuw nog komen.

Een voorspelling waarvan je vreest dat hij uitkomt

De verfilming van Deus Ex: Human Revolution gaat kansloos floppen. Een aantal hoopvol gestemde fans durft het aanvankelijk nog aan, maar rennen halverwege de film huilend en verontwaardigd de bioscoop uit: "We never asked for this!" Daarnaast horen we het komende jaar opnieuw niets van Thief 4, waardoor iedereen nog steeds de schietgrage Sam Fisher of halfblinde Big Boss als 'stealth-koning' bestempeld. Totaal onterecht natuurlijk.

Ferdi Nelemans

Een voorspelling die waarschijnlijk uitkomt

Grand Theft Auto V gaat alle records breken; move aside Call of Duty, there’s a new king in town! Verder gaan zowel Microsoft als Sony hun nieuwe console aankondigen. Microsoft gaat de nieuwe Xbox waarschijnlijk in 2013 nog wel uitbrengen en gaat groots inzetten op hét huiskamerapparaat. Ook Sony gaat voor de huiskamer en gaat daarbij inzetten op streamingtechnologieën.

Een voorspelling waarvan je hoopt dat hij uitkomt

Valve gaat zich in de console-oorlog mengen en komt met de Steambox en een revolutionaire controller die het muis-en-toetsenbordgevoel naar de console brengt. Daarnaast komen een aantal games die al lang en breed aangekondigd zijn eindelijk uit: ja, ik heb het over The Last Guardian en Beyond Good & Evil 2. O, en heel misschien weet EA Dungeon Keeper 3 uit de hoge hoed te toveren.

Een voorspelling waarvan je vreest dat hij uitkomt

Als er nieuwe consoles aankomen, betekent dat automatisch dat leuke nieuwe ip’s worden doorgeschoven naar de volgende generatie. Daarom moeten we het volgend jaar doen met de reeds aangekondigde titels en krijgen we weinig onverwachte titels voor onze kiezen.

Nu weet je wat de toekomst behelst volgens de InsideGamer-redactie. Maar wat zegt jouw glazen bol over 2013? Laat het weten in de reacties of laat je voorspelling achter in het forum topic.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik denk dat de nieuwe Xbox of/en Playstation in 2013 wordt aangekondigd op de E3.

 • Dat zou me sterk verwonderen, op de E3 :)  Ik verwacht dat ze beide ergens volgend jaar worden aangekondigd en qua releasedata sluit ik de nieuwe xbox niet uit voor eind volgend jaar. Niet veel later zal de ps4 wel volgen.

 • "Door het grote succes van Kickstarter gaan indie-ontwikkelaars massaal aan projecten beginnen. Hierdoor worden we lekker gemaakt met allemaal toffe aankondigingen, waarvan negentig procent uiteindelijk het daglicht niet ziet."  This is gonna be so true. :(

 • Wow, dat was boring as hell. Mag hopen dat het anders wordt.  Gaaaaaaaaaaaaaaaap

 • Ik wil drama zien

 • Ik denk juist dat microsoft en sony ons nog een jaar of zelf meer laat wachten op nieuwe consoles. Voor mij zijn nieuwe consoles niet nodig zo lang dat ze goeie games blijven uitbrengen voor de oude en dat gaan ze denk ik wel doen in 2013. :)

 • Ik ben ook bang dat de next gen consoles pas in 2014/2015 worden aangekondigd, kijk wat een games er nog aankomen voor de huidige systemen, ik zelf ben erg blij dat ik alleen nog maar een PC heb, vooral voor games als SmCity, waarvan ik echt hoop dat die game top wordt. En natuurlijk als kers op de kaart GTA V! Dat zijn toch wel echt de twee grootste games waar ik naar uit kijk..

 • Kijk naar Microsoft, alleen Gears of war nog, en die plaatsen ze dan ook nog in het voorjaar en niet het najaar. Lijkt mij een teken dat ze de 720 in het najaar releasen.

 • Hoe kun je nu blij zijn met alleen een PC? Dat zeg je alleen maar omdat je die anderen niet hebt. Ik mis nu niet die toffe games op de Wii-U. Kan mij niet voorstellen dat je dat niet jammer vindt?

 • Ik heb jarenlang een 360 met PS3, gehad, maar speelde uiteindelijk vaker op mijn PC. Op de consoles speelde ik alleen de exclusieve titels en toen ik daar op uitgekeken was heb ik geïnvesteerd in PC gaming, dus nee ik heb zeker geen spijt.

 • Ik hoop nog steeds op een langere leeftijd van PS3, maar ik verwacht eigenlijk ook dat de nieuwe PlayStation en Xbox worden aangekondigd op E3. En zoja, dan pre-order ik gelijk mijn PS4!! :D 8)

 • In 2013 wordt de nieuwe console van Microsft en Sony aangekondigd denk ik. GTA gaat inderdaad waarschijnlijk wel de verkoop topper worden van 2013 en ik denk dat er minder games gaan worden verkocht e minder goede titels. Ben bang dat 2013 best een teleurstellend jaar gaat worden voor ons gamers.

 • Daniël, een nieuwe CoD zal vast wel goed zijn, maar de verkooprecords van GTA V zullen echt niet ingehaald gaan worden.

 • Verwacht ook twee aankondigingen. Echter zal Sony wel opnieuw twee jaar later zijn met de daadwerkelijke release.
  En Thijs, kom op. Wat een bullshit argument. Je loopt volgens mij ook rond met een iPhone, een telefoon die in een kortere periode meer revisies had dan de DS. Ook de PSP had meer revisies.
  Met de 3DS koop je een prima handheld, en ik zal nog niet eens zeggen dat de XL-variant beter is. Groot en klein hebben beide hun eigen voor- en nadelen.
  Ik verwacht volgend jaar geen console revisies van Nintendo iig, denk dat je wel safe zit om nu te bestellen ;)
  Volgens mij is het enige waar je bang voor bent die tweede thumbstick, en die gaat toch niet komen.

 • Ik maak mij niet zo zorgen om die thumbstick als ik heel eerlijk ben.  Het verschil met de iPhone is overigens is dat je zeker weet dat er ieder jaar een nieuw model komt en je hebt vaak ook al een idee wanneer die ongeveer gaat komen. Als je dan een nieuwe telefoon zou willen hebben kun je met aardige zekerheid zeggen dat je even moet wachten of dat je nu moet kopen. Die zekerheid heb je niet bij Nintendo.

 • die thumbstick is er al ;)

 • @thijs,  Ja en wat betaal je voor de onzin als een nieuwe Iphone elk jaar?

 • Reboot van Age of Empires, a.u.b. !!
  Heel wat leuke voorspellingen, dit zijn altijd boeiende artikels.

 • Ik verwacht meer 3DS en Vita toppers in 2013 :)

 • The Last Guardian, ja die gaat vast komen in 2013, ghehe

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren