1. Wetsvoorstel VS: "Impact geweld in games onderzoeken"

Wetsvoorstel VS: "Impact geweld in games onderzoeken"

Jay Rockefeller, senator in de Verenigde Staten, heeft een wetsvoorstel ingediend dat (als het wordt aangenomen) de National Academy of Sciences diepgravend onderzoek laat verrichten naar de impact van gewelddadige games en andere gewelddadige media op de jeugd. Dit meldt Rockefeller op zijn website.

Als het voorstel wordt aangenomen, zorgt dit wellicht voor het grootste onderzoek ooit naar de effecten van gewelddadige games. "Grote bedrijven, inclusief de gamesindustrie, verdienen miljarden met de verkoop van gewelddadige content aan kinderen. Ze hebben een verantwoordelijkheid om onze kinderen te beschermen. Als ze dat niet doen, kan men op het Congres rekenen op een serieuzere aanpak" aldus Rockefeller.

De beste man mag dan een gave achternaam hebben, de insteek lijkt ons niet helemaal juist. Hoewel goed onderzoek naar geweld in games zeker verricht moet worden, is de opmerking dat de industrie gewelddadige games verkoopt aan kinderen nogal misplaatst. Leeftijdsclassificaties zijn er niet voor niets en moeten wellicht ook eens wat beter nageleefd worden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties

 • Er gaan me niet snel de haren rechtop staan, maar dit soort nieuwsberichten lukt het altijd weer!

 • "Grote bedrijven, inclusief de gamesindustrie, verdienen miljarden met de verkoop van gewelddadige content aan kinderen''  Ja, en Amerika verdient miljarden met het verkoop van vuurwapens en munitie…

 • Rockstar met GTA IV:  ''Guns don't kill people, videogames do.''  Serieusheid: Het is niet alleen het wapen, in sommige staten gebeurt er niks (zoals Samuel L Jackson zei) en ze hebben allemaal een wapen. Het is de persoon achter het wapen waar ze naar moeten kijken. Helaas is dit ook niet te doen.

 • Dat ze eerst eens het wapen bezit verbieden, dan heb je al 99% van de problemen opgelost.
  Dan komt een gestoord persoon, ook al minder snel aan een wapen om zoiets achterlijks te doen.
  Want je moet al een stoornis hebben om zo een daad te willen plegen,
  deze stoornis komt niet door het spelen van gewelddadige games.  Want wat kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen bij dit soort personen? echt alles.
  Zelfs een verkeerde reclame spot of een misplaatste opmerking in een talkshow etc.  Dus in de toekomst: staat er ook een logo op, voor verboden te kopen voor mensen met een stoornis. Komt dit dan in je paspoort te staan? Dit onderzoek gaat mij te ver … maar dat is mijn persoonlijke mening.

 • Juist niet. Verkoop aan iemand met een stoornis kan ervoor zorgen dat er mensen sterven. Veiligheid of vrijheid? Maar geen veiligheid betekent doden.  De stoornis kan wel geactiveerd worden door gewelddadige games. Maar daar moet je vatbaar voor zijn.

 • In nederland is het ook bijzonder moeilijk voor een kind om aan een wapen te komen, en toch schiet Tristan vd Vlis met een wapen van een schietclub een tiental mensen dood in Alphen a/d Rijn.  Waar is een (zieke) wil is, is een weg.

 • maar dat is één voorbeeld, in de VS zijn tientallen voorbeelden in een paar jaar te noemen. En zelfs relatief gezien is dat heel erg veel.

 • Zelfs ik las vandaag dat een amerikaans meisje van 16 jaar op youtube aangaf dat ze al haar klasgenoten gaat vermoorden en daarna zelfmoord.  Ik las dit op teletext. In amerika heb je veel gestoorde tieners die dan de wapens van hun ouders gaan gebruiken om een bloedbad te beginnen.  Net als die gebeurdtennis met die basisschool. ;( Triest.

 • Het onderzoek gaat dus niet specifiek om games, maar om alle media waar geweld in gebruik wordt.  Zeker weer een republikein die de huidige wapenwetgeving probeert te redden…

 • Oh ja, dit lijkt me een totaal unbiased onderzoek te worden…  Serieus, jij opportunistische ouwe zak, ga eens even wat nuttigs doen met belastinggeld, wil je?

 • Welke ambtenaar doet dat wel dan? Belastinggeld wordt altijd weggegooid alsof het niks is.

 • Welk belastinggeld? Ze willen in Amerika toch zo laag mogelijk belastingen omdat ze het leuk vinden dat alles geprivatiseerd wordt? Lekker $100.000 voor een studie betalen en uit een ziekenhuis geschopt worden als je je absurd hoge ziekenhuiskosten niet meer kan betalen…….  Dat beetje belastinggeld dat wel binnenkomt besteden ze liever aan het bouwen van de nieuwste tank waarmee ze weer burgers aan de andere kant van de wereld dood kunnen schieten, dan dat ze het in hun economie, onderwijs of zorg stoppen.

 • Goede laatste alinea!!

 • No pun intended!

 • Nou, Gay Fuck-a-Fella, je doet je best maar.

 • Heb liever Roc A Fella dan Rockefeller, hoe cool de naam ook.  Ontopic: Met die schietpartij was dit te verwachten. Ik snap het op zich wel. Maar Amerika is best wel hypocriet. Je moet verder kijken dan games. Je hebt ook de films, maar dat niet alleen:  - Vuurwapens?
  - Hoe zat het met de schutters? (crimineel, gestoord bla bla)  Op één ding afschuiven kun je niet maken. Iemand die gek in zijn hoofd is, kan hier meer last van krijgen door Games en Films. Maar dan is hij al gek, je kan het niet zomaar worden. Ik game al sinds mijn negende (GTA 3). Ben nu bijna 21 en ben echt iemand van de werkelijkheid.  Mensen zeiken. Dit blijft helaas. • "en [ik] ben echt iemand van de werkelijkheid."  Ik vraag me nou af: wat moet ik me daarbij voorstellen? Zijn er ook mensen niet van de werkelijkheid?

 • Dit klinkt allemaal behoorlijk bevooroordeeld, dus ben bang dat zo'n onderzoek niet erg neutraal zal worden. Een onderzoek naar het herkennen, behandelen en mogelijk voorkomen van de geestelijke stoornis die de daders hebben lijkt mij veel belangrijker.

 • maar dat is juist het probleem doordat er in Amerika geen mogenlijkheid is om risico gevallen van te voren te helpen doordat ze geen "universal healthcare" hebben, kidderen die eigenlijk speciale hulp nodig hebben krijgen die niet waardoor het tikkende tijdbommen worden en geweldadige game zijn dan maar een kleine factor.

 • Ontwikkelaars zijn niet je ouders
  en ik speel super veel schiet spellen en nog nooit iemand kapot geschoten:
  conclusie amerikanen zijn ziek in hun hoofd Myth busted

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren