1. Ferdi's Top 5 van 2012

Ferdi's Top 5 van 2012

2012 was een uitstekend gamejaar. Dat betekent dat er ook een aantal geweldige games buiten mijn persoonlijke top 5 zijn beland. Denk aan het Kingdoms of Amalur: Reckoning, Borderlands 2, Max Payne 3, Sleeping Dogs of Dishonored. Allemaal games die niet zouden misstaan in een top 5, maar allemaal games die het net niet gehaald hebben. Maar welke games hebben het dan wel gehaald in mijn persoonlijke lijst? Alleen de vijf beste games van dit jaar.

5. The Walking Dead

Ik ben normaal helemaal niet zo’n fan van het point ’n click-genre, maar The Walking Dead wist mij elke keer weer achter de pc te sleuren als er een nieuw deel was uitgekomen. De boosdoener? Het uitstekende verhaal en de meeslepende personages. Het verhaal van Lee en de kleine Clementine is aangrijpend, emotioneel en bovenal spannend. Ook de personages die je onderweg ontmoet weten allen een bepaalde snaar te raken; Kenny, de boze redneck met een klein hartje bijvoorbeeld. Elke beslissing die je maakt voelt aan als een last die op je schouders wordt gelegd. Wie moet ik redden van de zombies? En wat voor gevolgen heeft dit voor de rest van het verhaal? The Walking Dead is misschien geen point ’n click-game zoals die in de genrehandleiding staat beschreven, maar voor mij verreweg de tofste uit het genre.

4. Darksiders 2

De eerste Darksiders was goed, maar bij lange na niet zo vet als het tweede deel. Death is op vrijwel alle vlakken de meerdere van broertje War. Hij is sneller, leniger, heeft toffere wapens en krijgt een mooiere en grotere wereld tot zijn beschikking. Deze wereld en de puzzels en het klauterwerk dat het je voorschotelt, is voor mij dan ook een van de blikvangers van de game. Tijdens het avontuur voerde de game mij naar alle uithoeken van dit uitgestrekte universum. Daarnaast heb ik me zelden zo vermaakt met een vechtsysteem als in Darksiders; het werkt gewoon allemaal heerlijk. Darksiders 2 is de beste RPG van dit jaar.

3. Asura’s Wrath

Een gepijnigde halfgod gezind op wraak die een touw beklimt met zijn tanden omdat zijn zes armen zijn vernietigd. Hoe veel vetter dan dit kun je het krijgen? Je weet niets te verzinnen? Dacht ik al. Asura’s Wrath is een opeenstapeling van dit soort epische momenten. Het daadwerkelijke gamegedeelte is misschien niet al te omvangrijk, maar als voortaan alle quick-time events in games zo vet zijn, hoor je mij niet meer klagen over deze doorgaans tergende stukjes gamemechaniek. Daarnaast wordt al het excessieve animegeweld die de game biedt ondersteund door een uitstekende soundtrack. Klassieke muziek schelt door de speakers terwijl een halfgod met zijn vinger (ten grootte van de planeet aarde) jou probeert plat te drukken. Kom op, welke game kan dat nou toppen?

2. Guild Wars 2

Wat betreft geld ben ik een echte Hollander: zo gierig als de pest. Het is voor mij dan ook ideaal dat er voor Guild Wars 2 niet maandelijks geld hoeft te worden neergelegd. Geen maandelijkse kosten betekent zeker dat de game matig is? Nee, dat is het allermooiste: Guild Wars 2 is de beste MMO in tijden. Een simpel, maar doeltreffend questsysteem, sterke vechtmechanieken en een leuk verhaal; iets dat in MMO’s nog wel eens ontbreekt. Guild Wars 2 heeft mij heel wat nachtelijke uurtjes gekost en doet dat met regelmaat nog steeds. Even een paar uurtjes pompen in mijn Sylvari Elementalist, of toch mijn vijanden aan stukken scheuren met mijn Charr Warrior. Terwijl ik in andere MMO’s al gauw naar één klasse neigde, weet vrijwel elke klasse in Guild Wars 2 mij te interesseren. Snel maar weer eens inloggen.

1. Journey

Noem één woord om Journey te omschrijven? Imponerend, adembenemend, verfrissend, magisch, eenzaam, het kan allemaal. Journey is niet in één woord te vatten en biedt een unieke – verdomd uniek, die was ik vergeten – reis die je niet snel zult vergeten. Wat betekent het allemaal? Ik heb er zo’n mijn ideeën over, maar andere spelers zullen op een heel ander spoor zitten. Wat leidt tot heerlijke discussies; hoeveel games kunnen dat nou zeggen? Of ik de korte reis nou in m’n eentje bewandelde of met een andere speler, de game weet me keer op keer te grijpen. Niet in zijn minst door de muziek, die de reis toch een extra lading weet te geven.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Guild Wars 2, 55 euro weggegooit… Voor mij de grootste flop die ik heb gekocht dit jaar.

 • Dit is niet het "flop" topic he ;)

 • Weggegooid is met een -d achteraan. Zou best kunnen, maar dan heb je je gewoon onvoldoende geïnformeerd. Met Guild Wars 2 kan je heel makkelijk honderd uur spelen en als je nog wat PvP gaat spelen zelfs nog veel meer. Maar goed ieder z'n smaak, ik vind het wel vreemd dat mensen nog zo'n miskopen doen terwijl er meer bronnen dan ooit zijn ter informatie. En er van Guild Wars 2 enorm veel geschreven content en gameplay op het net te vinden waren voor release.

 • ik vond er ook geen ruk aan!

 • darksiders 2 een rpg noemen? LOL. sorry hoor.

 • Het is jouw mening ik weet het, maar wat een kont top 5 (mijn mening)

 • Wat is jouw top 5 dan ?

 • Naar mijn mening zijn er in 2012 niet genoeg goede games uitgekomen om een top te vormen. Veel deeltjes 2 en andere opvolgers. Nou is journey weer wel een game die apart geprezen kan worden, al vind ik er zelf geen zak aan. Heavy rain was ook zo'n aparte game die de hemel in werd geprezen, ook deze zou ik nog niet voor 5 euro uit de budget bak halen. Fallout 3 en MGS4 zijn games die me bijgebleven zijn.

 • Fallout 3 komt uit 2008, koekoek.

 • Dat zijn de enige goede games die je sinds 2008 zijn bijgebleven? I feel sorry for you.

 • Kan ik mij wel iets bij voorstellen.
  Ik kan ook amper 10 goede spellen opnoemen vanaf 2008.
  Journey en Heavy Rain vind ik dan wel weer helemaal geweldig

 • Wat voor meuk games spelen jullie dan? Ik heb waarschijnlijk een waslijst aan games die ik in een paar sessies uitgespeeld heb!

 • Kom op, er zijn zat goede games die de afgelopen jaren zijn uitgekomen! Dan denk ik bijvoorbeeld aan Assassin's Creed II, Portal 2, Red Dead Redemption, Alan Wake, Arkham City, Mass Effect 2… stuk voor stuk absolute toppers.

 • Al die games uitgespeeld behalve Alan wake en nog zou er geen een in mijn top komen.

 • Asura <3

 • ASURAAAAAAA

 • Toffe top 5. Journey verdiend zeker wat extra aandacht. Asura's Wrath en Darksiders 2 vind ik echt niet top 5 waardig. Maar ik heb dan ook heel erg weinig met de setting en styling van deze games.

 • Die extra aandacht krijgt Journey al door al veel GOTY awards binnen te slepen. Terecht, naar mijn mening.

 • prachtige top 5, zouden ook allemaal keuzes van mij kunnen zijn! Asura’s Wrath was ik zelf alweer even vergeten omdat dat even geleden is, maar maakte toen ook zeker indruk!
  Nummers 1-3-5 zijn unieke games.

 • Onlangs pas The Walking Dead gespeeld, maar wat een game!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren