1. Joey's Top 5 van 2012

Joey's Top 5 van 2012

Gezamenlijk op te stellen ranglijstjes zorgen meer dan eens voor verhitte discussies en strubbelingen, dat moge geen geheim zijn. Zo ook bij het binnenkort te verschijnen discussielijstje, ´de top 50 games van 2012 volgens de redactie´. Het ene redactielid is er heilig van overtuigd dat een game als New Super Mario Bros. U een mooie notering in de ranglijst toebehoort, terwijl een ander juist weer vindt dat we onszelf (de redactie dus) volkomen belachelijk maken als we PES 2013 opnemen in het register der beste games. Het opstellen van een persoonlijk, en soms wat eigenzinnig lijstje is dan ook een complete verademing.

5. Civilization V: Gods & Kings

De strategietopper Civilization V is inmiddels al weer twee jaar oud, maar de ijzersterke, in 2012 verschenen uitbreiding Gods & Kings zorgt ervoor dat de game alsnog een plek verovert in dit nu al epische lijstje. Waar de oorspronkelijke game natuurlijk al prima was, daar maakte de uitbreiding de game tot een strategietopper eerste klas. Dankzij de implementatie van religie en spionage in Gods & Kings is Civilization V uiteindelijk een game geworden waarin je een volwaardig wereldrijk – met alle aspecten die daarbij komen kijken – kunt opbouwen en onderhouden. En dan heb ik het belangrijkste punt nog niet eens genoemd; ons aller Nederland, onder leiding van vader des vaderlands Willem van Oranje, is één van de nieuwe speelbare facties. Daar gaat toch elk Hollands hart harder van kloppen?

4. Resident Evil: Revelations

In het jaar dat Resident Evil: Operation Raccoon City en Resident Evil 6 volledig door de mand vielen en niets meer bleken dan knullige vodjes, maakte Capcom (gelukkig) wel furore met Resident Evil: Revelations. Deze exclusieve Nintendo 3DS-game is de enige waardige Resident Evil-game van het jaar en is daarnaast één van de beste games die er op Nintendo’s nieuwste draagbare platform te krijgen is. Revelations slaat namelijk een uiterst solide brug tussen de klassieke Resident Evil-games en de modernere, meer actiegeoriënteerde delen. Daarnaast ziet de game er in zowel 2D als 3D fenomenaal uit en komt de beklemmende sfeer uitstekend naar voren.

3. Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Na Civilization V: Gods & Kings is er in mijn persoonlijke lijstje nog een plekje weggelegd voor een uitbreiding op een strategiegame. Fall of the Samurai complementeert het toch al toffe Shogun 2 op verbluffende wijze en laat je de hernieuwing van Japan beleven tot en met de befaamde Meiji-restauratie van halverwege de negentiende eeuw. Deze inslag is uiterst interessant, maar is niet de enige verandering die de uitbreiding met zich meebrengt. Zo is de campagnekaart uitgebreid, zich nu uitstrekkend tot aan het noordelijke eiland Ezo, doen spoorwegen hun intrede en zijn de veldslagen nog grootser. Dit alles heeft er voor gezorgd dat ik ook in 2012 weer de nodige nachtelijke uurtjes in het virtuele Japan heb doorgebracht.

2. Assassin’s Creed III

Eén van mijn favoriete videogamefranchises is Assassin’s Creed en ik was dan ook zeer content met het derde hoofddeel uit deze serie. De game was geenszins perfect, het einde ronduit slecht, maar toch heb ik weer gesmuld van deze game. De vermenging van historie en fictie liep niet eerder zo gesmeerd en de game speelde, dankzij een keur aan gameplayverbeteringen, beter dan ooit tevoren. Natuurlijk, zelfs een Boston Red Sox-fan als ik mistte voorgaande steden als Rome en Constantinopel, maar het warme indianenhart van sluipmoordenaar Connor zorgt er alsnog voor dat Assassin’s Creed III aanvoelde als een warm bad.

1. MLB 12: The Show

De beste sportgame van 2012 is noch FIFA 13, noch NBA 2K13. Die titel gaat namelijk, met vlag en wimpel, naar de honkbalgame MLB 12: The Show. Deze in maart verschenen, PlayStation-exclusieve sportgame is weliswaar niet extreem vernieuwend, maar bouwt wel voort op de fundamenten van de best beoordeelde sportserie van de afgelopen vijf jaar. Het resultaat is een briljante, uiterst realistische en nagenoeg perfecte interactieve visualisatie van de sport der sporten. MLB 12: The Show is de game waaraan ondergetekende het afgelopen jaar de meeste tijd heeft besteed, voornamelijk vanwege de beste en meest weergaloze carrièremodus van alle sportgames: Road to the Show. In maart 2013 komt de nieuwe beste sportgame ooit – MLB 13: The Show – uit en ik kan iedere sportminnende gamer van ganser harte aanbevelen die game te importeren.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuke top 5!

 • Mooie top 5!
  Ik had alleen wat meer toppers verwacht in je lijst.

 • Hoezo moeten er toppers in

 • Er staan bijna alleen maar toppers in, dus waar heb je het over?

 • Ik had verwacht dat er wat toppers in het lijstje zou zitten, wat in mijn ogen niet is met MLB 12: The Show.
  En er zitten wat uitbreidingen bij en ik bedoel ook met toppers hele games.  Er hoeven ook geen toppers in de top 5 te zitten, ik zeg dat ook niet.

 • De titel van het bericht is top 5 van 2012, dus voor hem zijn het allemaal toppers. Je kan niet objectief iets een topper noemen.

 • Wat een topper is, is naar mijn mening altijd persoonlijk.

 • Wat Griffin zegt ;)

 • Ik had ook toppers verwacht die dat in mijn ogen zijn.

 • Total War is de enige die ik gespeeld heb, maar die staat er dan ook met recht in. Hip.

 • Ik ben wel benieuwd naar MLB 12: The Show, helaas is deze playstation-exclusive.

 • Ik ben wel benieuwd naar MLB 12: The Show, helaas is deze playstation-exclusive.

 • Eindelijk een top 5 waar ik me in kan vinden ;)
  Alleen Resident Evil heb ik dan niet zoveel mee

 • Jeeh Civilization V :D

 • geweldige top Vijf, vooral met assasins creed en (zeker) Fall of the samurai ben ik het erg mee eens

 • Niet echt de top 5 dat ik in gedachten had maar wel een leuke en verassende top 5 :)

 • Goed dat je Revelations erin zette, echt een game die dat ook wel verdiend! Staat ook zeker in mijn top 5.

 • Helemaal mee eens, behalve resident evil. Mooie lijst

 • Hoe da fuck kan je een game als MLB 12: The Show in je eindjaars lijstje opnemen. Zo veel geweldige games……..  Zo zie je maar hoe erg meningen kunnen verschillen….

 • Baseball, lekker saaie sport net als korfbal :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren