1. Wesley's Top 5 van 2012

Wesley's Top 5 van 2012

Om achteraf te zeggen dat een jaar minder goed is dan het jaar ervoor is eenvoudig en misschien ook wel laf om te zeggen. Toch moet ik zeggen dat 2012 mij het gevoel geeft dat het een minder jaar was. De Wii U, 3DS en Vita vielen allemaal wat tegen en de absolute knallers waren dit jaar schaarser dan voorheen. Waar ik vroeger aan het twijfelen was welke game ik ging kopen was de keuze dit jaar telkens snel gemaakt. Gelukkig draait de gamesindustrie niet alleen om het spelen van games. Zo was PlayStation Plus voor mij dit jaar een goede investering en ben ik voor het allereerst naar de Gamescom geweest; en daar heb ik de tijd van mijn leven gehad.

Daarnaast draaide 2012 vooral om het weerzien van oude bekende. Messi en consorten in FIFA 13, Sackboy in LittleBigPlanet Karting, Jak & Daxter in hun HD-collectie en Ratchet & Clank in QForce. En hoewel ik me vermaakt heb met deze games waren ze helaas niet zo goed als de vijf volgende titels.

5. Gravity Rush

In februari van dit jaar stond ik te popelen om de PlayStation Vita aan te schaffen en hoewel de launch line-up uitstekend was, kocht ik de handheld in eerste instantie voor maar één game: Gravity Rush. De artstyle en het spelen met de zwaartekracht waren voor mij de belangrijkste pijlers om deze game op voorhand goed in de gaten te houden.

Toen ik de game in mijn Vita stopte en een aantal uur aan het spelen was wist ik dat Gravity Rush iets speciaals had. De gameplay biedt iets wat ik niet vaak heb gezien en maakt de game in combinatie met de artstyle echt uniek. Enige reden dat de game niet hoger op mijn lijst is gekomen is het verhaal dat ietwat slap aanvoelt, maar dat is een mooi verbeterpunt voor een Gravity Rush 2.

4. PlayStation All-Stars: Battle Royale

Al sinds 2004 droom ik van een Super Smash-game met PlayStation-personages en na acht jaar is mijn wens dit jaar dan eindelijk in vervulling gegaan. PlayStation All-Stars was niet helemaal de game waar ik in eerste instantie op gehoopt had, maar heel erg is dat niet. De game probeert iets anders binnen het genre, waardoor PlayStation All-Stars niet per definitie beter is, maar wel anders genoeg aanvoelt. Diverse vechtstijlen, een groot aantal vechters, interessante omgevingen en een scala aan voorwerpen zorgen ervoor dat ik All-Stars tot op de dag van vandaag met enorm veel plezier speel en volgens mij draait het daar in games vooral om.

All Stars voelt in veel opzichten aan als de allereerste Super Smash. Je ziet waar de ontwikkelaars naartoe willen, maar het mist op bepaalde momenten absolute klasse. Maar ondanks deze kleine missers moet ik er niet aan denken nog eens acht jaar te wachten op PlayStation All-Stars 2.

3. Darksiders II

De eerste Darksiders was in 2010 voor mij een van de beste games van dat jaar. Van het verhaal tot aan het vechtsysteem en exploratie, alles aan die game vond ik fantastisch. Ik kon dan ook niet wachten om aan de slag te gaan met deel twee. Darksiders II stond heel, heel erg hoog op mijn verlanglijstje, maar wist de verwachtingen toch niet helemaal in te lossen. Het verhaal laat wat steekjes vallen en het verzamelen van loot in de vorm van wapens en harnassen is niet geheel aan mij besteed.

Het gevoel wat ik had tijdens het spelen van de eerste Darksiders was gelukkig wel aanwezig en op de kleine irritaties na was de game subliem. De grotere spelwereld dankzij de vele sidequests is een meer dan welkome toevoeging binnen de serie en de combat is nog steeds om van te smullen. Een hopelijke terugkeer van War in een nieuw deel is iets wat ik alleen maar kan toejuichen, nu maar hopen dat THQ lang genoeg blijft bestaan.

2. Journey

Dé reden dat ik videogames speel is ook meteen de reden waarom ik Journey zo fantastisch vind: emotie. Alles draait in Journey om de emotie die jij als speler ervaart tijdens je reis door de woestijn. Een reis die zo magisch is dat deze rustig meerdere keren te doorlopen is. Alleen of met een wildvreemd persoon. Journey weet – in een tijd waarin online gaming zo enorm belangrijk is – het voor elkaar te krijgen om een weergaloze multiplayer ervaring neer te zetten, waardoor de game zo rijk gevuld is dat elke stap een nieuwe belevenis is.

Journey is een avontuur wat absoluut niet gemist mag worden en ondanks de korte speelduur moet deze reis door elke zelfrespectabele gamer gemaakt worden. Een op het oog simpele tocht naar de berg in de verte wordt gecomplementeerd door een fantastische soundtrack, een fantastische zoektocht en over het algemeen een fantastische ervaring.

1. Mass Effect 3

Ondanks de stof die het einde deed opwaaien is Mass Effect 3 voor mij dé game van 2012. Een fantastisch verhaal met spectaculaire momenten, een prettig weerzien met vrienden van weleer en epische locaties die bezocht worden. De allerbelangrijkste reden dat Mass Effect 3 voor mij als beste uit de bus komt is dat ik tijdens het avontuur van Shepard simpelweg niet kon stoppen met spelen. Of ik nu op school was, in de bus zat, of op het toilet zat te schijten; ik moest terug naar de Normandy om het avontuur verder te beleven en de Reapers en Cerberus te stoppen.

Het einde was dan niet voor iedereen even bevredigend, maar voor mij is de reis daarnaartoe en de ervaring die achterblijft vele malen belangrijker. Mass Effect 3 draait voor mij om het hebben van plezier, rijke ervaringen opdoen, emoties ondergaan en een fantastisch verhaal beleven.

Dit artikel delen

Over de auteur

Wes Rijckaert Fan van games. In vrijwel elke vorm dan ook. Enorme zwakte voor alles wat zijn eigen naam kan uitspreken.

Reacties

 • Eindelijk iemand die gravity rush waardeert!

 • :D

 • journey is populair bij IG, ken het spel verder niet echt maar dit moet toch iets zeggen

 • Won ook al Game of the year bij IGN enzovoorts, echt een game die het verdiend hoor :) Zag dat al toen ik de game en half uur mocht proberen op de Gamescom anderhalf jaar geleden.

 • Volgens mij spelen ze games terwijl ze aan de blauwe smurf hebben gezeten ofzo. Dan lijkt journey me ook geweldig.

 • Meh, bij elke top5 word ik er weer aan herrinnerd dat het echt een porpjaar was qua games (mijn mening!)

 • porp?

 • We zijn allemaal ook een beetje meer porp geworden!

 • Porp. ^_^

 • iPhone, blijft een kuttoetsenbord. Nog nooit zoveel typo's gemaakt sinds ik de iPhone heb :(  Bedoelde uiteraard poep

 • Uhu…geef de iphone de schuld xD

 • Cool.

 • Het werd niet echt een top jaar voor gamers.
  Ikzelf heb veel te weinig games gespeeld van dit jaar om een keuze te maken voor een Top 5.
  Gelukkig komen er volgend jaar weer heel veel games uit om naartoe te kijken.

 • PlayStation All-Stars: Battle Royale verassend

 • Far cry 3
  Borderlands 2
  Gravity rush
  Overige vita games  Mooi jaar voor mij :p

 • mass effect 3 heb ik pas gelden nog aangeschaft samen met ME 1 en 2

 • Ben het helemaal eens met je nummer 1 ^^,.

 • Zalige kerstmis iedereen!

 • Het was niet zo'n sterk jaar, ik denk dat volgend jaar dat goed gaat maken met games als GTA V, GRID 2 en BF4.

 • Gravity Rush, morgen eindelijk het uitproberen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren