1. Daniëls Top 5 van 2012

Daniëls Top 5 van 2012

2012 was een mooi jaar. Niet alleen ben ik bij de redactie van InsideGamer gekomen, maar ik heb ook een flinke lading toffe titels gespeeld. Waar veel van mijn collega’s met lijstjes aankomen waar bijvoorbeeld Hitman: Absolution, Borderlands 2 en Far Cry 3 in voor komen, bestaat mijn lijstje minder uit hitseries.

Mijn prioriteiten lagen dit jaar namelijk bij andere spellen, maar dat betekent niet dat ik bovenstaande titels compleet aan me voorbij laat gaan. Het voorjaar van 2013 gaat me waarschijnlijk al zoet houden op gamegebied, maar voordat het zover is probeer ik nog wat gemiste games in te halen. Of ik ga gewoon de onderstaande pareltjes opnieuw spelen natuurlijk, want dat zijn ze stuk voor stuk waard.

5. PlayStation All-Stars: Battle Royale

Noem het een rip-off van Super Smash Bros., maar een verdomd goede rip-off is PlayStation All-Stars wel! Ik heb dit jaar immers heel wat uurtjes in de multiplayer gestoken. Met vrienden op de bank zorgt dit spel voor dikke lol, vandaar dat All-Stars deze vijfde plek in mijn lijstje verdient. Toegegeven, de game doet weinig wereldschokkends, maar het concept van zeer uiteenlopende gamepersonages die tegen elkaar strijden werkt gewoon erg goed. PlayStation-eigenaren die nooit de kans hebben gehad om een Super Smash-game te spelen of die gewoon hun favoriete Sony-helden tegen elkaar willen laten vechten, kunnen eindelijk hun hart ophalen. De karakters zijn zeer goed overgenomen uit hun oorspronkelijke series en het is leuk gevonden hoe ze met elkaar omgaan in de cutscenes van de verhaalmodus. Het grote minpunt is echter dat er slechts twintig vechters in het spel zitten, maar hopelijk brengt 2013 ons meer via (gratis) DLC.

4. The Unfinished Swan

Waar grote gamestudio’s het liefst bij de vertrouwde (winstgevende) formule blijven, komen indie-studio’s vaak met riskantere, verrassende en innovatieve ideeën. Een goed voorbeeld hiervan is The Unfinished Swan, waarbij de speler zwarte verfbollen schiet om de geheel witte wereld te onthullen. Tijdens het spelen voelde ik me hierdoor als een blinde die met zijn stok voorzichtig aan de wereld tast om een idee te krijgen waar hij zich bevindt. Het was een ervaring die ik nog nooit in een game heb meegemaakt. Net wanneer ik aan de visueel abstracte en voorzichtige stijl van de game gewend was, werd het roer weer volledig omgegooid. Keer op keer doet The Unfinished Swan namelijk iets unieks met zowel de visuele stijl als de gameplay. Helaas duurt dit digitale sprookje niet veel langer dan twee of drie uur.

3. Gravity Rush

Toen de PlayStation Vita werd aangekondigd, was dit het spel waar ik het meest naar uitkeek. Sinds Mirror’s Edge was ik niet meer zo hyped voor een nieuwe IP. De demo heb ik grijs gespeeld en mijn verwachtingen waren torenhoog. Gelukkig werden die verwachtingen waargemaakt, want het volledige spel was smullen geblazen. Kat krijgt met de hulp van een magische kat controle over de zwaartekracht en gebruikt deze kracht om Heksenville te bevrijden van de kwaardaardige Navi. Met de gyroscoop van de Vita scheur je langs en over de huizen van de stad en versla je de vijanden op een manier waar menig animé-karakter jaloers op is. Het verhaal laat genoeg eindjes open voor een vervolg, dus laat Japan Studio daar maar snel mee komen!

2. LittleBigPlanet Vita

Gravity Rush mag dan wel de meest unieke Vita-game van dit jaar zijn, maar LittleBigPlanet heb ik net wat vaker opgestart. De game weet, zonder concessies te hoeven doen, al het goeds van zijn consolebroertjes over te brengen naar de handheld en voegt daarnaast een hoop nieuwe foefjes toe. Creatievelingen kunnen naar hartenlust de touch- en tiltmogelijkheden van de Vita benutten in de editor en kunnen daarnaast de progressie van de speler tussen verschillende levels bijhouden. Hierdoor is het ook mogelijk App Store-achtige minigames te maken en deze te delen met de wereld, perfect voor een handheld (die nog niet al te veel titels heeft) dus. De community maakt dagelijks een hoop unieke en verslavende spelletjes en dit zorgt ervoor dat ik nog regelmatig LBP Vita opstart als ik thuis of onderweg ben.

1. Journey

Jawel, nog een indie-game in mijn top vijf! En op de glorieuze eerste plek nog wel, want dat is wat deze vierde game van Thatgamecompany dubbel en dwars verdient. Ook al is Journey een korte reis, het is er wel eentje die vol emotie zit en nooit meer vergeten wordt. Waar The Unfinished Swan een luchtig verhaaltje voor het slapen gaan vertelt, gaat Journey juist over diepe en zware levensthema’s als eenzaamheid, broederschap, angst en verlies. In een paar uur komen ze allemaal voorbij, vergezeld door graphics waar je u tegen zegt en een soundtrack die hoog in mijn album top vijf van 2012 staat. Ik heb bij het spelen van een spel nog nooit een traantje weg moeten pinken, maar bij Journey stond ik op het randje om dat wel te doen. De ervaring die je met Journey opdoet is zo uniek, dat elke zelf respecterende gamer dit spel gewoon gespeeld moet hebben.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Yay liefde voor de vita!  Gravity rush is geweldig :D

 • Geen Golden Abyss? :'D
  Mooie lijst, al kwam PSABR (rolt zo lekker van de tong) ietwat onverwachts.

 • Dan vind ik SSB:B ook wel nice bekken hoor :D

 • Ja Daniël, we weten dat je indie-games gaaf vind. We weten dat je graag ontwikkelaar wilt worden.

 • Ligt er maar een klein beetje dik boven op hè? =p
  Voorliefde voor PlayStation ook ;)

 • Scherp! :)  Oh en Razgriz, volgens mij moest jij nog Journey en The Unfinished Swan spelen… :P

 • littlebigplanet :D

 • Wat is dat toch allemaal met journey 2 :(

 • Journey 2? WAAR? :D

 • Zelf heb ik ook een ps3 en durf eerlijk te zeggen dat ik er geen bout aan vind. Wat een K console. Ben gewoon eerlijk dat mijn voorkeur naar Xbox en Pc uitgaat.  Maar spellen als Journey en little big planet zijn de reden waarom die console nog in mijn woonkamer erbij staat. Man, wat zijn die spellen focking goed zeg! Ps3 heeft gewoon de vetste exclusives naar mijn menig (behalve Minecraft :P ). Maar ik begrijp goed waarom Journey op je nummer 1 staat. Eigenlijk is het spel niet veel soeps als je er zo naar kijkt. Maar het ook gewoon extreem bijzonder waar weinig andere spellen zich aan kunnen meten.

 • The Unfinished Swan? Een game waar ik nog niet van gehoord heb.

 • Daar had ik ook nog nooit van gehoord ;)

 • Dan hebben jullie er nu van gehoord ^_^

 • Mooie top 5.

 • Heb je ook andere games gespeeld buiten je playstation familie?

 • Yup. Wat dingetjes op de PC en Wii (U) maar die vond ik niet noemenswaardig en/of waren niet van 2012 ;)

 • Hoe bedoel je PSVita only :O

 • Ik ben echt verliefd op The Unfinished Swan :) Mooi lijstje!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren