1. Arthurs Top 5 van 2012

Arthurs Top 5 van 2012

Fijn uiteinde! De walgelijke oudejaarswens is meer dan ooit van toepassing op 2012. Het was een jaar waarin gamers met succes massaal in opstand kwamen tegen een game-einde, waarin Black Ops werd verkozen tot game met het beste slotstuk ooit en waarin mijn kaak het nogal hevig te verduren kreeg. Vier maal moest ik het ding van de vloer oprapen nadat ik een spel succesvol tot een einde wist te brengen.

Dat zie je terug in mijn top 5. Vier van de vijf games sleurden me op hun eigen manier mee in een virtuele wereld waarin polygonen meer waren dan polygonen alleen. Het zijn stuk voor stuk niet de meest uitdagende hardcore spellen, maar ze bewijzen hoe ver het medium is gekomen op verhaalgebied zónder films te imiteren. Oh, en nummer 5? Dat is het bewijs dat sommige dingen gewoon hetzelfde mogen blijven.

5. Football Manager 2013 (PC)

4-2-3-1, 3-5-2 of ouderwets 4-4-2? Elk jaar is de grootste uitdaging van Football Manager om de juiste tactiek te vinden. Met de juiste tactiek, de juiste spelers en de juiste scheidsrechters (ik speel momenteel met Juventus) rijg je prijs na prijs aan je palmares. Het kostte een paar updates, maar inmiddels is Football Manager 2013 uitgegroeid tot een waardige opvolger van de ongenaakbare eerdere edities. Het resultaat? Vele verloren uren, maar des te meer voldoening als je het Barcelona van Messi met 3-2 verslaat in Camp Nou.

4. Mass Effect 1 (PS3)

Ja, dit is een statement. Mass Effect 3 was een fantastische game, maar liet te veel steken vallen om een waardig sluitstuk te zijn voor wat deel 1 en 2 hadden opgebouwd. Onlangs konden PlayStation 3-bezitters – waaronder ik – eindelijk ervaren hoe ongelofelijk goed het eerste deel in de Mass Effect-serie wel niet was: een episch verhaal met keuzes die ertoe deden, oneindige exploratie en een Liara die nog geen last had van terminale wan-acteertitus. Vijf jaar na dato is elke PlayStation 3-bezitter aan zijn stand verplicht Mass Effect 1 te kopen, downloaden en helemaal stuk te maken.

3. The Walking Dead (PC)

Vijf minuten voordat ik aan dit artikel begon heb ik ‘em uitgespeeld en meteen in de lijst gezet. Geen eerdere game heeft me ooit zulke moeilijke keuzes laten maken. In tegenstelling tot Mass Effect biedt The Walking Dead geen goede en slechte opties; elk dilemma is een kruispunt van emoties. Zelfs voor een point-and-click adventure is de gameplay van The Walking Dead beperkt, maar het spelen voor God temidden van personages waar je echt om geeft is moeilijker dan overleven in elke hardcore game. The Walking Dead is revolutionair, fantastisch verteld en controversieel tot op het rottende bot.

2. Journey (PS3)

Vorig jaar nam Uncharted 3 de prijs voor mooiste in-game woestijn in ontvangst, dit jaar gaat de eer naar Journey. De golvende zandduinen zuigen je op in een magisch avontuur dat zijn weerga niet kent. Noem mij één andere game waarin je potjandriedubbeltjes een paar minuten lang gekleed in een bruine boerka door de wolken vliegt met een stel zwevende tapijten rond een vulkaan in de vorm van een camel toe. Journey is waarempel de meest toegankelijke game tot op heden van ontwikkelaar Thatgamecompany, maar tegelijkertijd zo uniek dat alle collega-developers zich eens achter de oren mogen krabben. Meer van dit, alstublieft. Oh nee, wacht...

1. Dear Esther (PC)

Ironisch. Dear Esther is het minst ‘game’ van deze lijst, maar toch mijn nummer 1. Een wandeling van anderhalf uur over een verlaten eiland verslaat elke andere spelervaring die ik in 2012 had. Waarom? Dear Esther zette me tijdens de wandeling aan het denken. De voice-over vertelt precies genoeg om me te intrigeren, maar te weinig om uit te vogelen wat er met die lieve Esther is gebeurd. De monologen roepen vooral vragen op, vragen waar je al lopend antwoord op poogt te vinden. Dear Esther geeft een masterclass in verhaalvertelling via beeld en geluid, bewijst terloops dat de Source Engine de beste engine ooit is en laat spelers (ja, spelers) na het verbluffende einde verbauwereerd achter op hun stoel.

Dit artikel delen

Over de auteur

Arthur van Vliet Eindredacteur van Gamer.nl.

Reacties

 • Vette top 5!

 • Misschien wel de beste top 5 die ik hier gezien heb :-)

 • Veel indy games deze top 5's • Dear Esther is toch alleen indie. Die andere games worden gewoon door de grotere uitgevers uitgegeven.

 • Toch maar Dear Esther proberen.

 • Altijd als ik iets post lijkt het net of deze na een half uur weer verdwenen is. wtf with that ?

 • Leuke top, trouwens, over die eindes gesproken, het beste einde van een game ooit is al het einde van deze flash game: http://www.kongregate.com/games/2DArr…

 • Nice. Enorme Braid-vibe, maar zeker een tof spelletje :)

 • Dude, dat einde… :'(

 • Nooit gezecht dat het een vrolijk spel was, vond het wel echt een heel cool spel, qua verhaal, maar de mechanics speelden daar goed in mee.

 • @Darknesscrusher bedoel je
  - gezegd
  of
  - gedacht

 • Held football manager!!!!! held !!!!

 • Dear Esther lijkt me ook nog zo'n geniale game. :)

 • Leuke lijst, de nummer 1 kende ik niet.

 • Echt een playstationspeler top 5, Journey staat niet eens in mijn top 10. Lang geleden dat ik die uitgespeeld heb trouwens.

 • Wel grappig dat je bij nummer 4 expliciet vermeldt dat het om de PS3 versie gaat, maar er dan een plaatje van de xbox-versie bij zet. Een subtiel detail voor een flamewar?

 • Waarschijnlijk was IG lui en tikte ze Mass Effect in op google en pakte het eerste boxart plaatje dat ze tegenkwamen.

 • Hahaha leuk om Mass Effect in deze lijst te zien! Was idd vergeten dat hij dit jaar voor de ps3 uit is gekomen. Blijft een geweldige game

 • waarom staat er in nieamnd zn top 5 black ops 2 ??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren