1. Top 50 van 2012 - 50 t/m 41

Top 50 van 2012 - 50 t/m 41

Nog nooit was de redactie zoveel uren in discussie over de samenstelling van de Top 50 van het jaar. Tranen werden gelaten om games die de lijst net niet haalden; 2012 was wederom een topjaar qua games, met als winnaar natuurlijk wij gamers zelf! Traditioneel onthullen wij in de laatste vijf dagen van het jaar de beste 50 games van 2012. Vandaag: de nummers 50 t/m 41.

50. Tokyo Jungle

Tokyo Jungle barst van de technische imperfecties, heeft een vrij eentonige aard en wordt kunstmatig opgerekt. Voor menig andere game drie doodssteken, voor Tokyo Jungle maakt het allemaal weinig uit. Tokyo Jungle is vreemd, uniek, bizar, origineel, ludiek en gedurfd. Hadden we al gezegd hoe vreemd Tokyo Jungle is? Maar dat kan natuurlijk ook niet anders, als je in een tot jungle verworden metropool met verschillende soorten dieren moet overleven door te eten, gevaarlijke roofdieren te ontlopen en natuurlijk voortplanten tot een hoofddoel te stellen. Zelfs InsideGamers huishond Pixel was onder de indruk van deze typisch Japanse game!

49. Spelunky

Op het eerste gezicht lijkt Spelunky wellicht een dertien-in-een-dozijn platformgame waar je met je Super Mario Bros.-moves een heel eind komt. Niets is echter minder waar. Deze roguelike is onvergeeflijk; ga je dood, dan mag je bij het begin beginnen - en doodgaan zul je. Door willekeurig gegenereerde omgevingen kun je bovendien geen complete levels uit je hoofd leren; elke keer zit het allemaal net effe wat anders in elkaar. De geluksfactor speelt hierdoor een vrij grote rol, maar voorzichtig spelen is in alle gevallen het devies. De gamer die een uitdaging op zijn tijd wel kan waarderen, waarschuwen we voor de verslavende werking van Spelunky.

48. Dust: An Elysian Tail

Dat kinderlijke ogende games volwassen kunnen zijn qua inhoud, bewijst Dust: An Elysian Tail. Het verhaal behandelt thema’s als de dood, verraad en discriminatie, zonder dat het afleidt van boeiende gameplay. Het vechtsysteem van Dust: An Elysian Tail mag er ook wezen, met zijn vloeiende combo’s en even vloeiende animaties. De clichématige, soms zelfs matig ingesproken stemmen en het wat generieke animéstijltje verraden een laag budget van een kleine studio, maar Dust: An Elysian Tail blijft één van de beste XBLA-games die we dit jaar hebben gespeeld.

47. PlayStation All Stars: Battle Royale

Ook wij hoorden eerder dit jaar nog tot de vele mensen die skeptisch naar deze PlayStation-brawler keken. De game leek eens oersimpele Super Smash Bros.-kloon te worden en eerlijk is eerlijk, de uiteindelijke game heeft inderdaad veel te danken aan SSB. Toch staat Battle Royale op zichzelf, wat met name komt door het super-systeem. Het verkrijgen van All-Stars punten zorgt dat je de superbalk tot drie levels kunt vullen om zo enorm krachtige unieke moves uit de mouw te schudden. De strategie die hierbij komt kijken houdt de PlayStation-fan lang genoeg vast bij z’n strot; ondanks de balansproblemen waar de game duidelijk mee te kampen heeft.

46. SSX

Jarenlang schitterde EA’s populaire snowboardserie door afwezigheid van een nieuwe release in onze toplijst, maar dit keer is hij als vanouds aanwezig. Het toeval wil dat dit stukje wordt geschreven op het moment dat de eerste sneeuwvlokken in Nederland de grond raken. De aantrekkingskracht richting de diverse bergketens van SSX die daaruit voortvloeit, is niet te weerstaan. Levensgevaarlijke afdalingen houden de solist uren en uren zoet, maar ook de multiplayerliefhebber kan helemaal los gaan door het zorgvuldig opgezette RiderNet. Niet alleen leaderboards, maar ook ghosts van de computer, mensen uit je vriendenlijst of andere SSX-spelers dagen je via RiderNet uit om constant je snelste tijden te verbeteren. Online evenementen geven zelfs vele ervaringspunten als beloning, waarmee je nieuwe spullen kunt kopen. Wintersport is compleet overbodig gemaakt door deze nieuwste telg in de SSX-reeks.

45. Pokémon Black/ White 2

Waar de meeste nieuwe Pokémonspellen een aantal grote vernieuwingen doorvoeren om het welbekende concept te moderniseren, zijn Black en White 2 vooral verfijningen van de laatste generatie Pokémon-games; de eerste Black en White. Tussenfilmpjes, een aantal nieuwe activiteiten, medailles als achievements en andere subtiele toevoegingen zorgen ervoor dat deze generatie Pokémon-games weliswaar geen hoogvlieger is in onze lijst, maar alsnog niet kon worden overgeslagen. Verstokte fans van de games zijn met Black 2 of White 2 tenslotte weer vele tientallen uren zoet, zonder zich te vervelen. En dat is uiteindelijk toch waar het om gaat!

44. Kingdoms of Amalur: Reckoning

De actie-RPG Kingdoms of Amalur: Reckoning had alles in zich om zich nog veel hoger in de top 50 te nestelen. Dat de game blijft steken op plek 44 is te danken aan het scala aan bugs en ruwe randjes. De game bevat daarnaast saaie zijmissies en wordt bovendien veel te snel veel te makkelijk. Gelukkig maken de prachtige omgevingen, de keuzevrijheid en het ijzersterke vechtsysteem van de game veel goed. Het maakt niet uit of je aan de slag gaat als rogue, magiër, warrior of een combinatie van deze drie. Het vechtsysteem is bij elke klasse uitmuntend, waardoor de game heerlijk wegspeelt. En laat dat nou juist het belangrijkste zijn!

43. F1 2012

Met een nieuw deel in zowel de Need for Speed- als Forza-serie zouden we F1 2012 bijna over het hoofd zien. Zonde, want met deze racegame laat Codemasters wederom zien waartoe zij in staat zijn. Waar de voorlaatste F1-game nog op safe speelde met het polijsten van de formule, voegt F1 2012 daadwerkelijk grote vernieuwingen door. Langere races en een verbeterde carrièremodus zorgen voor een intenser en realistischer F1-gevoel, terwijl drie nieuwe modi de speelduur aanzienlijk verlengen. Toevoegingen als lokaal verschillende weeromstandigheden lijken klein, maar zorgen voor een veel tactischere aanpak die zowel de oude F1-rotten in het vak, als de leken, kunnen waarderen.

42. Torchlight 2

In deze actie-RPG is het wederom de uitdaging om willekeurige gegenereerde dungeons te verkennen en daar diverse monsters te verslaan. Looten tot je er bij neervalt, dus! Met vier verschillende classes kan de verhaalcampagne - langer dan die van het eerste deel - doorgespeeld worden en het is nu zelfs mogelijk om de game met een vriend of vriendin te spelen. Coöperatieve multiplayer is dan ook de grootste troef die Runic Games in handen heeft. Leuk detail: de ontwikelaar was oorspronkelijk van plan een MMORPG in de wereld van Torchlight te ontwikkelen, maar besloot uiteindelijk toch Torchlight 2 te ontwikkelen en zo de nodige multiplayer-ervaring op te doen. Wie weet wat we over enkele jaren kunnen verwachten!

41. Resident Evil: Revelations

Met Resident Evil 6 is Capcom er helaas niet in geslaagd om het goede van de klassieke en moderne Resident Evil-games consistent te combineren. Opmerkelijk genoeg lukte ze dit wel met Resident Evil: Revelations, dat uitkwam op Nintendo 3DS. De snelle schietactie doet niets af aan de beklemmende sfeer van de oudere delen uit de serie en de game was bovendien één van de eerste titels die aantoonde wat voor meerwaarde 3D-beelden met zich meebrengt, zonder de 2D-speler daarmee te verloochenen. Mèt de Circle Pad Pro, een lelijk ogende maar praktisch werkende besturingsextensie, bestuurt Revelations bovendien stukken soepeler dan zonder, dankzij de extra analoge stick en schouderknoppen.Bekijk hier bovenstaande lijst in videovorm!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Goed begin, leuke games die zeker niet hoger hadden mogen staan (op Kingdoms of Amalur na dan, die verdient wel een plekje in de top 30 vind ik). Benieuwd naar de rest!

 • mee eens

 • Das het mooie van zo iets he. Bij iedereen is het iets anders.

 • Idd, eensgezindheid om zoiets zal er nooit zijn.

 • Dat zegt mijn oma ook altijd.

 • Hier staan zeker al leuke games tussen!

 • Nog nooit van Spelunky gehoord, toch maar eens gaan kijken of het wat is. Het klinkt zeer vet.

 • Pokemon en Kingdoms of Amalur zouden naar mijn idee wel wat hoger mogen, ik heb er veel plezier aan gehad! Maar het is in ieder geval een goed begin van de lijst, ben dan ook benieuwd wat er nog komen gaat.

 • SSX was ik helemaal vergeten, overige games op playstation allstars heb ik niet gespeeld.

 • Pokemon en SSX hadden wel minimaal 10 plaatsen beter kunnen staan hoor..

 • Geeft IG toevallig nog een code o.i.d. weg van Tokyo Jungle? ^^D

 • Lijst begint al goed :)
  Al had ik SSX toch wat hoger verwacht..

 • Waar is de video vorm van vroeger? Vond ik veel leuker! :(  On Topic: Goede lijst al, Had alleen SSX hoger verwacht.

 • Dat doen ze waarschijnlijk wel weer bij de top 10

 • Jaja lekker hoor we gaan van start :)
  Alleen SSX mocht hoger ;)

 • De lijst begint al goed, hoewel Kingdoms of Amalur: Reckoning wel wat hoger mocht staan.

 • Déja Vu

 • Tja, dat is toevallig ook mijn mening.

 • Leuke begin van de top.
  Had alleen verwacht dat Torchlight 2 hoger zou eindigen

 • Torchlight II is okay, het verhaal is echter barslecht en de multiplayer zit vol met cheaters. Na het uitspelen van het spel is er voor mij echt nul replay value. Ook is het echt bizar hoe het spel je insane goede loot geeft op de makkelijkste moeilijkheidsgraad en praktisch geen goede loot op de hoogste. Wat nogal cheap is.  Diablo III heeft een paar steken laten vallen, maar D3 speel ik nog terwijl TL2 ik al snel uitgekeken op was. Helaas, ik had er veel meer van verwacht.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren