1. Top 50 van 2012 - 30 t/m 21

Top 50 van 2012 - 30 t/m 21

Nog nooit was de redactie zoveel uren in discussie over de samenstelling van de Top 50 van het jaar. Tranen werden gelaten om games die de lijst net niet haalden; 2012 was wederom een topjaar qua games, met als winnaar natuurlijk wij gamers zelf! Traditioneel onthullen wij in de laatste vijf dagen van het jaar de beste 50 games van 2012. Vandaag: de nummers 30 t/m 21.

30. Football Manager 2013

Football Manager is 2013 is Football Manager zoals we het in de afgelopen jaren hebben leren kennen, en meer. Ja, dit betekent dat er ten tijde van de release weer een hoop mis was op technisch vlak - slome menu’s, vreemde problemen met de engine en meer van dat soort ongein. Maar het betekent ook een voetbalsimulatie die zijn weerga niet kent en niemand teleurstelt. Sterker nog, nieuwkomers kunnen hun lol op met de Classic-modus, in feite Football Manager zoals het vroegâh was, waarbij het een stuk simpeler is om een goeie manager te worden. Gecombineerd met het feit dat ook de FM-veteranen weer helemaal verslaafd kunnen raken aan de vele opties in FM 2013, maakt dit van Football Manager 2013 weer een game die zijn naam eer aan doet.

29. WipEout 2048

Een futuristische racer op een haast futuristische handheld. Dat was wat we dachten op het moment dat de ellenlange laadtijden voorbij waren en we voor het eerst WipEout 2048 speelden. De game laat als geen ander zien tot wat voor wonderschone beelden de Vita in staat is. Door de extreem stabiele famerate is het gevoel van snelheid in deze racer ongekend voor handheld-normen en de pompende soundtrack - desnoods aangevuld met je zelfgekozen muziek - slokt je op alsof je zelf in TRON zit. Alleen ja, zo jammer dat die laadtijden zelfs na updates nog steeds zo lang zijn.

28. Zero Escape: Virtue’s Last Reward

999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors was in 2010 een (verborgen) parel en met spiritueel opvolger Zero Escape: Virtue’s Last Reward op 3DS en Vita bewijst ontwikkelaar Chunsoft dat die game geen toevalstreffer was. In deze interactieve roman strijden negen spelers om uit een gebouw te geraken. Hiervoor moeten zij negen punten verzamelen en degenen die hier niet in slagen, zullen nooit meer het daglicht zien. De vele keuzes die gemaakt worden zijn onvermijdelijk gekoppeld aan thema’s als verraad en vetrouwen. Voor iedereen die terug verlangt naar de tijd van text-based adventures is Virtue’s Last Reward een absolute aanrader.

27. Dear Esther

Love it or hate it. Het is een uitdrukking die vooral te onpas wordt gebruikt, maar met betrekking tot Dear Esther is het de keiharde waarheid. Je kunt de game vervloeken omdat ‘ie a-typisch is, je weinig interactie kunt hebben met de omgevingen en na anderhalf uur is afgelopen. Of je kunt Dear Esther op je knieën verafgoden, om precies dezelfde redenen. Wij deden vooral dat laatste; Dear Esther bewijst als geen andere game in 2012 dat het medium videogames perfect geschikt is om als artiest een visie over te brengen. Dear Esther is Kunst met een hoofdletter K.

26. Trials Evolution

Een parcours vol obstakels overleven in Trials HD was in 2009 een hele uitdaging. Een uitdaging die ontzettend veel mensen aangingen, waardoor een vervolg – Trials Evolution – niet kon uitblijven. Ook in 2012 konden we dus weer onze virtuele motorfiets op en duizend keer op onze bek voor we eindelijk weer een fatsoenlijke tijd hadden neergezet.De moeilijkheidsgraad is eerlijker verdeeld dan voorheen; waardoor de game een groter publiek aantrekt maar alsnog retemoeilijk wordt naarmate je de nodige banen hebt gehad. De variatie in omgevingen is welkom maar het is vooral de mogelijkheid tot het maken van banen om online te delen, die op de redactie met veel gejuich werd ontvangen. Het verhoogt zowel de frustraties als de speelduur; iets waar vandaag de dag maar weinig spellen in slagen.

25. Need for Speed: Most Wanted

Twee jaar geleden wist ontwikkelaar Criterion met veel success Need for Speed: Hot Pursuit te rebooten en datzelfde flikten ze dit jaar met Most Wanted. Spannend politieachtervolgingen zijn daarbij uiteraard en belangrijk ingrediënt, maar een paar scheutjes vernieuwingen zijn zeker niet vergeten. Elke auto heeft een vijftal eigen missies en dat maakt het interessant om met zoveel mogelijk auto’s de open wereld te verkennen. XP haal je op diverse manieren; zowel met races als met lekker rondkloten in de stad. Hoewel de singleplayer-races na verloop van tijd wel wat diverser had gemogen, weet de multiplayer die diversiteit fantastisch uit te buiten. Het verbeterde Autolog-systeem, waar racen tegen de tijden van vrienden nog steeds centraal staat, zorgt er mede voor dat Criterion met Need for Speed: Most Wanted wederom een ijzersterke arcaderacer wegzet!

24. Mark of the Ninja

In een tijd dat we kapot worden gegooid met big-budget games die ons duizend-en-één keuzes en speelstijlen willen geven, is het de XBLA-game Mark of the Ninja die hier het best in slaagt. Het concept is doodsimpel: als uitverkoren ninja moet je een groep militanten met moderne wapens afmaken danwel omzeilen in verscheidene levels. Je bepaalt echter zelf of je relatief agressief te werk gaat en al je vijanden omlegt, of al je upgrades gebruikt om vooral afleiding te creëeren en zo stilletjes het eind van een level te bereiken. De vele geheimen die het spel herbergt lieten ons de handen tegen elkaar wrijven en het meest bijzondere van de game is nog wel dat het een sluipgame blijft. Geen bombastische, over-de-top set-pieces dus naarmate je vordert; je blijft een echte ninja. Een must-have voor iedereen die terug verlangt naar de tijd dat goeie stealth-games nog bij de vleet werden uitgebracht.

23. Street Fighter X Tekken

Je hoeft niet langer een Street Fighter- óf Tekken-persoon te zijn. Speel gewoon deze game en je krijgt heel veel Tekken-personages in een Street Fighter IV-jasje! Beide vechtgames spelen natuurlijk heel anders, maar hoewel de game qua stijl vooral Street Fighter achterna gaat, hoeven (voormalige) Tekken-personen niet bang te zijn dat dit ten koste gaat van de herkenbaarheid van ‘hun personages’. Wellicht dat zij volgend jaar blijer worden van Tekken X Street Fighter, maar tot die tijd is er door het gem-systeem en de vele modi genoeg uitdaging te vinden in Street Fighter X Tekken.

22. LittleBigPlanet Vita

Meestal is het niet zo’n goed teken als een andere ontwikkelaar van een bewezen franchise ook een handheld-deel uitbrengt. LittleBigPlanet Vita bewijst dat dit niet per se zo hoeft te zijn. Net als LittleBigPlanet 2 zit ook LBP Vita boordevol content en tools om levels mee te maken. Bovendien voegen de touch- en tiltfunctionaliteiten daadwerkelijk iets toe. Het is een beetje jammer dat PS3-levels niet spelbaar of bewerkbaar zijn op de Vita en andersom, maar dat mag de pret niet drukken. LBP Vita is een volwaardig deel in de serie.

21. Professor Layton & Het Masker Der Wonderen

De alweer vijfde Layton zet de stap van Nintendo DS naar 3DS en zet meteen een kleine, maar belangrijke stapjes qua totaalpakket. De game maakt uitstekend gebruik van de 3D-opties die het bovenste scherm van de 3DS te bieden heeft, door ze zowel te gebruiken in de opzet van puzzels, als in het geven van hints om de puzzels op te lossen. Daarnaast is zijn er zowaar actievolle scenes toegevoegd, variërend van een achtervolging te paard tot het besturen van Layton met de pijltjestoetsen. Het 3D-effect heeft bovendien een fantastische invloed op de bruisende beelden waar de locaties van worden voorzien. Het feit dat het verhaal wat aan de voorspelbare kant is, wordt bovendien ruimschoots gecompenseerd door het dagelijks verschijnen van een nieuwe puzzel. Een heerlijke puzzelgame die precies genoeg vernieuwt en trouw blijft aan het originele concept!Bekijk hier bovenstaande lijst in videovorm!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Mooie lijst met een aantal mooie games! Het herinnert me eraan dat ik nog steeds Trials moet spelen :) En Dear Esther. En Mark of the Ninja.

 • Ik mag hopen dat Kid Icarus in de top 20 staat..

 • Ja, anders klopt er niks meer aan de top 50

 • Ja indd een van de betere games van 2012!

 • Waarschijnlijk niet.

 • Zonde. Het is namelijk een van de weinige unieke games die dit jaar is uitgekomen :)

 • Een mooie plaats voor layton:-)

 • Zijn maar een paar games in dit rijtje die ik heb gespeeld overigens.

 • Most wanted mocht gerust in de top 20. Het is echt jaren geleden dat er nog eens een degelijke need for speed uitkwam. Deze is ook met voorsprong de beste racegame die ik in jaren gespeeld heb. (Heb alleen Forza niet gespeeld).

 • Helemaal mee eens, de Need For Speed serie is weer een comeback aan het maken. Ik vind dit persoonlijk de beste NFS game sinds jaren.

 • Helemaal mee eens, de Need For Speed serie is weer een comeback aan het maken. Ik vind dit persoonlijk de beste NFS game sinds jaren.

 • Tijd dat je forza eens gaat spelen man! Als je graag nfs hebt dan moet je de horizon zeker proberen!!!

 • Heel graag, maar moet nu ff letten op mn geld. Er zijn nog zoveel andere games die ik graag wil spelen. Hopen dat ik dan maar die 30 miljoen win bij de Staatsloterij ;p

 • Een mooie lijst!

 • Ikzélf had deze lijst met de vorige gewisseld

 • Ik ook

 • Me too

 • Denk dat Wipeout wel een lagere plek had verdiend.

 • Ik snap wel niet zo goed dat games als trials evolution, dear esther… beter scoren dan dishonored… maar soit, de lijst is subjectief :)

 • Dacht precies hetzelfde!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren