1. Top 50 van 2012 - 20 t/m 11

Top 50 van 2012 - 20 t/m 11

Nog nooit was de redactie zoveel uren in discussie over de samenstelling van de Top 50 van het jaar. Tranen werden gelaten om games die de lijst net niet haalden; 2012 was wederom een topjaar qua games, met als winnaar natuurlijk wij gamers zelf! Traditioneel onthullen wij in de laatste vijf dagen van het jaar de beste 50 games van 2012. Vandaag: de nummers 20 t/m 11.

20. Tekken Tag Tournament 2

Het zou ons niet verbazen als Tekken Tag Tournament 2 in de toekomst officieel wordt uitgeroepen tot de beste Tekken-game aller tijden. Met meer dan vijftig personages, een balans die tot perfectie is geschaafd, de Fight Lab waarin je alle facetten van de game leert kennen, verhoogde snelheid door snellere personages die gelikter bewegen, vele mogelijkheden met betrekking tot aanpasbaarheid en speciale aanvallen waarbij je letterlijk twee vechters tegelijk kunt besturen is dit simpelweg een fantastische fighter. Op die verschrikkelijk ongebalanceerd sterke eindbaas - Jun Kazama - na dan.

19. NBA 2K13

Na het uitbrengen van een bijna perfecte basketbalgame wederom verrassen met een kneitergoed spel: het lijkt haast onmogelijk. Toch wist ontwikkelaar Visual Concepts vriend en vijand te verrassen met een hoop noemenswaardige toevoegingen en vernieuwingen. Omdat de rechter analoge stick nu gebruikt worden voor bewegingen van bovenlichaam en armen is er een heel scala aan schijnbewegingen vrijgespeeld die zelfs voor de minder ervaren speler een meerwaarde bieden. Qua sfeer en beleving overtreft NBA 2K13 zijn voorgangers. Commentaar lijkt live te worden ingesproken en de voorbeschouwingen voegen daadwerkelijk iets toe aan de NBA-feeling. Tel daar de komst van Virtual Currency Coins en MyTeam bij op, waardoor ook het spel buiten het basketballen om een verslavende werking heeft, en de NBA 2K-serie bewijst wederom zijn bestaansrecht.

18. Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Deze stand-alone uitbreiding op Shogun 2 is haast net zo goed als Shogun 2 zelf; een prestatie die maar aan weinig stand-alone uitbreidingen besteed is. De schaalvergroting, men kan nu met veertig manschappen vechten, zorgt ervoor dat de epische strijd er alleen maar epischer op is geworden. De 19e-eeuwse setting bevat de keizerlijke macht, die op alle fronten voorstander is van modernisering. Dit betekent dus ook dat zij modernere wapens gebruiken dan het Shogunaat, maar de balans gaat hierdoor niet verloren. De zachte prijs in combinatie met ontzettend veel nieuwe content zorgt dat dit een Total War-game is die zich mag meten met de grote jongens.

17. Forza Horizon

Forza Motorsport is één van de beste racegame-franchises van deze generatie en Forza Horizon, een spin-off van deze serie, bevestigt die status. Forza Horizon is in tegenstelling tot de Motorsport-spellen een openwereld-racer, waar de speler vrij rondrijdt en zelfs uitkiest aan welke events hij of zij meedoet. Centraal staat het (fictieve) Horizon Festival, een groots evenement waar jij natuurlijk de winnaar van wil worden. Racen doe je op tientallen verschillende ondergronden in de meest diverse settings die Colorado te bieden heeft. De game bestuurt als Forza, maar de fan van arcaderacers kan genoeg assist-mogelijkheden inschakelen om zich goed te vermaken. Met meer dan genoeg diverse races en een prachtige 24-uurscyclus is Forza Horizon misschien wel de beste racegame van 2012.

16. Halo 4

Met niet Bungie maar 343 Studios aan het roer van Halo 4 was het maar afwachten of de serie zijn hoogtijdagen zou herbeleven. De singleplayer bleek uiteindelijk niet helemaal aan de hoge verwachtingen te voldoen. Halo 4 oogt haarscherp en kent genoeg variatie in omgevingen, maar epische hoogtepunten schitteren door afwezigheid en bovendien kent het verhaal de nodige gaten. Gelukkig is de multiplayer - die we uiteindelijk toch het meest spelen - alles wat we van Halo mogen verwachten; en meer. Terugkerende modi, kleine en grotere aanpassingen en Spartan Ops maken van Halo 4 alsnog een totaalpakket dat geen enkele Halo-fan teleurstelt.

15. Catherine

Liefde en verleiding zijn thema’s die zich lastig laten vertalen in een game. Onmogelijk is het echter niet en één van de spellen die dat bewijst is Catherine, waarbij de speler moet kiezen tussen de liefdevolle Katherine en verleidelijke Catherine. Een belangrijk game-element van Catherine is het oplossen van kubuspuzzels, waarbij je af en toe op oneerlijke wijze wordt benadeeld maar intellectueel zo enorm wordt uitgedaagd, dat dit het trial-and-error gehalte gemakkelijk compenseert. De volwassen thema’s en dialogen, de gameplay die niet voor kleine kinderen geschikt is en het heerlijke tekenfilmstijltje zorgen ervoor dat Catherine - geboren om als cultgame door het leven te gaan - door iedere zichzelf respecterende gamer op zijn meest geprobéérd moet worden.

14. The Walking Dead

The Walking Dead toont aan dat een game het medium bij uitstek is om een goed verhaal neer te zetten. Het grauwe en duistere verhaal van de (ex)-misdadiger Lee en de kleine Clementine werkt op de traanklieren. Je leeft niet alleen mee met Lee en Clementine, maar vrijwel elk personage weet een plekje in je hart te veroveren. Iets dat de soms keiharde beslissingen die je moet maken er niet makkelijker op maken. Wie laat je in leven? Hoe ver ga je om zelf te overleven? En hoe ga je om met de tere kinderziel van Clementine? The Walking Dead schotelt je keuzes voor die het verhaal daadwerkelijk beïnvloeden. Het is alleen jammer dat technische imperfecties op momenten het spelplezier weten te verpesten. Desalniettemin is The Walking Dead dé zombiegame van 2012.

13. Darksiders 2

De Blue Oyster Cult zong ooit: Don’t Fear the Reaper. En gelijk hebben ze: waar we in 2011 nog bang waren voor de Dood, kunnen we in 2012 niet genoeg krijgen van de man met de zeis. In Darksiders 2 zien we Magere Hein namelijk aan het werk als nooit tevoren. Al klauterend en hakkend baant hoofdpersoon Death, een van de ruiters van de Apocalyps, zich een weg door de uitgebreide levels van Darksiders 2 om zijn broeder War te redden. Het soepele en vloeiende vechtsysteem weet van de gevechten een waar plezier te maken en de toevoeging van de verschillende RPG-elementen en puzzels zorgen ervoor dat er genoeg te doen is. Death overtreft zijn broertje War op alle vlakken, en dat is een mooie plek in de top 20 waard.

12. FIFA 13

Wellicht ben je verbaasd om FIFA 13 ‘nu al’ in onze lijst aan te treffen. In de recensie gaf Lars de game tenslotte maar liefst een 9,5 en tot dat hoge cijfer reikte dit jaar bijna geen enkele andere game. De top 50 is echter niet volledig gebaseerd op recensiecijfers, maar ook op hoeverre de game leeft onder alle redactieleden. Hoewel FIFA 13 volgens ons allemaal een uitstekende voetbalgame is, vielen ons helaas toch wat kleine foutjes op. Keepersproblemen zijn beperkt tot een minimum, maar ze zijn er nog wel. Voetbalteams staan tactisch opgesteld en spelers zijn slimmer geworden, maar die handbalverdediging is wat overdreven. Het zijn dit soort kleine puntjes die er voor zorgen dat FIFA 13 weliswaar buiten de top 10 valt, maar omdat het maar kleine puntjes betreft, heeft de game absoluut recht op deze hoge positie.

11. Mass Effect 3

Over de positie van Mass Effect 3 in deze lijst is flink gediscussieerd op de redactie. Laten we voorop stellen: de game doet een heleboel dingen goed en dat moet ook wel om deze positie op de lijst in te nemen. Qua gameplay is Mass Effect 3 gestroomlijnd, de ervaring an sich is episch - ook in coöp - en door de upgrades en wapens gaat het spel nooit vervelen. We kunnen echter niet om de plotgaten heen, de tegenvallende invloed van keuzes op met name het eind van het spel en de ongelofelijk geforceerde terugkomst van personages uit eerdere delen. Mass Effect 3 is absoluut een goede game, maar kende vooral qua script te veel gemakzucht om te excelleren zoals het vorige deel nog wèl deed.Bekijk hier bovenstaande lijst in videovorm!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • En nu ben ik benieuwd naar de top 10.

 • Nu komen we bij de echt goede games, had fifa en the walking dead hoger verwacht.

 • Fifa hoger, hahahahha

 • Ik vind FIFA 13 niet beter maar aangezien het hoge cijfer verwachte ik hem hoger.

 • @the-assassin  Ik had The Walking Dead juist lager verwacht. Ergens op de vijfde, vierde, derde, tweede of eerste plek.

 • De walking Dead had imo wel in de top 10 gemogen.

 • Idd. Zo niet in de top 5. Wat een verschrikkelijk goede game vond ik dat.  Maar ik zie Minecraft wel degelijk in de top 5 verschijnen nu. Eindelijk….

 • duuh, douwe de minecraft fappert vind minecraft geweldig.

 • Mooie benaming.

 • Mooie benaming.

 • De walking Dead had imo wel in de top 10 gemogen.

 • ME3 of 11 yeah right!! ME2 was toch un stuk slechter en stond een paar jaar geleden toch wel echt op 1! Dus had eigenlijk wel verwacht deze in de top 10 te zien.. Verder hoort de walking dead natuurlijk in de top 10 hier hoef ik nog niet eens woorden over vuil te maken.. Ben wel eens benieuwd welke games jullie beter vinden dan deze..

 • het kan toch dat zij een andere mening hebben dan jij? wees eens niet zo snel op je lul getrapt…

 • ME2 was een stuk slechter? ME2 was juist de beste ME die er was.
  Alles klopt gewoon aan die game.

 • Als ME2 ook nog de gameplay van 3 had was het helemaal perfect

 • ME2 mag nog niet eens in de schaduw staan van ME1. 3 is net als 2 een geweldige game, maar 1 is absoluut de beste. Ja er zijn wat kleine ergernissen, maar het verhaal maakt die meer dan goed.

 • Total war shogun 2 staat nog best hoog, ben benieuwd naar de top 10 en zeker de nummer 1.

 • verdiend!!!

 • Ik verwacht dat AC3 de nummer 1 is.

 • Far cry 3… Recentie vn ac3 was belange niet zo lovend als die van far cry 3.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren