1. Uitslag IG Awards - Stem op de beste game van 2012

Uitslag IG Awards - Stem op de beste game van 2012

Het feest kan beginnen, want de uitslag van de IG Awards is binnen! Massaal hebben jullie je stem laten horen en op de verschillende categorien gestemd. Uiteraard maakte je daarmee kans op een geweldige prijzenpot, die wij begin januari gaan verdelen en opsturen. Klaar zijn we echter nog niet. Nog één keer kun je je stem geven en daarmee dus kans makend op die prijzenpot. En niet op de minste categorie. We vragen jullie stem voor de beste game van 2012. Daarbij zijn de games die een categorie hebben gewonnen automatisch genomineerd. Zit jouw favoriet er niet bij? Geen nood: via een reactie kun je gewoon laten weten wat jouw favoriet van 2012 is!

Beste vechtgame: Tekken Tag Tournament 2

Wat is het? Tekken Tag Tournament 2 bevat meer vechters dan welke Tekken-game dan ooit: meer dan 50. Een groot deel daarvan is direct beschikbaar en de rest kan (deels tegen betaling) gedownload worden.

Elk personage heeft een combinatie van bestaande en nieuwe moves. Die nieuwe moves bestaan uit Tag-Throws en Tag-Combos, aanvallen die door twee vechters samen worden uitgevoerd. In Tekken Tag Tournament kan de speler voor elk gevecht namelijk twee vechtersbazen kiezen die hij tijdens een gevecht met een druk op de knop kan afwisselen en die hij kan laten samenwerken.

De game kent diverse modi, zoals een arcademodus, oefenmodus en diverse multiplayeropties. Tot vier spelers kunnen het tegelijk tegen elkaar opnemen in Tekken Tag Tournament 2.

Marco: Tekken Tag Tournament 2 is het meest opgepoetste en doordachte deel in heel de Tekken-serie. Alles draait om plezier en competitie, of je dat nu samen of alleen wilt ervaren, onder iedere mogelijke omstandigheid. Het feit dat er geen gimmicks in zitten, zoals een losse story mode of iets in die geest geeft aan dat ze niet meer nodig hebben dan de ijzersterke kern, met genoeg aanpassingsmogelijkheden daaromheen, zodat je het volledig je eigen stijl kunt geven. Petje af, Namco, het plezier dat jullie gehad hebben in het maken van deze game straalt er in ieder opzicht vanaf.

Lees de review

Beste graphics: Far Cry 3

Wat is het? In de open-wereld first-person shooter Far Cry 3 stappen spelers in de schoenen van Jason Brody, een man die op een afgelegen tropisch eiland belandt. Alleen is hij niet: er is een grote groep criminelen op het eiland die worden aangestuurd door hun gestoorde, sadistische dictator Montenegro Vaas.

Vaas heeft Brody’s beste vriend vermoord en zijn vriendin Nikki gekidnapt. Aan de speler om Vaas’ troepen uit te schakelen, Nikki te redden en te vluchten van het eiland met zijn gestoorde bewoners.

Far Cry 3 laat spelers vrij in hun aanpak: zij bepalen wanneer en hoe het verhaal verder gaat. Ze kunnen nederzettingen binnensluipen en tegenstanders met een mes stilletjes afmaken, van afstand met een sluipschuttersgeweer alvast een aantal vijanden neerschieten, of bijvoorbeeld met een jeep door de poorten rammen en als een Rambo te werk gaan. Een combinatie van verschillende aanpakken werkt misschien nog wel het beste.

Naast een singleplayer kent Far Cry 3 ook een uitgebreide online multiplayermodus. Hierin nemen spelers het individueel of in teams op tegen elkaar in verschillende modi. Daarnaast is er een verhalende coöperatieve modus, waarin vier spelers samen op pad kunnen.

Ferdi: Far Cry 3 is de beste en meest aangrijpende open wereld-shooter van de laatste jaren. Het toont op sublieme wijze de tegenstellingen van een tropisch paradijs als Rook Island: bij momenten beeldschoon en vredig, maar tegelijkertijd bruut en intens. De game gaat niet op elk aspect vrijuit, maar ondanks een aantal technische schoonheidsfoutjes en andere minpunten, mag het zich een onbetwiste topper noemen.

Lees de review

Beste PlayStation 3-game: Assassin’s Creed III

Wat is het? Assassin's Creed III speelt zich af tussen 1753 en 1783 ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog die de toenmalige Amerikaanse koloniën uitvochten tegen de Britten. De game speelt zich af in New York, Boston en omringende bossen en bergen.

Spelers nemen de rol aan van Connor. Een man met een Britse vader en Amerikaanse indiaanse moeder. De speler maakt onder andere de jeugd van Connor aan de Amerikaanse frontlinies mee. Connor wordt opgevoed door de Mohawk-stam. Wanneer de kolonisten het Mohawk-dorp platbranden, besluit Connor zijn leven te wijden aan het vechten tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid.

Voor het eerst in Assassin's Creed spelen de gebieden om de steden heen ook een grote rol. Hier zal de speler het opnemen tegen wilde dieren, in bomen klimmen en grootschalige veldslagen meemaken. Ook nieuw zijn zeeslagen: spelers kunnen zelf een galjoen besturen en met diverse typen kanonskogels proberen hun tegenstanders te laten zinken.

Joey: Assassin’s Creed III is een prachtige voortzetting van de serie, op visueel gebied, qua gameplay, maar zeker ook door de sterke verhaalvertelling. Helaas boet het verhaal op het einde van de game flink in, waardoor er toch een ietwat bittere nasmaak blijft hangen. Het goed verbeterde vecht- en klimsysteem weet deze misser op verhalend vlak een beetje te compenseren, net zoals de sfeervolle locaties dat ook doen. Het is alleen jammer dat Boston en New York de impact missen die een stad als Rome bijvoorbeeld wel had, al mochten we dat eigenlijk ook niet verwachten van deze uit de kluitengewassen koloniale nederzettingen. De bossen van New England zijn wat dat betreft dan wel weer erg indrukwekkend en bieden genoeg moois om je uren aan te vergapen.

Lees de review

Beste racegame: Need for Speed: Most Wanted

Wat is het? In Need for Speed: Most Wanted (2012) stappen spelers als straatracer achter het stuur van de snelste bolides. In een stad waar ze hun eigen route mogen zoeken, racen ze tegen andere coureurs, moeten ze uit handen blijven van de politie en proberen ze snellere tijden neer te zetten dan hun vrienden hebben gedaan.

De stad is volledig open, dus zodra je de politie op de hielen hebt kun je op zoek naar steegjes en schansen om ze af te schudden. In de stad zijn ook diverse auto’s verstopt; zodra je een nieuwe auto vindt kun je deze inzetten om zowel de politie als je tegenstanders voor te blijven.

Need for Speed: Most Wanted heeft een sterke nadruk op multiplayer. Niet alleen kunnen spelers het online tegen anderen opnemen, ook zonder rechtstreeks tegen elkaar te racen is de competitie altijd aanwezig. De game houdt namelijk bij hoe goed je vrienden hebben gepresteerd in de verschillende races van de game en daagt je uit het nog beter te doen. Op hun beurt krijgen die vrienden voortdurend updates over jouw prestaties.

Wesley: Door aan elke wagen een vijftal missies te koppelen, introduceert Need for Speed: Most Wanted een frisse manier om open-wereld-racegames te ervaren. Daardoor word je aangespoord om vele voertuigen uit te proberen, al is het jammer dat het tegelijkertijd het winnen en daarmee de verdiende upgrades ietwat devalueert; je speelt immers slechts voor XP. Gelukkig heb je daar weinig last van als je liever ongelimiteerd de wetten overtreedt en continu op zoek bent naar de vele collectables terwijl je de politie van je af schudt. Tel daar het zeer gevarieerde online gedeelte bij op en je hebt ondanks (of juist dankzij?) de gelijkenissen met Burnout Paradise een uitstekende game in handen.

Lees de review

Beste Xbox 360-game: Halo 4

Wat is het? Halo 4 is de start van een nieuwe saga in de populaire serie sciencefiction-games. Het is de eerste game in de first-person-shooter-franchise die niet wordt ontwikkeld door Bungie, maar door de speciaal voor Halo opgerichte studio 343 Industries.

De Xbox 360-game speelt zich vijf jaar na de gebeurtenissen in Halo 3 af. Master Chief en de AI Cortana komen op een mysterieuze nieuwe wereld en ontdekken een eeuwenoude kwade kracht die de mensheid dreigt te vernietigen. De speler stapt in het pak van Master Chief en moet alles op alles zetten op de mensheid te redden.

Het tempo in deze Halo-game ligt hoger, er is meer actie te vinden en er is meer vrijheid in de gevechtssituaties. De verhaalmodus van de game is alleen, of met maximaal vier man samen door te spelen. De game biedt daarvoor zowel split-screen als online opties.

Naast de campaign-modus bevat Halo 4 ook Halo Infinity, waaronder de multiplayeropties van de shooter met een verhaal aan de rest van de Halo-wereld worden gekoppeld. Halo Infinity speelt zich volledig af op het grootste ruimteschip uit de vloot van de United Nations Space Command, de UNSC Infinity.

Vanuit dit ruimteschip creëren spelers onder andere hun eigen soldaat. Zijn uiterlijk, wapens en rol op het slagveld worden mede beïnvloed door de vorderingen die hij heeft gemaakt. De UNSC Infinity is de plek waar spelers in de verschillende multiplayermodi stappen.

Een van die multiplayermodi is de coöperatieve Spartan Ops-modus. Spartan Ops is een spelmodus voor vier spelers die wekelijks wordt voorzien van nieuwe, gratis, content. Elke week verschijnt er een nieuw filmpje met een set missies die samen een verhaal vormen.

De populaire competitieve modus, waarin tot zestien spelers het tegen elkaar opnemen, is ook terug in Halo 4 onder de naam War Games.

Jelle: Halo 4 is een game met twee gezichten. Het is 343 Studios niet gelukt om in het singleplayer-avontuur met een geweldig verhaal te komen. Daarnaast is de muzikale presentatie niet zo goed als verwacht en mis het hoogtepunten. Daardoor is de singleplayer niet meer dan onderhoudend en dat is gewoonweg zonde. De magie van de game zit hem dan ook in de multiplayer. Door subtiele aanpassingen, je constant te belonen door middel van het Ordnance-systeem en het vrijgeven van nieuwe gear blijft de game je bezighouden. Mocht je daar op uitgekeken zijn, dan is er ook nog Spartan Ops, om samen met je vrienden te spelen. Als totaalpakket komt Halo 4 dan uiteindelijk goed voor de dag.

Lees de review

Beste PC-game: Far Cry 3

Wat is het? In de open-wereld first-person shooter Far Cry 3 stappen spelers in de schoenen van Jason Brody, een man die op een afgelegen tropisch eiland belandt. Alleen is hij niet: er is een grote groep criminelen op het eiland die worden aangestuurd door hun gestoorde, sadistische dictator Montenegro Vaas.

Vaas heeft Brody’s beste vriend vermoord en zijn vriendin Nikki gekidnapt. Aan de speler om Vaas’ troepen uit te schakelen, Nikki te redden en te vluchten van het eiland met zijn gestoorde bewoners.

Far Cry 3 laat spelers vrij in hun aanpak: zij bepalen wanneer en hoe het verhaal verder gaat. Ze kunnen nederzettingen binnensluipen en tegenstanders met een mes stilletjes afmaken, van afstand met een sluipschuttersgeweer alvast een aantal vijanden neerschieten, of bijvoorbeeld met een jeep door de poorten rammen en als een Rambo te werk gaan. Een combinatie van verschillende aanpakken werkt misschien nog wel het beste.

Naast een singleplayer kent Far Cry 3 ook een uitgebreide online multiplayermodus. Hierin nemen spelers het individueel of in teams op tegen elkaar in verschillende modi. Daarnaast is er een verhalende coöperatieve modus, waarin vier spelers samen op pad kunnen.

Eelco: Far Cry 3 is de beste en meest aangrijpende open wereld-shooter van de laatste jaren. Het toont op sublieme wijze de tegenstellingen van een tropisch paradijs als Rook Island: bij momenten beeldschoon en vredig, maar tegelijkertijd bruut en intens. De game gaat niet op elk aspect vrijuit, maar ondanks een aantal technische schoonheidsfoutjes en andere minpunten, mag het zich een onbetwiste topper noemen.

Lees de review

Beste shooter: Far Cry 3

Wat is het? In de open-wereld first-person shooter Far Cry 3 stappen spelers in de schoenen van Jason Brody, een man die op een afgelegen tropisch eiland belandt. Alleen is hij niet: er is een grote groep criminelen op het eiland die worden aangestuurd door hun gestoorde, sadistische dictator Montenegro Vaas.

Vaas heeft Brody’s beste vriend vermoord en zijn vriendin Nikki gekidnapt. Aan de speler om Vaas’ troepen uit te schakelen, Nikki te redden en te vluchten van het eiland met zijn gestoorde bewoners.

Far Cry 3 laat spelers vrij in hun aanpak: zij bepalen wanneer en hoe het verhaal verder gaat. Ze kunnen nederzettingen binnensluipen en tegenstanders met een mes stilletjes afmaken, van afstand met een sluipschuttersgeweer alvast een aantal vijanden neerschieten, of bijvoorbeeld met een jeep door de poorten rammen en als een Rambo te werk gaan. Een combinatie van verschillende aanpakken werkt misschien nog wel het beste.

Naast een singleplayer kent Far Cry 3 ook een uitgebreide online multiplayermodus. Hierin nemen spelers het individueel of in teams op tegen elkaar in verschillende modi. Daarnaast is er een verhalende coöperatieve modus, waarin vier spelers samen op pad kunnen.

Eelco: Far Cry 3 is de beste en meest aangrijpende open wereld-shooter van de laatste jaren. Het toont op sublieme wijze de tegenstellingen van een tropisch paradijs als Rook Island: bij momenten beeldschoon en vredig, maar tegelijkertijd bruut en intens. De game gaat niet op elk aspect vrijuit, maar ondanks een aantal technische schoonheidsfoutjes en andere minpunten, mag het zich een onbetwiste topper noemen.

Lees de review

Beste (3)DS-game: Pokémon Black 2 / Pokémon White 2

Wat is het? Pokémon Black Version 2 is het directe vervolg op Pokémon Black Version. De game heeft net als alle Pokémon-games een directe tegenhanger: Pokémon White Version 2. De games zijn identiek, afgezien van dat ze beide meer dan twintig Pokémon bevatten die niet in de andere versie te vinden is. Wel kunnen deze onder bezitters van Black en White Version 2 worden uitgewisseld. Beide versies bevatten in totaal ongeveer 300 Pokémon, waaronder een Legendary Pokémon (Black Kyurem of White Kyurem).

Net als voorgaande delen zijn Black en White Version 2 role-playing games (RPG’s). Spelers accepteren de rol van een mannelijke of vrouwelijke Pokémon-trainer, vangen de bekende Pokémon-monsters en leiden ze op tot ervaren vechters om het met ze op te nemen tegen allerlei andere Pokémon.

In Pokémon Black & White Version 2 keren spelers terug naar de Unova Region, twee jaar na de gebeurtenissen uit de eerste Black & White. Er zijn zowel oude als bekende mensen te ontmoeten en oude en bekende gebieden te ontdekken in dit deel.

Een van die nieuwe gebieden is Virbank City, waar de Pokéstar Studios zijn gevestigd. Spelers kunnen hier samen met hun favoriete Pokémon in een film spelen in de genres horror, romantiek en humor. Hoe goed een film presteert is afhankelijk van de mening van het publiek. Er wordt gekeken naar de keuzes die zijn gemaakt op basis van het script en de gevechten.

Een speler kan zijn Pokémon het ook laten opnemen tegen die van een vriend in de multiplayermodus. Dit is mogelijk via een online WiFi-verbinding en door twee spelapparaten direct met elkaar te verbinden.

Chris: Zijn Pokémon Black/White 2 even imponerend als een nieuwe generatie Pokémon-games? Nee. Kun je er net zoveel van genieten als van een écht nieuwe generatie? Ja. Pokémon Black/White 2 zijn een verfijning van Black/White die genoeg nieuwe content bieden voor veertig, zestig, honderd uur Poképret. Revolutionaire verrassingen hoef je niet te verwachten, maar een ouderwets verslavend avontuur is wederom een zekerheid.

Lees de review

Beste Vita-game: Uncharted: Golden Abyss

Wat is het? In Uncharted: Golden Abyss volgt Nathan Drake een duister geheim dat te maken heeft met de vierhonderd jaar oude slachtingen uitgevoerd door de Spanjaarden. Tegelijkertijd zit hij midden in een strijd tussen Jason Dante en Marisa Chase. De speler moet zich banen door rivieren, tempels en grotten in Centraal-Amerika op zoek naar een legendarische verloren stad.

Het spel is zowel met de touchscreen te spelen, als met de traditionele knoppen op de PlayStation Vita. De touchscreen kan bijvoorbeeld gebruikt worden om in het bereik liggende stenen aan te tikken om naar toe te springen. Zo kan een pad uitgestippeld worden voor Nathan Drake om te klimmen. Ook zul je puzzels op moeten lossen door met je vingers puzzelstukjes op de goede plek te leggen. Verder bevat de game weer veel schietactie.

Jelle: Een veel betere lanceertitel dan Uncharted: The Golden Abyss hadden we ons niet kunnen wensen. De game ziet er fantastisch uit en biedt een console-ervaring op een handheld. Hij is het beste te vergelijken met de allereerste Uncharted, die je net als The Golden Abyss kennis laat maken met de mogelijkheden van het stukje hardware waar je op speelt. Dat is top als je het hebt over de technische prestaties, maar het gebruik van de touchscreen, touchpad en tiltfunctie had wat minder gemogen. Andere minpunten zijn de wat domme tegenstanders, het verhaal dat laat op gang komt en het feit dat de game minder spectaculair is dan we inmiddels van Uncharted gewend zijn. Die minpunten herinneren eraan dat we te maken hebben met een handheld-game. Dat we dat überhaupt bijna waren vergeten bevestigt hoe goed deze game is. Heb je een Vita, dan is Golden Abyss verplichte kost.

Lees de review

Beste RPG: Mass Effect 3

Wat is het? Mass Effect 3 is het slotstuk van de Mass Effect-trilogie. In Mass Effect 3 bestormt een alienras, de Reapers, het gehele sterrenstelsel. Zij laten een spoor van dood en verwoesting achter. Ze hebben de Aarde veroverd en het universum staat op de rand van complete vernietiging.

De speler kruipt in dit derdepersoons actie-avontuur wederom in de huid van Commander Shepard en leidt de tegenaanval. De speler bepaalt zelf welke planeten hij behoedt voor vernietiging en met welke partijen hij bondgenootschappen aangaat om het universum te redden van de Reapers.

Spelers kunnen de Shepard met wie ze het tweede deel hebben doorgespeeld in deze game importeren. Dit heeft invloed op de loop van het verhaal en de relaties met teamleden en vijanden. Ook kunnen spelers een volledig nieuwe Shepard maken, met een nieuw uiterlijk en andere vaardigheden. De aanpassingsmogelijkheden zijn in dit deel uitgebreider dan in de vorige.

Naast een singleplayeravontuur, is er ook de coöperatieve Galaxy at War-modus. Hierin kunnen vier spelers samenwerken. Galaxy at War staat niet los van de singleplayer; de verhalen hebben met elkaar te maken en de prestaties die spelers leveren in Galaxy at War zijn van invloed op de gebeurtenissen in de singleplayermodus. Spelers kunnen met Galaxy at War hun kansen op een eindoverwinning in de singleplayer vergroten.

Jules: Mass Effect 3 is een waardig slotstuk van vierenhalf jaar Mass Effect. Het verhaal krijgt een indrukwekkend einde dat niet alleen interessant en intelligent is, maar ook blijft hangen, ondanks dat het niet zo persoonlijk is als gehoopt. BioWare laat zien dat het artisticiteit en durf in huis heeft met deze game. Mass Effect 3 is niet perfect, maar dat hoeft ook niet: aangrijpend, imposant, ontroerend en overweldigend is meer dan genoeg.

Lees de review

Beste Wii (U)-game: ZombiU

Wat is het? ZombiU is een Wii U-exclusieve zombiegame waarin het survival-instinct van de speler naar de oppervlakte wordt getrokken. Als je dood gaat blijf je dood en moet je met een ander personage aan de slag. De Gamepad wordt voor diverse doeleinden gebruikt, zals rugzak of kluis. Door het samenspel en interactie tussen tv-scherm en Gamepad kun je je nooit volledig op de zombies richten, waardoor je je nog meer hartaanvallen schrikt dan wanneer ZombiU op een andere console was verschenen.

Lars: ZombiU is bij verre de spannendste game die ik sinds jaren heb gespeeld. Dood is echt dood en die waardevolle kruisboog of shotgun mag je samen met je vege lijf gedag zeggen als een zombie zijn of haar tanden in je zet. ZombiU triggert daardoor op knappe wijze een dierlijk oerinstinct: die van overleven. De situatie inschatten, misschien zelfs de confrontatie uit de weg gaan en bovenal geen overhaaste, domme dingen doen, daar bestaat ZombiU uit. Toegegeven, de game heeft geen al te origineel verhaal, je personages zijn niet meer dan karakterloze figuranten en op sommige momenten is de game wat traag, maar iedere keer als de game in herhaling dreigt te vallen word je weer verrast met een onverwachtse situatie. En kun jij je dan snel genoeg aanpassen en adequaat reageren? ZombiU brengt de zombieapocalyps rechtstreeks je huiskamer in op een manier die we nog niet eerder zagen. En dat maakt ons blij, maar ook een beetje bang.

Lees de review

Beste Remake: Metal Gear Solid: HD Collection

Wat is het? Metal Gear Solid: HD Collection bevat op Xbox 360 en PlayStation 3 opgepoetste versies van Metal Gear Solid 2, Metal Gear Solid 3 en Metal Gear Solid: Peace Walker. De collectie bestaat ook voor PlayStation Vita, maar in die versie ontbreekt Peace Walker.

Alle games in de Metal Gear Solid-serie draaien om een geheim agent die op een solomissie wordt gestuurd, waar hij al sluipend en soms met geweld verder moet zien te komen. De diepe verhaallijnen van de games zijn met elkaar verbonden en zijn een van de meest veelgeprezen aspecten van de Metal Gear Solid-serie.

Arthur: Een mooie kennismaking voor de leek en een goede reden voor de fan om terug te keren naar zijn favoriete games; zo kun je deze Metal Gear-verzameling ongeveer beschrijven. Zowel leek als fan zal genieten van de scherpe HD-beelden, wat dan ook werkelijk de enige vernieuwing is aan alle games in het pakket. De oorspronkelijke kwaliteit van Sons of Liberty, Snake Eater en Peace Walker is verder voldoende om een topcijfer te garanderen.

Lees de review

Beste downloadable: Minecraft

Wat is het? Minecraft dumpt je in een willekeurig gegenereerde wereld die volledig bestaat uit blokjes. Behalve de speler zijn er overdag enkel wat dieren op de planeet te vinden. 's Nachts is het een ander verhaal, want dan verschijnen er allerlei monsters zoals zombies, skeletten en spinnen. Om jezelf te beschermen tegen deze dreigende beesten, moet je jezelf ingraven door blokjes weg te bikken.

Tijdens het graven verzamel je allerlei grondstoffen die je kunt samenvoegen tot nieuwe voorwerpen. Hierdoor kun je jezelf steeds dieper de grond in graven en beginnen met het bouwen van torens en kastelen.

Rob: Hoe je het ook wendt of keert, Minecraft is één van de meest verslavende games sinds tijden. Ook op de Xbox 360. Deze versie is een stuk toegankelijker dankzij de versimpelde menustructuur. Hierdoor is het de perfecte instap voor degenen die nu toch eindelijk ook wel eens willen weten wat Minecraft nu zo leuk maakt. Wil je écht alles, maar dan ook alles uit je Minecraft-ervaring halen, dan blijft de PC-versie de grootste aanrader. Wil je liever zo snel mogelijk aan de gang en lekker vanuit je luie stoel met je vrienden aan de slag, dan is dit de uitgemeten kans.

Lees de review

Beste sportgame: Fifa 13

Wat is het? In Fifa 13 zijn vooral in de PC-, PlayStation 3- en Xbox 360-versies een aantal zaken verbeterd ten opzichte van het vorige deel om het echte voetbalgevoel beter te evenaren. Zo is de kunstmatige intelligentie van aanvallers aangepakt. Aanvallers anticiperen beter wat jij wil doen, volgen betere looplijnen en staan niet meer zomaar buitenspel. Het dribbelen is ook verbeterd om de speler aan de bal meer controle te geven in een-op-een-situaties. Daarnaast is het vrijetrappensysteem onder handen genomen.

De speler met de bal heeft nu ook meer mogelijkheden voor het geven van de perfecte pass. Zo is het mogelijk om een pass te geven die net over het uitgestrekte been van de verdedigende speler zeilt en kan de hoge steekpass nu ook strakker gegeven worden.

Deze verbeteringen betekenen niet dat aanvallen per definitie makkelijker is geworden. Een perfecte balaanname wordt bijvoorbeeld zeldzamer door 1st Touch Control. Een slechte pass is door deze nieuwe technologie moeilijk te controleren, en een bal aannemen in volle sprint terwijl er twee verdedigers in je nek staan te hijgen blijkt – net als in het echt – voor sommige voetballers zo makkelijk nog niet. Bovendien kunnen verdedigers beter hun lichaam gebruiken om fouten bij de tegenstander te forceren.

Lars: Na jaren bijschaven en uitbreiden, is EA er eindelijk in geslaagd ook die laatste hordes te overwinnen. Scheidsrechters en keepers, van oudsher twee boosdoeners in voetbalgames, zijn in FIFA 13 van onbesproken gedrag. Dit resulteert in combinatie met de verbeterde AI in een ontzettend realistische en dynamische game. Door de proactieve AI wordt het tempo van de game soms wat hoog, maar je moet een schwalbekoning van Duitse komaf zijn om daar écht over te vallen. Het is namelijk nog altijd mogelijk om een aanval zorgvuldig op te bouwen. Verder zijn er ladingen kleine verbeteringen te bespeuren, met name in de managermodus, waardoor FIFA 13 de concurrentie en zichzelf overtreft. We snappen waarom Messi dit jaar op de cover staat, alleen ’s werelds beste voetballer van ’s werelds beste team is ’s werelds beste voetbalgame waardig.

Lees de review

Beste actiegame: Assassin’s Creed 3

Wat is het? Assassin's Creed III speelt zich af tussen 1753 en 1783 ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog die de toenmalige Amerikaanse koloniën uitvochten tegen de Britten. De game speelt zich af in New York, Boston en omringende bossen en bergen.

Spelers nemen de rol aan van Connor. Een man met een Britse vader en Amerikaanse indiaanse moeder. De speler maakt onder andere de jeugd van Connor aan de Amerikaanse frontlinies mee. Connor wordt opgevoed door de Mohawk-stam. Wanneer de kolonisten het Mohawk-dorp platbranden, besluit Connor zijn leven te wijden aan het vechten tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid.

Voor het eerst in Assassin's Creed spelen de gebieden om de steden heen ook een grote rol. Hier zal de speler het opnemen tegen wilde dieren, in bomen klimmen en grootschalige veldslagen meemaken. Ook nieuw zijn zeeslagen: spelers kunnen zelf een galjoen besturen en met diverse typen kanonskogels proberen hun tegenstanders te laten zinken.

Weersomstandigheden spelen een grote rol in Assassin's Creed III. Zo kan een zeeslag worden bemoeilijkt door een grote storm en kan een sneeuwstorm het zicht op het slagveld aanzienlijk beperken.

Deze weersomstandigheden zijn ook aanwezig in de uitgebreide multiplayer. Er zijn diverse modi waarin spelers aan de slag kunnen, zoals Wanted, Manhunt, Artifact Assault, Team Deathmatch en Capture the Flag. Daarnaast is er de nieuwe Wolf Pack-modus, waarin tot vier spelers het samen opnemen tegen steeds moeilijker wordende golven aan computergestuurde vijanden.

Joey: Assassin’s Creed III is een prachtige voortzetting van de serie, op visueel gebied, qua gameplay, maar zeker ook door de sterke verhaalvertelling. Helaas boet het verhaal op het einde van de game flink in, waardoor er toch een ietwat bittere nasmaak blijft hangen. Het goed verbeterde vecht- en klimsysteem weet deze misser op verhalend vlak een beetje te compenseren, net zoals de sfeervolle locaties dat ook doen. Het is alleen jammer dat Boston en New York de impact missen die een stad als Rome bijvoorbeeld wel had, al mochten we dat eigenlijk ook niet verwachten van deze uit de kluitengewassen koloniale nederzettingen. De bossen van New England zijn wat dat betreft dan wel weer erg indrukwekkend en bieden genoeg moois om je uren aan te vergapen.

Lees de review

Beste multiplayergame: Call of Duty: Black Ops II

Wat is het? Call of Duty: Black Ops II is een first-person shooter die twee met elkaar verbonden verhalen vertelt. Het ene verhaal speelt zich af in de jaren ’70 en ’80 en draait om Alex Mason, de hoofdrolspeler uit de eerste Black Ops-game. Mason vecht tegen Raul Menendez, een terrorist die zijn eigen populistische beweging leidt.

Het tweede verhaal draait om Alex’ zoon, David Mason, en speelt zich af in 2025. Ook David strijdt tegen Menendez, die in 2025 de grootmachten China en Amerika tegen elkaar wil opzetten en een grootschalige oorlog wil ontketenen. De verhalen brengen spelers naar diverse locaties over de hele wereld, zoals Singapore, Yemen, Los Angeles, Angola en Afghanistan.

De populaire multiplayermodus keert in deze Black Ops 2-game ook weer terug. De modus kent nieuwe maps, nieuwe (futuristische) wapens en is op diverse punten verbeterd. De belangrijkste verandering is dat de multiplayermodus spelers meer beloont voor ondersteunende acties zoals het pakken van een vlag en het verdedigen van teamgenoten met turrets. Deze prestaties tellen mee voor het behalen van zogenaamde score streak rewards, waarmee spelers de hulp kunnen inroepen van diverse gadgets, zoals het rijdende ARG-tankje.

Tot slot heeft Black Ops II een Zombies-modus. Met maximaal acht personen tegelijk moeten spelers in deze modus samenwerken om een bijna onaflatende stroom aan zombies de baas te blijven.

Jelle: Call of Duty: Black Ops II is niet de game geworden die het had kunnen zijn. Daarvoor is er op het gebied van multiplayer gewoon te weinig echte vernieuwing te vinden. Het spel blijft dankzij de dit keer wel boeiende singleplayer- en toffe Zombie-modus desondanks een aanrader, zij het met nog verder gedateerde graphics.

Lees de review

Beste strategiegame: XCOM: Enemy Unknown

Wat is het? XCOM: Enemy Unknown is een strategiegame waarin de speler controle neemt over een geheime paramilitaire organisatie genaamd Xcom. Als leidinggevende moet de speler een wereldwijde invasie van buitenaardse wezens tegenhouden. Het spel focust zich op diepe strategieën en tactische turn-based gevechten in zeventig verschillende missies, waarbij de speler moet onderhandelen met overheden over de hele wereld.

De speler moet in Xcom: Enemy Unknown grondstoffen winnen, nieuwe technologieën ontwikkelen, aanvalsstrategieën overzien en individuele tactieken bepalen. Bovendien moet hij zijn eigen Xcom-hoofdkwartier uitbreiden door unieke soldaten te rekruteren en aan te passen en zijn personeel te managen.

Naast een verhaalmodus voor een persoon, heeft Xcom: Enemy Unknown ook een online multiplayer waarin twee personen het tegen elkaar opnemen. Hierin kunnen spelers hun eigen legers samenstellen uit een combinatie van menselijke en alien soldaten.

Tjitze: Xcom: Enemy Unknown is één van de beste strategische games van de afgelopen tijd en de keuze om dit spel te halen in een seizoen vol grote gamereleases is zeer zeker verantwoord te noemen.

Lees de review

Beste co-opgame: Borderlands 2

Wat is het? Borderlands 2 is net als zijn voorganger een openwereld-shooter die zich afspeelt op de planeet Pandora. De game heeft een nieuw verhaal, nieuwe omgevingen, vijanden, personages, vaardigheden, uitrusting en wapens.

De vier nieuwe personages, die tegelijkertijd de vier klassen representeren, zijn Salvador de Gunzerker, Maya de Siren, Axton de Commando en Zer0 de Assassin. De vier klassen hebben iedere een speciale vaardigheid en daarnaast drie zogeheten Talent Trees, waarmee je hun speelstijl aan kunt passen. Zo kun je met de Siren bijvoorbeeld kogels laten afketsen op vijanden zodat ze omstanders raken.

Borderlands 2 is coöperatief speelbaar, met vier spelers online of splitscreen met één andere speler. Het spel stuurt je langs de verschillende omgeving via opdrachten die je moet vervullen. Verder is het de bedoeling om steeds nieuwe, betere wapens te verzamelen. Deze worden willekeurig gegenereerd, maar zijn wel van een bepaald wapenmerk, zodat je kunt herkennen wat hun specialiteit is.

Kevin: Borderlands 2 is een festijn van bizarre wapens, hectische gevechten en heerlijke humor. De continue afwisseling van verschillende omgevingen, diverse wapens en unieke vaardigheden houdt de game fris tot het laatste moment. Het oog voor detail en de talloze animaties die voor de vele wapencombinaties zijn gemaakt, zijn verbluffend. De game kan misschien een iets lager tempo aannemen wanneer je alleen speelt, maar dit weegt niet op tegen het geweldige plezier dat je zult hebben wanneer je met vrienden speelt. Als je dit jaar één coöperatieve game gaat kopen, laat het dan Borderlands 2 zijn.

Lees de review

[poll 87][p]En dat zijn alle games die in de prijzen zijn gevallen. De grote winnaar is overduidelijk Ubisoft, maar gaat deze uitgever ook met de belangrijkste prijs van allemaal aan de haal, of is het toch een andere titel die jullie voorkeur heeft? Breng je stem uit en verkies de beste game van 2012. Doe dat wel snel, want de poll loopt tot en met 30 december! Alvast bedankt voor je stem en laat weten voor welk platform jij games kan ontvangen![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Halo 4 staat boven aan:D, 2 leden hebben gestemd. :O  Beste multiplayergame had eigelijk Halo 4 moeten worden, wat een awards heeft Far Cry 3 zeg. Heb echt genoten ook van die game. :)

 • Ja iig geen BO 2 als beste multiplayer :O

 • En terecht. Far Cry 3 is gewoon beter/mooier dan Halo 4… Daarnaast als het om de MP gaat heeft Halo 4 zeker niet de beste MP….

 • +1 voor HCfreak
  Ik snap ook nooit die hype over halo

 • Halo 4 heeft wel degelijk een betere multiplayer dan blops 2 naar mij mening. Halo heeft alleen minder aanhang.  Halo 4 verdient overigens niet de titel van game of the year. Ben altijd dol geweest op Halo en ik vind het nog steeds tof, dat zeer zeker. Maar met de komst van Halo 4 ben ik ervan overtuigd dat de serie zijn beste tijd definitief heeft gehad. De revival die het zou moeten hebben na Halo Reach, heeft het niet gekregen. Sterker nog, de serie is nog verder de grond ingeboord. Zonde…

 • Als MP is Halo ook erg goed en Farcry 3 vindt ik wat minder qua MP, maar de graphics van Farcry, schitterend!

 • De multiplayer van halo 4 is gewoon COD in space, en absoluut geen waardige multiplayer te noemen. • Nou nee, bij Halo wordt je niet gespawnkilled, je hebt geen overpowerde heli's die raketten, nukes en enorme machineguns bij zich hebben met een oneindige voorraad en je hebt geen zwaar overpowerde guns, je kan niet in een keer doodgaan als iemand op een afstandje met zn magnum staat te sprayen, je moet wel degelijk raak schieten ipv dat Cod een enorme hitbox heeft enz. enz…

 • Ik vind het sowieso raar dat elke keer een Shooter deze categorie wint. Vind bijvoorbeeld minecraft of League of Legends veel leuker online!

 • Far cry 3!!  PC/PS3/PSVITA

 • Ondanks het einde kies ik toch voor Mass Effect 3, de opbouw van de verschillende delen; een fantastische epische ervaring; het geweldige, soms wat cliché, verhaal waarbij je het gevoel krijgt dat jij de man bent die het allemaal moet flikken; en de bizar goede soundtrack maken het voor mij een volwaardig derde deel in een serie die misschien wel tot de beste van deze generatie genoemd kan worden.

 • far cry 3

 • Mass Effect 3!
  PS3 (met move)/Vita/Xbox 360/Wii/Nintendo (3)DS

 • Ik vind Far Cry 3 de beste game van 2012. Het ziet er goed uit (zelfs op de Xbox 360), de missies zijn leuk en het verhaal is erg goed.

 • Je bedoelt dan met missies, de zijmissies? Want het verhaal de missies zijn praktisch hetzelfde.

 • Assassins Creed III  PS3 (zonder move) en DSi

 • lol het stemmen is al geweest

 • Far Cry 3
  Platform Pc, vita

 • Far Cry 3 is echt een heerlijke game en die verdient de titel ook echt :) einde me 3 heeft me zo teleurgesteld dat ik niet vind dat die mag winnen ookal heb ik genoten van de serie.

 • Voor mij minecraft met Far cry op de tweede en als derde Halo.  Xbox, Ps3, Pc (geen kinect wel Move)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren