1. Toppers van 2013: Fire Emblem: Awakening

Toppers van 2013: Fire Emblem: Awakening

Fire Emblem: Awakening is één van de games die we deze maand bespreken in de rubriek ‘Toppers van 2013’. Hier blikken we vooruit op de games die de potentie hebben om echt goed te worden. We vertellen jullie met wat voor game we te maken hebben, wat het zo goed maakt, maar ook wat de gevaren zijn. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan de pagina.

Wat is het?

Twee helden, twee draken, één wereld. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van het verhaal van Fire Emblem: Awakening. Het verhaal draait om twee slapende draken: één is bevriend met de mensheid en de ander is diens grootste vijand. Deze draken ontwaken wanneer de twee helden die verbonden zijn aan de draken elkaar ontmoeten. De speler strijdt aan de zijde van de prins Krom, die zijn koninkrijk Iris voor een ramp wil behoeden.

Net als eerdere delen in de serie is Fire Emblem: Awakening een turn-based strategiegame. Op een gerasterd slagveld strijden twee teams van krijgers in beurten tegen elkaar om als overwinnaar uit de strijd te komen. Nieuw in Awakening is het Dual-systeem, dat in de plaats komt van het Rescue-systeem uit eerdere delen. Door duo’s te vormen, kunnen personages bonussen krijgen en extra aanvallen uitvoeren. Daarnaast kunnen nabij gepositioneerde krijgers ook een duit in het zakje doen als een van hun teamgenoten de vijand aanvalt.

Awakening heeft een flinke grafische update gekregen. De gerasterde slagvelden en de wereldkaart worden nog steeds van bovenaf getoond, maar de man-tegen-man/vrouw/monster-gevechten worden in 3D weergegeven. Daarnaast is het mogelijk om een eigen personage aan te maken, dat aan de zijde van Krom strijdt en dat via StreetPass met andere spelers uitgewisseld kan worden. Via SpotPass kunnen verder nog nieuwe maps en personages worden gedownload als DLC.

Wie maakt het?

Al jaren laat ontwikkelaar Intelligent Systems zien dat turn-based strategiegames haar specialiteit zijn. Natuurlijk, de Japanse ontwikkelaar is ook verantwoordelijk voor de Paper Mario-serie (met Sticker Star eind vorig jaar als meest recente deel) en heeft de eShop van Nintendo opgesierd met Pullblox en Fallblox, maar de meeste faam heeft Intelligent Systems vergaard via de Advance Wars- en Fire Emblem-serie.

Wat hebben we gezien?

Weinig. In Japan is Fire Emblem: Awakening al verschenen – en is de DLC bijzonder succesvol gebleken – maar hier in Europa moeten we het doen met spaarzame screenshots en een verdwaalde trailer. Gelukkig is het wachten op de game niet zo lang, want in april komt Fire Emblem: Awakening naar de Nintendo 3DS.

Wat vinden we ervan?

Sommigen vinden het een ouderwets genre, maar XCOM: Enemy Unknown toonde vorig jaar wel aan dat turn-based strategiegames nog lang niet begraven hoeven te worden. We zijn dus blij dat er een nieuwe Fire Emblem naar Europa komt, want deze langlopende turn-based strategieserie heeft ons al veel mooie beurtelingse veldslagen gebracht. Bovendien zijn er een aantal spannende vernieuwingen beloofd, waarvan vooral het Dual-systeem erg veelbelovend klinkt. Tel daarbij op dat een handheld hét platform bij uitstek is voor dit soort strategische spellen en je snapt dat wij alvast een plekje in onze 3DS reserveren voor Fire Emblem: Awakening.

Wat zijn de gevaren?

Tsja, kennen we het kunstje van Fire Emblem inmiddels niet door en door? De delen die in Europa zijn uitgebracht bevielen stuk voor stuk goed, maar telkens werd er wel strak aan de aloude formule vastgehouden. Awakening lijkt een hoop vernieuwingen te bevatten, maar omdat we de game nog niet gespeeld hebben, kunnen we nog niet oordelen over hoe de vernieuwingen uitpakken.

[poll 90][p] [p] Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hot natuurlijk! Hier kijk ik al een hele tijd naar uit!

 • Dit is de 3DS-game waar ik het op een na meest naar uitkijk ^_^ Vandaar dat ik deze zeker zal halen (mits de reviews niet te negatief zijn, zoals bij RCT 3DS).  (Die andere game is RF4, voor de nieuwsgierigen.)

 • DO WANT

 • Very hot :D. Ik kan niet wachten op een nieuwe Fire Emblem !

 • hot, maar kritiek is wel terecht.
  zit weinig verschil in alle delen, maar de gameplay blijft mij wel aanspreken.

 • Zeker hot!

 • Sowieso hot, Fire Emblem is awesome!

 • Heel erg hot. Hoop alleen niet dat er bepaalde delen gecensureerd worden.

 • Hot!  Juist omdat er strak wordt vastgehouden aan de aloude formule!

 • En dat vind ik nice, ze experimenteren niet met de kern van de gameplay. Die is gewoon ijzersterk. Het zijn de details die elke fire emblem game anders maakt.  Het class change systeem is elk deel vergelijkbaar, maar wel anders. Ook de classes zelf veranderen nog wel eens. De missies die je moet volbrengen worden steeds gevarieerder.  Zeker een hotte game, ik keek er al lange tijd naar uit!

 • Fire Emblem!!!
  Ik wacht al zo lang op een nieuw deel. Laat maar komen, dus hot.

 • Not, ik heb zelf geen 3DS en ook als ik die had dan was ik zeker niet geïnteresseerd in Fire Emblem: Awakening.

 • Kan wel een goede game worden maar helemaal niets voor mij.

 • Kijk dat is de betere game voor m'n 3DS :) Hier kijk ik zeker naar uit

 • Hot, vuur zit zelfs in de naam. :P  Ik heb vorig jaar mei met de game in mijn handen gestaan in Japan, ook de mooie 3DS versie van Fire emblem. Zo kut de region lock, de animaties zagen er heerlijk uit. Ik wil hem hebben :O

 • Een serie waar ik me nooit echt in verdiept heb. Is het een soort Advance Wars in de middel eeuwen?

 • Het grote verschil tussen AW en FE is dat je in AW met vervangbare eenheden en een budget speelt, terwijl je in FE met een vaste cast van personages knokt. Daarbij is het in FE zo dat als je personage sterft, je het voor de rest vh spel kwijt bent (permadeath, kan in de recentste delen optioneel uitgeschakeld worden). Dus de strategie is heel anders, omdat je veel behoedzamer te werk moet gaan in FE dan in AW, waar je met tank rushen soms beter af bent. Lang verhaal kort: de kern is hetzelfde (turn-based strategy met leuk verhaal), de uitwerking van gameplay en de dynamiek van gevechten heel anders.

 • De personages maken de game ook IMO veel beter en toffer dan Advance Wars.

 • Fire Emblem!
  Ik heb alleen geen 3DS :s

 • Kokend heet! Ik heb echt zin in die game.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren