1. Toppers van 2013: Dead Space 3

Toppers van 2013: Dead Space 3

Dead Space 3 is één van de games die we in januari bespreken in de ‘Toppers van 2013’. We vertellen je onder andere wat voor game het wordt, wat het spel zo goed maakt en waar de gevaren voor deze game liggen. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan de pagina.

Wat is het?

De derde Dead Space-game! De horror, de onbeschrijfelijke survivalhorror met behoorlijk wat actie speelt zich deze keer af op de ijsplaneet Tau Volantis. Toevallig ook de plek waar de monsterlijke Necromorph hun oorsprong hebben gevonden. De oude kolonisten van deze planeet zijn al een tijdje dood, waardoor je vijanden deze keer ietsje gemummificeerder ogen. Ze zijn echter gevaarlijker dan ooit. Isaac Clarke belandt op deze nare plek samen met zijn compagnon Ellie. De twee raken elkaar al snel kwijt waardoor Isaac genoodzaakt wordt samen te werken met John Carver, een sergeant die Isaac’s haat voor de Necromorph gelukkig deelt.

Dankzij de aanwezigheid van Carver wordt er een coöp-modus in dit derde deel geïntroduceerd. Het hoofdverhaal is hierin met twee spelers tegelijk te spelen. De tweede speler die Carver onder de knoppen neemt kan tijdens checkpoints in het verhaal inspringen en hij of zij kan de game net zo makkelijk weer verlaten als het allemaal even te spannend wordt. Het is dus ook gewoon mogelijk om net zoals de vorige twee delen het hele verhaal alleen te spelen. Als er echter een tweede speler meedoet krijg je iets andere filmpjes te zien en hebben Isaac en John hier een daar een gesprekje tussen het overleven en knallen door.

Wie maakt het?

Dezelfde ontwikkelaar die ook verantwoordelijk was voor de eerdere Dead Space-games, Visceral Games. Deze ontwikkelaar was onder andere ook verantwoordelijk voor Dante’s Inferno. Visceral staat bekend om de groteske en walgelijke monsters die ze voor hun games creëren. Zo werden slachtoffers van auto-ongelukken bestudeerd voor het ontwerpen van de Necromorph.Wat hebben we gezien?

Visceral Games was zo vriendelijk om onlangs zelf zeventien minuten aan gameplay van Dead Space 3 vrij te geven (zie de bovenstaande video). In deze video zien we Isaac alleen te werk gaan in het begin van de game. Zijn werk als technicus is hij gelukkig nog niet verleerd, want hij krijgt hierin de taak om een deel van een ruimteschip te repareren. Daarnaast hebben we Dead Space 3 dit jaar tijdens twee verschillende beurzen kunnen spelen. Beide keren ging het om een singleplayerdemo. De coöp kunnen we waarschijnlijk pas in februari testen, wanneer de game uitkomt.

Wat vinden we er van?

We hebben om heel eerlijk te zijn wel wat twijfels over Dead Space 3. De game speelt prima en ziet er mooi uit, maar door de nadruk zoveel op de actie en coöp te leggen gaat wat Dead Space zo uniek maakt wel een beetje verloren. De video met daarin zeventien minuten aan spannende singleplayergameplay die door Visceral is vrijgegeven doet misschien wel denken aan de eerdere games, we hebben echter ook vernomen dat Isaac en John het op moeten nemen tegen menselijke vijanden in plaats van ondode. Een zorgwekkende ontwikkeling.

Wat zijn de gevaren?

Het gevaar dat loert bij Dead Space 3 ligt behoorlijk voor de hand. Hoe ‘’eng’’ wordt deze game nog als je hem samen speelt? Een vriend of vriendin die via je headset de hele tijd lollige opmerkingen maakt komt de spanning natuurlijk niet echt ten goede. Daarnaast hebben we onze twijfels over de actievolle kant die de game op gaat. Schuilen achter muurtjes, universele ammunitie en gigantische eindbazen lijken er allemaal naar te hinten dat de beklemmende sfeer uit de voorgaande delen een beetje achterwege gelaten wordt.

[poll 91][p] [p] Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Ik vind 'm hot, en ik hoop dat dat terecht is… Vind het wel spannend hoe deze game in de winkel komt te liggen!

 • Ik stem hot, maar jeb wel mijn grote twijfels bij deze game.

 • Ook grote twijfels, dus stem voorlopig niet.

 • Not. Als ze de fans nog willen overtuigen hebben ze of compleet de verkeerde stukken van de game laten zien, of het gaat echt falen.

 • Yup.  De Dead Space van het eerste deel is er niet meer. En de uitspraken van EA stemmen me niet vrolijk.

 • Hot, ik denk dat het eng-gehalte wel goed wordt.

 • Ik ben juist bang dat dat minder wordt en het meer een explosies en bombastisch gebeuren gaat worden. Stem wel Hot! want dat kan ook leuk worden. Vooral Co-Op ben ik benieuwd naar.

 • Ik heb alle vertrouwen in Visceral Games, ze hadden ook deel 1 en 2 gemaakt.
  En Co-Op vind ik ook een hele grote pluspunt voor Dead Space 3.

 • Word rete minder. Maar omdat het toch DS blijft is het hot! =)

 • Hot.

 • Ik vindt hem goed uitzien en is ook weer lekker creepy spannend ik ben best benieuwd wat dat ding was met die bijlen een mens of een ondode ik denkt wel dat ik hem zal halen maar meteen niet eerst meer over willen zien zeker een hot!

 • NOT ,gewoon omdat het afdwaalt van de eerste 2 dead spaces. had het dan een andere naam gegeven ofzo…..

 • Hot. Even een vraag maar Kingdo; Under Fire II gaat ook een topper worden dus zouden jullie die er ook nog bij willen zetten?

 • Hot, ik heb traditioneel deel 1 en deel 2 over het algemeen samen met een vriend thuis gespeeld. Om en om wisselend met de controller. Dat we deze game nu co-op kunnen doen met 2 verschillende characters vind ik echt geniaal.

 • Not, heb nooit iets gehad met deze serie.

 • Hot, al ben je natuurlijk nooit zeker wat het uiteindelijk zal gaan worden.

 • Hot, al is het geen game die ik ga spelen.

 • Hot!

 • Hot! Dead Space is altijd goed geweest en hoewel ze een riskante weg opgaan met de serie, denk ik dat ze het weer eens gaan kunnen flikken. Volste vertrouwen in het kunnen van Visceral Games, deze staat al in de pre-order!

 • Not. Dient er meer gezegd te worden?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren