1. Toppers van 2013: Tomb Raider

Toppers van 2013: Tomb Raider

Tomb Raider is één van de games die we deze maand bespreken in de rubriek ‘Toppers van 2013’. Hier blikken we vooruit op de games die de potentie hebben om echt goed te worden. We vertellen jullie met wat voor game we te maken hebben, wat het zo goed maakt, maar ook wat de gevaren zijn. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan deze pagina!

Wat is het?

Tomb Raider is de nieuwe reboot van de legendarische serie rondom culticoon Lara Croft. In deze heruitvinding van de serie gaan we terug naar de roots van Lara Croft en zien we hoe ze de dappere heldin wordt die we uit eerdere games kennen. De game speelt zich af op een mysterieus eiland nabij de kust van Japan, waar Lara en haar collega’s stranden. Hier zal Lara moeten zien te overleven. De transformatie van fragiele, bange jonge vrouw naar doorgewinterde survivor staat daarbij centraal in het verhaal.

Qua gameplay leunt Tomb Raider in de basis op de drie belangrijke pijlers waar het altijd al op geleund heeft: platformen, vechten en puzzelen. Nieuw zijn de RPG-elementen. Lara kan ervaringspunten verdienen en daarmee nieuwe vaardigheden vrijspelen. Daarnaast ligt er door de hele wereld salvage verspreid waarmee Lara haar wapens en uitrusting kan upgraden. Dat komt goed van pas tijdens de vele gevechten met verscheidene vijanden die Lara tegenkomt. Het traditionele gevechtsysteem (met de auto-aim) zoals we dat uit de serie kennen is overboord gegooid en heeft plaats gemaakt voor een modern Third-Person-Shooter-jasje.

Wie maakt het?

Aan het roer staat wederom Crystal Dynamics; de ontwikkelaar die zich al vier delen lang met de Tomb Raider-serie bezighoudt. Zij waren verantwoordelijk voor de revival van de serie nadat deze door een aantal matige delen in het slop was geraakt. Gelukkig gaat het dankzij Crystal Dynamics weer stukken beter met Lara. De weg omhoog is de afgelopen paar games - die vrij goed zijn ontvangen door pers en publiek - gevonden.

Wat hebben we gezien?

Het afgelopen jaar hebben we meerdere presentaties en speelsessies bijgewoond. Onlangs mocht Rob zelfs de eerste paar uur van de game verkennen en daarover was hij erg enthousiast. Ook zijn er verscheidene nieuwe trailers verschenen en misschien wel het belangrijkste: eind vorig jaar werd aangekondigd dat de game zelfs een multiplayermodus bevat. Hier hebben we echter nog niets van gezien.

Wat vinden we er van?

Met elke trailer en speelsessie worden we weer een beetje enthousiaster. De keuze voor een jonge en nog onvolleerde Lara lijkt goed uit te pakken. Lara kreunt, steunt, bibbert en beeft zich een weg door de eerste paar uur van de game heen en dat zorgt er voor dat je al snel met haar gaat meeleven. Het zorgt voor een game die ergens compleet anders is dan zijn voorgangers, maar toch die authentieke Tomb Raider-sfeer ademt. We zijn in ieder geval unaniem erg enthousiast.

Wat zijn de gevaren?

Overleven staat hoog in het vaandel, maar tijdens onze speelsessie werd wel duidelijk dat sommige gameplayelementen wat versimpeld zijn om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. Lara kan bijvoorbeeld haar instinct gebruiken om bruikbare voorwerpen in de omgevingen te laten oplichten. Er zit echter geen limiet aan deze vaardigheid, waardoor de echte uitdaging misschien wat snel verloren gaat.[poll 95][p]Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Rob

Reacties

 • Hot, ik hoop alleen dat Tomb Raider een goeie multiplayer heeft en geen overbodige die niemand gebruikt.

 • Niet te veel op hopen, ze hebben de MP gewoon als een extra er in verwerkt.

 • Wat vind jij van Lara Croft?
  Hot!

 • Je was me voor.

 • hehe…indeed :)

 • En dan vooral omdat ze de proporties van haar lichaam gewoon 'normaal' hebben gehouden. Dan heb ik gelijk al veel meer respect voor een character (Jade van BG&E bijv.), dan die andere digitale geilmakertjes (mocht je dat er van worden ;P)

 • Hot ookal had een multiplayer van mij niet gehoeven denk niet dat ik die speel.

 • Hot! Kijk erg uit naar deze game, ben benieuwd wat het uiteindelijk zal worden :)

 • Alleen al voor die rape-scene dus ja. HOT

 • Ben je ziek in je hoofd ofzo? Rand debiel…

 • Haha!

 • Deze komt er zeker!

 • Hot!

 • Hot, ik verwacht dat deze game echt tof wordt

 • Hot!

 • Leuke video :)
  Hot trouwens, game spreekt me wel aan. Het meer verhalende aspect van het spel is voor mij een pluspunt, dat maakt een spel meteen veel interessanter om te spelen.

 • Hot, geen twijfel mogelijk.

 • Dit is een absolute must-have! Hot dus.

 • ik wacht deze game nog ff af en zie wel als de game een paar weken op de markt is of het wat is

 • Ik denk dat de singleplayer geweldig word maar de multiplayer was echt niet nodig geweest

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren