1. Toppers van 2013: 0x10c

Toppers van 2013: 0x10c

0x10c is één van de games die we in januari bespreken in de ‘Toppers van 2013’. We vertellen je onder andere wat voor game het wordt, wat het spel zo goed maakt en waar de gevaren voor deze game liggen. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan deze pagina!

Wat is het?

De nieuwe game van Mojangs Markus ‘’Notch’’ Persson. 0x10c is een sciencefictiongame waarin je met je eigen ruimteschip het universum verkent. Daar komen ook gevechten met andere schepen, ruimtemijnen leeghalen en het onderhouden van je schip bij kijken Daarnaast loop je ook rond in je schip en neem je het op tegen andere spelers in vuurgevechten. 0x10c spreek je volgens Notch overigens uit als ‘’ten to the see’’.

Bijzonder aan 0x10c is het feit dat de schipcomputer helemaal te programmeren is. Wie een beetje handig is kan daardoor de boordcomputer een heleboel functies automatisch uit laten voeren. Het is ook mogelijk om games te spelen op deze computer die qua mogelijkheden betreft ongeveer overeen komt met een PC uit de jaren tachtig.

Wie maakt het?

Markus Persson, beter bekend als Notch. Deze Zweedse hoedendrager was ook verantwoordelijk Minecraft. Eind 2011 droeg Notch die verantwoordelijk over aan Jens Bergsten zodat hij zijn aandacht kon richten op 0x10c.

Wat hebben we gezien

We hebben de game nog niet zelf kunnen spelen, maar Notch is zo vriendelijk geweest om enkele keren beelden van de vroege versie van de game online te zetten. De grafische stijl gaat waarschijnlijk nog veranderd worden en veel functies ontbreken nog, maar het geeft je wel een kleine hint van wat er komen gaat.

Wat vinden we er van?

0x10c klinkt zonder twijfel interessant, maar de game zal waarschijnlijk niet hetzelfde grote publiek als Minecraft aanspreken. Daar zitten we gelukkig niet mee en Notch waarschijnlijk ook niet. Dit wordt echt een game voor wie uren wil steken in het verkennen van het universum en het aanpassen van je schip. Het programmeren van de boordcomputer zal ongetwijfeld voor creatieve toepassingen zorgen. We kunnen niet wachten om te zien wat voor creatiefs knappe koppen allemaal zullen maken.

Wat zijn de gevaren?

Hoe vaardig moet je zijn in programmeren om van 0x10c iets te kunnen maken? Het klinkt vrij ontoegankelijk en dat terwijl de vorige game van Notch enorm veel mensen aansprak, jong en oud. Ook over de stijl kun je je zorgen maken. De eerste beelden doen wel heel erg aan Minecraft denken terwijl de games niet echt hetzelfde zijn. De huidige stijl is niet definitief, maar een grafische krachtpatser wordt 0x10c in ieder geval niet.

[poll 105] [p] Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Ik ben wel into de space games. Ben erg benieuwd!

 • Ik ben niet helemaal zeker hiervan maar het feit dat Notch hiermee bezig is stelt me wel grotendeels gerust.

 • Erg tof. ComputerCraft maakt Minecraft ook stukken leuker dus ik zie dit wel zitten.  EDIT:
  Daarnaast ben ik zelf een programmeur dus dat maakt het voor mij wat minder imposant.

 • Nee

 • Ik vind het niets, spreekt me niet aan.

 • Het programmeer gedeelte schijnt behoorlijk vereenvoudigd te worden. Voor mensen die wel eens met Flash hebben gewerkt kennen de tool wel waarmee je actionscript makkelijker kan maken. Dit zou ook in deze game zitten.

 • Is dat toevallig Flex?

 • Bij Minecraft kon je tenminste je eigen wereld 'creëren', hier niet. Het lijkt mij eerder een soort van interactief hulpmodel voor programmeren. En als je het uitspreekt als 'ten to the see', waarom staat er dan een nul in?!

 • Heeft te maken met de manier waarop hexadecimale worden opgeschreven. (Vooral relevant bij het aanspreken van geheugen bij bepaalde programmeertalen)

 • Not

 • ok,ze maakte minecraft…
  Maar dat wilt niet zeggen dat dit ook zo een topper zal worden, dus NOT.

 • The Last of Us  Ok, ze maakte Uncharted
  Maar dat wilt niet zeggen dat dit ook zo een topper zal worden, dus NOT.

 • The Last of Us ziet er niet bagger uit.

 • "Nul keer tien see" vind ik eigenlijk ook wel grappig klinken.

 • Ik vraag me echt af waarop dit artikel gebaseerd is. Er is zowat niks vrijgegeven van 0x10c, enkel een testvideo en een hele korte lijst met info. Hoe kan het dan al een van de toppers van 2013 zijn??  Als we gaan voorspellen of games toppers worden aan de hand van het concept en verder niks weet ik er nog flink wat op te noemen.

 • Was vorig jaar ook al. Oké, de redactie denkt dat dit een potentiele topper is. Ik vind het ook allemaal een beetje (erg) voorbarig..

 • Om dat het een game van de grote (HA!) Notch is natuurlijk.

 • I don't give a crap. Al was het van Rockstar. Sure, je verwacht dat het een goede game word, maar als er nog niet eens bekent is hoeveel armen of benen een embryo heeft, ga je de ouders niet alvast feliciteren met de geboorte…

 • Maar natuurlijk, als ik wist dat mijn kind geen 4 armen heeft dan zou ik ook niet blij zijn.

 • Nope..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren