1. Virtue's Last Reward - de recensie die een quiz is

Virtue's Last Reward - de recensie die een quiz is

Hooggeachte lezer,

Welkom bij de Virtue’s Last Reward-quiz. In deze tekst word je na elke alinea met een dilemma bestookt. Geef je het goede antwoord, dan mag je deze tekst verlaten. Geef je het goede antwoord, dan mag je doorlezen. Wat is dan de keuze, zeg je, als elk antwoord goed is? Dat mag je zelf uitvogelen! Misschien moet je maar gewoon kiezen welke je het beste goede antwoord vindt. Al kan dat betekenen dat je nooit het einde van de tekst haalt… NYA-NYA-NYA-NYA!

Dilemma 1:

A: Dit is een reflectie op de beste game van 2012

B: Dit is een recensie van de beste game van 2012

Kies maar.

Niet te lang twijfelen.

Kom op, kiezen!

Uitstekend. Bedankt voor je deelname. Tijd voor het antwoord.

Als je voor B gekozen hebt: klik hier voor een uitstekende memberrecensie van Virtue’s Last Reward (VLR). Bedankt voor je deelname en tot ziens! Wie A heeft gekozen, mag verder lezen.

Net als zijn voorganger Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors (999) is VLR niet door ons gerecenseerd. Bij 999 was de afwezigheid van een recensie nog te verklaren: de game is nooit officieel in Europa verschenen. Doodzonde, omdat het zondermeer één van de beste games ooit voor de Nintendo DS is. In een aflevering van Uitgespeeld heb ik de game destijds wel onder de aandacht gebracht, maar verder is het niet gekomen. Voor het ontbreken van de Virtue’s Last Reward-recensie hebben we geen goede reden, behalve dat de game nooit op de redactie is binnengekomen. Drukte, feestdagen en andere najaarsexcuusjes zijn de andere zaken waarop we ons kunnen beroepen om te verklaren waarom we de game in 2012 niet gerecenseerd hebben.

Dilemma 2:

A: VLR is anders

B: 999 is beter

De B-kiezers mogen ophoep… uhm… kunnen hun gerief halen bij deze prachtige memberrecensie. Heb je A gekozen, laat je dan niet afschrikken door die (inmiddels hopelijk weggejaagde) B-stemmers en ga gerust door met lezen.

De overeenkomsten tussen 999 en VLR zijn duidelijk: in beide games is het hoofdpersonage samen met acht vreemden opgesloten in een mysterieus complex. In beide games is het de bedoeling dat je ontsnapt door genoeg, maar niet teveel te vertrouwen op je ‘medegevangenen’. In beide games worden sterk geschreven dialogen afgewisseld met kamers waarin stevig gepuzzeld moet worden. Toch is VLR heel anders. Waar 999 je constant in een staat van verwarring hield doordat je nauwelijks zicht had op welk van de zes eindes je afstevende, zorgt een handige flowchart er in VLR voor dat je voortdurend tussen de diverse verhaallijnen kunt wisselen. Dat overzicht is ook wel nodig, want het behalen van het echte einde – jazeker, net als 999 moet je VLR meerdere keren uitspelen om het ware einde te halen – duurt enorm lang. Veel langer zelfs dan in 999. In totaal herbergt het dertig (!) uur durende verhaal meer dan twintig eindes, waarvan er negen belangrijk zijn voor het uitspelen van de hoofdverhaallijn. De flowchart voorkomt veel backtracken, maar doordat deze vanaf het begin in zijn geheel beschikbaar is (en dus niet gaandeweg vrijgespeeld wordt), verklapt het helaas wel een deel van het verrassende verhaalverloop. Daardoor is de spanningsboog vaak net wat minder strak gespannen dan in 999.

Dilemma 3:

V: VLR smaakt naar meer

V: VLR is meer van hetzelfde

Klik hier als je V hebt gekozen. Klik hier als je V hebt gekozen.

Wat zeg je? De link hierboven werkt niet? Zou het iets betekenen? Moet je misschien doorlezen, ongeacht of je V of V gekozen hebt?

Er is niet veel wezenlijk anders in VLR. Een deel van de geluidjes is zelfs letterlijk overgenomen uit 999. Ook maken de meeste personages uit 999 via achtergrondverhalen hun opwachting in VLR, waardoor de plot voor mensen die 999 gespeeld hebben een stukje diepgaander is. De Nonary Game, het duivelse spel waartoe de personages in 999 en VLR gedwongen worden, is wel veranderd. In VLR’s Nonary Game – Ambidex Edition staat het aloude prisoner’s dilemma centraal en zijn de plotwendingen afhankelijk van de keuzes die je maakt tijdens deze dilemma’s. Wie al bekend is met dit staaltje speltheorie, zal merken dat het verhaalverloop iets voorspelbaarder is dan in 999. Daarin was de Nonary Game gebaseerd op de alleen bij wiskundeknobbels bekende ‘digital root’ en riep het zodoende vaker vraagtekens op. Tegelijkertijd wordt het prisoner’s dilemma op sublieme wijze in de plot van VLR verwerkt, waardoor je pas na een uur of tien spelen langzaam in begint te zien hoe geniaal de Nonary Game – Ambidex Edition is.

Dilemma 4:

A: Zero Escape is here to stay

B: Prisoner’s dilemma?! PLEH! Ik bedoel, HELP!

B-kiezers raden het al: doei!

Met VLR bewijst ontwikkelaar Aksys Games dat 999 geen eendagsvlieg was. Hoewel de flowchart ervoor zorgt dat het verhaal iets minder spannend is dan in 999, blijft VLR verhaalvertelling van de bovenste plank. Het is smullen geblazen van de uitstekend geschreven dialogen en mooi ingekapselde filosofische thema’s, gecombineerd met puzzels die wat uitgebreider en diepgaander zijn dan in 999. Voor liefhebbers van goed geschreven interactieve romans als 999 en VLR is het daarom goed om te weten dat er een vervolg is aangekondigd. We kunnen ons er dus alvast op verheugen dat er nog een Nonary Game aan zit te komen. Wanneer? Ga nou eerst maar 999 en VLR spelen, dan praten we daarna wel verder!

Dilemma 5:

A: V staat voor vertrouwen

B: V staat voor verraad

Wie koos er bij dilemma 5 voor B? Bedankt voor je deelname.

Conclusie en beoordeling

Als je ook de laatste keer voor A hebt gekozen, heb ik je vertrouwen kennelijk verdiend. Dan hoef ik je er dus niet meer van te overtuigen dat Virtue’s Last Reward 2013's beste game van 2012 is. Bedankt, je mag de tekst nu verlaten. Je hebt het verdiend.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Uitstekend geschreven verhaal
 • Uitdagende puzzels
 • Lange speelduur
 • Flowchart voorkomt overbodig backtracken
 • Minpunten
 • Flowchart verklapt iets te veel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik Werd al weggestuurd bij Dilemma A… :(

 • Ik ook laten we een ijsje gaan halen :D

 • Werd tijd dat er een recensie verscheen voor de beste handheld game van 2012.

 • Beste handheld game? Eeh.. niet voor mij.
  Nog nooit van deze titel gehoord tot nu toe lol.
  Maar als deze inderdaad zo goed is is dit goed nieuws voor de Vita!

 • ?? dit is toch echt een spel voor de 3DS…

 • Omdat je er nog nooit van gehoord hebt wil niet zeggen dat je er ook over kunt oordelen.  Het is één van de beste (zo niet beste) 3DS/Vita release van 2012.

 • Oh ja, kan wel.
  Het ziet er zeker niet interessant genoeg uit voor mij.. Misschien is dat de reden waarom ik er niet eerder van gehoord heb.

 • Mijn GotY. Ik raad deze titel aan iedereen aan die open staat voor een "ander soort" game.

 • Er mist een antwoord bij dilemma 5.  Remember, remember the fifth of november ;)

 • V staat voor Vendetta

 • Jij snapt hem :)

 • Aparte recensie, maar wel leuk om te lezen.
  Of het echt de game uitlegt weet ik niet maar ja, dan moeten mensen het maar gaan spelen, want de game verdient dat zeker!

 • Erg toffe recentie. Maar wel ontzettend laat weer.
  Kom op IG, de recensies van games komen de laatste tijd vrij laat. Het zou prettiger zijn als je ze kan lezen voor de release of vlak erna zodat je dat kan meenemen in je besslising of je de game wel of niet moet kopen.
  Dat wordt, als recensies maanden na release pas komen, een beetje moelijk.

 • Jammer van jullie moeite. Ik mag 90% van de recensie niet lezen. :( Toen ga ik het doen, maar dan stiekem.

 • apart, wel cool gedaan..
  en ook erg netjes btw..  Keep up the good work..

 • Fantastische game en een fantastische reflectie :)

 • _O_ Awesome game is awesome

 • Virtue's Last Reward! Erg tof artikel, nu krijgt de game toch nog de aandacht die hij dubbel en dwars verdiend.En het artikel is natuurlijk extra tof door de link naar mijn memberrecensie :)

 • Geniale recensie!

 • Geniale recensie!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren