1. Toppers van 2013: Crysis 3

Toppers van 2013: Crysis 3

Crysis 3 is één van de games die we deze maand bespreken in de rubriek ‘Toppers van 2013’. Hier blikken we vooruit op de games die de potentie hebben om echt goed te worden. We vertellen jullie met wat voor game we te maken hebben, wat het zo goed maakt, maar ook wat de gevaren zijn. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan deze pagina!

Wat is het?

Hoor je ‘Crysis’, dan denk je ‘schoonheid’ en ‘vrijheid’. Deel één en twee tonen elk een visuele pracht en praal die bij hun respectievelijke releases geen gelijke had. Dat de allereerste Crysis PC’s in angstzweet deed baden op het moment dat alle toeters en bellen werden aangezet, is daargelaten. De spellen bieden een wondermooie omgeving om naar hartenlust in te experimenteren op het gebied van eenmansoorlogsvoering. Een gigantische open jungle is het eerste strijdtoneel, de betonnen rimboe van New York het tweede en in deel drie is de met groen overwoekerde Big Apple het gevechtsterrein. Hoofdpersoon Prophet bezoekt opnieuw deze stad, maar nu met totaal andere redenen.

De beste man in het meest geavanceerde pak ter wereld houdt zich bezig met het opruimen van de buitenaardse Ceph en het aanpakken van de CELL-organisatie. Die eerste partij omdat, tja, moordlustige ET’s nu eenmaal niet op aarde horen te zijn en de tweede groep omdat zij boete moeten doen voor hun daden. Prophet heeft voor het bereiken van zijn doelen het fantastische nanosuit tot zijn beschikking, dat hem de mogelijkheid geeft sterker, sneller en onzichtbaar te worden. Daarbij kan hij uit de voeten met het wapentuig van mens en Ceph, met als hoogtepunt een futuristische boog, waarmee hij zelfs in onzichtbare staat kan blijven vuren.Wie maakt het?

Crysis 3 wordt gemaakt door Crytek, het bedrijf achter Cry-games Far Cry, Crysis en Crysis 2. Al deze spellen draaien op de krachtige engines die het bedrijf zelf maakt. Deze software is immer gericht op het verzorgen van de allermooiste plaatjes, waardoor de ontwikkelaar altijd op elk klein detail let in het vormgeven van haar eigen games. Aanvankelijk maakte Crytek alleen games voor de PC, omdat consoles niet sterk genoeg waren voor hun spellen. Met Crysis 2 werd echter de overstap naar console-gaming gemaakt. Crytek Frankfurt en UK werken aan deze derde Crysis-game, evenals aan Kinect-game Ryse en Homefront 2.

Wat hebben we gezien?

Helaas hebben we de game alleen gezien en niet gespeeld. Dat is jammer, omdat de getoonde gamestukken ontzettend uitnodigend is: prachtige plaatjes van een vernield en overwoekerd New York, vette actie van hoe Prophet met ruig wapentuig afrekent met Ceph en CELL, en demonstraties van de mogelijkheden van de nieuwste CryEngine. Elke polygoon is indrukwekkend en elke nanoseconde dat we zien in plaats van spelen, is er één te veel.

Wat vinden we er van?

Naar Crysis 3 wordt met brandende interesse uitgekeken. Crysis is een shooter die het beste van een aantal werelden succesvol combineert. Spelers zijn vrij om als Predators, Rambo’s of Terminators de rol van Prophet te vervullen. Met vijanden kan naar hartenlust gedold en gespeeld worden, waarna ze met gaaf geschut aan gruzelementen worden geschoten. Dergelijke ervaringen zijn en blijven magisch.

Wat zijn de gevaren?

Bij Crysis hangen eigenlijk altijd dezelfde prangende vragen in de lucht: is het meer dan mooie plaatjes, hoeveel vrijheid krijg je uiteindelijk en, sinds Crysis 2, is de PC-versie wel écht een PC-versie? De eerste twee delen hebben op die vragen keiharde bevestigingen gegeven, op uitzondering van de PC-versie van Crysis 2 dus, waardoor er aardig wat hoop op deel drie gevestigd is. De tijd zal het in ieder geval leren.

[poll 106][p] [p]Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Jules Schlicher (Eind)redacteur InsideGamer. Speelt graag alles, maar komt aan veel te weinig toe, en gaat dus maar door aan Fable en The Witcher 3. En vooral Xbox-games. Limburgse zaligheid sinds 1991.

Reacties

 • Grafisch wordt dit naar mij idee samen met Uncharted-reeks 1 van de mooiste spellen voor de PS3.

 • Hot natuurlijk! Hopelijk gaat deze game miljoenen verkopen en ziet Crytek af van 'Free to Play'.  *Wishful Thinking*

 • Ben benieuwd hoe het zal gaan worden! :)

 • Multiplayer heb ik al gedaan en is erg gaaf! Singleplayer wordt ook geweldig. Heb erg genoten van deel 1 en speel Crysis 2 nog steeds op z'n tijd. Dat pak geef je zo'n gevoel van macht terwijl je nog steeds kwetsbaar bent als je de verkeerde armor mode activeert. Helemaal mijn game dit ^^

 • Heb deel 2 laatst nog gedownload en ben er net aan begonnen. Het ziet er echt prachtig uit.

 • Hottie!

 • Hot dit kan gewoon niet anders dan een topgame worden

 • Hot dit kan gewoon niet anders dan een topgame worden

 • Benieuwd naar de multiplayer. Hunter mode zag er tof uit.

 • Mooi geschreven Jules! Dit belooft ook een toppertje te worden!

 • Zeker hot.

 • Deze sla ik over. Niet mijn ding.

 • Grafisch ziet het er waanzinnig uit, hot!

 • Ik ga voor not, vind de serie een beetje overgewaardeerd. Wordt sowieso een leuk spel, maar ik denk zoals deel 2 geen topper.

 • Tsja hou het op hot, maar ben toch bang dat de game het weer net niet gaat worden.

 • Hot hot hot ik kan niet wachten !

 • Not, ik heb niks met Crysis na deel 2. Crysis was geweldig, daarna werd het allemaal veel te makkelijk.

 • dan zet je het op hard, oen.

 • Not. Na deel 2 vind ik het niks meer.  Hoor je ‘Crysis’, dan denk je ‘schoonheid’ en ‘vrijheid’.
  Ik heb geen vrijheid gezien in Crysis (Deel 1 had het af en toe). Alles is nog lineair en er wordt voorgekauwd waar je welk weggetje kan nemen.

 • Zeker Hot voor mij.,

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren