1. Toppers van 2013: Amnesia: A Machine for Pigs

Toppers van 2013: Amnesia: A Machine for Pigs

Amnesia: A Machine for Pigs is één van de games die we deze maand bespreken in de rubriek ‘Toppers van 2013’. Hier blikken we vooruit op de games die de potentie hebben om echt goed te worden. We vertellen jullie met wat voor game we te maken hebben, wat het zo goed maakt, maar ook wat de gevaren zijn. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan deze pagina!

Wat is het?

We hebben hier te maken met een angstaanjagende game. Amnesia: The Dark Descent is één van de engste games en absoluut één van de beste horrorgames van de afgelopen jaren. In tegenstelling tot een game als Dead Space of Resident Evil, zetten Amnesia-games in op onderhuidse angst, in plaats van oppervlakkige goorheid en schrikeffecten. In de speelwereld hangt donkerte dat niet te verbannen is met licht en dat je tot krankzinnigheid drijft; je kunt jezelf niet verweren. Het enige dat je kunt is je uit de voeten maken, verstoppen en hopen dat je monsterlijke achtervolger(s) je met rust laten.

De game volgt Engelsman Oswald Mandus, een rijke industrialist. Na terugkomst van een expeditie wordt hij geplaagd door nachtmerries met beelden van een bizarre machine. Wanneer hij ontwaakt, is dat helse uitvindsel reeds in werking gezet. In zijn queeste om, hoogstwaarschijnlijk, de machine uit te zetten, wordt hij achtervolgd door een wezen dat gruwelijke zwijnenkrijsen uit. Dat leest banaal en verre van eng, maar de makers van Amnesia weten wat werkt in horror, en zij kunnen het eng maken.Wie maakt het?

Waar Frictional Games bij The Dark Descent de ontwikkelaar was, is het bedrijf bij A Machine for Pigs de uitgever. De rol van ontwikkelaar is overgedragen aan thechineseroom, de studio die verantwoordelijk is voor het bijzondere en sfeervolle Dear Esther. Dergelijke namen waarborgen talent en gevoel voor ambiance, het essentiële onderdeel van een Amnesia-game. Dit spel is dus in de goede handen.

Wat hebben we gezien?

Van A Machine for Pigs hebben we reeds twee trailers gezien. Dit is wat mager, vooral omdat de game aanvankelijk al voor Halloween 2012 verkrijgbaar zou zijn. De beschikbare beelden schetsen dan wel een beeld zoals we het graag zien: luguber en duister zoals alleen Amnesia dat kan. We zien smerige kooien, bijzondere bouwsels en horen het ene na het andere naargeestige geluidseffect. De sfeer druipt van het scherm en boezemt de juiste hoeveelheid angst in: net genoeg om een rilling over je rug te veroorzaken die niet afschrikt, maar smaakt naar meer.

Wat vinden we er van?

Amnesia: A Machine for Pigs is een game waar een aantal redactieleden, waaronder ondergetekende, erg naar uitkijkt. Er zijn maar weinig games die een speler zo effectief de stuipen op het lijf jagen als de originele Amnesia. Dat korte avontuur was werkelijk waar adembenemend spannend en van iets dergelijks kunnen we geen genoeg krijgen. Met de mensen achter Dear Esther aan het roer hebben we er ook het volste vertrouwen in dat we minstens zo veel peentjes zullen zweten als bij het origineel.

Wat zijn de gevaren?

Eigenlijk is het gevaar bij A Machine for Pigs dat er nu echt verwachtingen zijn. De eerste Amnesia was met een laag budget gemaakt en sloeg in als een bom, het was een onverwacht schot in de roos. Dear Esther was ook een extreem aangename verrassing. Dat schept hoop op meer en beter voor A Machine for Pigs. Nu het spel ook voor kwaliteitsredenen uitgesteld is, kan het zijn dat het spel voor dezelfde redenen opnieuw uitgesteld wordt, of dat de verwachtte kwaliteit niet wordt gehaald.

[poll 107][p] [p]Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Jules Schlicher (Eind)redacteur InsideGamer. Speelt graag alles, maar komt aan veel te weinig toe, en gaat dus maar door aan Fable en The Witcher 3. En vooral Xbox-games. Limburgse zaligheid sinds 1991.

Reacties

  • Lijkt me een topper te worden, hoop dat hij nog enger is dan de vorige.

  • Hot, horror spellen zijn awesome :P

  • Absoluut een Hot. De vorige game was echt een leuke (juiste benaming?) game.

  • Hot, de eerste Amnesia is een van de beste horrorgames aller tijde. De trailer voor het tweede deel is vet en ik denk dat het weer een hele goede horror game gaat worden.

  • Ik zeg Hot.. Denk alleen niet dat ik hem ga spelen…

  • Ik wil de eerste amnesia nog wel een keer spelen……………maar ik durf niet! :(

  • Hot, eerste deel was lekker eng.

  • het is amnesia, tuurlijk hot!

  • Hot, ga hem denk ik 1 keer spelen en dan in een hoekje zitten…

  • Hoezo? Zo speelt iedereen dit spel, toch? :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren