1. Hamers en Sukkels: Studio maakt Stalin-verheerlijking

Hamers en Sukkels: Studio maakt Stalin-verheerlijking

De Poolse studio Wastelands Interactive doet niet zo flauw als het op massamoord aankomt. Het bedrijf maakt een game over Stalin.

"Joseph Stalin was een van de belangrijkste persoonlijkheden van de twintigste eeuw." Ok, tot zover nog geen bezwaar. "Zijn impact op de moderne geschiedenis en de overwinning op Nazi Duitsland valt niet te ontkennen." Vooruit, heb nog even geduld.

"Wastelands Interactive werkt aan een nieuwe game (...) die spelers de unieke kans geeft om een nog grotere leider dan Stalin te worden." Euhm...."Deze turn-based strategiegame laat spelers de Sovjet Unie leiden om alle vijanden van het communisme, van arbeiders en van boeren te vernietigen." Sorry, wat?

Wat een vriendelijke man was het toch, he?

Met die kleurrijke beschrijving (of moeten we zeggen: gekleurde) houden de details ook op. Binnenkort wordt de officiële naam bekendgemaakt en krijgen we meer informatie. Iets zegt ons dat het spel nog met de nodige controverse te maken gaat krijgen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • For mother Russia!

 • lol I want the Hitler skin!

 • ….zeer foute man was dat,..die Stalin,..liet vrienden en familie vermoorden of naar kampen sturen (wat feitelijk hetzelfde was)..
  Niet iemand om "tegen" te zijn,..hoewel zelfs voor hem zijn niet hielp om vermoord te worden..
  behoorlijk paranoide inslag..  nou,..leuk dat er een spel komt,..gaan de Duitsers ook binnenkort zo'n spel maken over Hitler?.. (dit was dus sarcastisch bedoelt hè..)

 • Ik zie hier allemaal negatieve reacties voorbij komen, waaronder jij, maar diegenen en InsideGamer zelf slaan de plank echt helemaal mis hier!  Dit is overduidelijk sarcastisch bedoeld van Wastelands Interactive en de reden waarom: het is een POOLSE studio! Als er ergens ter wereld mensen zijn die een bloedhekel hebben aan de Sovjets, dan zijn het de Polen wel, geloof me.  Iets beter nadenken IG, voordat je zo'n bericht schrijft :P  Als het nou een Russische studio was geweest die dit spel maakte had ik het wel begrepen, maar ik geloof niet dat een Poolse studio Stalin serieus gaat verheerlijken.

 • Stalin verheerlijking ?
  mmm hij werd vroeger al genoeg verheerlijkt onder de russen

 • meer wat voor Movember,..met zo'n snor

 • Ik vind niet dat een leider als Hitler en Stalin als 'goede' mensen beschouwd moeten worden. Maar aan de zinnen die in dit artikel beschreven worden vind ik niks mis mee. Ik zie ook nergens staan dat Stalin als 'goed' wordt omschreven. Alleen dat je groter kan worden dan Stalin en 'groter worden dan' is nogal een ruim begrip.  En bij deze zin: "Deze turn-based strategiegame laat spelers de Sovjet Unie leiden om alle vijanden van het communisme, van arbeiders en van boeren te vernietigen." vind ik ook niks mis. Hoeveel spellen hebben we wel niet gehad waarbij je als kapitalistische grootmacht alle communisten moet uitschakelen? Het werd tijd dat er een spel zou komen waarbij je als communistische grootmacht de kapitalisten moet uitschakelen.

 • Ik geloof dat Stalin meer doden op zijn geweten heeft dan Hitler. Gezellige man, perfect om een game over te maken.

 • volgens mij zelfs meer dan het aantal doden van beide wereldoorlogen..

 • Kan best, het is al zo lang geleden. Een game dat je als Duitsers speelt tegen de amerikanen wat Rob en Kevin laatst zeiden lijk me ook erg vet. Gewoon omdat het kan.

 • Zoals aan alle verhalen zijn er meerdere kanten.  In onze ogen is het verschrikkelijke dictator, toch is 60% van de Russen van mening dat hij meer kwaad dan goed heeft gedaan. stalin heeft 70% van Europa bevrijd, heeft als eerste Berlijn ingenomen. Er zijn 16 miljoen Russen gestorven in de strijd tegen Hitler. Zonder Stalin die met zijn legers aan het oostfront vocht was het de Amerikanen nooit gelukt west europa te bevrijden.  Ja, hij had nare trekken en was paranoïde, toch hebben wij veel aan hem te danken.

 • nare trekken is wel een hele milde omschrijving voor het over de kling jagen van 9 tot 20 miljoen van je eigen bevolking.

 • dat we veel aan hem te danken hebben betekent niet dat hij een goed iemand is, waren de geallieerden er niet geweest dan zouden we hier nu allemaal Russisch praten. en onder Russisch bewind leven.

 • Ik denk eerder Duits. En in een federaal en fascistisch Europa.

 • Nee Russisch of Duits, geen idee wie er gewonnen zou hebben, maar ik denk de Russen.  Hoewel we onder Frans bewind ook niet opeens Frans hoefde te praten? Wel veel woorden van overgenomen iig.

 • De Russen hadden geen kans gehad als de Amerikanen niet hun aandacht op europa gevestigd hadden.

 • Als de Amerikanen er niet waren geweest hadden de Russen helemaal niet West-Europa ingenomen. Dat is namelijk nooit de bedoeling van Stalin geweest.  In tegenstelling tot wat veel mensen denken, had Stalin namelijk echt geen agressieve buitenlandse politiek. Het enige wat hij wilde was de Sovjet-Unie beschermen, vandaar dat na de oorlog Oost-Europa onder controle van de Sovjets werd gebracht. Dat was puur en alleen om een buffer tussen Duitsland op te werpen.  Op zich geen vreemd idee natuurlijk, nadat de Duitsers 2x zonder bijster veel moeite door Oost-Europa gelopen zijn en zo Rusland binnen vielen.  De Koude Oorlog laat ook al zien dat de Amerikanen hierin zo veel agressiever waren dan de Russen. Overal op de wereld was er oorlog tussen kapitalisten en communisten en wat gebeurt er? Amerika stuurt zijn hele leger + bommen + chemische wapens (napalm, agent orange) eropaf terwijl Rusland alleen een paar wapens stuurt en achterover leunt met een gezicht van /care ;)

 • ik….eh.. ik denkt dat dit een grap is weet je. net zoals van die Rapture dingen maar dan een nieuwe shooter ofzo en ben je een rus die in opstand komt.anders  there are gonna have a very, very bad day

 • Alsof wij in het westen geen games spelen waarin het Amerikaanse leger wordt verheerlijkt, ondanks het feit dat de Amerikanen een behoorlijk aantal oorlogsmisdrijven plegen. Dus meten we hier niet met twee maten?

 • ps: Dat klopt, zowel oorlogsmisdaden al verheerlijking komen overal voor.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren