1. Collectors Editions zijn stom! - Column

Collectors Editions zijn stom! - Column

De collectors edition van deze column bevat twee extra afbeeldingen, een voetnoot en online pass om te reageren op komende columns.

Pre-order nu!

Ik begrijp er niets van. Massaal klagen we over games: ze zijn te kort, te makkelijk, nog niet helemaal af en meestal ook te duur. Toch zie ik heel vaak dezelfde reacties onder populaire games: ‘’de special edition heb ik al gereserveerd!’’ Waar komt die behoefte toch vandaan?

Ik heb de meerwaarde van zo’n tinnen blik vol extra spullen nooit begrepen en er is nog niemand geweest die mij kan uitleggen waarom zo’n extra grote doos mijn geld precies waard is. Voor de fysieke extra’s hoef ik het niet te doen. Ik ben niet geïnteresseerd in standbeeldjes, action-figures of poppetjes dus blijft de collectors of special edition voor mij maar een vreemd geval. Wat moet ik er mee? Prullen zoals boekjes met artwork vind ik ook vrij overbodig. Artwork speel je al vaak genoeg in een game vrij en ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er zelfs in dat geval al naar kijk. En wat te denken van codes voor exclusieve DLC? Dat zijn, als ik heel eerlijk ben, toch vooral dingen die al bij de gewone versie van een game inbegrepen had moeten zitten?

Echt veel toevoegen doen die speciale edities dus niet, maar het lijkt wel alsof iedere game tegenwoordig een luxe versie krijgt. Een collectors edition van Halo 4 of Black Ops 2 zijn nog te bevatten, maar waarom zouden spellen zoals Prototype 2 en Risen 2 een Collectors Edition nodig hebben? Zijn er echt verzamelaars die smachten naar een mooiere uitgave van een middelmatige game? Ik betwijfel het.

Sowieso zit er een vreemde gedachtegang achter het aanschaffen van een collectors edition. Wat moet je met al die spullen als de game tegenvalt? De kans is bij het kopen van een vervolg misschien minder groot als je het vorige deel je al beviel, maar er kan altijd iets mis gaan in de ontwikkeling van een spel. Je kunt nog de grootste fan van Final Fantasy zijn, als jij het dertiende deel teleurstellend vond heb je wel een aardige miskoop gedaan wanneer je deze uitvoering voor meer dan zeventig euro hebt gekocht. Een collectors edition in huis halen is in dat opzicht een onnodig risico nemen. Games zijn namelijk al duur genoeg.

Het zou daarom stukken logischer zijn om een collectors edition te kopen voor een game die zich voor jou al heeft bewezen. Een speciale uitvoering van games die zich al klassiekers mogen noemen zoals Super Mario World of Metal Gear Solid. Dat zijn games die de tand des tijds hebben doorstaan en nog steeds goed zijn. Het is ook stukken logischer om een speciale editie van een film te kopen als je jezelf een fan acht, je de film al hebt gezien en je er zoveel mogelijk spullen van wil verzamelen.

Uitgevers smullen ongetwijfeld bij de extra hoge marges van collectors editions en als zelfs matig populaire games zo’n uitvoering krijgen zit er veel geld in. Het probleem zijn dus de mensen die al die broodtrommels vol in China geproduceerde standbeeldjes kopen. Wat bezielt jullie in hemelsnaam? Ik kan er met mijn hoofd namelijk niet bij.

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Stom? Denk het niet. Degene die het koopt doet het zelf. Je hebt toch keuze om het te kopen? Daar gaat het om. Keuze. DIt vind ik een zeurartikel.

 • Idd. 'Ik ben niet geïnteresseerd in standbeeldjes, action-figures of poppetjes'
  Anderen dus kennelijk wel.

 • Toevalig dat ik gisteren de Collectors Edition van Skyrim heb besteld.
  Was afgeprijst bij 12game.com voor maar 55 euries (normaal 150)  Ik vind sommige edities wel erg gaaf, maar er zitten ook onnozele edities bij waar je totaal niks gaafs erbij krijgt.  Kan effe niet bedenken welk spel het nou was. Maar een aantal maanden terug had ik een spel gekocht waar je ook echt alleen maar de special edition van kon kopen. Een normale editie bestond niet eens…

 • Ik had 'm inderdaad ook besteld, maar de prijs is al zo'n 3/4 maanden 55 euro ;), ik had er gelijk 2 besteld, een voor in mijn kast, en een gesealed laten, en eventueel met winst doorverkopen; kan ik daar weer andere CE's van kopen.

 • Ik weet niet of die CE ooit echt boeiend zal worden. Was er zelf ook aan het denken om 'm gesealed weg te zetten, maar zo limited is deze waarschijnlijk niet.

 • Ja van mij hoeft de LE ook niet zo of het moet van een game zijn die ik echt graag wil hebben en er zeker van ben dat ik die ook veel speel.

 • Ik koop een Special/Collector's edition meestal voor de extra ingame items die je erbij krijgt :P

 • wil je de andere extra's dan aan mij geven? :P

 • Tuurlijk, geld kan worden overgemaakt op rekening #: *******

 • stuur maar even een PM :P

 • Ik wilde vroeger altijd beslist de special edition hebben maar nu ben er nu wel overheen. Artwork boeken en soundtracks die je toch maar 1x bekijkt/beluistert zijn het imo niet waard. En een extra outfit ingame of iets dergelijks voegt ook weinig toe.

 • Ik ben het met DennisScheer eens dat dit nogal een zeurartikel is. Dat jij minder materialistisch bent ingesteld dan andere mensen is prima maar een beetje begrip tonen mag wel, want anders kom je zelf zo bekrompen over. Zelf zal ik ook nooit een collecters edition kopen daar niet van. Ik besteed liever mijn geld aan andere dingen. Dat mensen liever de kasten vol willen hebben staan met allerlei speeltjes interresseert mij verder niet. Moeten mensen toch zelf weten waar ze hun geld aan uitgeven?

 • Een column bevat over het algemeen een mening van de schrijver, die vervolgens tot discussie moet leiden, omdat hij zelf duidelijk een kant kiest. In dit geval is de opzet dus redelijke geslaagd.

 • Een column bevat over het algemeen een mening van de schrijver, die vervolgens tot discussie moet leiden, omdat hij zelf duidelijk een kant kiest. In dit geval is de opzet dus redelijke geslaagd.

 • Maar de auteur gaat hier wel ver in, hij beledigt de collector.

 • Ook dat is heel gebruikelijk in een column.

 • @aceblaze
  Hij eindigt met IK KAN ER MET MIJN HOOFD NIET BIJ. Kan ik ook over zijn collumn zeggen. Lekker makkelijk zo een zeurartikel schrijven en je niet proberen in te leven in een verzamelaar, want dat zijn mensen nou eenmaal. Dus dat hij het niet begrijpt dat een game of een gameserie zulke fans heeft dat ze alles er van willen verzamelen getuigt van weinig inlevingsvermogen inderdaad. Bij een goede collumn belicht je beide kanten. En ja het hoeft niet maar dan krijg je dus dat mensen ook een kant kiezen en de column helemaal niks vinden dus dan is de column niet geslaagd. Zeker omdat we niet over het onderwerp hebben maar over de column zelf.

 • Mensen kopen het omdat ze dat leuk vinden? Ik zie zelf geen meerwaarde in extra dlc maar koop vaak LEs voor de fysieke extras. Bij de Uncharted 3 Explorer Edition zit een hele vette kist die gemaakt is om Ps3 games in op te bergen. Die staat zeer stijlvol in de kast en is praktisch. Dat soort dingen vind ik tof. Of bij Ni no Kuni; daar zit een heel tof boek bij met spreuken uit de game. Is dus ook nog eens praktisch en voegt wat toe aan de ervaring.  Maar de LEs met enkel een boekje, een soundtrack en een paar dlc codes mogen van mij gestolen geworden. Dat vind ik vooral "luie" LEs.

 • Weer lekker kort door de bocht artikeltje.
  Er zijn meerdere platformen waar Collectors Editions op uitgebracht worden, en jammer dat de schrijver zich alleen beperkt tot de consoles.
  Of zou de nijd komen omdat de schrijver een bepaalde CE nooit te pakken heeft kunnen krijgen. • Wees gerust, je hoeft er niet met je hoofd bij te kunnen ;) Des te minder CE's jij haalt, des te meer er over blijft voor degene die wel graag speciale edities van hun favoriete spellen haalt. De reden dat er zoveel van die LE's, CE's en SE's zijn is zeer waarschijnlijk omdat dat veel mensen wel die edities tof vinden.  Ik ben zoals velen een fan van figurines, artwork kan je niet vaak bij games vrijspelen en DLC is een grijs gebied. Ookal ben ik het deels met je eens dat ze die extra's bij de game hadden kunnen doen, ze kunnen ook een paar maanden wachten en dan vindt iedereen het ok om ervoor te betalen.  Als laatste vind ik een miskoop van 60 euro net zo erg als een van 80. Het voelt voor mij als het verschil tussen met 100 of 120 km/h een muur raken. Het wordt er niet minder pijnlijk op.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren