1. Toppers van 2013: Until Dawn

Toppers van 2013: Until Dawn

Until Dawn is één van de games die we deze maand bespreken in de rubriek ‘Toppers van 2013’. Hier blikken we vooruit op de games die de potentie hebben om echt goed te worden. We vertellen jullie met wat voor game we te maken hebben, wat het zo goed maakt, maar ook wat de gevaren zijn. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan deze pagina!

Wat is het?

Until Dawn is teenhorror-game. Een soort American Pie, alleen vraag je je nu niet af wie de volgende is die uit de kleren gaat, maar wie als eerste het loodje legt. In Until Dawn is de hoofdrol voor acht tieners die moeite hebben hun seksuele gevoelens in bedwang te houden, maar nog meer moeite hebben te overleven. De hormoonbommen vieren vakantie in een blokhut in een bos, waar al snel onverklaarbare dingen gebeuren. Dat begint redelijk onschuldig, met een opengereten eland die op het bospad ligt, maar als een spontane vrijpartij tussen twee van de personages onderbroken wordt doordat het meisje ineens door een raam naar buiten wordt gesleurd, wordt de sfeer grimmiger. ‘Wat’ er precies gaande is, wordt uiteraard nog een beetje onderbelicht gehouden, maar de game lijkt een mix van L.A. Noire, Alan Wake, Heavy Rain en Saw te worden. Onderzoeken, keuzes maken, met een zaklampje omgevingen verkennen en de meest lugubere vallen zien te ontspringen, daar bestaat Until Dawn uit. De game wordt volledig gespeeld met PlayStation Move. De bewegingscontroller is vaak een zaklamp, maar doet ook dienst als jachtgeweer of als hand, als je je vriendinnetje moet uitkleden bijvoorbeeld. Dat is nog eens leuk gebruik van de Move!

Wie maakt het?

Until Dawn wordt ontwikkeld door Supermassive Games. Als nu niet direct een (zak)lampje bij je begint te branden, kunnen we je dat moeilijk kwalijk nemen. Supermassive is namelijk niet zo’n bekende studio als bijvoorbeeld Naughty Dog of Santa Monica. De studio heeft wat Move-ervaring opgedaan met Start the Party en werkt naast Until Dawn ook aan Walking with Dinosaurs voor Wonderbook. Het recentelijk uitgegeven Doctor Who: The Eternity Clock, een downloadtitel voor PS3 en Vita, komt ook van Supermassive, maar die titel heeft de studio nou niet bepaald op de kaart gezet. Supermassive heeft dus geen overtuigend cv om op te bouwen, maar Until Dawn heeft de potentie om hun eerste topper te worden.

Wat hebben we gezien?

Afgelopen zomer mocht ondergetekende namens InsideGamer kennismaken met Until Dawn op de Gamescom. We mochten helaas de Move niet zelf in de hand nemen, maar kregen wel een uitgebreide presentatie van één van de eerste levels. Daarin kwam al een hoop naar voren. De ontzettend flauwe humor (“Exiled? More like sexiled!”) wordt voldoende afgewisseld met momenten waarop je je volledig rot schrikt. Ook bleek in de demo al goed hoe keuzes de verloop van het verhaal beïnvloeden. Zo vond in de demonstratie de speler eerst een spatel, waarmee hij even later een shotgun van de muur wrikte. Vervolgens kon hij gewapend de strijd aan gaan toen zijn vriendinnetje uit de blokhut werd gesleurd. Had hij de spatel niet gevonden, dan was het jachtgeweer onbereikbaar. Als dit soort taferelen door de hele game door gebeuren, kan de uitkomst erg interessant zijn.Wat vinden we er van?

Het feit dat we een hartverzakking kregen van enkel een plakkaat sneeuw dat van een boomtak op ons hoofd viel, zegt denk ik wel genoeg over de sfeer van Until Dawn. De game heeft een hele bijzondere sfeer en misschien komt dat wel doordat de simpele, hormoongedreven pubers zo'n onschuldig, makkelijk slachtoffer zijn waardoor je goed met ze kan meeleven als ze als wild worden opgejaagd door iets onbekends. Bovendien zijn donkere blokhutten midden in een bos sowieso al een beetje creepy. De erg fraaie graphics dragen zeker bij aan dat sfeertje, maar het feit dat je in de vorm van de Move ook echt die zaklamp van je hoofdpersonage vasthoudt, zorgt er voor dat je nog meer in de game zit.Dit kan wel eens de ZombiU van de PlayStation 3 worden, maar dan met een heel erg flauw American Pie-sausje. Zoals gezegd hebben we de game helaas nog niet kunnen spelen en eerlijk gezegd balen we daar wel van, want Until Dawn zag er erg veelbelovend, spannend en leuk uit. Misschien wel de eerste legitieme reden om eindelijk eens een Move in huis te halen!

Wat zijn de gevaren?

Een studio met een weinig indrukwekkend cv die een game specifiek voor de Move maakt, hm... die wetenschap zorgt nog altijd voor een hele bedenkelijke frons op ons gelaat, ondanks die hele indrukwekkende eerste kennismaking. Zoals gezegd heeft Supermassive Games nog helemaal niets bewezen en de Move staat nou ook niet bepaald garant voor topgames. Een klein sceptisch stemmetje in ons achterhoofd probeert ons dan ook te waarschuwen niet te enthousiast te worden over Until Dawn. We hopen dan ook van harte zo snel mogelijk de Move ter hand te kunnen nemen en zélf aan de slag te gaan met Until Dawn, zodat we dat sceptische stemmetje hopelijk het zwijgen op kunnen leggen.

[poll 119][p] [p] [p] [p] Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Neen voor mij, teenhorror. -,-

 • Hot voor mij, zelfde reden.

 • Klinkt wel tof eigenlijk. Ben benieuwd of het ook zo gaat uitpakken. Een enorme topper verwacht ik niet dat het wordt, maar ik stem vooralsnog Hot.

 • Tieners die het moeilijk hebben om hun seksuele gevoelens in bedwang te houden. Waar ken ik dat toch van?:P Moet echt meer zien van deze game wil ik het aanschaffen er zijn zoveel toppers in 2013 en kan het geld maar 1x uitgeven. Overigens als je American Pie als een horror teen film ziet dan raad ik je aan om geen echte horror film te zien want dan weet je echt niet wat je ziet. Dit lijkt meer op saw meets Far Cry 3. En bij Far Cry 3 bedoel ik dan het deel waarin je vrienden moet redden. En Saw spreekt voorzich.

 • Waar ken je dat van dan? Nu ben ik nieuwsgierig.

 • Niemand beweeert American Pie als een Teen Horror Film te zien…  Vraag me heel erg af of het wat wordt. Met name de duur bij dit soort spellen kan het maken of breken, aangezien zulke spellen vaak maar een beperkte replay-factor hebben.

 • denk eerlijk gezegd wel dat ze een vrij goede replay-factor hebben, met name door het uitvinden hoe een bepaald voorwerp te bereiken en zo makkelijker andere uitkomsten te krijgen, net zoals heavy rain, die een vrij hoge replay-factor had.

 • Van mezelf natuurlijk. Beetje drank op en je ziet wat lekkers dan is het gewoon erg moeilijk om je seksuele gevoelens in bedwang tehouden. Altans dat heb ik;)

 • doet me een beetje denken aan SAW

 • Het verhaal voor zover ik hier lees is echt precies de film cabin in the woods! Niet heel origineel dus.  Edit: na het filmpje te hebben gezien is de vergelijking met SAW natuurlijk ook overduidelijk.

 • Ik las iets met 'seks'. Dat is meestal hot dus poll is snel gemaakt.  Denk trouwens dat verhaal ook belangrijke rol gaat spelen of de game 'm zal worden of niet. Werd niet echt besproken in artikel maar misschien nog niets/weinig over bekend.

 • Definitely hot.. Hopefully this will be a great horror game.

 • Alright then, mate.

 • You could be on the wrong website chap

 • Kan leuk worden, voorlopig hot.

 • Move gadverdamme dat nooit :p

 • Nee….

 • Klinkt eigenlijk best goed. Vind het zelfs jammer dat dit een PS exclusive is. Hou wel van dit soort dingen.

 • tja, sony is wel het enige bedrijf dat studio's hun creativiteit de vrije loop laat gaan.

 • Not, enkel en alleen vanwege de mogelijkheid om enkel de Move te gebruiken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren