1. Toppers van 2013: SimCity

Toppers van 2013: SimCity

SimCity (2013) is één van de games die we deze maand bespreken in de rubriek ‘Toppers van 2013’. Hier blikken we vooruit op de games die de potentie hebben om echt goed te worden. We vertellen jullie met wat voor game we te maken hebben, wat het zo goed maakt, maar ook wat de gevaren zijn. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan deze pagina!

Wat is het?

Waar de bouwsector in Nederland door de economische malaise volledig op zijn gat ligt, wordt er in de wondere wereld van SimCity nog volop gebouwd. Deze stedenbouwer draait namelijk volledig - zoals te verwachten bij een stedenbouwer - om het uit de grond stampen van een nieuwe stad. Daarnaast moeten de inwoners van de nieuwbakken metropool tevreden worden gehouden door ze allerlei voorzieningen aan te bieden. Denk aan basisvoorzieningen als stroom, maar ook aan hippe gelegenheden als casino's en sportstadions.

Grote bouwprojecten zoals luchthavens en de zojuist genoemde sportstadions zijn bij uitstek projecten die niet enkel voor één stad, maar voor een hele regio profijt hebben. Dit soort projecten zijn dan ook regionaal te ontwikkelen. Dat wil zeggen, online, samen met andere SimCity-spelers uit dezelfde regio. Deze coöperatieve mogelijkheden maken SimCity tot een sociale stedenbouwer.

Wie maakt het?

SimCity is in ontwikkeling bij de Amerikaanse ontwikkelaar Maxis, een dochterbedrijf van Electronic Arts. Maxis is de ontwikkelaar die vanaf het allereerste begin met de SimCity-franchise bezig is, maar ook Spore en de razendpopulaire De Sims-serie komt uit de koker van deze Californische gamestudio. Aan die wieg van Maxis en bovengenoemde games stond creatief brein Will Wright, die de studio inmiddels - na de release van Spore - heeft verlaten.

Wat hebben we gezien?

We hebben SimCity al een aantal keer van dichtbij mogen aanschouwen, maar helaas slechts twee keer kunnen spelen. De eerste keer dat we zelf aan de slag mochten met de game was tijdens de Gamescom 2012, alwaar ondergetekende het tegen een leger aan stedenbouwkundige Duitsers opnam in een enerverend potje. Doel was om het inwoneraantal zo snel mogelijk op te krikken. De bevindingen van toen zijn hier terug te lezen.

Wat vinden we ervan?

SimCity staat niet voor niets tussen de Toppers van 2013; we kijken er namelijk ontiegelijk naar uit. We kunnen niet wachten onze eigen steden te bouwen en er worden zelfs al plannetjes gemaakt om met een grote groep redacteuren (en members, wie weet) een regio te vervuilen met onze metropolen in wording. Zo wil Timo dolgraag een sportgeoriënteerde stad, stort Jelle zich op de afvalverwerkingsindustrie, bouwt Kevin zijn stad vol met gevangenissen en wil ik de grootste luchthaven van heel de regio bouwen.

Wat zijn de gevaren?

Eigenlijk maken we ons alleen maar een beetje zorgen om de grootte van de steden. Die zijn namelijk een stuk kleiner dan in de voorgaande SimCity's, waardoor je misschien nooit echt het gevoel hebt een grote metropool onder je hoede te hebben. Ook is de engine vanaf de grond af opgebouwd en moet deze zich dus nog bewijzen.

[poll 122] [p] Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit lijkt me wel erg gaaf.
  Sowiezo wordt dit mijn eerste Sim City game die ik ga spelen. Maar heb vooral zin om samen met wat maten een komplete stad te gaan bouwen en te onderhouden.

 • Ik begin mooi in mn eentje eerst, want als ik dit met een paar maten ga spelen zijn we waarschijnlijk toch meer bezig met elkaar steden te verwoesten en domme shit er neergooien dan echt bouwen :P

 • Damn wat wil ik deze game graag, nog even geduld hebben :D

 • Ik heb geen agenda, maar ik ga er één kopen om op de datum 7 maart erin te zetten dat ik deze game ga halen :)

 • Bedankt voor dit domme verhaal weer Skeevo.

 • Dank, dat is mijn taak.

 • Deze wordt onwijs vet! Ook mooi dat de Mac release gelijktijdig is.

 • Ik kan gewoon niet meer wachteN!

 • hier kijk ik net als velen naar uit..
  En grappig dat hij ook gewoon 100% HOT heeft..

 • Dat is helemaal niet grappig oliebol!

 • HOT!  Ik heb hier zo'n zin in!
  En tegelijkertijd ook niet omdat ik weet dat mijn laptop dit niet gaat trekken. :(

 • Dit dus =P tijd voor een beetje pc denk ik zodat ik deze game straks niet hoef te missen

 • Hot, hot, hot, kijk zo enorm uit naar deze game.

 • Ziet er wel heel tof uit!

 • Hot! Alleen ben ik bang voor al die DLC. :(

 • Werkelijk alles aan deze game lijkt me 'perfect', er is echter net als bij jullie, een klein minpunt. Ik ben bang dat je maar een kleine stad kunt maken.

 • Alles aan deze game lijkt me perfect, het enigste waar ik bang voor ben is dat je maar een kleine stad kunt maken.

 • Het lijkt wel of alles aan deze game perfect lijkt, maar een kleine stad maken is iets waar ik bang voor ben.

 • Het lijkt alsof alles aan deze game perfect is, maar een kleine stad bouwen is iets waar ik bang voor ben.

 • Not.  Het zal ongetwijfeld een goede game worden, maar niet mijn type game.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren