1. Toppers van 2013: Splinter Cell: Blacklist

Toppers van 2013: Splinter Cell: Blacklist

Splinter Cell: Blacklist is één van de games die we deze maand bespreken in de rubriek ‘Toppers van 2013’. Hier blikken we vooruit op de games die de potentie hebben om echt goed te worden. We vertellen jullie met wat voor game we te maken hebben, wat het zo goed maakt, maar ook wat de gevaren zijn. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan deze pagina!

Wat is het?

Splinter Cell: Blacklist is het zesde deel in de Splinter Cell-reeks en speelt zich af na de gebeurtenissen van Conviction. De president van de Verenigde Staten besluit Third Echelon officieel te sluiten en richt Fourth Echelon op. Protagonist Sam Fisher legt maar één persoon verantwoording af: de president zelf. Sam heeft zijn welbekende spionage-outfit uit de eerste vier delen weer aangetrokken en moet de geplande terroristische acties tegen de Verenigde Staten zien te verijdelen.

Wie maakt het?

Blacklist is de eerste game van de in 2009 opgerichte studio Ubisoft Toronto. Hier wordt momenteel ook gewerkt aan Rainbow 6: Patriots maar verder vergelijkingsmateriaal hebben we helaas niet. Wel weten we dat veel van de medewerkers in Toronto afkomstig zijn uit Montreal, waaronder Assassin’s Creed-producer Jade Raymond. Die Ubisoft-studio is verantwoordelijk voor onder andere de Far Cry-opvolgers, de drie hoofddelen van Assassin’s Creed en enkele Splinter Cell-spellen, waaronder het door de fanbase bekritiseerde Conviction.

Wat hebben we gezien?

De schaarse hoeveelheid screenshots – die haast allemaal dateren van de E3 vorig jaar – beloofden niet heel veel goed. Niet alleen omdat het er weinig zijn, maar ook omdat ze zich vrijwel allemaal afspelen in klaar daglicht. Gelukkig beloven de trailers die later verschenen meer, met zowel setpieces die ons doen denken aan Conviction, als momenten die meer aanvoelen als Splinter Cell zoals we het kennen van vorig decennium. Joey heeft op de E3 van vorig jaar bovendien een uitgebreide gameplaydemonstratie mogen bijwonen. Tot slot is er onlangs nog een trailer verschenen.

Wat vinden we er van?

We zijn positief over de instelling van het team dat werkt aan Blacklist. Zij beweren onder meer dat kritiek op Conviction wordt doorgevoerd tijdens de ontwikkeling van Blacklist. Door de geringe gameplay die men getoond heeft, weten we alleen nog niet of Ubisoft Toronto woorden omzet in daden – al beweert director David Fotman dat dat wel gebeurt. Wel weten we dat we Splinter Cell nog lang niet zat zijn en hopen we op een goede mix tussen stealth en actie, die zoveel mogelijk mensen tevreden stelt.Wat zijn de gevaren?

Tegelijkertijd is dat laatste wel het grootste gevaar. Het is ontzettend lastig om mensen gelukkig te maken met een game, zonder dat andere mensen diezelfde game ervaren als teleurstellend. Een voorbeeld daarvan is de nieuwe, cinematische killing-in-motion-feature, waarbij gemarkeerde doelwitten in slowmotion worden neergeschoten. Het ligt in het verlengde van het mark-and-execute-systeem uit Conviction, dat nog steeds in Blacklist zit. Dit ondanks het feit dat dit voor veel fans het grootste minpunt van de Conviction was! Daarnaast is Sam Fisher altijd één van de grote pluspunten geweest van de game en dit is mede te denken aan de fantastische voice-acting van veteraan Michael Ironside. Hij is echter vervangen door Eric Johnson en daarom is het maar afwachten wat we in Blacklist van Fisher vinden.

[poll 126] [p] Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties

 • Lauw

 • Ik stem nog hot, maar gaande weg de ontwikkeling en info met beelden die naar buiten is gekomen heb ik steeds minder vertrouwen in deze game.

 • Not  Niet omdat ik het zeker weet, (ga hem niet spelen/kopen) maar ben er wel klaar mee
  De eerste 3 delen maakten van mij een fan, vervolgens ging het flink hard berg afwaards  Uitdagende stealth action werd vervangen door een te hoog "knal je er doorheen" gehalte  En nu ook nog eens zonder Ironside als stem-acteur, nee bedankt  R.I.P Splintercell, het waren mooie tijden • Meh, voorlopig nog steeds Not.

 • Nu nog hot.. Maar als het teveel mainstream word dan not… Hele serie is al omzeep geholpen!

 • Hot, ondanks de veranderingen. We moeten niet zo negatief denken, veranderingen hebben we eenmaal.

 • Daar sluit ik me dan toch bij aan. Al begrijp ik wel dat een deel van het publiek afhaakt. Ubisoft heeft de laatste tijd wel grote stappen gezet en ik vind dat het algemene niveau van hun high budget games aan het stijgen is.

 • Duidelijk hot. Was groot fan van de eerste 4 (Double agent op orginele xbox), Maar ik kon conviction ook wel waarderen. Zeker met de co-op mode heb ik mij prima vermaakt.  Zeker nu met de terugkeer van Spy vs Merc zit ik helemaal op deze game te wachten.

 • Zeker hot omdat ik zelf graag stealth games speel, maar aan de ene kant begint het toch steeds minder op zijn voorgangers te lijken. En al helemaal nu Michael Ironside niet meer de stem van Sam Fischer in spreekt. En alles een beetje de kant van Conviction opgaat. Ondanks dat ben ik wel zeer benieuwd naar deze game, maar ik word eerlijk gezegd toch warmer van MGS Ground Zeroes, als hij dit jaar nog uit komt.

 • Zeker Hot, SplinterCell is gewoon baas en dit zag er echt goed uit.

 • Not, net als Conviction teveel aktie. Vroeger was alles beter daar ben ik niet zo van, maar uitgezonderd bij Splintercell.

 • Hot. Volgens mij een goede combi van de stealth uit de eerste delen en de actie van Conviction.

 • Toch hot, ik hoop dat het stealth gedeelte goed uit de verf komt.

 • Ik weet het nog niet echt. Het lijkt toch weer de kant op te gaan van Conviction, wat ik jammer vind. Double Agent was de laatste echte Slinter Cell, ik hoop dat er genoeg stukken in de game zitten die de stealth kant op gaan.

 • alhoewel ik Conviction nog steeds een vette splinter cell vond, vind ik nog steeds jammer van de grote veranderingen sinds Chaos Theory.
  en net als voor DMC: devil may cry geld, waarom de hoofd proganist veranderen?!!!!
  dit is het ergste minpunt waar ze de meeste fans op kunnen en zullen verliezen.

 • 22-8-2013 release datum, duurt nog even maar het wordt weer een mega vet spel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren