1. Brazilië: een peperduur gameland

Brazilië: een peperduur gameland

Zon, zee en strand. Nee, de Braziliaanse kuststad Rio de Janeiro is op het eerste gezicht nou niet bepaald de ideale locatie voor een hardcore gamer. Het is er standaard een graadje of dertig en carnaval is slechts één van de talloze feestjes die er jaarlijks gevierd worden. Toch zitten ook in Rio elke dag duizenden lijkbleke jongens (en meisjes) thuis in een donker hol met een controller in de hand, ongeacht het feit dat buiten de Braziliaanse mussen van het dak vallen. Het is echter niet zo dat de Braziliaanse gameliefhebber net zo gemakkelijk in zijn of haar behoeftes kan voorzien als bij ons in Europa het geval is.

Het komt er namelijk op neer dat het spelen van computerspelletjes een bijzonder dure hobby is als je in Zuid-Amerika woonachtig bent. Wie in Rio een willekeurige gamezaak binnenloopt om een nieuwe PlayStation 3 of Xbox 360 aan te schaffen, krijgt een rekening van 1200 reais gepresenteerd. Dit komt ongeveer neer op een bedrag van 480 euro. Voor dat geld zou je haast verwachten dat er in ieder geval een paar games bij zitten, maar dit is niet het geval. In de doos zit niet meer dan een console en een controller. De voornaamste reden voor deze afzetterij is het gebrek aan een binnenlandse productie en de immens hoge importbelasting die de overheid erop nahoudt.

Met de spellen is het niet veel beter gesteld. Een nieuw uitgebrachte game kost in de winkel meestal 250 reais, omgerekend ongeveer 100 euro. Een werknemer van gamewinkel Shock Games in de wijk Leblon uit zijn ongenoegen. Eerst spreekt hij in gebrekkig Engels zijn frustraties uit over de torenhoge prijzen op dit continent. Vervolgens pakt hij een rekenmachine, waarop hij het getal 620 in beeld brengt. ,,Mijn salaris”, lacht hij als een boer met kiespijn, ,,Welkom in Brazilië!”. Het komt er op neer dat de beste man twee maanden fulltime moet werken voordat hij eindelijk eens een spelcomputer kan betalen. Niet heel gek dus dat hij gefrustreerd is.

Het is natuurlijk niet zo dat de PlayStations of Wii’s bij ons in Nederland aan de bomen groeien, maar we hoeven nou ook weer niet ons gehele financiële huishouden overhoop te gooien om er een aan te schaffen. In Brazilië is dit wel het geval. De 26-jarige Evandro uit Rio speelt al computerspelletjes sinds hij zes was, maar heeft vanwege de torenhoge prijzen altijd achter de feiten aangelopen. Vandaar dat hij vandaag de dag nog steeds regelmatig op zijn PlayStation 2 speelt. ,,Met deze prijzen is het onmogelijk om een grote groep consumenten te bereiken. Op deze manier wordt de Braziliaanse game-industrie nooit serieus genomen.”

Evandro’s goede vriend Ryan heeft wel een PlayStation 3, maar is eveneens van mening dat de prijzen abnormaal zijn. Vandaar dat hij zijn spellen vergaart via digitale kanalen als Steam, Origin en PSN aangezien dit een stuk goedkoper is. We kunnen hem moeilijk ongelijk geven. Het is schrijnend om een winkel binnen te lopen en te constateren dat Tiger Woods PGA Tour 10, een spel van ruim drie jaar oud, nog steeds 40 euro kost. Voor de PS3 game gebaseerd op de film Toy Story 3 vragen ze doodleuk 100 euro. Onbetaalbaar natuurlijk, vooral voor het minder bedeelde gedeelte van de bevolking, maar sommigen hebben zo hun maniertjes.

In de sloppenwijk Villa Alliança, waar nergens politie te bekennen is en drugscriminelen de touwtjes in handen hebben, zie je af en toe gloednieuwe spullen voorbijkomen. Jonge knullen met gescheurde kleren rijden op gloednieuwe motors en je hoeft eigenlijk niet lang na te denken waar ze die vandaan hebben gehaald. Het criminele circuit blijkt ook lucratief te zijn voor de gamers in deze zogeheten favela. In een willekeurig huis zonder ramen spelen vijf jongetjes voor een enorm plasmascherm met hun PS3, een heel vreemd gezicht. Vooral met de wetenschap dat mensen in het rijkere deel van Rio daar al maanden voor aan het sparen zijn.

Maar dit is natuurlijk niet de juiste manier om aan je spulletjes te komen, hoe schandalig het prijskaartje ook moge zijn. Het mag dan wel een behoorlijke tijd duren voor ze zo’n apparaat bij elkaar hebben gespaard, maar hier wordt dan ook tot het bittere einde dankbaar mee omgegaan. Er zijn in Brazilië nog talloze gamers te vinden met een oude maar intacte Atari, NES, SNES, PlayStation of Nintendo 64 onder hun televisie. Hier spelen ze nog veelvuldig op terwijl ze ondertussen geduldig geld opzij leggen voor een nieuwe console.

Toch houdt men hoop op verandering in de toekomst. De 25-jarige Thiago, die al computerspelletjes speelt sinds hij een joystick kan vasthouden, heeft een uitgesproken mening: ,,Gamers in Brazilië zouden met meer respect behandeld moeten worden. De game-industrie zou heel erg veel kunnen betekenen voor de Braziliaanse economie. Voorwaarde is dan wel dat de overheid hiervoor openstaat.” Tot die tijd klinkt een dagje strand op z’n tijd helemaal zo slecht nog niet...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Raar. Zo'n economisch florerend land als Brazilie moet toch gewoon een normale omgang in de gamesindustrie kunnen hebben? Jammer hoor.

 • Lekker protectionistisch landje zo te lezen. Daar gaat de wereld geen betere plaats van worden. Trieste situatie daar voor gamers.

 • In Brazilië is de PS3 toch ook net uit?

 • Idd playstation 2 kwam daar ook veel later uit >_>

 • Ik ben mij opeens bewust hoeveel mijn PS3, X360 en games nog waard zijn.. ongelooflijk verhaal dit! In Australië is het trouwens ook geen pretje om gamer te zijn, daar vragen de winkels minimaal 75 euro voor een nieuwe game, en dan heb je niet eens de "limited of collectors editie".

 • En tot voor kort een strenge leeftijdsgrens, waardoor sommige games er niet eens uitgebracht werden.

 • Ook dat nog!

 • Plus dat Australië games nogal hard censureert of zelfs helemaal niet toe laat.

 • Misschien als de nieuwe generatie consoles uitkomt met mijn xbox360 ff een tripje naar brazilie maken ;)

 • Goed idee :p

 • Jammer voor de brazilianen, maar ze hebben wel een mooi klimaat, bovendien verwacht je toch dat dat anders zou moeten zijn in een land waar corruptie totaal niet aan de orde is *kuckkuch*
  En de gamers hier maar klagen dat allles zo cheap is in de US zonder er uberhaupt bij na te denken wat nu precies de oorzaak is van die prijsverschillen per regio zoals btw, import taxen en dergelijken, zo zie je maar weer, het kan altijd erger :)

 • Het is ook cheap in de US daarom heb ik daar mijn 32GB kaartje gekocht voor de Vita :)

 • En met verzendkosten ben je hetzelfde kwijt en misschien wel meer dus heb je er nog niks aan :P

 • Brittanië is toch ook goedkoper in bepaalde gebieden?

 • Nope er kwamen geen verzendkosten bij ;)

 • Dus als je je eigen games of systeem wilt doorverkopen, verkoop het aan brazilianen,  Waar de gamemania je voor gek verklaart als je 50 euro voor een spel vraagt,
  Dan doen ze het in brazilie waarschijnlijk nog..  Denk ik xD

 • vriend van me had darksouls CE voor ps3 gekocht. Zijn ps3 is toen kapot gegaan toen hij die wou opzetten, maar het spel was ongeopend. (gelukkig) hij ging ermee terug naar de game mania waar ze hem toen max 20 euro aanboden omdat het 'tweedehands' was. Daarvoor had hij dat spel gekocht voor €65… Dus eigenlijk is alles beter dan je games omruilen bij de game mania. Daar zitten de echte AFZETTERS!

 • ik heb ook dergelijke ''we geven geen reet terug voor je vrijwel nieuwe game en verkopen hem voor 4/5x het bedrag dat we jou betaald hebben door'' ervaringen met gamemania en dat is denk ik precies ook een van de redenen waarom vele uitgevers die 2e hands verkoop een beetje proberen tegen te gaan want uiteindelijk is de gamer daar dus blijkbaar gewoon de dupe van.

 • Gamemania zijn gewoon afzetters met dat systeem.. gelukkig genoeg op de hoogte om ooit aan zulke praktijken hebben deelgenomen.

 • Meh, staat wel tegenover dat je zo'n beetje elk spel klakkeloos bij ze in kan leveren, dat dan weer wel… maar als je er de tijd voor wil nemen, kan je hem veel beter ergens anders slijten ja ;).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren