1. Religieuze content in BioShock: Infinite flink veranderd

Religieuze content in BioShock: Infinite flink veranderd

Het religieuze thema in BioShock: Infinite is flink aangepast nadat Irrational Games-baas Ken Levine gesproken had met religieuze leden van het ontwikkelteam.

De aanpassing is vooral terug te zien in één van de personages van de game. Sommigen waren nogal ontdaan over 'iets' en dit heeft geleid tot aanpassingen die volgens Levine het verhaal hebben verbeterd. De BioShock-bedenker zegt zelfs dankbaar te zijn voor de perspectieven van de anderen. Lekker abstract, en concrete voorbeelden geeft Levine niet. Enerzijds logisch, op spoilers zit natuurlijk niemand te wachten, anderzijds blijft het onderwerp op deze manier een beetje ongrijpbaar.

Levine zegt dat hij niets heeft aangepast om enkel de goedkeuring te krijgen van de anderen, maar een beetje politiek correct is die opmerking wel...

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties

 • Waar het op neerkomt is dat sommige religieuze mensen zich weer eens op hun veel te lange teentjes getrapt voelden.  Gelovigen en vrijheid van meningsuiting…..het blijft een lastige combinatie.

 • Dat is ook het eerste wat ik dacht.

 • Kan het niet beter verwoorden.

 • Ik vind dat ik bijvoorbeeld mag zeggen: ik vind dat alle islamieten terroristen zijn, of daartoe aanzetten, maar ik begrijp ook wel dat er dan islamieten zijn die zich beledigd voelen. Want ik beledig/kwets ook doelbewust op dat moment. Dat ze dan een dergelijk kwetsend element uit een game halen kan ik me goed voorstellen, want ze willen natuurlijk niet hun eigen klanten beledigen.  Maarja, aan de andere kant moet je als gelovige ook wel een beetje een dikke huid hebben, want je hoeft ook niet te verwachten dat iedereen uit de hele maatschappij begrijpt dat je gelooft in een onzichtbaar almachtig iets. • Nog los van de vraag of het een belediging is. Waarom zou je niet doelbewust mogen beledigen.  Zoals Hans Teeuwen ooit zei: "een belediging is vaak gewoon een ongemakkelijke waarheid die men liever niet hoort."  Geloven in een god, dat is pas een belediging voor je intelligentie.

 • Daarnaast geloof je in iets waarvan je het bestaan nooit zeker weet. Het heet immers 'Geloof'. Je hoort nooit iemand roepen 'Ik zeker weet in God!'

 • Hoewel iemand kan geloven en jij dat zelf niet gelooft, kan je diegene nog wel in zijn waarde laten. Al dat over een kam scheren steeds slaat nergens op natuurlijk. Ik weet dan wel niet wat er in het spel zat en waarschijnlijk stelt het geen zak voor, maar het minste wat je kunt doen is elkaar respecteren en in hun waarde laten.

 • Geloven is een zeker weten voor hen die geloven ;)  Als mensen dat zouden roepen zouden ze nog meer bespot worden omdat anderen niet geloven (voor hen zeker weten) dat er een God is :)

 • @mdog93
  Ik weet niet of je het tegen mij had maar ik laat iedereen in zijn waarde. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik alle onzin waar die persoon in gelooft ook maar moet geloven of dat ik niet mag zeggen dat het onzin is.

 • Ik geloof er niks van

 • Uiteraard beschikt de ontwikkelaar ook over vrijheid van meningsuiting, en staat het hem dientengevolge vrij de content van zijn spel aan te passen aan de voorkeuren van gelovigen. Dat hebben wij dan weer te respecteren, zeker aangezien de aanpassingen in dit geval niet lijken te zijn voortgekomen uit dreigingen met geweld. Dan wordt het een ander verhaal.

 • Geloven in een God is geen belediging voor je intelligentie, het is gewoon een manier waarop men de wereld rond hun probeert te verklaren. Natuurlijk, er zijn extremen (zie: de bible belt van Amerika), maar over het algemeen zijn gelovigen gewoon hetzelfde als jij en ik, alleen gaan ze af en toe naar de kerk en bidden ze voor het eten. Wie ben jij om jezelf boven mensen die andere dingen dan jij geloven te plaatsen? Dan ben je IMO net zo erg als de extreem gelovigen die geen ander geloof tolereren.  Oh, en als je Hans Teeuwen gaat quoten om een punt te onderbouwen, moet je dit onthouden… hij is een cabaretier, hij maakt grappen. Opmerkingen die Hans Teeuwen maakt in zijn shows zullen lang niet altijd zijn daadwerkelijke mening zijn. In dit geval twijfel ik daar zeer aan, want alleen idioten zouden zulk soort dingen claimen.  As for het hele 'vrijheid van meningsuiting' argument, dat is ook bullshit. Ja, wij hebben vrijheid van meningsuiting, maar die vrijheid is wel beperkt. Zeggen dat jij denkt dat alle islamieten terroristen zijn is geen mening, dat is een belediging en een generalisatie. Als ik zeg "Ik vind jouw moeder een hoer", schuif jij dat dan ook weg als een verschil in mening?  Je kan niet zomaar alles schreeuwen en vervolgens beroep doen op vrijheid van meningsuiting. Dat doen types als Geert Wilders, maar ik mag hopen dat de gemiddelde IG bezoeker wijzer is dan dat.

 • Om aan te sluiten bij Limoenlichtje: "Ik vind dat als je écht een scheet moet laten, je die vooral moet laten. Maar toch ben ik blij dat heel veel mensen hun scheten even inhouden", aldus Theo Maassen.  Dus als je echt iets moet zeggen, zeg het dan. Maar soms is het fijn als mensen hun meningen voor zichzelf houden.  Het is cool dat Ken Levine een dergelijk beladen thema durft aan te snijden, maar als mensen zich daarin beledigd voelen, dan kan hij het beter matigen…

 • "Als ik zeg "Ik vind jouw moeder een hoer", schuif jij dat dan ook weg als een verschil in mening?"  Ja, dat schuif ik dan weg als een verschil in mening. wel een heel slecht onderbouwde mening (je kent mijn moeder namelijk niet) maar het blijft een mening. Ik ga me in ieder geval niet druk maken om iets wat iemand die ik niet ken zegt over mijn moeder die hij niet kent. Ik heb wel belangrijkere dingen aan mijn hoofd dan mij druk maken over wat mensen die niets voor mij betekenen allemaal zeggen.  "As for het hele 'vrijheid van meningsuiting' argument, dat is ook bullshit. Ja, wij hebben vrijheid van meningsuiting, maar die vrijheid is wel beperkt. "  die is beperkt vanaf het punt waarop je oproept tot geweld. Als je rekening moet houden met wat voor andere mensen beledigend is dan kun je helemaal niks meer zeggen.  Overigens plaats ik mijzelf niet boven een ander, dat maak je er zelf van. Wellicht dat jij dat zo ziet omdat je in de kern ook wel doorhebt dat het niet rationeel is om te geloven in een god. Ik zie iedereen als gelijke maar als jij in onzinnige dingen gelooft dan mag ik dat gewoon zeggen. Er zijn ook mensen die in kabouters geloven, dat is prima, maar ik hoef natuurlijk niet mee te gaan in die waanzin. En als jij je beledigt voel doordat ik het waanzin noem dan zul je:  - ermee moeten leren leven
  - een zwaar leven vol beledigingen tegemoet gaan.

 • Hans Teeuwen is anders wel een slim stuk vreten die donders goed weet waar hij het over heeft. Hij is een caberatier, maar ook caberatiers geven soms echt wel hun ware mening over dingen.
  Maar de quote van Weslii is er zeker een die Hans wel vanuit zijn eigen mening verteld heeft. Want een belediging is vaak ook een ongemakkelijke waarheid. Als je tegen iemand zegt; 'jij bent echt dik' dan beschouwt diegene dat als een belediging omdat hij donders goed weet dat hij zelf ook zo over zijn lichaam denkt. Je wilt dit alleen niet horen.
  Ga het fragment maaar eens bekijken waarin hij op de pijnbank komt bij de meiden van hallal. Dan snap je waarom ik inderdaad denk dat Weslii's quote een geldige is.

 • Daar heb je helemaal gelijk in Benjaminben. Voor de volledigheid plaats ik even de link.
  http://www.youtube.com/watch?v=ef9Gt_…

 • @ Weslii: ik ben het met je eens dat het niet aanstootgevend zou moeten zijn. Mensen zouden de woorden van een ander niet altijd zo serieus moeten nemen.  Maar iets weerspreken is duidelijk iets anders dan beledigen. "Geloven in een god, dat is pas een belediging voor je intelligentie" valt eerder onder het laatste. Als mensen zich daar nu eenmaal door beledigd voelen, waarom moet je dan juist zulk soort opmerkingen maken?

 • "Als mensen zich daar nu eenmaal door beledigd voelen, waarom moet je dan juist zulk soort opmerkingen maken?"  Omdat dat mijn oprechte overtuiging is. en ik zie niet in waarom ik mijn eigen overtuiging/mening niet zou mogen uitspreken omdat iemand anders zich daardoor beledigt voelt.  Als ik zeg dat ik groen een lelijke kleur vind dan is er vast wel iemand op de wereld die zich daardoor beledigt voelt. Volgens jou moet ik het dan maar niet zeggen. Ik keer het om: ik zeg het lekker toch en de persoon die zich beledigt voelt haalt zijn schouders er maar over op en anders leest hij het maar niet.  Maar aan iedereen die mijn uitspraak als beledigend opvat, kunnen jullie aangeven waarom het volgens jullie beledigend is?

 • @Weslii, mijn eerdere reactie was geen antwoord op jou, maar deze wel :P  Ik zie niet in waarom je dingen gaat zeggen als je weet dat je mensen gaat beledigen. Dat heeft met respect te maken, jij zou het ook niet leuk vinden als mensen jou moeder (zoals je zegt) voor alles en nog wat gaan uitmaken, of het nou waar is of niet.  Dat voorbeeld dat je zegt over de kleur groen is dit uit verband halen. Als iemand er heilig van overtuigd is dat er meer is en jij gaat hem een beetje belachelijk zitten maken (ook al is dat jouw mening), dan laat je diegene gewoon in zijn waarde en zadel jij hem niet op met jouw probleem.

 • @ mdog93
  Waar maak ik wie belachelijk?
  Met welke zin heb ik iemand belachelijk gemaakt?  En het voorbeeld over de kleur groen, waarvan jij zegt dat het uit zijn verband is getrekt. Wat nu als iemand zojuist zijn haar groen heeft geverfd omdat hij het zo'n mooie kleur vind. Dan is die persoon wellicht beledigt als ik zeg dat het een lelijke kleur is want dan zeg ik ook dat zijn haar lelijk is. Ik zie niet in waarom dat dat opeens uit zijn verband getrokken is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren