1. Toppers van 2013: Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Toppers van 2013: Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Lightning Returns: Final Fantasy XIII is één van de games die we deze maand bespreken in de rubriek ‘Toppers van 2013’. Hier blikken we vooruit op de games die de potentie hebben om echt goed te worden. We vertellen jullie met wat voor game we te maken hebben, wat het zo goed maakt, maar ook wat de gevaren zijn. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan deze pagina!

Wat is het?

Lightning Returns is de tweede spin-off van Final Fantasy XIII en het slotstuk van het verhaal. Dat verhaal speelt zich zo’n vijfhonderd jaar na het einde van Final Fantasy XIII-2 af en neemt de heldin Lightning de hoofdrol op zich nadat ze ontwaakt uit een eeuwenlange slaap. Maar de wereld is niet meer zoals ze die herinnerde; na de gebeurtenissen in Final Fantasy XIII-2 is er een nieuwe wereld gevormd: Navus Partus. Een gebied dat uit vier eilanden bestaat die via een monorail aan elkaar zijn gekoppeld.

Deze nieuwe wereld staat echter aan de rand van de afgrond. Op het moment dat Lightning wakker wordt heeft ze nog dertien dagen voordat de Doomsday Clock afloopt en een einde maakt aan de wereld. Hierin speelt tijd een belangrijke rol: verschillende acties van Lightning kunnen de klok achteruit draaien, of juist verder vooruit.

Wie maakt het?

Een Final Fantasy-game kan natuurlijk niet anders dan gemaakt worden door Square Enix, in dit geval de Square Enix 1st Production Department. Deze afdeling staat onder leiding van Yoshinoro Kitase en is verantwoordelijk voor een groot deel van de Final Fantasy-games, waaronder Final Fantasy VII en natuurlijk Final Fantasy XIII. Daarnaast is de studio ook de ontwikkelaar van de meeste Kingdom Hearts-games. Genoeg ervaring dus.

Wat hebben we gezien?

Twee trailers en wat screenshots. Dat was het. In de trailer kregen we Luxerion te zien, een metropolis vol gelovigen. Iedereen die in deze stad niet geloofd in God, wordt eruit geknikkerd, zoals de voice over al subtiel aangeeft. Helaas hebben we de game nog niet in actie gezien en dus kunnen we ook nog weinig zeggen over hoe het speelt, al zal het niet al te veel afwijken van de vorige twee Final Fantasy XIII-games.Wat vinden we ervan?

Afgaande op de screenshots en de trailers die we hebben gezien, vinden we de omgevingen toch wel een tikkeltje ondermaats overkomen. Gelukkig zien de cinematische stukken, zoals je mag verwachten bij een game van Square Enix, er weer bijzonder goed uit.

Ook zijn we benieuwd hoe het vechtsysteem aanvoelt; de game heeft namelijk min of meer hetzelfde vechtsysteem als de vorige twee games, maar moet het in tegenstelling tot deze games doen met slechts één vechtende, namelijk Lightning. De makers beloven de speler meer controle over het gevecht, maar hoe dat uitpakt is afwachten.

Wat zijn de gevaren?

Zoals hierboven vermeldt zag de eerste trailer er op momenten een tikkeltje ondermaats uit. We hopen dat dit nog voor de release wordt opgepoetst, want rondlopen in een fantasiewereld die er oké uitziet, terwijl het prachtig had kunnen zijn, is gewoon jammer.

Daarnaast is het de vraag hoe de rol van de klok zich ontwikkelt. Het idee dat jouw acties invloed hebben op het verloop van de tijd is tof, maar we zien het gebeuren dat je als speler vooraf geen flauw idee hebt of iets de tijd terugdraait of vooruitzet. Iets dat voor veel frustratie kan zorgen. Zo kan de tijdsdruk ervoor zorgen dat je minder tijd hebt om de wereld te ontdekken, en hebben de ontwikkelaars al aangegeven dat je nooit alle scènes zult kunnen zien in één speelsessie. Aan de andere kant verhoogt de tijdsdruk wel weer het gevoel van noodzaak.

[poll 133] [p] Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het zal mij benieuwen. Ik heb toevallig vandaag FF13 (2010) weer eens in mijn PS3 gedaan, en na 1.5u weer eruit. Het ziet er leuk uti, maar het dialoog lijkt uit een slecht vertaalde B-film te komen. Heb na FF13 niet meer naar spin-offs gekeken dus ik hoop dat deze mij blij kan verassen.

 • Ik wacht nog op meer info voordat ik deze game beoordeel.

 • Not. Ik heb meer het gevoel dat deze game een quick buck is.

 • Ik ben benieuwd. Ik vond, ondanks dat ik hem wel eenmalig heb uitgespeeld, FF13 helemaal niks. Niet FF waardig. Om nog maar te zwijgen over het slechte en vooral lineaire verhaal.  FF13-2 daarentegen vond ik al stukke leuker om te spelen. Beter vecht systeem en betere omgevingen waarbij niet alles zo lineair is. Veel meer drang om door te spelen.  Hoop dat FF13-3 minimaal ook zo is maar waar nodig nog verbeterd.

 • Hot, Final Fantasy XIII vond ik een toffe game en van wat ik van XIII-2 heb gezien is die ook tof.
  En Lightning is awesome.

 • Ik hoop dat Lightning heel divers gaat worden om te besturen. Het leuke aan XIII en met name XIII-2, was de verscheidenheid aan characters om te levelen, wat bij twee door het trainen van monsters net een extra kick gaf. Als je nu alleen Lighning voor je krijgt, moet het wel heel leuk worden om mij aan te trekken eerlijk gezegd.

 • Als je het levelen van monsters in FFXIII-2 al zo leuk vind, wacht dan maar af totdat je pokemon X/Y speelt. Dan heb je ongeveer 700 monstertjes om te levelen;)

 • ik kwam hier voor het plaatje op de frontpage. Ik werd teleurgesteld door het bericht.  Wel, op naar "Waifu: Waifu returns 2-X". Mobile game natuurlijk. Het is wel Square-Enix.

 • FF 13 en 13-2 gespeeld en ik vond het allebei gewoon toffe games, deze ga ik dan ook zeker halen om het verhaal daarvan af te sluiten.

 • Not uiteraard

 • Heb de eerste 2 games in de 13 reeks nog niet gespeeld, dus ik kan hier ook niet echt een mening over geven.

 • Weer een spin off van Square Enix, that's different milk.

 • Wat doet deze game onder de toppers van 2013..? Serieus?

 • Haha vind ik ook se :D
  FF13 is een weg ingeslaan die mij niet ligt, ik heb dan ook gekeken naar FF13-2, maar zag dat deze niet bracht wat ik echt waardeerde in de FF games, nl. een GROTE open wereld. Ik betwijfel ten zeerste dat FF13-3 mij over de streep zal trekken. Het lijkt op eerste zicht heel leuk en aanlokkelijk om enkel met Lightning te spelen, maar ik speel liever met een groep characters waarvan ik zelf beslis wie de prominente healer is, tank, mage, etc.

 • ik vond het battle systeem van XIII dermate beroerd dat het het spelplezier vergalde. Dat ze nu weer "iets" meer controle geven gaat m.i. niet helpen. Voorlopig laat ik deze titel links liggen en kijk wel uit naar andere RPG's.

 • Gewoon not !

 • NOT

 • Ik geef het een notje, afgaand op de negatieve dingen die ik van vrienden hoor over de laatste twee games. Ik wou dat ze qua stijl nou eens stoppen met die semi-realistische shit en het weer sprookjesachtig maken!

 • oh, ik had niks tegen Cocoon hoor. Er was alleen geen game te bekennen tussen al die scenes.

 • ben nog bezig met 13 heb een hoop in te halen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren