1. Toppers van 2013: Yakuza 5

Toppers van 2013: Yakuza 5

Yakuza 5 is één van de games die we deze maand bespreken in de rubriek ‘Toppers van 2013’. Hier blikken we vooruit op de games die de potentie hebben om echt goed te worden. We vertellen jullie met wat voor game we te maken hebben, wat het zo goed maakt, maar ook wat de gevaren zijn. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan deze pagina!

Wat is het?

Yakuza 5 is het nieuwste deel in de langlopende Yakuza-serie. Het verhaal zal zich afspelen na Yakuza 4 en laat het recentelijk verschenen Yakuza: Dead Souls buiten beschouwing. Net als in het vorige deel wordt Kazuma Kiryu door verschillende personages bijgestaan. Waar het totaal in Yakuza 4 op vier personages stond, duiken ditmaal vijf personages de donkere onderwereld van Japan in. Naast Kazuma keren ook Shun Akiyama en Taiga Saejima terug. Daarnaast zal Haruka Sawamura voor het eerst speelbaar zijn; Haruka kennen de oudgedienden natuurlijk al uit alle voorgaande Yakuza-games, waarin ze een grote rol speelde. De echte nieuweling is Tatsuo Shinada, een oud-honkbalspeler die uit de competitie is gegooid toen men erachter kwam dat hij aan het gokken was, al lijkt dit ten onrechte te zijn.

Ook de omgevingen komen in Yakuza in vijfvoud. We keren terug naar Kamurocho, de fictionele versie van Shinjuku’s red-light district Kabukicho, maar daarnaast bezoeken we ook Sotenbori (een fictionele versie van Dotonbori in Osaka), die eerder al in Yakuza 2 zat. De drie nieuwe gebieden zijn Nagasugai, Tsukimino en Kin’eicho, die alleen gebaseerd zijn op echte districten uit respectievelijk de Japanse steden Fukuoka, Sapporo en Nagoya.

Wie maakt het?

Net als de vorige Yakuza-games is ook Yakuza 5 ontwikkeld door een intern team van Sega. De game is door de ontwikkelaars gedoopt als de ‘nieuwe Yakuza’; de ontwikkelaar ziet het namelijk als een soort reboot van de serie. De titel heeft het beste en grootste script uit de serie hebben en betere controls, aldus de ontwikkelaar. Bovendien is de titel gebouwd op een nieuwe grafische engine.

Wat hebben we gezien?

Niet bijzonder veel, al heeft Kevin de game wel mogen aanschouwen op de Tokyo Game Show van vorig jaar. Helaas begreep hij door het missen van de ondertiteling niet al te veel van het verhaal. Verder kregen we een aantal screenshots en Japanse trailers voorgeschoteld, maar Engelse versies hebben we nog niet zien verschijnen. Waarschijnlijk omdat de game nog helemaal niet is aangekondigd voor een westerse release. In het land van de rijzende zon is de game echter al wel uit en heeft het in gameblad Famitsu al een perfecte scoren te pakken: 40/40.Wat vinden we er van?

Wat Yakuza al jaren goed doet, doet het nu weer goed. Met vijf speelbare personages en meerdere districten is het een behoorlijke uitbreiding op de vorige games en ook de CGI-stukken zijn weer om van te smullen. Toch lijkt het ook dit jaar weer op dat de mindere delen van de serie in stand worden gehouden: tekstballonnetjes in plaats van gesproken tekst en onzichtbare muren kwam Kevin tijdens zijn preview al volop tegen. Daarnaast lijkt de nieuwe grafische engine niet heel veel mooiere steden en personages op het scherm te toveren. Zonde.

Wat zijn de gevaren?

Zoals hierboven vermeldt zit de game weer vol met tekstballonnetjes, wat de Europese gamer helaas vaak afschrikt. En dat is jammer, want de Yakuza is ondanks al zijn Japansheid gewoon een gameserie die iedereen moet proberen.

Verder is het nog maar de vraag of de game überhaupt wel in Europa verkrijgbaar gaat zijn; we hebben nog niets gehoord over een mogelijke port naar het Westen en met de ondergang van Sega Europe begint de twijfel zo langzamerhand wel een beetje toe te slaan. Ook liet Kellie Parker, Sega’s Online Community Manager een tijdje terug nog weten dat zowel de HD-versies van Yakuza 1 & 2 en Yakuza 5 ‘Japan only’ zijn. Toch hebben we goede hoop dat Yakuza 5 vroeger of later zijn weg naar het Westen weet te vinden.

[poll 134] [p] Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vond vorige deel behoorlijk tegen vallen trouwens, terwijl deel 3 weer meesterlijk was.

 • Voor mij een not.

 • Ik heb veel goede verhalen gehoord over de Yakuza serie, ook veel goede recensies gelezen. Maar ik moet nog alle voorgaande delen nog spelen voor ik aan deel 5 denk. :(

 • Yakuza is toch al een paar delen geen 'topper' meer?

 • Yakuza 3 en 4 vond ik anders zeer goed.

 • Zeker, zeer genoten van 3 en 4.

 • Zijn inderdaad zeer okay. Van Yakuza 3 heb ik wel genoten, tijdens 4 raakte het wat verzadigd voor mij waardoor ik die nooit heb uitgespeeld. Voor die tientjes die de games nu kosten, gewoon doen.

 • Hoop echt heel erg dat dit spel naar Europa komt. Maar ik vrees idd ook het ergste.

 • Eerder not voor mij. De andere delen konden mij niet echt boeien.

 • Not, vind Yakuza echt niks.

 • Not natuurlijk

 • Hot voor mij heb tot zover van elk deel wel genoten ookal zijn het nooit echt games geweest die hoge ogen gooide.

 • Hot
  Ik vind de Yakuza serie geweldig

 • Het is voor mij even afwachten hoe goed deze game gaat worden. IK zit dan tussen Hot en Not.

 • Probleem met veel games tegenwoordig vind ik dat ze erg veel van de gameplay lijken op te offeren om het een beetje mooi te maken. Zo moet iedere interactie zo ongeveer zijn eigen cutaway-filmpje hebben. Yakuza is een van de weinige spellen die dat nog niet zo doet. Het maakt bepaalde kernpunten wel erg mooi, maar weet goed wat ze ook weg kunnen laten, zodat de gameplay zo uitgebreid mogelijk kan worden gemaakt. Uitkomst: een fantastisch spel!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren