1. Splinter Cell: Blacklist Preview - Handson

Splinter Cell: Blacklist Preview - Handson

De Verenigde Staten van Amerika hebben zich in hun korte bestaan ontpopt van een samenwerkingsverband van koloniale staten tot absolute wereldmacht. Waar buitenlandse kolonisten ooit gelegerd waren op het Amerikaanse vasteland, zijn het nu de Amerikaanse militairen die gevestigd zijn in de landen van hun voormalige kolonisators. Sterker nog, in de wereld van Splinter Cell: Blacklist zijn de Amerikanen zijn militair aanwezig op maar liefst tweederde van de wereld. Dit tot grote afschuw van velen, maar vooral van het geheime genootschap The Engineers.

Blacklist

Om de Amerikanen te dwingen tot terugtrekking van de troepen, heeft deze onheuse groepering een zogeheten Blacklist opgesteld. Op deze lijst worden verschillende ultimatums gesteld voor de terugtrekking van Amerikaanse soldaten, op straffe van terroristische acties. Deze situatie is zo ernstig en zorgwekkend dat de Amerikaanse president besluit tot de oprichting van de bijzondere inlichtingseenheid Fourth Echelon, die ditmaal onder leiding staat van oudgediende Sam Fisher.

Sam, ditmaal met een net iets andere kop en (een prima) stem, wordt bijgestaan door een select gezelschap specialisten: de hacker en wapenspecialist Charlie, sluipschutter Briggs en vrouwelijke alleskunner Grim. Hoewel Charlie en Briggs in de gespeelde demo vrij suf en inwisselbaar overkwamen, zijn ze weldegelijk van praktisch nut. Charlie kan je tussen de missies door voorzien van het nieuwste (experimentele) wapentuig en Briggs geeft je in sommige missies rugdekking. Grim, die een stuk leuker is, is verantwoordelijk voor het onderhoud en de verbetering van je uiterst mobiele commandocentrum.

Fourth Echelon

Fourth Echelon opereert in Splinter Cell: Blacklist namelijk vanuit een hypermodern vliegtuig, de Palladin. Dit mobiele hoofdkwartier is in feite een realistischere versie van de Normandy, het ruimteschip uit de welbekende Mass Effect-serie, en bevat crew quarters, een ziekenboeg, een wapenkamer en een commandocentrum met een futuristische informatiepaneel, de SMI (Strategic Mission Interface). Hoewel de Palladin niet in aanmerking komt voor de originaliteitprijs, is het vliegtuig best wel cool. Vooral omdat het schip, net als Sams persoonlijke uitrusting, valt up te graden. Door de cockpit te verbeteren beschikt Sam Fisher bijvoorbeeld over een betere radar, waardoor hij vijanden in het veld sneller waarneemt.

De wapen- en Palladin-upgrades kosten Fourth Echelon uiteraard wel geld. Dat geld kan door Sam Fisher bijeengesprokkeld worden tijdens missies. Bijvoorbeeld door kleine opdrachten uit te voeren (vermoord drie vijanden met de Tri-Rotor Drone voor $500,-), maar ook door de game met de consistente speelstijl uit te spelen. Hanteer je de Assault-stijl, dan zijn je gewelddadigheden weinig geld waard. Ga je voor de Panther- of Ghost-stijl, respectievelijk sluipen met dodelijk geweld en sluipen zonder dodelijk geweld, dan krijg je veel meer keiharde knaken voor je acties. Deze beide opties zijn namelijk een stukje moeilijker dan de wilde Assault-stijl. Uiteraard is het ook mogelijk om meerdere stijlen in één missie te gebruiken. Zo kun je het eerste groepje vijanden noodgedwongen als ware Rambo uitschakelen, maar zijn de volgende vijanden succesvol te omzeilen.

Stealth

Dat Splinter Cell: Blacklist op sluiperige wijze is te doorspelen is goed nieuws voor de doorgewinterde Splinter Cell-fanaticus. De demo die op de E3 van 2012 werd getoond suggereerde namelijk dat Sam alleen als een wildebras door de levels kon knallen en dat de vertrouwde stealthgameplay volledig naar de achtergrond was verdwenen. Niets is minder waar, want tijdens de twee gespeelde missies speelde ondergetekende vrijwel volledig als Panther en Ghost.

In de eerste missie geschiedde dat in de Libische stad Benghazi. Sam Fisher drong Benghazi binnen om een wapenhandelaar van The Engineers op te bevrijden en te evacueren. Om het doelwit, wiens naam we om spoilers te vermijden maar even in de luwte laten, te bereiken klauterde Sam over daken en kroop hij als een volleerd gluiper door Benghazi heen. Vijanden werden vanaf de dakrand de afgrond in getrokken, lijken werden verborgen in containers of in de schaduw en zo nu en dan sloop de nieuwbakken Fourth Echelon-leider gewoonweg ongezien langs een hele bende vijanden. Aan het einde van de missie haalde Sam Fisher nog een laatste huzarenstukje uit. Om zijn doelwit te bevrijden trok hij een Libische terrorist door een glazen raam heen en schoot hij simultaan twee andere beveiligers door hun hoofd met behulp van de Mark & Execute-functie (waarbij tot drie vijanden door Sam worden getagged en automatisch worden neergeknald op gruwelijke wijze).

Londen

Ook de tweede missie was, zoals gezegd, een missie die zich bij uitstek leende voor het betere sluipwerk. Sam infiltreert een verlaten molencomplex in Londen, alwaar een ontwaakte sleeper cell van The Engineers zich roert om ergens in de Amerikaanse invloedssferen toe te slaan. Het hele complex staat vol met sluipschutters, waardoor Sam zich heel voorzichtig van dekking naar dekking moet begeven en continu de omgeving moet afspeuren met zijn passive sonar-vizier. Een net iets andere aanpak, maar zeker niet minder leuk. Via regenpijpen en reliëfrijke gevels klimt hij met een juiste timing uiteindelijk langs alle sluipschutters om de kern van de sleeper cell te bereiken.Het is fijn om te merken dat de game zich, tegen de verwachting van velen, toch leent voor een lekker potje sluipen. Dat dit alles ook nog eens soepeltjes en strak werkt is helemaal mooi. Zoals het er nu naar uitziet staat Sam Fisher dan ook niets in de weg om The Engineers op gluiperige en stiekeme wijze uit te schakelen. En dat zal voor de Splinter Cell-speler van het eerste uur toch wel een opluchting zijn.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Lijkt me cool, can't wait! :)

  • Dit wordt een bruut spel. Jammer dat spel pas in augustus uitkomt

  • Opgelucht dat Splinter Cell toch lekker stealthy is. Ik was echt bang dat het vooral actie, actie en nog eens actie werd. Vanaf nu kijk ik echt uit naar deze titel.

  • Zeker nog maar even in de gaten houden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren