1. Toppers van 2013: The Last of Us

Toppers van 2013: The Last of Us

The Last of Us is één van de games die we deze maand bespreken in de rubriek ‘Toppers van 2013’. Hier blikken we vooruit op de games die de potentie hebben om echt goed te worden. We vertellen jullie met wat voor game we te maken hebben, wat het zo goed maakt, maar ook wat de gevaren zijn. Het is echter ook aan jou om aan te geven of je de game Hot of Not vindt. Dit kun je aangeven in de reacties en in de poll onderaan deze pagina!

Wat is het?

The Last of Us is een third-person, post-apocalyptische survivalgame. Het verhaal speelt zich twintig jaar af nadat een schimmel miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Hele steden zijn doods en verlaten, klimopplanten en bomen tekenen het straatbeeld en niemand is te vertrouwen. De twee hoofdpersonen, de zwarte markt handelaar Joel en de veertienjarige Ellie, zijn op elkaar aangewezen en doen hun best om te overleven. Dit wordt hen lastig gemaakt door infected, mensen die geïnfecteerd zijn door de schimmel. Maar misschien gevaarlijk nog zijn de andere overlevenden die Joel en Ellie op hun pad treffen. Niemand is immers te vertrouwen.

Wie maakt het?

Niemand minder dan Naughty Dog is verantwoordelijk voor deze game. Ze zijn onder andere bekend van Crash Bandicoot en de Jak and Daxter-trilogie. Maar hun grootste prestaties zijn ongetwijfeld de Uncharted-games. Deze titels zijn grafische pareltjes die als ware avonturenfilms aanvoelen dankzij de filmachtige scènes en de grootse spektakels. De Uncharted-titels laten zien dat Naughty Dog fantastisch werk kan afleveren.Wat hebben we gezien?

Er zijn al verscheidene trailers getoond die diverse elementen uit het spel laten zien. Zo is er één van de trailers te zien hoe een gespannen situatie ontstaat tussen Joel, Ellie en een andere overlevende. De gameplay die we op de E3 voorgeschoteld kregen, demonstreerde hoe Joel en Ellie zich door een stedelijke omgeving bewegen. Wanneer ze over een obstakel heen moeten klimmen, geeft Joel de kleine Ellie een zetje. Vervolgens sluipen ze door een gebouw waar andere overlevenden rondwandelen. Dit mondt echter uit tot een gevecht waarbij Joel de directe confrontatie aangaat, terwijl Ellie vijanden kan afleiden door voorwerpen te gooien.

Wat vinden we ervan?

The Last of Us ziet er zeer indrukwekkend uit. De omgevingen en animaties maken de game geloofwaardig, en de sterke voice-acting ondersteunt dit verder. De atmosfeer is zeer sterk; op de rustige momenten kun je jouw ogen uitkijken en de imponerende omgevingen – ooit vol leven, nu stil en verlaten – al wandelend bezichtigen. Wanneer je vijanden tegenkomt, is het sluipen geblazen en moet je goed nadenken voor je gaat handelen. Je hebt meestal weinig kogels, dus is het een kwestie van analyseren en goed gebruik maken van de levels. Dit zorgt voor intense spanning. Wij zijn behoorlijk onder de indruk van alles dat Naughty Dog ons getoond heeft.

Wat zijn de gevaren?

We weten nog niet hoe de volledige game in elkaar steekt, uiteraard, maar vooralsnog lijkt het erop dat het een lineaire game is. Dat hoeft geen probleem te zijn, al kan dit wel betekenen dat de situaties die zich voordoen ook lineair aan kunnen voelen. Naughty Dog heeft al aangegeven dat ze een nieuwe gameplaymechaniek hanteren genaamd dynamic stealth. Dit zou ervoor moeten zorgen dat jouw manier van aanpak zal bepalen hoe de vijanden op jou reageren, dus we hopen dat dit zijn werk doet. Een ander mogelijk gevaar is de interactie met de AI-bestuurde Ellie. Omdat je geen controle hebt over haar, kan het zijn dat zij dingen doet die voor de speler niet wenselijk zijn. Het is even een kwestie van afwachten hoe dit uit zal pakken.

[poll 140][p] [p] [p] [p] Tot zover de punten die wij rond deze Topper kunnen opnoemen. Nu is het woord aan jullie. Laat door middel van deze simpele poll weten wat je van de game vindt. Vind je hem Hot of is hij Not? Uiteraard nodigen we je ook uit om je keuze door middel van een reactie toe te lichten![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

- -

Reacties

 • Hot, het hele concept spreekt me erg aan.

 • Hot!
  Geweldige exclusive, en dat zo vlak voor het ogenschijnlijke einde…

 • Zo jammer dat ik geen ps3 heb, deze titel is helemaal hot!

 • ^ Idem.

 • Hot, trouwens….Naughty Dog is bekend van JaCk & Daxter??? Kleine typo I guess??

 • ik had daar ook even een cringe momentje

 • Ja, typo.

 • boeie….

 • @Sativa, het was toch boeiend genoeg voor jou om te reageren.

 • @Sativa, het was toch boeiend genoeg voor jou om te reageren.

 • hot hot alleen door last of us en god of war 4 heb ik nog een ps3!!!

 • Hot kan niet anders

 • Sony heeft echt zieke exclusives, daar kan MS zo veel van leren. Nadat ik met moeite de Uncharted en GoW spellen heb geprobeerd te negeren, is dit spel uiteindelijk de reden dat ik na 6 jaar mijn 360 weg zet voor een PS3! :) (of ik wacht op de PS4 met BC)

 • Hot natuurlijk!

 • Hot, alleen jammer dat het voor de Playstation is.

 • Denk niet dat deze game op een dvd'tje past..

 • HOT!

 • Sowieso hot! Kom op, het is Naughty Dog!

 • Hmm ik weet het zo niet. Voorlopig Not! Het concept lijkt mij wel cool. Ik wacht het nog even af. Maar het lijkt wel als sommige omgevingen gerecyclede Uncharted(2) stukken zijn.

 • Geweldige exclusives. Qua exclusives is Sony echt top dit jaar.
  Met ook nog beyond two souls.Sly Cooper Thieves in Time en God of War Assecion

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren