1. PlayStation 4 - Wat weten we van de PS4?

PlayStation 4 - Wat weten we van de PS4?

Het ziet er sterk naar uit dat we op zeer korte termijn eindelijk meer te weten komen over de opvolger van de PlayStation 3. Onlangs werd bekend dat Sony op 20 februari een evenement organiseert waarin het de toekomst van PlayStation bekend gaat maken. Alle geruchten wijzen op een aankondiging van de PlayStation 4, maar wat weten we nu eigenlijk over Sony's nieuwste spelcomputer?

De naam

De PlayStation 4 gaat waarschijnlijk helemaal geen PlayStation 4 heten. De reden daarvoor is dat het Japanse woord voor 'vier' (shi) nogal lijkt op het Japanse woord voor 'dood'. De projectnaam van de console is echter PlayStation Orbis. Orbis is latijns voor 'cirkel' en een bekende uitspraak is Orbis Vita; Cirkel des Levens. Uiteraard herkennen we Vita natuurlijk van Sony's handheld, dus het is goed mogelijk dat de vierde spelcomputer van Sony uiteindelijk als PlayStation Orbis door het leven gaat.

De aankondiging

Leek het er in eerste instantie nog op dat de PS4 aangekondigd zou worden op de E3 van dit jaar, al gauw gonsde het van de geruchten dat zowel Sony als Microsoft er een andere agenda op nahielden. Doordat beide bedrijven de aandacht niet willen delen, hebben ze besloten een eigen evenement te hosten waarop ze hun nieuwste spelcomputer uit de doeken doen. Sony is de eerste die die geruchten bevestigd: op 20 februari onthullen ze 'de toekomst van PlayStation'. Ze hebben niet letterlijk gezegd dat het om de aankondiging van de PS4 gaat, maar het moet wel heel raar lopen wil dat niet gebeuren.

De hardware

Gisteren verschenen het meest recente gercuht over de hardware. De PS4 legt het volgens Edge momenteel af tegen de nieuwe Xbox qua werkgeheugen (4 gb tegenover 8 gb), maar Sony wil dit nog gelijktrekken.

Beide consoles zouden een CPU met 8 cores hebben en verschillen vooral qua grafische processor. Microsoft gaat naar verluidt voor een CPU van een nog onbekende producent, die DirectX 11 ondersteunt, terwijl Sony kiest voor AMD's R10XX-architectuur. De bronnen van Edge melden dat de PS4 daarmee iets krachtiger zou zijn en bovendien "erg simpel om mee te werken".

Uit online verschenen ontwerpen bleek ook dat de PS4 misschien te besturen is met je mobiele telefoon. De tekeningen tonen dansende mensen voor de console, terwijl op de televisie een Eyetoy-achtige camera de bewegingen registreert en één van de aanwezigen de console lijkt te besturen via een mobiele telefoon. Sony Worldwide Studios-baas Shuhei Yoshida heeft al vaker aangegeven dat hij een toekomst ziet waar "PlayStation aanwezig is op elk apparaat met een scherm, processor en ingangspoort, en deze allemaal samenwerken."

Daarnaast horen we in de wandelgangen dat de PS4 geen standaard Dual Shock-controller krijgt maar een nieuw type controller. Deze zou onder andere een touchscreen bevatten, zoals bij de Wii U het geval is, en ook de mogelijkheid hebben om je hartslag te meten. Dat laatste is goed mogelijk, daar Sony daar eind 2011 nog een patentaanvraag op gedaan heeft.

Overigens heeft de console waarschijnlijk geen backwards compatibility, dus je PS3-collectie kun je definitief achter het schot zetten zodra je de grote overstap naar de PS4 maakt. Tot slot wist een bron te melden dat de PS4 een resolutie van 4K (3840 bij 2160 pixels) ondersteunt. Dat is vier keer zoveel als de huidige HD-standaard van 1920 bij 1080 pixels.

De games

Titels kunnen we nog niet noemen, maar een groot aantal studio's zijn al wel bezig aan games voor de PS4. Zo is ontwikkelaar Polyphony Digital direct na de release van Gran Turismo 5, begonnen aan het volgende deel in de serie, aldus geestelijk vader Yamauchi. “We mikken altijd op de laatste technologie (voor de ontwikkeling van een nieuwe GT-game)”. Deze quote lijkt aan te tonen dat GT6 voor de PS4 verschijnt.

Ook de ontwikkelaars van Mafia 2 zijn al flink in de weer met een nieuw deel in de serie. Hoewel deze game multiplatform is en dus ook uit moet komen op de nieuwe Xbox, hebben ze al wel aangegeven dat Mafia 3 niet aanwezig zal zijn bij de lancering van de next gen-consoles. Een release op de PS4 is daarmee dus zeker.

Heavy Rain-ontwikkelaar Quantic Dream lijkt tevens bezig te zijn met een PlayStation 4-game.

Het bedrijf registreerde in november vorig jaar namelijk de domeinnaam singularityps4.com. Op die manier websites registreren doet Quantic Dream wel vaker, zoals met heavyrainps3.com en beyondps3.com. En laat dat nu precies de namen zijn van de twee meest recente spellen van het bedrijf.

Verder zijn bedrijven als Activision Ubisoft, Konami, Capcom, 2K Games, Bethesda, Electronic Arts en Namco Bandai al lang en breed bezig met het ontwikkelen van games voor de nieuwe generatie. Van sommige partijen hebben we dat in zogenaamde 'off the record'-conversatie vernomen, van de anderen is het niet meer dan logisch, daar sommige projecten waar nu aangewerkt wordt pas in 2015 uitkomen. Het moet wel heel gek lopen als de nieuwe spelcomputers er dan nog niet zijn.

De release

Een tijdsperiode staat nog niet vast, laat staan een exacte datum. Sommigen zijn er heilig van overtuigd dat de console nog dit jaar uitkomt, anderen voorspellen dat de zogenoemde Orbis pas in 2014 het daglicht ziet. Sony zelf blijft nuchter: "We zijn nooit de eerste geweest, we zijn nooit de goedkoopste geweest, het gaat erom de beste te zijn", aldus Jack Tretton, CEO van Sony Computer Entertainment Europe. "En ik denk dat als je een beter apparaat kunt bouwen en iets later uitkomt, dat dat beter is dan iets overhaast op de markt te brengen dat op lange termijn te kort komt." Echt veel haast is er dus niet geboden.

Dat zijn alle feiten (en geruchten) op een rijtje. Op 20 februari zullen we ongetwijfeld meer te weten komen over Sony's nieuwste console. Houd ook dan InsideGamer in de gaten, want we zullen het belangrijkste nieuws zo snel mogelijk online zetten!

Dit artikel delen

Over de auteur

Rob

Reacties

 • ''gercuht'' ;)

 • zag hem ook ik denk dat "gerucht" wat makkelijker leest

 • Het is "Latijn" en niet "Latijns" in de tweede alinea. Zo, grammar nazi gehad. Boeiend artikel! :)

 • 'gisteren verschenen het meest recente' ik denk dat het verscheen moet zijn ;)

 • ome rob was een beetje dronken denk

 • In het Japans kan je nog altijd "yon" zeggen in plaats van "shi" :)

 • Betekent "yon" niet "vierde" ipv vier?

 • noem het dan yon playstation :P

 • 這是一個好主意

 • 這是一個好主意

 • ik vind die van darksslord wel wat hebben.

 • Nee hoor, voor 4 en 7 zijn gewoon twee woorden :P

 • @jaircijntje: Nee, dat is "yonban". Anyways, yon en nana (i.p.v. shi en shichi respectievelijk) worden het meest gebruikt.

 • hmm andere controller ik hoop dat ze het bij de oude controller houden zat er over na te denken om over te stappen naar playstation maar als ze het toch doorzetten dan blijf ik bij de xbox of hun moeten ook een andere controller gaan uitbrengen :)

 • Volgens geruchten gaat Microsoft ook een scherm in ze controller doen.

 • Prachtige manier om iemand te laten weten van zijn fout, nice voor jou!

 • normaal is het wel een touchpad zoals op achterkant van vita en geen touchscreen, wat toch een verschil…

 • Nee want volgens geruchten zit er een touchpad en touch screen. En dat is opzich best logisch want hoe wil je een touchpad op de achterkant van een dualshock doen?

 • Volgens geruchten wordt die nieuwe xbox helemaal geen spelcomputer maar een vliegtuig aleen voor katten met die naam xcatplane bovendien doet playstation iets soort gelijks maar dan voor vissen oftel playstation orVIS  Bron www.helebetrouwbaresite.nl/betrouwbar…

 • Tja, ik hoop dat ze zich verbeteren op het gebied van online gamen en de controller. De controller zijn ze gelukkig mee bezig. De huide controllers voldoen simpelweg niet meer. Hopelijk een controller in de vorm van een 360 controller. De ps3 heb ik lang gehad, maar zelden gebruikt ivm het hoge irritatie gehalte. Hopelijk weet de ps4 wel te doen wat we van Sony verwachten.  Ow ja, en hopelijk geen updates die een uur duren om te downloaden/installeren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren