1. 'PS4 pas begin 2014 naar Europa'

'PS4 pas begin 2014 naar Europa'

De PS4 komt pas in 2014 naar Europa volgens verschillende bronnen van Edge.

Sony's nieuwe spelcomputer zou dit jaar nog wel in de VS en Japan lanceren, maar pas later in Europa vanwege de problematische distributie in deze regio (meerdere zelfstandige landen). Polygon heeft verder vernomen dat de Xbox 720 ook dit jaar lanceert, en dat Microsofts nieuwe spelcomputer in de lente onthuld wordt. Over specifieke regio's werd niet gesproken door hun bronnen.

Controller met touchpad, opnemen gameplay

Edge heeft nog meer informatie 'bevestigd' gekregen: De controller zou ongeveer even groot zijn als die van de PS3, maar in plaats van de Start-, Select- en PlayStation-knop een touchpad hebben zoals achterop de Vita. Ook wordt er gesproken over een Share-knop om vanuit een game direct screenshots en video's te delen via social media. De PS4 zou zelfs automatisch de laatste 15 minuten gameplay opnemen, zodat je die vrijwel direct op internet kunt zetten.

Specs

De vermeende details houden nog niet op. Ook de onlangs gelekte specs van zowel de PS4 als Xbox 720 zouden kloppen. De PS4 legt het volgens Edge momenteel af qua werkgeheugen (4 gb tegenover 8 gb), maar Sony wil dit nog gelijktrekken.

Beide consoles zouden een CPU met 8 cores hebben en verschillen vooral qua grafische processor. Microsoft gaat naar verluidt voor een CPU van een nog onbekende producent, die DirectX 11 ondersteunt, terwijl Sony kiest voor AMD's R10XX-architectuur. De bronnen van Edge melden dat de PS4 daarmee iets krachtiger zou zijn en bovendien "erg simpel om mee te werken".

PC-achtig

Dat was wel anders bij de PS3, waarbij ontwikkelaars de eerste jaren tegen veel problemen aanliepen om dezelfde kwaliteit als op de Xbox 360 voor elkaar te krijgen. Dat zou nu opgelost moeten zijn, omdat de PS4 net als de Xbox 720 veel meer op PC's gebaseerd lijkt te zijn.

Uiteraard blijven het geruchten, maar alle anonieme neuzen beginnen wel dezelfde kant op te wijzen, 20 februari horen we waarschijnlijk meer, wanneer Sony "de toekomst van PlayStation" onthult. Wanneer Microsoft volgt, is nog even afwachten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Marcel Vroegrijk Eindredacteur van Gamer.nl

Reacties

 • Start-, ps- en select knop weglaten en het vervangen door een touchpad hmmm….. ik weet het nog niet helemaal.

 • In principe moet dit niet slechter zijn, het touchpad van de Vita werkt daar goed genoeg voor. Het is meer wat je er mee opschiet. Fancy, ja maar functioneler?

 • Het touchpad doet mij denken aan de OUYA-controller, die heeft dat toch ook?

 • We zien wel, touchpad aan de achterkant op de Vita vind ik ook niks :/

 • Ben erg benieuwd allemaal. Hopelijk niet te veel focus op dingen als motion control, maar gelukkig lijkt Playstation daar niet op te richten (misschien wel Move support).  Snap overigens niet waarom alle gamesites de volgende Xbox altijd 720 noemen, terwijl het volgens mij 100% uitgesloten is dat ie zo gaat heten….

 • 360 x 2 = 720….

 • Dit maakt me wel heel erg benieuwd moet ik zeggen!

 • Wat is Edge? Is dat een betrouwbaar bedrijf, organisatie? Geen idee hoe betrouwbaar deze informatie dus is zonder wat achtergrondinfo van Edge erbij.  Lijkt me trouwens wel handig zo'n touchpad, ben benieuwd hoe dat zal werken.

 • Als je niet weer wat EDGE is weet ik niet wat je op een gamesite uitspookt.

 • Heb je een thumbs up gegeven. Mooie grap

 • Ik hoop dat je een grapje maakt.

 • Jullie maken alle 3 een grapje (toch?)  Edge is een eigenzinnige Games blad/website organisatie
  die vaak opmerkelijke uitspraken en cijfers geeft.
  maar die wel gewaardeerd word…

 • don't feed the troll

 • Hahaha, fooled y'all! Sorry, moest gewoon even.

 • De PS4 legt het af qua werkgeheugen maar, als we de geruchten mogen geloven, hebben ze ook 4GB videogeheugen, wat dus het totaal weer op 8GB zou brengen. De nieuwe Xbox zou geen apart videogeheugen hebben en dit zou dus 8GB gedeeld geheugen zijn.  De Xbox 360 heeft echter bewezen dat 512MB shared geheugen eenvoudiger is voor ontwikkelaars dan de 256MB werkgeheugen en de 256MB videogeheugen van de PS3.  Dus ik ben benieuwd of de PS4 dan daar niet tegen aan loopt, maar de geruchten stellen in ieder geval gerust dat het een eenvoudige console is om voor te ontwikkelen.

 • Maar nu komt de brandende vraag. Gaat Sony de CELL overboord gooien na alle duren R&D kosten?

 • Waarschijnlijk wel, want de Cell lijkt neit echt op gebruikelijke PC-hardware :P .
  Overigens heeft de Cell ook andere toepassingen dan games: gezondheidszorg, leger of als supercomputer (samen met andere PS3's).

 • @Cerando  Ik heb liever een snellere 4GB DDR 5 , dan 8GB DDR 3 van de xbox. Waarvan al 3 GB weggaat aan extra`s

 • Ja klopt. Cell is heel erg geavanceerd en zeer krachtig. Echter ook zeer ingewikkeld van architectuur en niet veel ontwikkelaars kunnen er mee overweg.

 • Cell is krachtig, maar mensen we zijn 7 jaar verder. Ding is overschat as hell.  @shadowhunter en toen bleek dat Orbis (ook?) 3gb gebruikt voor het OS.
  Geheugen is overrated en snelheid van geheugen is totaal oninteressant, enkel voor de GPU. En dan nog.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren