1. Xbox 720: Stay connected, maar zonder tweedehands games

Xbox 720: Stay connected, maar zonder tweedehands games

De opvolger van de Xbox 360, in de volksmond vooralsnog bekend als ‘Xbox 720’, moet altijd verbonden zijn met het internet omdat Xbox Live een integraal onderdeel van Microsoft’s nieuwe console is. Ook Kinect wordt een standaard onderdeel van de nieuwe Xbox. Games verschijnen op 50GB Blu-ray Discs, maar zijn net als op de PC vanwege eenmalige activatiecodes niet meer door te verkopen. Dat beweren althans bronnen tegenover Edge, die ‘first-hand experience’ met Microsoft’s next-gen console hebben.

Krachtpatser: De specificaties van de Xbox 720

De wel erg specifieke specificaties die twee weken terug opdoken, worden bevestigd door de bronnen van Edge. Microsoft stopt een AMD eight-core x64 1.6GHz processor in de nieuwe Xbox. Dat is een hele mondvol technisch jargon, maar het belangrijkste gegeven zijn die acht kernen. Die zorgen voor een hoop rekenkracht en is bovendien uitermate geschikt voor verschillende processen tegelijk. De D3D11.x 800MHz grafische kaart ondersteunt DirectX 11 en alsof dat niet genoeg is wordt er ook nog eens 8GB aan DDR3 RAM (werkgeheugen) ingestouwd. Hardware is nooit één op één te vergelijken, maar als we deze specificaties in een PC zouden stoppen kunnen we games als Battlefield 3 of Borderlands 2 vrij gemakkelijk draaien op de aangeraden instellingen. Wat voor harde schijf in de Xbox 720 zit is niet bekend, maar omdat Microsoft flink zou gaan inzetten op online distributie wordt dat mogelijk de ‘grootste unit in een console tot nu toe’. Momenteel is de grootste harde schijf in een Xbox 360 320GB, dus bieden kan vanaf heden. 500GB? 1TB? Roept u maar!

Blu-Ray, nu ook op de Xbox

Daarnaast is de nieuwe Xbox uitgerust met een Blu-ray speler. Spellen voor de huidige Xbox worden nog op een DVD’tje waar normaliter maar een gig of 9 op past. Blu-ray’s kunnen echter 50 gig aan data huisvesten. Games hoeven met zoveel opslagruimte niet meer over meerdere schijfjes verdeeld te worden, zoals nu op de Xbox vaak het geval is. Bovendien kan de nieuwe Xbox met een Blu-ray speler ook de nieuwste films in full HD afspelen, ook best tof natuurlijk. Dus geen gedoe meer met die belachelijke externe HD-DVD-speler voor de Xbox 360.

Stay connected met het nieuwe Xbox Live

Deze man is helemaal blij zijn, want met de nieuwe Xbox ben je altijd verbonden met de rest van de wereld. Sterker nog, je móet verbonden zijn met het wereldwijde web, anders zou het apparaat volgens de bronnen die Edge heeft helemaal niets kunnen. Waarom een internetverbinding precies verplicht zou zijn bij de volgende Xbox is niet helemaal bekend, maar Xbox Live zou een ‘integraal onderdeel’ worden van het apparaat. Eerdere geruchten wezen er al op dat Skype onderdeel wordt van het online pakket, waardoor je lekker met elkaar kunt ouwehoeren via tekst, audio of video. Oh, en retailgames worden voorzien van een eenmalig bruikbare activatiecode waardoor we, net als op de PC, tweedehands games vaarwel mogen zeggen. Of er moet gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om een licentiecode aan te schaffen. Mogelijk dat de internetverbinding dus vooral verplicht wordt gemaakt om die codes te verifiëren.

Xbox Live, benodigd om te kunnen gamen. Ook offline.

Kinect 2.0

En dan is er nog Kinect. In het verleden is meermaals gesuggereerd dat er een aparte Kinect-console komt of dat de volgende Xbox een Kinect-apparaat ís. Dat zit volgens de bronnen van Edge niet ver verwijderd van de waarheid. Een vernieuwde Kinect-sensor zit straks standaard bij iedere Xbox 720. Deze nieuwe bewegingssensor zou betrouwbaarder zijn en beter reageren dan de huidige en aangezien iedereen er straks standaard eentje heeft staan, kan er ook meer gebouwd worden op bewegingsgestuurde interfaces.

Straks standaard bij elke Xbox?

De definitieve onthulling van de volgende generatie spelcomputers lijkt niet lang meer op zich te laten wachten. Microsoft en Sony lijken elkaar af te willen troeven met de onthullingen van hun nieuwe consoles. Sony houdt in ieder geval op 20 februari een speciaal evenement waarop ‘de toekomst van PlayStation’ wordt onthuld. Gezien de steeds hardnekkiger wordende geruchten rondom de nieuwe Xbox, lijkt het erop dat ook Microsoft binnen zeer afzienbare tijd ons een glimp van de toekomst gaat geven. Met Kinect. En Blu-ray. En een verplichte internetverbinding. Of misschien wel niet. Wat denk jij?

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Geen next gen xbox voor mij dus, dan word de keuze wel erg makkelijk (Mits sony niet full retard gaat met de PS4 en 2e hands games)

 • Dus je koopt niets meer? :P

 • Mocht de PS4 dit ook gaan doen kan het voor mij ook wel eens zo wezen dat ik geen next-gen haal.

 • Ga je dan PC gamen? Steam, Origin, UPlay of andere diensten zullen hetzelfde gaan doen.  Ik denk dat je alleen dat Nintendo hier niet aan mee gaat doen. Alleen dit waarschijnlijk wel in hun volgende console aanwezig zal zijn.

 • Niet halen tot ie in de winkel staat zeker? haha

 • @cerandox, wel met het verschil dat nieuwe pcgames 10/20 euro goedkoper zijn omdat MS/Sony niet nog een deel van de winst krijgen  (Ik preorderde FC3 en AC3 voor 21 euro each…) terwijl de consoleversies rond 50/60 hingen

 • Ik weet niet of Nintendo dit in hun volgende console gaat doen, dat is nog afwachten. Misschien doet Sony dit ook wel niet (waarschijnlijk wel) en dan koop ik gewoon de PS4 mocht dit zo wezen. Of gewoon heel zorgvuldig games kopen een miskoop mag en kan je eigenlijk dan niet meer maken, waardoor ik een stuk minder games zou kopen. Bij twijfel met zo'n systeem koop ik zo'n game dan niet, wat ik nu wel doe omdat ik weet nou ja kan het altijd weer verkopen.

 • Als ze dit doen kan de prijs natuurlijk ook wel omlaag.

 • Denk niet dat ze de prijs omlaag gooien door dit.

 • Denk het ook niet, maar het zal wel moeten eigenlijk. Weet zeker dat er daarom oa een hogere marge opzit.

 • Ja dat denk ik ook wel.

 • Wat een wanpraktijken weer. Ik hoop niet dat dit waar is anders moet ik nog eens nadenken over de aanschaf van een nieuwe xbox. Ik hou er niet van als mijn vrijheid aan banden wordt gelegd. Als dit bij iedere andere console het geval is stop ik met gamen of ga ik de piraat uithangen uit principe.

 • Ben met je eens, ga ook dan terug naar PC gamen!

 • Ik ben het hier volkomen mee eens
  Het is toch belachelijk dat je je de spellen niet meer kan doorverkopen?
  Ik denk dat er heel veel xbox spelers overstappen als Sony dit niet invoert
  Wat een belachelijk idee en nadat ik dat gelezen ben ik gestopt met lezen en wist ik het zeker
  Het word of de nieuwe PS of lekker terug naar de PC:)

 • Dus uhm als je internet eruit ligt geen xbox ? Wow over een baksteen kopen gesproken.

 • Maar wel iets slims als jij een gemodde xbox hebt en die wordt gebanned kan jij niet meer blij door spelen offline. dan is ie gewoon kapot. Alleen denk ik dat dit niet mag van de rechtbank?

 • Ik denk dat het modden van je Xbox eerder niet mag van de rechtbank

 • Jawel legaal als je back up's speelt van spellen die je koopt. En het is een wat als scenario hij is nog niet eens uit.

 • Oh, kom op, dit hele 'zonder internet geen xbox'-idee is zó idioot dat het gewoon niet waar kán zijn. Misschien dat Xbox Live nog meer geïntegreerd gaat worden, maar het slaat echt nergens op dat je bij een storing geen gebruik meer kunt maken van je xbox. Zo dom zullen ze bij MS toch niet zijn?

 • Idd, ik denk dat er ook genoeg xbox gebruikers zijn die niet (altijd) verbonden zijn met het internet. Die kunnen dan niet de xbox 720 gebruiken. Slaat echt nergens op!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren